Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Nomineringar klara till Scanpix Stora Fotopris

Nomineringar klara till Scanpix Stora Fotopris

Frank Aschberg är nominerad för sin bildserie om svenska raggare. Under tre år har han följt dem och dokumenterat deras livsstil. Foto: Frank Aschberg.
Vinnaren av Scanpix Stora Fotopris får motta inte mindre än 100 000 kronor. Det är den näst största prissumman som utdelas i ett svenskt fotopris. De tre som har chansen att vinna i år är Frank Aschberg, Lars Tunbjörk och Elin Berge.

Frank Aschberg har under tre års tid följt svenska raggare för att dokumentera deras livsstil och kultur under åren 2005- 2008. Lars Tunbjörk deltar med bidraget "De mörka vintermånaderna" som skildrar en resa i Sverige under vår allra mörkaste tid. Elin Berge deltar med bidraget "Drottninglandet" som skildrar kvinnor från den nordöstra delen av Thailand.

Priset är ett dokumentärt fotopris som instiftades 2003. Tanken är att det ska uppmuntra och stödja den fotograf som tar tillvara god traditionell bildjournalistik eller som på ett ungt och nyskapande sätt bidrar till att utveckla dokumentärfotografiet. I år har antalet bidrag slagit alla rekord.

Tidigare vinnare är Niklas Maupoix, Pieter ten Hoopen, Anna von Brömssen, Thobias Fäldt och Marc Femenia. Vem årets vinnare blir avgörs i slutet av november.

Publicerad 2008-10-21.

7 Kommentarer

alf109 2008-10-21 14:06  
Blir så leds på dessa tävlingar som bara ger oss mer av samma. Vore det inte bättre att premiera de som inte redan är etablerade och lever gott på sitt fotograferande för att få fram lite nya namn och framför allt ny fotografi. Om det inte går att gräva fram något intressantare i svensk fotografi än de nominerad och tidigare pristagare så är det nog lika bra att lägga ned.
-affe
Prebbe 2008-10-21 15:43  
Ja, lägg ned fotografi nu. Jag har sett nog.
Lindborg 2008-10-21 22:12  
Varför är det så att ju konstigare fotografi, ja nästan vad vi andra säger är misslyckat, desto större chans i tävlingar? Det kan vara suddigt med antingen skak eller rörelseoskärpa, sneda horisonter osv... Vad är det som händer?
FreddyThunder 2008-10-21 23:41  
håller helt med affe. fram med nytt blod nya idéer
Johan Pihl 2008-10-22 10:00  
Så himla etablerade är de väl inte? Själv hade jag varken hört talas om Frank Aschberg eller Elin Berge tidigare. Tunbjörk var den ende jag kände igen. Gillar verkligen hans bilder från De mörka vintermånaderna. Och när jag tittar på de bilderna så är inte det första jag tänker "fram med nytt blod nya idéer" precis. Men det ska bli kul att se vem som vinner iaf! :)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS