Annons
Artiklar > Så fotar vi på semestern

Så fotar vi på semestern

En ny undersökning har kartlagt hur svenskarna förevigar semestern och hur vi sedan använder bilderna. Stämmer dina fotovanor in i statistiken?

56 procent av de tillfrågade uppgav att de använder sin mobilkamera för att ta bilder av semesterresan medan 44 procent föredrog att använda en kompaktkamera. Som komplement använde 26 procent systemkamera medan 3 procent valde att knäppa några extra bilder med en videokamera med fotofunktion.

– Den bästa kameran är den man har med sig och mobilen har de flesta med sig överallt. Dessutom har en smartphone möjlighet att publicera bilderna direkt på Facebook eller redigera dom i tjänster som Instagram, säger Samuel Skott chef för Tele2 privatmarknad i ett pressmeddelande.

Vidare visade undersökningen att mms börjar inkräkta på de traditionella semestervykorten: en av fyra skickar sin hälsning elektroniskt. 90 procent av deltagarna laddar över sina bilder på en dator, men bara 23 procent skriver ut bilderna till fotoalbumet. 

29 procent delar med sig av bilderna på Facebook, medan endast 5 procent gör motsvarande på Flickr eller andra bildsajter, som i sin tur påverkar vännerna när de själva ska välja resmål. Av nästan 4.000 tillfrågade svenskar i en undersökning från Resfeber svarade nämligen 32 procent att de gärna reser till samma städer som Facebookvännerna har besökt. 

Undersökningen om semesterfotograferandet genomfördes av Sifo på uppdrag av Tele2. 1.096 svenskar deltog.

Vad fotograferar du med i sommar och hur kommer du att använda bilderna?Publicerad 2012-06-27. Läst av 8198 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-06-27 18:53   Flash Gordon
Jag förstår att undersökningen beställd av Tele2. Detta innebär de styr vad och hur man frågar. Som vi vet gäller som man frågar får man svar.
Att de beställt undersökningen för att använda den i sin marknadsföring eller liknande är sannolikt. De har i alla fall inte gjort undersökningen för att vi skall få ett vetenskapligt svar.
Vi får väl se det som en pusselbit för att få fram sanningen.
Personligen stämmer väldigt lite in förutom att jag använder en kamera av något slag.
Kijana 2012-06-27 23:50
Ska man genomföra en enkät är det jättebra att ställa rätt frågor så att man inte får svar om något ovidkommande.
Personligen föredrar jag alltid systemkamera, man vill ju inte göra en dyr resa och sedan komma hem med skitbilder.
2012-06-27 22:17   Helmetrock
Nej, jag är helt övertygad om att Tele2 gjorde undersökningen tack vare äkta nyfikenhet om hur vi fotar ;-)
2012-06-28 20:23   Jonson
Beror ju lite på vad det är för typ av semester och om du har foto som intresse, Vill du bara visa polarna vad du gör eller åker du på camping semester med familjen? Då kanske mobil/kompakt kameran duger. Har man ett foto intresse som en annan tar man nog gärna med sig sin system kamera då jag brukar åka till ställen som både kombinerar foto intressanta platser med strand bad/shopping
2012-06-29 13:00   Anarchy
Ungefär 56 procent av mina semesterbilder tar jag med mobilkameran, resterande 44 procent tas med en analog kompakt som kompletteras i 26 procent av fallen med en systemkamera.
2012-06-30 21:29   Ventures
"Genomsnittsfotografen" använder förmodligen mobilkamera idag. Här på fotosidan kanske vi inte representerar det genomsnittet.
Det känns lite bortkastat att ta bilder med mobilen som har tekniska begränsningar, ifall man skulle ta ett riktigt pangskott. Men i brist på annat åker mobilen fram eller vad som finns till hands.

Det är tur att man inte är fejsbokslav. Tänk vad begränsande det skulle vara om man tvingades resa dit alla andra varit.

Hur jag fotar i sommar? Det blir gamla D2:an och ett par tre lämpliga gluggar. Hemmavid blir det lite makro i trädgården också. Förhoppningsvis kommer jag också att kunna testa mitt nyförvärvda undervattenshus och gamla coolpix i Medelhavet.
Bilderna kommer efter urval att användas till att plåga släkten med och eventuellt får jag till en egen websida så småningom. Arbete pågår. Någon neutral bild kanske rentav hamnar på fotosidan. Facebook? Nono.

Merläsning


Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar