Merläsning
Canon Eos R50 V – systemkamera med videofokus
Prylnytt
Canon Eos R50 V har bara ett läge för stillbilder på programratten, men flera för video. Canon Eos R50 V är en mer videoinriktad version av Eos R50 utan elektronisk sökare. Canon lanserar även videokompakten Canon PowerShot V1 i Europa och ett kit-objektiv som matchar Eos R50 V.
Läs mer...
4
Test: Fujifilm XF 500mm f/5,6 R LM OIS WR
Fotosidan testar
Plus
Fujifilm XF 500mm f/5,6 R LM OIS WR är ett objektiv som inte bara imponerar på papperet utan också i praktisk användning. Den fasta brännvidden på 500mm motsvarar lite drygt 760 mm för fullformat, vilket ger det en otrolig räckvidd. Detta gör det till ett idealiskt objektiv för den som fotograferar till exempel fågel eller sport och kräver hög optisk kvalitet.
Läs mer...
2
30 Kommentarer
Logga in för att kommentera
/Magnus
vad det inte Capa som sade ... "get closer.." :-)
https://kenrockwell.com/tech/lens-sharpness.htm
eller European Southern Observatory: https://www.eso.org/public/sweden/news/eso1907/
/Magnus
Det hade varit kul att se en uppgift om vilken förstoringsgrad eller brännvidd det skulle motsvara på en vanlig kamera.. Nån på presskonferensen sa att svårigheten motsvarade att fotografera en (svart) golfboll på månens yta :)
Det känns som jag isåfall behöver en telekonverter med 40 miljoner gångers förstoring? :-D
Å andra sidan, om jag beskär till 1/4 så skulle jag kunna klara mig med en TC 10 000 000x. Det blir sannolikt ganska ljussvagt, 5km objektivdiameter är säkert inte fel
"Sannolikt".
"Ganska".
Nu spekulerar du va? 😂
Nån som vet hur man (på ett kort och enkelt beskrivet sätt) gör för att bygga ett teleskop av den här kvalitén utan att det blir 5km stort?
Stoft kan vi strunta i om vi ska fotografera en golfboll på månen. :-)
Om man försökte bygga ett "objektiv" som är 5 km i diameter i omloppsbana runt jorden så skulle nog förutsättningarna för att lyckas vara bättre.
Men det skulle nog ändå krävas en hel del dyr och tidsödande teknikutveckling. :-)
NASA jobbar vetenskapligt, dvs faktabaserat och att observationerna kan upprepas av andra.
Är du skeptisk till mässlingsvaccin också?
På denna Wikipediasida finns en lista av de radioteleskop som ingår i en jättestor teleskoparray som har använts för att räkna fram bilden av det svarta hålet.
Se listan i högerspalten.
Wikipediasidan har också en lista av de vetenskapliga organisationer som deltar i projektet.
Intressantaste bilden hittills även om den är oskarp.
Tror inte ens mitt 800 mm objektiv gör det bättre ha ha, jo kanske om jag skärper mig vid exponeringen.. inga skakningar och blås bort partiklarna framför. Kanske finns något verktyg på Kameradoktorn?
En bild på bredden av ett hårstrå med upplösningen 0,00002 bågsekund (som bilden ovan) på 100 km avstånd blir 300 pixlar bred.
https://www.bbc.com/reel/video/p03shhgv/the-strange-fate-of-a-person-falling-into-a-black-hole