Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Två fotoutmärkelser delas ut på Nordiska museet

Två fotoutmärkelser delas ut på Nordiska museet

Nordiska museet delar varje år ut två utmärkelser inom det dokumentära fotot; KW Gullers stipendiefond och Nudokdiplomet. I år gick de till JH Engström och Jenny Gaulitz.

KW Gullers stipendium på 10 000 kronor delas alltså ut för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område. I år tilldelades det JH Engström med motiveringen; "Hans sökande har lett till ett osentimentalt, ibland rått, ibland lyriskt språk som är fyllt av ömhet inför svårigheten att vara människa, och där arbetet drivs av hans eget liv. Samtidigt säger han sig tvivla på om fotografiet överhuvudtaget kan representera någon form av sanning."

Nudokdiplomet delas ut i syfte att främja det dokumentära bildberättandet, och årets diplomand är Jenny Gaulitz, Stockholm. Ur motiveringen: "För sitt pågående fotografiska arbete om relationer, normer och att leva i fysiskt och psykiskt vakuum. Jenny Gaulitz arbete fokuserar ett trauma i alltför många människors liv, knutet till välfärdssamhällets polarisering mellan å ena sidan välfärd, å andra sidan fattigdom, utstötthet och bristande omsorg om medmänniskan."

Själv skriver Jenny Gaulitz såhär om sitt projekt m-series;
"Projektområdet var byggt 1971 med utsikt över staden. Hon flyttade in 1989, efter att ha bott i en annan stad i åtta år. Lägenheten var fin, hon fick nya tapeter med mönster som hon valde själv.

Väldigt få var inne i lägenheten under de tretton år som hon bodde där. Det var sotaren, kanske vaktmästaren, min bror och jag. För det var min mamma som bodde där. Min mamma var den som bodde bakom de neddragna persiennerna.

Vi barn bodde inte hos henne, utan hos vår pappa som hade en villa på landet. Visst träffade jag henne, fast inte så ofta att jag kan förnimma några rutiner. "

Läs mer på Nordiska museets hemsida.

Publicerad 2008-10-09.

Från serien Härbärge 1998 Foto: JH Engström

Från serien Haunts, 2006 Foto: JH Engström

M-series, 2002 Foto: Jenny Gaulitz

M-series, 2002 Foto: Jenny Gaulitz

6 Kommentarer

Johan Pihl 2008-10-10 10:55  
Har aldrig hört talas om J Gaulitz förut. Men utgår man från dessa två bilder, så verkar hon vara bra. JH's bilder har jag sett förut, och jag gillar hans arbeten. Men det är kanske lite som du säger Nils, att det egentligen hör hemma inom en annan genre än dokumentärfotografi. Samtidgit så är det ju dokumentärt, lika dokumentärt som en Blues för Landskrona!

PS! Har du hört nåt om våra filmer från USA än?
Johan Pihl 2008-10-10 12:23  
Förlåt, en Blues FRÅN Landskrona menar jag!
Johan Pihl 2008-10-12 15:27  
Nils. Jo, men måste nog ställa sig frågan vad som är Dokumentärt! Jag ser inget i dessa fyra bilder som avslöjar att de INTE skulle vara dokumentära. Ser inget av det du beskriver som trendmässig arrangerad "konstpictoralism, eller "förställd" fotografi. Dessa bilder väl lika dokumentära som KW Gullers bilder? Det är bara att det är en helt annan fotografisk stil!

Ok. Hör av dig igen när filmerna kommit, så sätter jag in pengar på ditt konto!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS