Annons
Artiklar > Rockband ville stoppa pressfotografer

Rockband ville stoppa pressfotografer

Faksimil Kristianstadsbladet.se. 

Rockgruppen Danzig förbjöd pressfotografer att fotografera under bandets konsert vid musikfestivalen Sweden Rock i Sölvesborg. Även Aerosmith hade krav på fotograferingen.

Under torsdagen sattes det upp handskrivna lappar i festivalens presstält med förhållningregler för fotografering under konserterna, uppger Kristianstadsbladet.se.

Aerosmith menade att de ackrediterade fotograferna skulle skriva på ett avtal där de försäkrade att bilderna endast skulle publiceras en gång. Om de inte skrev på avtalet fick de inte stå i diket framför scenen. Gruppen Danzig gick så långt att de förbjöd fotografering helt under spelningen.



Publicerad 2010-06-11.

20 Kommentarer

davidh 2010-06-11 16:43  
Det är fan helt stört. Vad är dealen egentligen? En annan sak som stör mig är när arrangörer samarbetar med såna som Rockfoto...och inte tillåter andra att ta med systemutrustning. Snart har mobilkameror samma prestanda, vad fan ska dom göra åt saken då?
Aerosmith och Danzig, sug k*k! Både dem och deras skivbolag.
Det är ju så att man får sålt många bilder...glöm det. Det är ju, iallafall för mig, en hobby och tillfredsställelse att ta fina konsertbilder. Sålda har dom inte blivit en enda gång.
ekfeldt 2010-06-11 17:40  
Håller med som fan :)
jdandanell 2010-06-11 18:46  
Så länge det finns fotografer som ställer upp på deras krav för att få hamna i diket så kan arrangör och band göra vad de vill och komma undan med det. Det är väl egentligen problem numero uno.

Det finns sedan ett överflöd av rockbilder och mediaintresset är inte särskilt stort om man bortser från världsband som U2 eller om det rör sig om lokala intressen som i bästa fall hamnar i lokalblaskan. Där har ni problem numero dos.

Att plåta på rockkonserter är för de allra flesta bara ett sätt att komma in gratis samt träna och som David säger; få personlig tillfredsställelse. Då kan man kanske leva med att några band stänger dörren.
RolandM 2010-06-11 21:25  
Noterar att även AstraZeneca har fotoförbud inom sina anläggningar.
Surfjohan 2010-06-11 22:23  
Lika bra det, det finns fan inget som är så trist som konsertfoto.
George Steij 2010-06-11 23:01  
Håller med er! Det är ju riktigt ruttet.. Har man betalt sin biljett för att komma in & titta.. Varför ska ångra få av deras egna fotografer ha ensamrätten för, otroligt korkat..

Har sett andra tillfällen som film premierer, där bara usla mobilkameror tillåts.. Sånt skräp vägrar jag förlita mig på. Gillar inte monopol.. Glömmer inte då jag var i globen på konsert med en kompis 2003 eller 2004! Jag fick inte ens ta in min vatten flaska in för vaktidioterna.. Alla ska tvingas köpa dricka av dom till överpris. Flera som hade sina kameror var tvungen att betala för förvaring.. ( Hade inte min med kompisen hade förvarnat om idiotierna )
Andreas S Eriksson 2010-06-12 01:05  
Wow....
Vilken ilska.

Men ni som tycker det är tråkigt med musikfoto; håll er från scendikena då och låt oss som gillar det få vara det. Ingen kräver att ni ska skriva på.
Eller??
Varför spy galla över något som ni ändå inte verkar gilla att hålla på med?

Och en till sak, varför skriva på med sitt egent namn?
Lurvaz Bulldozer har fungerat toppen för mig i snart 5 år. Ingen har än kommit och krävt att jag ska ta bort bilder från min hemsida.
Och den stackaren som har mailadress anyone@telia.com har nog vid det här laget fått en hel del mail som den inte skulle ha.. Om någon nu varit dum nog att ta den adressen.

Så ni ser, det går lätt att komma runt de "problem" som ni ser. Det gäller bara att vara smartare och inte så griniga.
aolsson 2010-06-12 14:58  
Enkelt löst - då skickar man hem både reporter och fotograf samt publicerar nada om spelningen. Fattar inte banden att det är publiciteten som ger dem publik och andra inkomster?
par.kjellen 2010-06-13 12:49  
Jag var där. Kontrakt i stil med att bilder bara får användas i material i samband med spelningen, recensioner exempelvis. Har jag full förståelse för.
Aerosmiths kontrakt däremot gick ut på att:
1. Aerosmith har rätt granska och godkänna alla bilder innan de publiceras.
2. Aerosmith har rätt att utan ersättning använda alla bilder till precis vad de vill.
De större medierna i Sverige gick ihop och skrev inte på.
MEN samtidigt såg jag flera fotografer inne i fotodiket, vilka de jobbade åt vet jag inte...
Maxieboy 2010-06-13 12:52  
Spelar inte så stor roll, bilder från "diket" är jävligt tråkiga ändå. Fula näsborrar fotade underifrån .... Nä, det är bättre med ett rejält tele från längre håll.
Daniel Falk 2010-06-13 21:45  
Max, du har inte fotat på Sweden Rocks största scen antar jag? Scenen är ohyggligt stor, det ÄR rejäla telen som krävs om artisterna inte går ut på scentungan och det är det långt ifrån alla som gör.
F.Eliasson 2010-06-14 10:19  
Danzig har ju fotoförbud pga att Glenn är typ 140 cm lång. Mao syns det hur liten han är på omanipulerade bilder.
Director 2010-06-14 15:24  
Visst är det för jävla barnsligt! Det sägs jämt att det är gruppernas management och advokater som kommer med detta. Jag var där och plåtade grupperna, och Aerosmith tillät dessutom endast 50 av de 70 ackrediterade fotograferna med fotoväst. Själv stod jag i trängseln i publikhavet och tog några riktigt bra bilder, men det var ett jäkla jobb att kämpa med kamera och rygga i pressen från publiken. Danzig förbjöd alla utom fyra fotografer! Han var själv och pekade ut fyra stycken, varav Sweden Rock Magazins egen naturligtvis var en (han åtnjuter ju alltid förmåner inför övriga fotografer på festivalen). Även här stod jag i publiken och plåtade, tills jag blev tillsagd att sluta.

Alla de här dumheterna, som tyvärr förekommer på så gott som alla stora festivaler när det gäller något/några band, är så onödiga och tråkiga. Det är svårt att som ackrediterad fotograf komma hem utan bra bilder på headlinerbanden. Och jävelskapet med fotograferna är ju ändå inget som kommer ut till den stora massan, så om banden ska försöka visa hur stora de är och vilken makt de besitter så märks det ändå inte. Inte mer än att fansen inte får se bilder på sina idoler.
Seroth 2010-06-14 18:39  
Nej Danzig förbjöd inte fotografering helt, de valde ut några random fotografer i presstältet som fick lov att stå och fota, men jag tror att det bara handlade om 4-5 fotografer totalt.
Rockphoto 2010-06-15 01:03  
FYI Danzig och dennes skivbolag kör alltid med kontrakt annars också! Avvikelser bör ju meddelas i god tid och inte genom lappar. /Hasse
ebrodin 2010-06-15 10:44  
Trams att begränsa stillbildsfotograferingen vid konserter. Att man inte får videofilma är givet då video ju även innehåller en ljudupptagning men att så många konsertarrangörer förbjuder systemkameror är både tråkigt för fansen men visar samtidigt på en flathet från arrangören. De största festivalerna som Roskilde och Glastonbury tillåter ju obegränsad användning även av "professionella kameror" som så många andra förbjuder.
En eloge till David Byrne som under pågående konsert i Oxford förra året tillrättavisade en vakt som stoppade en åhörare från att fotografera, detta med motivationen att detta var David Byrns fans och var det någon som skulle få fotografera på konserten var det dem snarare än yrkesfotograferna.
Orky 2010-06-15 14:41  
Gällande Danzig så var det för det första inte han själv som kom ut utan någon i hans crew. Det fördes rätt högljudda diskussioner med Sweden Rocks personal och till slut gav han med sig, pekade på fyra av oss som var med i samtalet. Slutade med att jag (där för Blekinge Läns Tidning), Mattias Mattisson (Sydöstran), Rickard Nilsson (Bildbyrån/Aftonbladet) och en random ryss från något fanzine, fick tillstånd att fota. Och det bara om vi eskorterades in av Birgit från SRF. Sen var allt himla känsligt för hur vi fick fota i diket, det var viktigt att allt såg snyggt ut.

Och Pär, gällande Aerosmith så tror jag det med var fanzines som ställde upp på kraven. Såg att de få tidningar som faktiskt skrivit på helt enkelt strök sig från listan när de insåg att det var bojkott på gång. Själv packade jag ner kameran och satte mig i husbilen vid scenen och kopplade av. :) Kul att ses där föresten, hoppas våra vägar korsas snart igen! :)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS