Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Intervju med Nikon

Intervju med Nikon

Den nya Key Mission-serien är i fokus för Nikon på Photokina. Men vi passade även på att fråga Mattias Hjortzberg, produktchef hos Nikon för kompakt- och actionkameror, om de försvunna DL-kamerorna.

Tre premiumkompakter med 1 tums-sensorer i Nikons DL-serie.

Läs alla artiklar från Photokina 2016 här!Av Martin Agfors
Publicerad 2016-09-23. Läst av 8503 personer.
3000 kr rabatt för Plus-medlemmar på resa till Klassiska Masai Mara, Kenya 12 - 17 november 2019

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2016-09-23 12:08   bentelkalb
Nikon är bedrövliga med information. Jag är förhandsbokad på en DL-kamera sedan länge. Men inga besked när de kommer, inte ens några indikationer, samma jäkla icke-besked sedan i maj, när de kom med senaste icke-beskedet. Nu väljer jag snart något annat märke, så här dåligt får det inte vara, man behöver få veta om man kan vänta eller inte. Självklart har Nikon någon form av kunskap om när det blir aktuellt. Jag upplever att te x Canon generellt är bättre än Nikon på information. Det är dumt att göra sina kunder förbannade på detta sätt. Och vad DL-kamerorna beträffar så lär de ju vara omkörda och omoderna när de kommer ut som detta drar ut på tiden. Skulle inte förvåna mig om Nikon hinner med en prisökning på köpet.
martinot   2016-09-23 12:44
Ja, fel kan alla göra, men det ursäktar inte att man hanterar det på ett dåligt sätt genom att tex inte tydligt informera återförsäljare och kunder om vad som sker.

Förstår absolut om man tröttnar och väljer någon annan produkt istället (det nog jag också gjort).
Svar från Grevture   2016-09-24 18:43
Jag håller dessvärre med dig, Japanska företag är generellt dåliga på information, och Nikon är ibland väldigt japanska.

Jag har genom åren också förstått att det tyvärr inte enbart gäller kommunikationen mellan företag och kund, utan också mellan Nikon i Japan och lokala Nikon-kontor ute i världen.
2016-09-23 12:53   martinot
Lite osäker på exakt hur stort VR verkligen blir; om det är här för att stanna, eller mer en fluga som 3D-glasögon och välvda skärmar.

Det sagt så är jag ändå väldigt intresserad av en KM360 (både för att testa på lite 3D, men även som en vattentät och robust actionkamera). Hoppas bara att den kommer ner lite i pris efter introduktion (känns något för dyr för mig i dagsläget jämfört mitt absoluta behov).

Kul område iaf! :)
Jonas Nimmersjö   2016-09-23 17:58
Ja, lite fluga är det ... säkert. Men han har ju rätt i sina exempel om vardagens minnen. Fick en idé. Sätt en kamera i bröllops tårtan (byt bort figurerna) när brudparet skär tårtan ... Kan bli kul att se på. Eller brudvalsen, sätt kameran på brudgummens huvud och låt dem dansa en liten stund med gästerna runt om.
bentelkalb   2016-09-24 18:00
Varför vill man filma i 360? För VR? Eller nåt 360 presentation på webben kanske? Känns som att användningen är väldigt begränsad?
Svar från Grevture   2016-09-24 18:30
Det skall som sagt bli intressant att se hur 360 utvecklas, det finns ju en uppenbar risk att det blir som 3D för några år sedan.

Men, jag tror 360 har en bättre chans än 3D, och det av några skäl:
- Det är som sagt ett rätt spännande sätt att spara minnen. Där 3D mest handlar om en kool effekt här och nu, i ögonblicket ... Kan 360 bli något man verkligen vill spara och ha kvar. Du kan ju spela upp samma skeende, men ur olika vinklar vilket kan göra det rikare som minnesanteckning.
- Det är något fascinerande med att spela in något där det är rätt mycket upp till tittaren att välja vinkel (bokstavligen och bildligen) ur det man fångat. Det här är en av de aspekter som gör att TV är intresserade. Gissa om de skulle vilja sätta 360-kameror på huvudet på t.ex. idrottare - tittaren väljer själv vilken vinkel de vill se.
- 3D krävde både dyr och inte sällan lite muppigt krånglig utrustning för att se, och inte ens om man hade rätt grejer blev effekten alltid speciellt imponerande. 360 kan du titta på via webben, i mobilen eller - vilket förstås blir roligare, men inte är strikt nödvändigt - i ett par bra VR-glasögon. 360 behöver helt enkelt inte hålla speciellt hög teknisk kvalitet för att vara roligt, medan 3D i låg kvalitet ... Yikes.
- 360 har en hel del rent intressanta tillämpningar för yrkesfolk, dels det uppenbara som mäklare, men även för räddningstjänst och polis som i efterhand vill kunna se vad det var som pågick bakom ryggen på dem (eller att någon kan hålla koll bakom dem i realtid, via länk). 360 på en liten drönare är ju ett utmärkt sätt att kolla av en potentiellt farlig miljö för räddningstjänst innan man kliver in.

