Annons
Artiklar > Magnus Lindbom är årets naturfotograf

Magnus Lindbom är årets naturfotograf

Foto: Magnus Lindbom

 Magnus Lindbom

För 32:a gången delas priset Årets naturfotograf ut. Den här gången blev det Magnus Lindbom.

Naturvårdsverket har utsett Magnus Lindbom till årets naturfotograf. Prissumman är 25 000 kronor.

Magnus Lindbom får priset för sina skildringar i bild av den svenska fjällvärlden. Lindboms fotografier sätter de storslagna fjällvidderna i fokus. Med teknisk briljans och närvaro förmedlar han ljusets och årstidernas prägel på landskapet. Genom sina fotografier, från envist genomförda enmansexpeditioner, låter han betraktaren få följa med till de mest avlägsna delar av vår svenska fjällvärld. Där förvandlar han vildmarkens skönhet till en källa där vi finner viktig inspiration”, säger Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Foto: Magnus Lindbom

Han är född och uppvuxen i södra Stockholm. Karriären som fotograf började för 20 år sedan. Han gjorde då sin första längre fjällvandring till dalen Unna Reaiddávággi i Kebnekaisefjällen. Det var där han började skildra den svenska fjällvärlden i bild. Magnus bor sedan flera år tillbaka i Östersund.

Foto: Magnus Lindbom

Det är en ära att tilldelas priset Årets Naturfotograf. Jag har tillbringat år av mitt liv ensam i den svenska fjällvärlden med kameran. I sökandet efter ljuset har jag under mina långa och många gånger krävande äventyr fått uppleva både stora och små ögonblick. Genom mitt arbete som fotograf vill jag skildra och förmedla dessa speciella ögonblick i vildmarken”, säger Magnus Lindbom i ett pressmeddelande.

Magnus Lindbom

Naturvårdsverket delar årligen ut priset Årets naturfotograf till en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige.Publicerad 2023-05-24.

5 Kommentarer

Arne Bivrin 2023-05-24 14:27  
Grattis Magnus!
niniz 2023-05-24 14:40  
Så otroligt fint och stort grattis
/N
esbtse 2023-05-24 21:58  
Inget nyskapande i år ser det ut som
MNB 2023-05-25 12:58
Vi ser fram emot dina nyskapande bilder och vinst nästa år.
Martin F 2023-05-25 15:26
Varför måste det vara nyskapande? Finns det ett självändamål i det? Trist kommentar.

Mer premiumläsning