Annons
Artiklar > Spår av passion - ny bok av Staffan Ekengren

Spår av passion - ny bok av Staffan Ekengren

Foto: Staffan Ekengren

 Staffan Ekengren

Bilder av järnväg blir bok och utställning.

Boken Spår av passion hyllar den sju mil långa smalspårsjärnvägen mellan Hultsfred och Västervik. Det är en coffeetable-bok på 152 sidor med över 100 bilder.

Foto: Staffan Ekengren

Boken är en blandning mellan interiörbilder i färg, bilder i svartvitt och gamla biljetter och tågtabeller. Läsaren får följa med i det smutsiga mekandet, sväva högt över rälsen med drönare och vara resesällskap i kupén. 

Foto: Staffan Ekengren

Staffan Ekengren har under flera månader följt det ideella arbetet bakom Nordens längsta smalspårsjärnväg. Med kameran har han kommit mycket nära det engagemang som håller järnvägen levande, men också resenärerna som upplever banan.

Foto: Staffan Ekengren

- Jag tror att det är lätt att underskatta den enorma passion som ligger bakom att den här järnvägen finns kvar och blivit en nationellt och internationellt intressant turistattraktion. Det är en professionell, riktig järnväg men som drivs ideellt och drar 15 000 resenärer per år. Genom att i bild och text berätta den här historien hoppas jag att fler ska få upp ögonen för järnvägen i sig, men också för hur den sätter positiva avtryck i hela lokalsamhället, säger Staffan Ekengren i ett pressmeddelande.

Foto: Staffan Ekengren

Staffan Ekengren tycker om att med bilden i centrum skapa varma sverigeskildringar. Han är verksam som författare av både facklitteratur och fotoböcker.

Foto: Staffan Ekengren

Han fick framgångar med sin fotobok Kärlek till en skrot, om en övergiven bilkyrkogård i Värmland. Staffan Ekengren har fått flera priser och utmärkelser för sina böcker.

Foto: Staffan Ekengren

Västerviks Museum ställer ut bilderna 15 maj till 30 september.Publicerad 2022-05-11. Läst av 1417 personer.

1 Kommentarer

senwosret 2022-05-15 21:17  
Så viktigt att berätta, inte bara som bildbevis för att folk håller på utan också för att visa att många i Sverige inte vill ge sej. Det behövs en järnväg, eller något annat för att det lilla livet ska överleva och vi alla ska kunna få ett bra liv framöver. Där inte bara pengarna ska diktera hur framtiden ska bli!
annons

Merläsning

ANNONS