Annons
Artiklar > Så ställer satelliter in sin vitbalans

Så ställer satelliter in sin vitbalans

Bild från Google Maps. 

Det här är kanske ingenting du funderat över, men lite roligt onödigt vetande är det trots allt. Visste du till exempel hur satelliter egentligen mäter sin vitbalans?

Det verkar inte vara alltför smidigt att ställa in vitbalansen på en satellit, men brittiska forskarna har upptäckt något som gör det hela lite enklare, i alla fall om man får tro PopSci.

Lake Tuz, Turkiets tredje största sjö, torkar ut en gång om året (runt juli-augusti) och bildar då en saltfylld stor grop - något som bildar en gigantisk reflexskärm. Tack vare storleken på sjön och den unika saltfärgen så används sjön som vitbalansering för satelliter.

Vitbalansering är inte bara ett viktigt redskap för fotografer, för att säkerställa att alla färger blir rätt då en vit yta kan se olika ut beroende på vilket ljus den fotograferas i. Den är lika viktig för satelliter, eftersom observationerna av jorden (såsom klimatförändringar, naturkatastorofer m.m.) måste vara helt tillförlitliga. Satelliterna ändras också på sin resa upp från jorden, vilket gör att forskarna måste kunna använda någon yta på jorden för att rätta till eventuella felaktigheter.

Lake Tuz är en av världens åtta platser som kan användas som referens till satelliternas sensorer.

Källa: PopSci.

 



Publicerad 2010-08-19.

6 Kommentarer

Num Vistbacka 2010-08-19 14:38  
@Ola

Och det bidrar till att artikeln blir...? Ska du ha ett svenskt namn blir det väl Salt Sjön i Turkiet... -,-

Häftigt! Rolig allmänbildning som man kunde dra nytta av i omöjliga frågesporter. =P
FreemindArt 2010-08-19 17:22  
Kan tilläggas att tidningen detta är saxat ifrån heter Popular Science och inget annat.
ekfeldt 2010-08-19 18:46  
Gillar "onödigt" vetande.
Kul att ha i backfickan :)
David Bicho 2010-08-20 23:32  
Visst låter det inte lika ballt om man skulle säga att satelliterna bara skickar ner rådatat till jorden. Väl där kalibrerar och vitbalanserar "bildingenjörerna" som alla vi andra i en vanlig råkonverterare genom att pipetta på Lake Tuz etc?
Roqqy 2010-08-23 07:32  
Om man nu ska ge sig in i besserwisserträsket så kan man kanske kolla länken till PopSci som siten heter, som tillhör tidningen Popular Science, och att källan är helt korrekt namngiven i artikeln.
Och hur vet man att de tar ned raw bilder och "pipettar" sjön? Det kan ju faktiskt vara så att de har ett mer automatiserat system för vitbalans.

Merläsning

ANNONS