Artiklar > The Thin Line - Björn Persson till Naturhistoriska riksmuseet

The Thin Line - Björn Persson till Naturhistoriska riksmuseet

Björn Perssons bilder på Naturhistoriska riksmuseet.

2019 visades utställningen The Thin Line - Björn Persson på Dunkers kulturhus.

Från 29 september 2020 kan man se den på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Den kommer att innehålla ett 30-tal av Björns bilder.

Titeln pekar på, enligt Dunkers kulturhus, att det finns en tunn skiljelinje mellan överlevnad och utrotning.

Björn Persson är fotograf och utbildad viltvårdare. Han har bland annat fotograferat Afrikas hotade djurarter och Asiens djurvärld.

Förra året diskades en av hans bilder i en tävling för att vara manipulerad. Han sade då till Fotosidan att han är konstfotograf och inte naturfotograf.

Den omdiskuterade elefantbilden är inte med i utställningen. Naturhistoriska riksmuseet benämner Björn Persson som konstfotograf.

Utställningen med Björns starka bilder och berättelser vill öka medvetenheten och engagemanget för hotade arter. Utställningen visar även en film kring hur museet arbetar med hotade arter i Sverige. Utställningen är ursprungligen producerad av Dunkers kulturhus i Helsingborg och Naturhistoriska riksmuseet visar ett urval av dessa. Vissa av bilderna är konstnärligt bearbetade. Bilden av elefanten Tim, som diskvalificerades i en naturfototävling, är inte med i det urval som Björn har valt att ställa ut på Naturhistoriska riksmuseet”, säger Claes Enger, projektledare för utställningen på Naturhistoriska riksmuseet till Fotosidan.Publicerad 2020-09-17. Läst av 1982 personer.
2020-09-18 01:16   PMD
Att skriva att "Vissa av bilderna är konstnärligt bearbetade" är lite fegt, tycker jag, men det låter förstås bättre än att skriva att vissa av bilderna är manipulerade.

Det är inget fel att manipulera bilder, men det bör förstås framgå klart och tydligt. Speciellt i sådana här sammanhang.
2020-09-18 08:02   pdahlen
Personligen tycker jag inte detta är konstfotografi eller konstnärligt bearbetade, inte när man tar bilder för att skapa en ny ”verklig bild”. Konstfotografi tycker jag är när man skapar något helt nytt såsom tex Erik Johansson.
2020-09-18 10:50   acke
Jag går inte igång på Björn Perssons bilder, tyvärr. Visst har man rätt att jobba fram konstnärliga bilder med naturen som grund, men då måste också hantverket hålla god klass. Annars blir det inte njutbart.
2020-09-19 15:57   lonian
Tyckte väl jag kände igen honom.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS
Lastolite HaloCompact