Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > "Journalister får för dålig utbildning i bild"

"Journalister får för dålig utbildning i bild"

Det menar Lisa Thanner, fotograf på Göteborgsposten och ordförande i Pressfotografernas klubb Västra. Hon uttrycker sin oro i ett öppet brev som idag publicerades på PFK.se.

"I en värld där vi befinner oss i ett aldrig sinande bildflöde, borde visuell kommunikation vara ett självklart moment redan i den obligatoriska skolan. Att då en journalist i sin utbildning, inte får med sig mer än några få timmars undervisning i bild, (som dessutom ofta består i att någon fotograf kommer och visar sina bilder) är obegripligt.", skriver hon i brevet.

I en rundringning som Lisa Thanner gjort till de tre journalistlinjerna på JMG, JMK och Poppius bekräftades hennes åsikter. Ingen av de tre skolorna hade någon specifik kurs i fotografi eller bild. Fotografi är ofta ett element som ingår i kursen redigering. Den enda skola som visade framfötterna på denna front var Mittuniversitetet, som på senare tid har satsat på en kurs i fotografi för skrivande journalister.

Lisa Thanner menar att ordet och bildens gemensamma styrka borde vara föremål för mer uppmärksamhet, och att det är viktigt att även journalister lär sig bildens styrka. Om inte annat för att bättre kunna samarbeta med fotografen.

Läs hela brevet på PFK.se.

Publicerad 2008-11-12.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS