Annons
Artiklar > Martin Oeggerli får Lennart Nilsson Award 2022

Martin Oeggerli får Lennart Nilsson Award 2022

Foto: Martin Oeggerli

 Martin Oeggerli

Bilder med svepelektronmikroskopet belönas.

Dr Martin Oeggerli vid Micronaut GmBH, Basel i Schweiz får Lennart Nilsson Award 2022. Martin Oeggerli använder svepelektronmikroskopet för att avbilda små organismer och biologiska strukturer, som han färglägger för att hjälpa oss att förstå naturens inneboende designprinciper. 

Martin Oeggerli har en doktorsexamen i medicinsk molekylärbiologi. Han är frilansande vetenskapsfotograf och samarbetar med forskare i Basel och på flera andra ställen.

Foto: Martin Oeggerli

Motiveringen lyder:

Dr Martin Oeggerli tilldelas priset som ett erkännande för hans förmåga att åskådliggöra vetenskapen och avslöja skönheten i mikrokosmos med hjälp av svepelektronmikroskopet.

Stiftelsen Lennart Nilsson Award grundades 1998 för att hedra den världsrenommerade svenske fotografen Lennart Nilsson för hans excellenta och innovativa arbete inom fotografering. Stiftelsens syfte är att främja undervisning, utbildning och forskning inom de medicinska, biologiska och tekniska vetenskaperna. Ändamålet uppfylls genom att stiftelsen årligen delar ut ett pris benämnt ”Lennart Nilsson Award” till en person som på ett avgörande sätt medverkat till utvecklingen inom vetenskapligt fotografi eller till den som utfört ett förtjänstfullt arbete i Lennart Nilssons anda.

Stiftelsen Lennart Nilsson Award grundades 1998 för att hedra fotografen Lennart Nilsson för hans arbete inom fotografering. Stiftelsens syfte är att främja undervisning, utbildning och forskning inom de medicinska, biologiska och tekniska vetenskaperna.Publicerad 2022-06-23. Läst av 583 personer.

3 Kommentarer

acke 2022-06-23 17:46  
Grattis till pristagaren!
Men ska man vara riktigt petig så har svepelektronmikroskopi ingenting med fotografi att göra. Fotografi är att skapa bilder med ljus, alltså elektromagnetiska vågor (eller fotoner). Svepelektronmikroskopet skapar bilder med hjälp av elektroner. Elektroner och fotoner är två skilda saker.
Jan Olof Härnström 2022-06-23 18:00
Väldigt snygga bilder och färgläggninge gör sitt.
Man luras lätt av illusionen att det kan se ut så här om vi hade mikroskopsyn.
Jag tänker osökt på den så kallade "bilden" av ett svart hål som var så sensationell för något år sedan. Den var en sammanslagning av radiovågor från många teleskop.
Det bli knepigt ibland tycker jag när forskarna försöker visualisera abstrakta teorier.
Men det här är bra gjort och priset är välförtjänt!
gdip 2022-06-23 20:17
Korrekt bäste Ulf! Här finns mer info för den intresserade. https://www.chalmers.se/sv/centrum/fysikcentrum/utbildning/fol/Documents/LABPMF9.pdf
annons

Merläsning

ANNONS