Annons
Artiklar > Välgörare belönas med drottningporträtt

Välgörare belönas med drottningporträtt

John Hedgecoes porträtt av drottning Elizabeth II är världens mest spridda bild. Fotografen Fredrik Weerasinghe vill hedra dem som skänker pengar till insamlingen Musikhjälpen genom att ta en bild i samma stil som drottningporträttet.

När John Hedgecoe 1966 fick i uppdrag att porträttera drottningen var tanken aldrig att bilden skulle publiceras som fotografi utan utgöra förlaga till kommande frimärken. Så skedde också och porträttet är därför tryckt på omkring 200 miljarder frimärken.

Originalbilderna har nästan aldrig visats, berättar Fredrik Weerasinghe mellan fotograferingarna i närheten av Stortorget i Malmö där Sveriges Radios insamlingsprojekt Musikhjälpen pågår.

Alla som skänker pengar till Musikhjälpens insamling för rent vatten världens barn kan få bli porträtterade av Fredrik Weerasinghe. Han har fått gjort en replika av kung George IV:s "State Diadem" som drottningen bärs på porträttet från den 22 juni 1966. Här kan du läsa mer om hur bilden blev till frimärke.

Fredrik Weerasinghe har ställt upp en vit bakgrund och belysning på ett liknande sätt som John Hedgecoe. Projektet kallar han Everyday Majesty.

– Fotoprojektets budskap är att alla kan känna sig som en kunglighet genom att vara med i insamlingen och göra väl. Oavsett bakgrund och oavsett hur lite eller hur mycket man donerar är det i slutänden en människas goda gärningar i livet som har betydelse och formar dennes karaktär.

De fotograferade får välja vad som ska läggas in som bildtext. De kan sedan använda bilden profilbild på Facebook och därigenom sprida budskapet vidare.

Här kan du se en intervju med Fredrik Weerasinghe från SVT:

Fredrik Weerasinghe är född och uppvuxen i Malmö där han nu verkar som konstnär och fotograf. Han har studerat konst, fotografi, arkitektur och design vid olika konstakademier i Italien och USA. 2003 tog han en magisterexamen i London vid Byam Shaw/Central Saint Martins College of Art & Design.



Publicerad 2012-12-14.

6 Kommentarer

Gun-Inger Arvidsson 2012-12-14 19:14  
Härligt sätten är många att få in pengar samt att visa upp sig själv.

Allatiders bra reklam. Absolut inget fel i det.
Gun-Inger
Peter-L 2012-12-14 19:33  
Jag frågar mig vem som gjort montaget i ingressen här? Om jag varit ursprungsfotografen, så hade jag stämt skiten ur skaparen.... Och sedan skänkt pengarna till Musikhjäpen som ett seriöst stöd.
Vem har skapat ingressbilden?
Svar från froderberg 2012-12-14 19:39
Att publicera två bilder bredvid varandra är inget olagligt.
Peter-L 2012-12-14 20:05
Helt rätt Magnus! Jag såg bara fel här och fick känslan av en Terje.... Där Queen Elisabeth porträtterades med tjejen som satt bakom henne och blåste bubbelgum..... Jollly good!! ;-)
CineMac 2012-12-15 07:04  
Has an Englishman I find this picture an insult to the Queen of England and shows no respect at all. Only a few years ago a major company was sued for for using the Queens crown without permission. There are laws, even in Sweden about using or coping copyrighted pictures without permission.
Svar från froderberg 2012-12-15 09:34
En konstnär är inte begränsad av samma lagar som ett företag. Att använda en replika av kronan i ett konstverk är tillåtet, men troligen inte i en annons för ett företag. Konstnärer är sällan intresserade av att vara alla till lags, men du kan ju alltid ta kontakt med konstnären och framföra vad du känner.
Liisa Selenius 2012-12-15 10:11  
När jag först tittade bara på bilderna, så gillade jag inte dem. Tittade sen på filmklippet och tycker idéen har något i sej som jag gillar, men hur man gjort bilderna gillar jag fortvarade inte. Mina tankar går inte till det som filmskaparen beskriver, utan mer en vuxenvariant av min treåring som leker med en leksaks krona.
Annika Lindkvist 2012-12-22 09:50  
kom till sthlm och fortsätt din insamling
jag vill bli fotad med kronan
och säkert många fler
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS