Annons
Nytt på FS (i medlemsprofilen) > Nu kan du skapa din egen grupp

Nu kan du skapa din egen grupp

Nu kan du fritt skapa egna grupper. Det kan vara en grupp för din fotoklubb, för ett visst intresseområde eller vad du vill. Du kan även skapa egna tävlingar inom din grupp.

Att skapa grupper är under BETA test (dvs det kan finnas buggar) men det är fritt fram att skapa upp din grupp redan nu.

Utmaningar är ny funktion i grupper
Du kan ställa in hel del om hur din grupp skall te sig och vilka funktioner som skall finnas. Har du varit med i grupper innan så är det nog främst fliken Utmaningar som är nytt. En utmaning är som en pool som kopplas till gruppen. Utmaningen kan ställas in på olika vis och kan användas för att redovisa uppgifter eller som tävlingar.


Skapa din egen grupp
Här skapar du din egen Grupp

Guide till funktioner

Skicka meddelande till alla i gruppen
Nu kan du som är gruppvärd skicka ett meddelande till alla i gruppen, tex för att tipsa om en ny utmaning i gruppen. Meddelandet dyker upp på gruppens förstasida samt i alla medlemmars händelselista (på Min Sida). Medlemmar kan dock välja att filtrera bort sådana meddelanden.

Händelser vid nytt meddelande och nytt klotterinlägg
Förutom händelse vid nytt meddelande (enligt ovan) så skickas nu också händelse till alla medlemmar när ett inlägg skrivs i klotterplanket. Även detta går att stänga av.

Senaste/mest aktiva på gruppsidan
Gruppers förstasida har fått nya flikar: Nya grupper och Mest aktiva grupper. Det kommer att startas en hel del nya grupper framöver, så det är ett bra tips att kolla in Nya grupper då och då för att se om det dyker upp någon ny som kan intressera.

Utmaningar
Nu kan gruppvärden utlysa nya utmaningar och tävlingar till medlemmar i gruppen. Titta t.ex på Sportfotogruppens utmaningar. Funktionen har funnits ett tag redan och vi slipar på den fortfarande - det finns många olika önskemål om nya funktioner.

Söka medlemmar
Gruppvärden kan nu söka efter medlemmar på medlemsadministrationssidan för att lättare kunna hitta en viss medlem.

Bjud in medlem till grupp
När du som är gruppvärd besöker en annan medlems profilsida kommer du se en ny länk under flikarna "Bjud in till din grupp". Detta är till för at bjuda in nya medlemmar till din grupp, om du hittar någon som verkar ha samma inriktning som gruppen. Meddelandet skickas via vanliga "Kontakta medlem"-funktionen.


Att tänka på
    •    Innan du skapar en grupp så kolla så att en liknande inte finns redan. Det är bättre med livaktiga grupper än grupper som inte tar fart.

    •    Gruppen kan vara ett tema eller intresse. Men det kan också vara en sammanslutning, fotoklubb eller liknande.

Ansvar och regler
    •    Som gruppvärd är ditt ansvar att sköta gruppen efter de regler som du satt upp (Fotosidans regler gäller som grund, se regellänkarna längts ner på sidan).
    •    Om man skall ansöka för att bli medlem till din grupp, låt då inte ansökningar bli liggande för länge.
    •    Tröttnar du på att ansvara för gruppen måste du leta upp en efterträdare och sätta denne som ansvarig. Lyckas du inte så hör av dig till oss på redaktionen så kan vi kanske hjälpa till. Ett alternativ är att utse en eller fler medlemmar som extravärdar till gruppen, som då få samma rättigheter som du och kan tex behandla ansökningar.
    •    Fotosidans redaktion förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga och inaktiva grupper.
    •    Grupper är endast till för ideelt bruk.Av David Elmfeldt
Publicerad 2011-04-20. Läst av 6230 personer.


Administration av medlemmar

Administrationsfliken
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-04-20 22:39   Anders Skoglund
Inte speciellt lyckat, då det kommer att bli rena soppan med alla dessa grupper....
2011-04-20 23:49   riesen1970
nej nej nej! nu ballar det ur!! kommer att bli rena röran av allt med så många smågrupper! stoppa detta nu snälla!!
2011-04-21 00:54   Nils Bergqvist
Speciellt när de som startar nya grupper inte kollar vilka som redan finns. Minst två av de nystartade finns ju redan så nu har vi dubletter.
Anders Skoglund   2011-04-21 11:31
Ser man på.....Redan där så spricker det.....,0))
Det vittnar bara om fortsättningen.....
2011-04-21 07:40   JohanKarl
Tror också det blir rörigt av detta.

Men vinjettbilden var frän, den vill jag veta mer om. T.ex.varför har kvinnan längst till höger en videokamera?
AndyK   2011-04-21 09:41
Det är ingen videokamera, hennes hästsvans lurar dig nog.
2011-04-21 08:43   Laphroaig
Det blir nog en ordentlig flopp. Redan nu ser vid trollgrupper som "Herr Martin".

Att låta medlemmarna starta egna grupper är bra. Men, det kräver nog ändå att någon på fotosidan godkänner nya grupper. En grupp för "Martins egna bilder" kan ju knappast vara syftet med den nya funktionen.

/Johan
2011-04-21 09:18   Avslutat Medlemskap
Usch vad negativa ni är.

Det här är ju kalasbra ju!
Tror snarare att det blir ett lyft för fotosidan och att det blir ännu mer community-aktigt med fler engagerade medlemmar.

Jag har själv skapat en grupp (ALPHA) som jag ser fram emot att utveckla.

Visst kanske det blir några skräpgrupper och dubletter till en början, men det gör väl inget egentligen, möjligen aningen besvärligare att bläddra tills det blivit rensat.


/Mats
2011-04-21 09:25   AndyK
Det har väl gått att skapa ny grupper hela tiden, eller är jag helt ute och cyklar?

Vad är skillnaden mot innan?
Christer Lindh   2011-04-21 09:48
Man har tidigare kunnat föreslå en grupp, och vi har i princip OK:at allt. Men ibland har förslagen blivit liggande pga annat att göra, man har fått vänta - trist när det finns sugna medlemmar som vill dra igång.
2011-04-21 10:01   Christer Lindh
Naturligtvis kommer det skapas en drös grupper nu som inte kommer "lyfta", med få medlemmar och ingen aktivitet. Men med tiden kommer de "sjunka undan", och jag kan också tänka mig att stänga sådana döda grupper med tiden. Även grupper som efter en tid fortfarande inte skrivit någon beskrivning etc kan knappast vara seriöst menade, då kan man ta bort dem.

Att det dyker upp flera på samma tema får man ta, troligen skiljer de sig ändå på något sätt - tex en snävare inriktning, kvalitetskrav, en är öppen för alla medan en annan vill att man ansöker etc. För att vi skall få engagerade gruppvärdar så bör värden och medlemmarna i den styra riktningen på gruppen själv. Värden bör dock vara tydlig i beskrivningen av gruppen så man förstår skillnaderna.

Kolla gärna fliken "Mest aktiva grupper", där får man en vink om vilka som är mest aktiva om man är sugen på att gå med i en. Man kan söka även där, så man kan välja tex den aktivaste macrogruppen om det nu dyker upp fler med samma inriktning.

Ingen idé att spekulera nu i om detta blir katastrof eller succé tycker jag, vi testar detta nu och ser hur det går - det går alltid att justera senare.
2011-04-21 11:41   zandar
Kan vara helt rätt grejj för oss i vår klubb..vi får läsa in oss och se..
2011-04-21 15:26   Nils Bergqvist
Var lägger man in grupplogotyp, hittar inget om det där man startar grupen?
Christer Lindh   2011-04-21 19:18
Efter att du skapat gruppen borde du komma rakt in på sidan för dess inställningar - där finns en flik för logotyp. Du kommer också åt den via gruppens flik Administrera
2011-04-21 17:56   Pistol-Pete
Shit vad många neggon! Ta det lugnt och se var vi hamnar vettja. Jag har medvetet smalnat av en grupp som redan finns, den ligger under Specialintressen och heter "Urban Exploration - modern ruins" och påminner om "Det glömda rummet". Skillnaden är att vi fokuserar på sådant som är nedlagt i industri och institutionsväg och utesluter föremål och f.d bostäder som torp o dyl.

Så ni som gillar råa bilder på Sveriges och världens förfall, v'älkommen till min grupp. Här kommer man även via mail kunna dela med sig av intressanta platser till varandra. Jag väntar!

Mvh/Peter Burlin
2011-04-22 12:59   Avslutat Medlemskap
Jag skapade min grupp under kategorin "Specialintresse", men vill ändra det till "Intressegrupp".

Hur gör jag det? De alternativen saknas på administrationssidan som alltså inte ser ut som skärmdumpen som visas till höger i artikeln.

Vilket är rätta stället för oss gruppadministratörer att ställa den här typen av frågor. Finns det någor supportforum e.d.?

/Mats
2011-08-22 08:06   strixnebulosa
Jag kan med erfarenhet av andra sociala media rekommendera att sätta en tidsgräns på personliga grupper. Om en grupp inte haft någon aktivitet efter en viss tid ska den automatiskt plockas bort. Man kan skriva in det i koden för grupperna,
Det är ju lätt hänt att man får många grupper med "macrobilder" "skapa med macro", "den lilla världen" osv Lite då och då kan väl nån föreslå sammanslagning av grupper?
2013-01-04 12:50   J - A.
Många grupper? Ja det ser nog alla.
Man blir lite undrande på dom flesta grupper med tusentals medlemmar.
Ingen kommenterar eller har någonsin visat någon bild. Flera hundra
okommenterade bilder, gruppvärdar som är totalt ointreserade.
Vad är syftet med sådana grupper? En skärpning är nödvändig.
Svårt eller näst inntill omöjligt att komma i kontakt med gruppvärdar
eller ansvariga på fotosidan som aldrig svarar på mail eller annat.
Har allt intresse stannat av? Vad är syftet med fotosidan.se ?
Utrustning är det som dominerar totalt. Jag har efter dryga 50 år med
kamera svårt att förstå att om man köper det dyraste som finns i kamera
o bildprogram så löser det allt. Man får nog följa med kameran ut ändå.
Man kan inte undgå att se kommentarer att så är det, dyr utrustning= duktig
"fotograf". En undrande medlem................John.
Christer Lindh   2013-01-04 13:26
En grupp arkiveras automatiskt om den avstannar, dvs inga bilder kommer in eller någon kommentarer bilder i den på två månader. Så det blir inte en massa inaktiva grupper liggande.

Generella diskussioner om fotografers motiv till att köpa utrustning etc tas bäst i forumet, denna diskussionstråd läser nog få.

Merläsning

Manfrotto Befree GT XPRO för makrofoto

Manfrotto utökar sin lättviktiga Befree-serie med ett stativ som är utvecklat för att passa för makrofotografering. Läs mer... 1

Proffsigare Gorillapod

Joby har utvecklat en version av GorillaPod 3K-stativet som är tänkt för avancerade entusiaster och proffs: GorillaPod 3K Pro. Det nya stativet kan förses med extra armar för att hålla tillbehör som lampa, mikrofon och monitor. Läs mer...

SVT-dokumentär om Anders Petersen

Den 28 juni visar SVT2 dokumentären "Utan längtan ingen bild" om den världskända fotografen Anders Petersen. Därefter kommer filmen att finnas på SVT Play under ett halvår. Läs mer... 2

Forskare utvecklar algoritm för distorsionsfria porträtt

Det blir allt vanliga med mobilkameror med ultravidvinkel-objektiv. När dessa används för porträtt förvrängs ansikten nära kanterna. Forskare vid MIT och Google har utvecklat en metod för att korrigera för den här distorsionen. Läs mer... 3

Bildjournalisten Alexander Mahmoud sommarpratar

Alexander Mahmoud som regelbundet frilansar för Dagens Nyheter ska sommarprata i P1 den 25 juli.  "Mitt Sommar handlar om drömmen om Sverige." Läs mer... 2

Capture One Studio för större bildproduktion

Capture One Studio är en version av Capture One 12 med speciella funktioner för större produktion av bilder. Bland annat finns direkt backup då kameran styrs från datorn och streckkodsavläsning av produkter. Läs mer...

Björn Persson svarar på kritiken: 'Jag är konstfotograf'

Det har blåst ordentligt om fotografen Björn Persson sedan hans bild på en elefant diskats i en naturfototävling. Många har anklagat honom för fusk. Enligt Björn är det en olycklig sammanblandning av dokumentärfoto och konstfoto som ligger bakom stormen. Läs mer... 64

Krigsbilder i världsklass på Fotografiska

James Nachtwey anses av många som de senaste decenniernas främste krigsfotograf. Utställningen Memoria innehåller flera av Nachtweys mest framstående verk, och bilderna presenteras i berättande sekvenser. Läs mer... 4

Sara Skyttedal nekas resning i HD mot DN

Patent- och marknadsdomstolen slog fast i oktober att det inte var brottsligt av Dagens Nyheter att publicera bilder från Sara Skyttedals (KD) Facebook-sida. Skyttedal överklagade till HD som väljer att inte pröva frågan vidare. Läs mer... 1

Fångar nattens fåglar på bild

Plus Tommy Vikars fotografier liknar inte någon annans. Han letar efter fåglar på natten och drivs av drömmen att avslöja var de tar vägen när solen har gått ner. Läs mer... 3

Elinchrom Rotalux Softboxes