Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Scanpix fotopris till Tunbjörk

Scanpix fotopris till Tunbjörk

Igår blev det klart att Scanpix stora fotopris på 100 000 kronor gick till Lars Tunbjörk för sin bildserie "Vinter". De två andra som nominerats var Elin Berge och Frank Aschberg.

Juryn, som i år bestod av Lars Fahlén, Ayperi Karabuda Ecer, Greger Ulf Nilsson, Susanne Walström, Anna Clarén, Per Claesson och Annika Jönsson gav följande motivering:

"En fotograf med ett igenkännande bildspråk som aldrig stannat upp utan ständigt utvecklats. Engagerat, sofistikerat och personligt. Denna gång med en dystrare och tyngre färgskala som får betraktaren att känna vemodet hos oss uppe i norra Europa."

Scanpix stipendium, värt 25 000 kronor, gick till Hannah Modigh för hennes projekt Hillbilly heroin, honey. Det är en skildring av livet för unga män i kolarbetarstaden S:t Charles i USA. Pengarna ska gå till en fortsättning på projektet, då hon ska följa unga prostituerade män i San Fransisco.

Se mer av Hannah Modigh på hennes hemsida.
Se Lars Tunbjörks bilder här.

Publicerad 2008-12-03.

9 Kommentarer

Reimer 2008-12-03 11:39  
Jag förstår mig inte rikigt på Scanpix Stipendium, jag vill absolut inte kritisera vinnaren. Jag ifrågasätter bara syftet när man på scanpix websida läser;

"Scanpix Stipendium
på 25 000 kr delas ut till en ung nordisk fotograf för att användas till ett påbörjat fotoprojekt. Priset syftar till att stödja och uppmuntra fotografi med konstnärligt uttryck och kreativ form."

När sedan vinnaren arbetar med ett dockumentärt projekt som jag har väldigt svårt att se som konstnärligt. Det känns som de missat något där, de borde nog formulera om "syftet" för sitt stipendium.
cawi 2008-12-03 12:52  
Herregud, kan scanpix inte klämma fram något bättre att belöna med 100 000 kr? Ge en pundare en engångskamera att ta lite bilder med i februari så får du ut samma sak.

Bildspelet sa mig inte ett dugg. "Vinter"... tjaa... var tredje bild (max) innehöll lite snö. Det kanske räcker? Sen var ju pinsamt många bilder sneda och bara allmänt tråkiga, gråa och intetsägande.

Den s.k. musiken till bildspelet gjorde dessutom mest ont i öronen. Var tvungen att sänka volymen för att ens stå ut med att fortsätta titta igenom allt. (Men det är väl inte fotografens fel i alla fall.)


Det är möjligt att jag helt missuppfattat vad Scanpix står för och hur en sån här tävling(?) fungerar. Men oavsett vad kan jag inte i min vildaste fantasi förstå varför man skulle vilja tilldela detta skräp ett fint(?) pris!
Innerst 2008-12-03 15:28  
Tycker allt att vissa bilder dar var balla, men de flesta var ju rakt pa blixt som lika garna kunnat tas med en kompakt av nagon random unge.

Kan dock se charmen med sadana bilder ocksa, men inte just har.
Ludix 2008-12-03 17:34  
Nr1, stackars den katt dom klämt i en dörr för o få fram den där " musiken"

Nr2, på vilket sätt var dom där bilderna förtjänta 100 000kr?
Nyrostad 2008-12-03 20:13  
Vill inte påstå att det är så enkelt som att stämma in i klagokören, men nog är jag konfunderad över juryns val. Bildspelets tema är "Vinter", hårt, kallt och blött kan tyckas, något ett par av de stenhårda blixtbilderna verkligen förmedlar - MEN, är det bara jag som tycker att konceptet "snapshot med blixt" känns uttjatat redan efter ett par bilder? Personligen tröttnade jag efter ungefär hälften, och hade jag dessutom lyssnat till våldtäkten av en saxofon hade jag inte ens klarat mig så länge.

På frågan "kan du bättre själv, då?" kan jag inte hitta något otvetydigt svar, annat än att jag inte "gjort anspråk på" några 100 000 Kr...
Lewold 2008-12-04 14:54  
Jag gillade det, och då arbetar jag själv ett sätt som snarast är raka motsatsen.

Själv försöker jag nästan alltid få de personer och situationer som jag arbetar med att framstå så snygga och intressanta som möjligt. Befriande att se motsatsen.

Men missförstå mig inte, jag tycker tittar inte på serien och tycker att det är ett bra reportage, jag tycker att Lars Tunbjörk skildrar verkligheten lika lite som jag skildrar verkligheten med mina bilder. Jag ser det snarare som en konstform, som Tunbjörk behärskar fullt ut.

Bottomline: En av världens svåraste frågor, vad är bra fotografi? Bortsett från de allra värsta delarna av musiken så gillade jag denna serien skarpt!
Mesch 2008-12-05 10:30  
Jag har flera 36-bilders kodak från mina tidiga tonår som fanemej är identisk med denna bildserie, kan jag oxo få 100000 eller måste jag ordna en trasig sax oxo. ;-)

Jag har även en helt hysterisk videsnutt tagen på löpande fot i skogen på natten, den borde väl ge mig en Oscar.

Ibland blir konst bara konstig för mig är nog vad jag vill säga.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS