Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Unika bilder på Hitler digitaliserade

Unika bilder på Hitler digitaliserade

Adolf Hitler sitter på ett kafé med några av hans många anhängare. Bilden är tagen av Hitlers fotograf Heinrich Hoffmann.

 

The Washington Post skriver om att USA:s riksarkiv digitaliserat 1 270 glasnegativ tagna av Adolf Hitlers fotograf Heinrich Hoffmann. Bilderna visar hur nazistpartiet växte fram.

Totalt fogar riksarkivet över 41 000 glasplåtar från Heinrich Hoffmanns produktion. Många var spruckna och fler sprack under arbetet, så det har varit ett pusslande för att få ihop många av de bilder som nu digitaliserats.

En av de tidigaste bilderna är tagna 1923, då Adolf Hitler var 34 år gammal. Detta kan vara ett av de tidigaste bilderna på Adolf Hitler i sitt offentliga liv.

Bilderna har skannats direkt från glasnegativen och håller mycket hög teknisk kvalitet. Planen är att bilderna ska göras tillgängliga på webben.

Hitler är omgiven av sin närmaste krets. Joseph Goebbels, hans propagandaminister, står till vänster om Hitler. Rudolf Hess, en tidig medarbetare, står i övre raden längst till höger. Mannen som sitter i stolen längst till höger tros vara Heinrich Himmler, senare den främsta arkitekten av förintelsen.

Efter kriget greps Hoffmann och dömdes för krigsutnyttjande, och han tillbringade fem år i flera tyska fängelser, bland annat det tidigare nazistiska koncentrationslägret i Dachau.Publicerad 2019-04-26. Läst av 9511 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-04-26 11:30   Johan Pihl
Intressant! Även om man inte gillar motiven, måste man ju erkänna att det är bra bilder, och en fin bildskatt.
2019-04-26 12:02   jkm
Bra ju mer som kommer fram. Titta på Netflix serie om insatstrupperna SS hade i Östra delarna av Europa. Filmer och bilder som man knappt klarar att se... Ha det gött!
2019-04-26 15:18   Poltergeist
Klart intressant att se. Men det är sannerligen inte helt lätt att hitta bilderna på Riksarkivet. Kan någon ge en direktlänk måntro?
knobloch 2019-04-26 16:57
Från artikeln: ”Planen är att bilderna ska göras tillgängliga på webben.”

Så de finns nog inte tillgängliga ännu.
2019-04-26 18:31   rikitikitavi
Alltid intressant med Historiska bilder och att se bilder man inte sett tidigare också. Ska bli spännande att se vad dom hittat.
2019-04-26 19:37   frenil65
Hög teknisk kvalitet på bilderna.
PMD 2019-04-26 23:13
Ju större sensor desto bättre är fortfarande en giltig sanning.
2019-04-27 14:40   esbtse
Bra att behålla dokmentationen. Dock har de glömt retuschera bilderna.
2019-04-27 20:18   Tomasz
Imponerande bilder. Men man undrar ju om den första, där alla fokuserar likt järnfilspån runt en magnet, kan vara arrangerad?
Men jag gillar mest "sågspånet" i bilden, personen i vit skjorta tryckt mot väggen ovanför H:s huvud. En kritiskt analyserande attityd är vad jag ser, kanske inte vad fotografen önskade.
Wunder 2019-04-28 12:11
Klart att den är arrangerad. Inte lätt att få till denna kompakta bild. Gissar att det krävts ganska mycket justerande av fotografen - flytta hit och dit!

Och visst - det är grabben i vit skjorta som gör bilden fullständig.
PMD 2019-04-28 20:26
Jag tycker snarare att det är mannen längst upp till höger som är bildens behållning. Han ser ut som att han är den som kontrollerar allting.
Tomasz 2019-05-02 21:21
Ja, du har rätt Per. Honom hade jag inte lagt märke till. Med det ansiktsuttrycket ser han ju ut som en ond mastermind :)
2019-04-28 11:48   Hattman
Alltid intressant med historia och viktigt att det finns kvar för eftervärlden även om just historia kring nazismen är väldigt tragisk och hemsk.
2019-04-29 10:51   paddmannen
Vissa likheter med nordkorea. Personkulten och framförallt: -Frisyrerna.

https://www.nknews.org/2017/03/ask-a-north-korean-where-do-north-koreans-get-their-hair-cut/

Det här med harmoniserade frisyrer verkar vara något som ligger socialister varmt om hjärtat.

Merläsning

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 6

H&Y Revoring låter dig använda samma filter

Använd samma filter till objektiv med flera olika diametrar. Läs mer... 6

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Skärpning av lagen om fotografering i rättsal

I mer än 70 år har det varit förbjudet att fotografera i rättssalar. För ett år sedan skärptes lagen så att det även blev förbjudet att fotografera in i rättssalen. Från och med den 1 juli skärps lagen ytterligare. Läs mer... 4

Dokumentärt foto i tider av förändring

Se Sune Jonson bilder på Värmlands Museum i utställningen ”Om tiden blir… ett förunderligt ting”. Läs mer... 10

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

Lowepros Pro Tactic-serie blir större

Utvidgar väskserien med nya modeller och en messengerväska. Läs mer...

Efterlikna klassisk film med RNI Aerochrome

RNI Aerochrome till Lightroom efterliknar Kodak Aerochrome. Läs mer...

Lägre inlärningströskel i PhotoGIMP till Linux

PhotoGIMP för Linux ska locka över Photoshop-användare. Läs mer... 6

Lastolite HaloCompact