Annons
Artiklar > "Inte ens i döden får vi vila: Kriget i Ukraina" – bok från Anders Hansson

"Inte ens i döden får vi vila: Kriget i Ukraina" – bok från Anders Hansson

Ur Inte ens i döden får vi vila: Kriget i Ukraina.

 Anders Hansson

Han skildrar desperation, död och motstånd i Ukraina.

Anders Hansson har under nära ett decennium dokumenterat Ukraina, från annekteringen av Krim 2014 till den fullskaliga ryska invasionen i februari 2022. 

I februari i samband med årsdagen för den fullskaliga invasionen släpper han boken ”Inte ens i döden får vi vila: Kriget i Ukraina”. 

Boken fångar ögonblick och situationer av kaos, desperation, död och motstånd genom fotografier, personliga berättelser och minnen från när bilderna togs.

"Så jag återvänder vilset till mitt bildmaterial från 2014 och framåt. Jag inser att jag har något annat, en berättelse om människorna i östra Ukraina. Om människorna på båda sidorna om frontlinjen som dragits in i Rysslands imperialistiska projekt. Om de frivilliga ukrainska soldaterna som offrar sina liv för att slippa dras tillbaka in i en verklighet som de tillbringat trettio år med att ta sig ur. ”Inte ens i döden får vi vila” är inte en bok med bilder från de mest avgörande ögonblicken, inte heller de mest våldsamma. Men jag hoppas att boken kan bidra en smula till förståelse för människorna, de boende i de östra delarna av landet och de ukrainare som offrar sina liv för Ukrainas självständighet”, kan man läsa i boken.

Till bilderna finns personliga berättelser, anekdoter och minnen. Skribenten och författaren Niklas ­Orrenius inleder boken med en personlig essä. 

Sedan början av 2000-talet har Anders Hansson rapporterat om flyktingars och migranters villkor. Han har utsetts till årets fotograf och har tidigare gett ut boken Flykt i samarbete med Röda korset. Han arbetar på Dagens Nyheter. Boken släpps den 15 februari.

Foto: Anders Hansson

Foto: Anders Hansson

Foto: Anders Hansson

Foto: Anders Hansson

Foto: Anders Hansson

Foto: Anders Hansson

Foto: Anders Hansson

Foto: Anders Hansson

Foto: Anders Hansson

Foto: Anders Hansson

Foto: Anders HanssonPublicerad 2024-01-29.

6 Kommentarer

per-erik åström 2024-01-29 21:07  
Anders Hansson är i en klass för sig. Helt enastående. Boken är redan innan utgivningen en klassiker. Glömmer aldrig när jag bläddrade i ”Flykt” första gången.
Frekeman 2024-01-29 21:55  
Ja, det här är riktigt bra. Ingen tvekan om det.
mombasa 2024-01-30 11:34  
Det är såna här bilder som är så viktiga, de måste finnas. Och Anders Hansson gör det mästerligt. Jag satte mig nyss och bläddrade i "Flykt". Det borde man göra oftare.
Sten-Åke Sändh 2024-01-31 00:37  
Vilka bilder. Alla bekräftar hur viktigt det är att faktiskt tvinga sig att gå nära för att uppnå den fantastiska "närvaro" som finns i dessa bilder. Det är så viktigt att journalister och fotografer vågar att ta sig an dokumentationsuppgifter som dessa.

Som man kämpar i detta land. Enastående.
PMD 2024-01-31 00:51  
Vilket förlag? Var kommer man att kunna köpa boken?

Jag hoppas att alla som läser den sprider budskapet om att hjälpa ukrainarna i sitt motstånd.
par 2024-01-31 17:10  
Fantastiska bilder! Vilken närvaro och känsla.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning