Artiklar > World Press Photo säger nej till bildmanipulering

World Press Photo säger nej till bildmanipulering

Nu tillkännager Amsterdam-baserade World Press Photo att dom har lagt till en ny regel inför fototävlingen 2010 där de tar avstånd från retuschering som manipulerar en bild.

I ett pressmeddelande skriver World Press Photo följande;

"Innehållet i en bild inte får ändras. Endast retuschering som överensstämmer med nuvarande accepterade normer i branschen är tillåten. Juryn är den slutliga skiljedomaren av dessa normer och har tillåtelse att efterfråga den ursprungliga, oretuscherade bilden som registreras av kameran eller den orörda skannade bilden från ett negativ".

På frågan vad "accepterade normer i branschen" innebär svarar World Press Photo:s VD Michiel Munneke att formuleringen av den nya regeln återspeglar "behovet av flexibilitet".

World Press Photo är öppen för bidrag från den 1 december 2009 till den 14 januari 2010. Här kommer du framöver att kunna ladda upp dina tävlingsbidrag.

Källa: PDNPulse.com

Publicerad 2009-12-01. Läst av 4011 personer.

4 Kommentarer

Pollock 2009-12-01 23:24  
utan att försöka verka dryg, men översatte ni det där citatet i google translator? språket är inte särskilt bra. dock uppskattar jag verkligen era nyheter!

Mvh
ArtbyRyman 2009-12-02 08:04  
Såå rätt! Bildmanin ska bort. =)
Assar Nordfors 2009-12-02 17:12  
Helt suveränt, mästarna i Photoshop får väl ha en egen tävling. Jag brukar anklaga FS för att den borde byta namn Fotosidan/Bildsidan. I en kamera skapar jag ett fotografi, i Photoshop/Gimp etc. skapar jag bilder. Detta var verkligen på tiden!!!!
Assar Nordfors
62174 2009-12-03 18:46  
Intressant "trend" kanske, inom området fototävlingar. Men hur viktigt är ett sånt här regelverk "på en skala" för fotografin i stort? Fototävlingar i all ära... men viktigare tror jag är vad som händer och sker inom fotojournalistiken i dagspress, TV och internetmedier, eftersom nyhetsbevakningen kan få långtgående politiska och ekonomiska konsekvenser. Sen är det ju, som alla fotografer vet, bara att rikta kameran "litet mera till höger..." eller ta ett steg "litet mera bakåt till vänster" för att skapa ett helt annat innehåll och därmed annan laddning i en bild. Alla urval är ett val av vad man vill skildra. Med andra ord: Fotografi är också ett hantverk och en konstart och kan därmed användas till vilka syften som helst. Efter digitaliseringen har det bara blivit litet enklare att göra det som tidigare krävde extremt skickliga retuschörer i exempelvis Moskva. Men det har alltid gjorts.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS