Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Kims lyckträff - ett lodjur med byte

Kims lyckträff - ett lodjur med byte

Foto: Kim Semstrand

 Kim Semstrand

Kim satt i bilen och väntade och fick oväntat besök.

Ett riktigt lyckskott. Det kan man kalla Kim Semstrands bild som hon tog 19 augusti; ett lodjur med byte i Skrikarhyttan mellan Nora och Karlskoga.

Kan du berätta hur det gick till när du tog bilden?

Jag kom hem från skolan och blev sittandes kvar i bilen. Det regnade och jag hade ingen lust att gå ut i regnet. I väntan på uppehåll tittade jag på film på mobilen. Rätt som det var blev det extra ljudeffekter till filmen utifrån! Det var ett gällt skrik som tog slut tvärt. Jag tittade upp och såg först ingenting men efter att jag tittat runt ett varv fick jag syn på lokatten cirka tio meter utanför fönstret på bilen och tre meter utanför vårt köksfönster. Det jag hörde var harens dödsskrik. Min första tanke var att jag skulle skaffa bildbevis för att visa mamma, att lodjuret varit på besök. Snabbt som ögat tog jag upp kameran och fotade några gånger men det blev rätt suddiga bilder. Märkte sedan att katten tog det lugnt. Då passade jag på att koncentrera mig på att zooma och få skärpan så bra som möjligt genom den regnvåta rutan.

Vad hände sedan?

Efter en liten stund tog lokatten ett nytt tag om halsen på haren och vände om och gick in i skogskanten och försvann.

Bilden är tagen med mobil?

Ja, med mobilkameran på en Samsung S21 5G. Någon annan kamera fanns inte tillgång till.

Har du sett lodjur förut?

Ja, när jag var liten och satt i sandlådan tillsammans med syrran och gjorde snöfigurer så hade jag ett lodjur som satt som åskådare vid ett tillfälle. Den gången kom mamma ut och skrek och viftade med armarna så lodjuret reste sig och gick iväg en bit för att åter sätta sig och titta på oss och huset när vi gick in. Vi stod inne och tittade länge på den katten, men på längre avstånd då.

Hoppas du få fler bilder på lodjur?

Ja, det vore häftigt men det är samtidigt lite olustigt när de är så nära när vi är ute. I synnerhet med tanke på att vi har en mindre hund som är ungefär lika stor som jätteharen på bilden. Hon brukar sitta på ungefär samma ställe som lodjuret tog haren och jag vill verkligen inte att det en dag är vår hund som får uppleva hur det är att hamna i den situationen.

 Är du intresserad av fotografi?

Jo, lite grann. Den här upplevelsen gav mersmak.

Foto: Kim Semstrand



Publicerad 2022-09-09.

7 Kommentarer

sears 2022-09-09 11:26  
Wow vilken upplevelse! Toppen bild också. Stort grattis!

MvH
Johnny
niniz 2022-09-09 11:32  
Åh oj vilken upplevelse nog en av mångas på "listan" stort grattis! Bra du lyckades fokusera och få bättre bild
Mvh N
Joakim88 2022-09-09 11:33  
Säger som Johnny, Grattis Kim :-)
Peter - 2022-09-09 12:11  
Härligt grattis
pdahlen 2022-09-09 12:43  
Plötsligt händer det, ett stort grattis. Riktigt fin bild också
Sabud 2022-09-09 15:03  
Inte illa! Bättre en mobil i handen än en Z9 i byrålådan ;)

/Stephan
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS