Annons
Artiklar > Michael är Nordens bästa amatörfotograf

Michael är Nordens bästa amatörfotograf

Michael Nordqvist har utsetts till Nordens bästa amatörfotograf i tävlingen 2014 Sony World Photography Awards - en av världens största fototävlingar.

Michael kommer att få motta priset Nordic National Award vid en ceremoni i London. Fotografer från Danmark, Färöarna, Grönland, Island, Norge och Sverige slogs om priset.
 
Michael Nordqvist är amatörfotograf och IT-konsult bosatt i Malmö. Hans vinnande bidrag ”Exit” utsågs av en jury bestående av bland annat fotografen Christian Åslund, som var den förste svensken att vinna den prestigefyllda titeln Professional Campaign Photographer of the Year vid 2013 Sony World Photography Awards.
 
Det vinnande bidraget är ett  självporträtt taget under ett fallskärmshopp. Enligt Michael Nordqvist var bilden tagen en halv sekund efter att han lämnade flygplanet.

– Jag höll kameran i handen och riktade den mot hjälmen för att fånga flygplanet och spegelbilden av himlen i visiret.

Som vinnare av Nordics National Awards belönas Nordqvist med kamerautrustning från Sony och flygs till London för att delta i 2014 Sony World Photography Awards galaceremoni den 30 april. Det vinnande bidraget kommer att ställas ut på Somerset House i London mellan 1-18 maj och www.worldphoto.org.



Publicerad 2014-03-18.

28 Kommentarer

Leaflet 2014-03-18 14:51  
Kul! Schysst bild.
erdeljan 2014-03-18 19:21  
Toppen! Men kan man tävla med redigerade foton?
Mrdoderhult 2014-03-18 20:00
Dom flesta bilderna i den tävlingen är väl redigerade på ett eller annat sätt..
Svar från froderberg 2014-03-18 20:02
Det är väldigt ovanligt att tävlingar kräver obehandlade bilder. Har faktiskt aldrig sett det. Det blir ju rätt trist med bilder rakt ut ur kameran där varken kontrast eller färger justerats. Däremot förbjuder en del tävlingar manipulerade bilder. Du får läsa själv vad som gäller på webbadressen ovan.
Tell 2014-03-18 20:22
Antar att Daniel tänker på att det borde synas en kamera nånstans i spegelbilden?
erdeljan 2014-03-18 21:59
Japp, kamerans reflektion borde synas...
Jacob Munkhammar 2014-03-18 22:34
Det beror väl på hur visiret är vinklat? Är det inte vänsterarmen, och därmed i dess ände kameran, man ser precis utmed visirets nedre kant? Jag tycker det ser ut så.
erdeljan 2014-03-18 23:44
Här är hjälmen: http://www.chutingstar.com/media/catalog/product/cache/3/image/1000x1000/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/h/phantomxwhite.jpg dock utan spegel-visir och den är absolut inte böjd på det sättet. Högra handen som är längre ifrån hjälmen ock kameran syns, så den vänstra armen borde synas 100%! Kameran och handen måste ha varit "dragna" nedåt, se detaljrikedom i resten av fotot jämfört med positionen för "personens vänstra kind". Bilen är klart manipulerad (kan inte kalla det för foto längre tyvärr)
Rei Trulsson 2014-03-19 00:54
Kanske användes ett rejält vidvinkelobjektiv, som fick perspektivet och hjälmen/visiret att svälla sådär när man har motivet nära frontlinsen?
Anders F. Eriksson 2014-03-19 14:01
Bilden ser ut att vara tagen med fisheye, och då får man ju en sån där förvrängning. Bilden är såklart efterbehandlad, men inte nödvändigtvis manipulerad (i betydelsen att något tagits bort).
Num Vistbacka 2014-03-29 11:13
Ummm... Hans vänstra hand och kamera reflekteras visst i hjälmen. Se i visirets nedre kant. Eller påstår ni att han skulle a smudgeat/liquifyat bilden för att flytta speglingens placering i visiret?

Oberoende en härlig bild
Zoran Ladinek 2014-03-19 06:31  
Häftig bild, oavsett om den är manipulerad eller inte.
Mrdoderhult 2014-03-19 07:36  
Kanske haft en GoPro kamera den är ju väldigt liten och har extrem vidvinkel. samt är en populär i sammanhangen...
Hobbes73 2014-03-19 07:37  
Vad oerhört tråkiga kommentarer om huruvida den är manipulerad eller inte. Om någon nu verklige stör sig så oerhört på detta kan man inte helt enkelt ringa, maila, kontakta på något sätt personen som tog fotot och gratulera personen för ett oerhört bra foto!

Har någon ens erfarenheten av vad det betyder att hoppa ut från ett flygplan och ta ett foto så bra? Jag har personligen 2 års erfarenhet av att hoppa ut från fullt fungerande flygplan och jag GILLAR detta foto!!

Tråkigt som sagt att se attityden angående detta foto. Men det är jag och det står jag för ifall någon vill kommentera det!
Mrdoderhult 2014-03-19 08:31
Håller med dig... Det var ju lika dant med årets bild 2014 men där kom det först i tredje kommentaren...

känns som det är någon sorts avundsjuka..
erdeljan 2014-03-19 11:51
Ingen här sa att den var dålig så sluta sätta ord i mun på folk. Vi diskuterar bara om den är manipulerad eller inte. Visst är det toppen bild, och dessutom en lokal kille från Malmö! :D
Zoran Ladinek 2014-03-19 08:49  
Om man inte kan kalla en bild för ett foto på grund av manipulation, då finns det antagligen inte många bilder här på FS man kan kalla foto. Detta ständiga "direkt ur kameran"-fåneri är bara så tröttsamt.
Hannuse 2014-03-19 13:30
Håller med, det haglar tätt med negativa tongångar kring hur bilden kommit till.
Han har ju tävlat i enlighet med de regler som finns för tävlingen, och bevisligen skapat en bra bild.
Konstruktiv kritik har jag däremot ingenting emot, tvärtom.
Men här verkar vi "såga" bilder utifrån teorier om hur dom är skapade, eller andra mystiska antaganden.

Personligen tycker jag att bilden ger en häftig känsla, med ett härligt perspektiv.
Men jag får väl fortsätta att vara bitter, och gå ner i min källare, och torka mina svartvita papperskopior....direkt från kameran!
luminousoctaves 2014-03-19 14:37
"och torka mina svartvita papperskopior....direkt från kameran! "

Låter iofs helt underbart.
Berbo 2014-03-19 21:45  
Fantastisk bild! :) Kan för övrigt bara hålla med Jacob Munkhammar, man ser ju hans vänstra arm hela vägen ut till kameran! Inga konstigheter...
Anders F. Eriksson 2014-03-19 21:51
Vänstra? ;)
Surgeon 2014-03-20 14:24
Du ser den högra armen som inte håller i en kamera, där kameran borde finnas finns det några konstigheter när man blåser upp bilden lite större, men skit i det, det är en bra bild , och hade den delen i nederkant av visiret varit manipulerad (några konstiga artefakter) så hade väl tävlingsledningen uppmärksammat det
Berbo 2014-03-20 16:52
Ja, men man ser även den blå randen på hans VÄNSTRA arm i visiret hela vägen ut till en svart liten klump precis ovanför luftintaget! Det är nog kameran! Utgå från hans vänstra axel och titta i visirets nedre kant så ser ni vad jag menar... :)
Longhorn 2014-03-22 15:28  
Det är en mycket bra bild. Och den är uppenbarligen manipulerad som flera andra har uppmärksammat här. De som hävdar att invändningarna är grundlösa bör ta en likadan bild själva och kolla! Ser dessutom ut som fotografen varit bekväm nog att låna molndetaljer från samma bild och nöjt sig med att töja dem och spegelvända detaljer för att göra kloningen mindre uppenbar.

Hade förmodligen varit frestad att göra exakt detsamma själv för att få bilden att bli så här slagkraftig med minsta möjliga ansträngning...

Hur ligger det nu till egentligen? Det bästa vore kanske att be fotografen berätta själv. Någon som har hans nummer och kan ringa och fråga?

Har inte läst tävlingsreglerna men om det är så att fotografen brutit mot ett
förbud att manipulera bilden så borde en kompetent jury ha upptäckt det på den här bilden inom 10 sekunder. Och en utsedd vinnarbild måste naturligtvis granskas igen med extra uppmärksamhet före tillkännagivandet.

Har nu juryn släppt igenom bilden så är det den som ska ha smäll på fingrarna - inte fotografen!

Det är en bra bild. Efter "skandalen" med klonade bilder av vilda djur för ett tag sedan så öppnades många ögon på att det finns fotografer som frestas att tänja på sanningen för att hålla sig kvar i toppskiktet. Det är nog bra att fortsätta diskutera vad vi har rätt att kräva av en bild och dess innehåll. Men det är länge sedan jag slutade tro blint på bilder som ett dokument som kan styrka äktheten i ett påstående.

Dagens mediavärld gör det ännu mer tydligt att vi måste påminna varandra om att bilden idag är ett verktyg i händerna på människor som vill manipulera och styra våra värderingar och sympatier. Viktigare än att diskutera den här bilden är att hjälpa vanliga människor att börja ifrågasätta och kritiskt granska det flöde av information i ord och bild som vi matas med i en allt högre takt.

Vi behöver hjälp av kunniga fotografer och bildvetare att granska och avslöja förfalskade bilder och video som marknadsförs som bevis, inte minst när de förekommer i samband med krig och konflikter. Så håll ögon och öron öppna och fortsätt bidra till fördjupad förståelse om bilden som vapen i kampen om vem som "äger sanningen".

Börja gärna med en granskning av de stora internationella mediabolagen.....

Och lika viktigt som att ifrågasätta om en video eller bild är digitalt manipulerad är att granska om vi ser en riggad miljö eller ett genuint scenario i bild. Ska jag fråga hur många som anser att bilden av en
skjuten Bin Laden räcker som bevis och att vi inte ska ifrågasätta varför man inte låter en internationell kommitté av obducenter styrka det efter
att ha sett kroppen?

Har vi redan bestämt oss för vem vi ska lita på? På vilka grunder i så fall? Är det obekvämt och jobbigt för dig att tänka på det? Då innebär det att något inte står rätt till och att du bör ta dig tiden att se djupare in i den delen av din ide om "verkligheten och sanningen" - tror jag.


Hur börjar texten i nästa inlägg?

Kanske såhär:
Hur kan en sån idiot misskreditera en så fin bild tagen av en så duktig fotograf??? Han är bara AVUNDSJUK och DUM I HUVUDET!!!!!!!!!

Skulle inte förvåna mig. Håller inläggen här en hög nivå? Och hur ligger mitt bidrag till tycker ni?
Hobbes73 2014-03-23 08:43
Gillar verkligen ditt inlägg Patrik. Ville bara skriva det. Du sa allt som behövdes säga om bilden i första meningen. Instämmer i dina tankar som följer, bra inlägg!
Fredrik Klintberg 2014-03-23 15:07  
Patrik Blom 2014-03-23 21:04  
Oavsett den skulle vara manipulerad eller inte så är det en härlig bild som sticker ut, grattis till priset Michael!

mvh
Patrik
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS