Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Sprida nakenbilder på nätet inte olagligt

Sprida nakenbilder på nätet inte olagligt

Svea hovrätt har friat en 17-pojke som spridit nakenbilder på en före detta flickvän till två kamrater - trots att tingsrätten först dömde honom till dagsböter för ofredande.

Hovrätten skriver att inget generellt förbud finns mot att utan samtycke sprida bilder på någon, hur integritetskränkande detta än är, skriver nyhetsbyrån Siren.

För brottet ofredande krävs, enligt hovrätten, ett "hänsynslöst beteende", som utmärks av en "kännbar fridskränkning". Detta, i sin tur, förutsätter att den angripne uppfattat angreppet när det skedde, enligt rätten. Dessa bilder togs med flickans vetskap och användes kränkande först senare.

Källa: TT

Publicerad 2009-10-21.

3 Kommentarer

Kijana 2009-10-21 22:37  
Okej, vet att det finns en tråd här på FS om detta, men kan inte låta bli att lägga min reflektion här. Nämligen att hovrätten väl säger emot sig själv.
För att det ska vara ofredande ska den angripne ha uppfattat angreppet när det skedde, står det i ovanstående text. Och det är väl precis så som har skett? När bilderna togs var det inget angrepp då det skedde i samförstånd. Men nu när bilderna har spridits har hon uppfattat det som ett angrepp från sitt ex och känner sig kränkt. Tacka fan för det!
NiklasÖ 2009-10-24 17:08  
Ibland blir domar bara SÅ fel! Blir minst sagt irriterad när jag hör/läser om detta fall för det ger signaler att det inte är straffbart vilket det BORDE vara när det inte sker i samförstånd.

Risken är uppenbar att unga människor, speciellt flickor, som redan har det jobbigt kommer få det ännu värre!

Lagen borde skrivas om och det fort!!!

// Niklas
PMD 2009-10-24 18:49  
Domen torde vara i enlighet med lagen, och därmed inte fel.

Anders: Nej, Fotosidans rubrik är uppåt väggarna fel. Det går inte att av den här domen dra slutsatsen att det är fritt fram att sprida nakenbilder av folk på internet.

Det här är inte första gången Fotosidan har vilseledande notiser bland sina nyheter. Nyheten om fotografen som fick ett brev från IOC var också full med felaktigheter.

Fotosidan borde skärpa sig lite när det gäller källkritik, tycker jag.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS