Annons
Artiklar > Stämmer August Sanders släkting för NFTs

Stämmer August Sanders släkting för NFTs

August Sander, Die elegante Frau - Sekretärin beim WDR, 1927

 

Planen var 10 000 NFTs - men blev istället stämd.

Julian Sander, barnbarnsbarn till fotografen August Sander, skapade NFT:s, non fungible tokens, av sin farfarsfars digitala bilder vilket Sfoto skrivit om.

Han planerade att göra mer än 10 000 fotografier till marknadsplatsen Open Sea. 

I början lyckades han få in runt en miljon dollar. Men nu är bilderna bortplockade från Open Sea. Julian ägde inte rättigheterna till materialet och har stämts av den stiftelse som förvaltar Sanders material, vilket de gör fram till 2034. 

August Sander levde 1876–1964 och är en legendarisk porträttfotograf. Hans bilder har bland annat visats på Moderna museet i Stockholm.Publicerad 2022-05-31. Läst av 1431 personer.

1 Kommentarer

Fredrikpersson 2022-05-31 11:49  
Fotografen August Sander är en riktigt intressant fotograf tycker jag. Med sitt omfattande arbete Menschen des 20. Jahrhunderts hjälpte han under 1900-talets första decennier fotografin att hitta ett eget uttryck.

Sanders bilder bröt med piktorialismen och anknytningen till måleriet och hans många bilder med olika yrkes- och samhällsroller var redovisande och sakliga samtidigt som de var berättande och berörande. Bilden ovan på sekreteraren från Westdeutsche Rundfunk är ett bra exempel på Sanders skicklighet. Bilden är arrangerad (tagen med storformatskamera på stativ) men ger ändå lite av snapshotkänsla. Bilden togs 1931 och titeln "Die Elegante Frau" verkar vara ett efterhandstillägg. Jag har inte sett någon bild av Sanders där han lagt in några subjektiva värderingar i bildtiteln.

Bland andra Sara Danius har skrivit om August Sander i sin bok "Husmoderns död och andra texter".

August Sanders son Günther förvaltade sin fars bildskatt efter A Sanders död 1964. Günter Sander var en skicklig kopist och ängnade under 70-talet mycket tid åt att kopiera faderns negativ. De flesta av de (silvergelatin-)kopior av Sanders bilder som idag finns på museer och i privata samlingar är kopierade av Gunter S.

Gerd Sander, Günters son, var en framgångsrik gallerist som förvaltade sin farfars bildarv med ett mera kommersiellt fokus. Gerd S överlät på 1980-talet samlingen med Sanders bilder till en stiftelse i Tyskland. Det är denna stiftelse som nu hävdar att de innehar upphovsrätten till de bilder som Julian Sander (Gerds son och tillika framgångsrik gallerist) ville göra NFTs av.

Jag kan inte hitta några uppgifter om att stiftelsen faktiskt har stämt Julian Sander (eller hans galleri) som det sägs i texten, men om det har skett så kan en sådan rättsprocess vara också av allmänt intresse eftersom den kan hjälpa till att belysa upphovsrättens hantering av NFTs.


/F
annons

Merläsning

ANNONS