Tillägg: Vi har ju en del sammanhang där man har, eller skulle vilja ha en vinklingsbar, panoreringsbar kamera där du styr vart den tittar. Med 360 ... Enkelt, du väljer vinkel när du tittar, oavsett om det är i efterhand eller i realtid, utan att behöva krånglet med en mekaniskt rörlig kamera.
lonian   2016-09-25 02:19
När VR headseten blir billigare samt har 4K eller kanske 8K skärmar tror jag de kan komma slå igenom rejält. Det är lite tidigt ännu.
EJM68   2016-09-25 19:14
Såg en 360 film från ett kanotrace häromdagen. Väldigt mycket roligare än med två separata kameror.
https://youtu.be/3yz-a6TA1-k
bentelkalb   2016-09-26 10:13
Men då bli min slutsats ändå att det i dagsläget är ganska begränsad nytta. Jag tänker för egen del. Jag har kollat en del på dessa kameror men har svårt att se att jag ska kunna använda det på något vettig sätt i något som ska spelas upp på en tv, för där kan ju inte tittaren sitta och panorera runt själv, och vecklar man ut en 360-video så ser det ju bara för hemskt ut.

Det som skulle kunna tilltala mig är möjligheten att kunna använda alla bildvinklar i efterhand. Men jag har inte riktigt koll på 360-tekniken så att jag kan säga att det faktiskt är så. Och även om man kan det så blir det ju för tittaren mer som att man byter bildvinkel och panorerar en vanlig kamera.

Som sagt jag har tittat men kan inte hitta att det skulle vara motiverat att införskaffa en. Eller så är det jag som inte förstår hur jag ska kunna implementera 360 video i en vanlig film.

Och Key Mission 170, vad är poängen? Det blir väl bara en fisheye?

Merläsning

Wacom Cintiq Pro 32: Dator, ritplatta och skärm i ett

Wacom Cintiq Pro 32 är inte bara en pekskärm som kan användas med en penna. I skärmen kan även en datormodul dockas. Läs mer... 3

Kirsty Mitchells sagorike visas på Fotografiska

Den 7 december slår Fotografiska upp portarna till Kirsty Mitchells sagorike i vinterns stora utställning Wonderland.  Läs mer...

Test: Laowa 12/2,8 Zero D + Magic Shift Converter

Plus Venus Optics är ett litet finurligt företag som på senare år har utvecklat smarta och ganska udda objektiv under namnet Laowa. Vi har testat deras ultravidvinkel 12/2,8 Zero D med en skiftbar telekonverter kallad Magic Shift Converter. Och visst är den lite magisk. Läs mer... 1

Fotofestivalen i Landskrona skjuts upp

Det blir ingen fotofestival i Landskrona under nästa år. Det är för resurskrävande att både hålla en årlig internationell fotofestival och samtidigt bygga upp ett fotohistoriskt museum. Istället blir det fler utställningar under 2019. Läs mer... 2

Naturfoto visas på festival i Göinge

Bildvisningar, föredrag, fototävlingar, pryldemonstration och fika. Allt detta och mycket mer händer på Naturfestivalen i Göinge den 19 januari. Läs mer... 3

Kameradrönare kan snart få skjutas ned

Ett beslut om att skyddsvakter ska få skjuta ner drönare över kärnkraftverk och andra skyddsobjekt kommer allt närmare. Läs mer... 36

Extremt ljusstark vidvinkel från Samyang

Manuell fokusering med bländare f/1,2 är en utmaning i många lägen. men för den som vågar anta utmaningen kommer snart Samyang XP 35 mm f/1,2. Läs mer...

Photokina 2019 inställt

Koelnmesse meddelar att vårens upplaga av Photokina inte blir av. Mässugna får istället hålla sig till år 2020. Läs mer... 1

SVT-fotograf levde som hemlös i 36 dagar

Den prisbelönte fotografen Christoffer Hjalmarsson har nyligen börjat jobba på SVT. Ett av de första uppdragen var att leva som hemlös i 36 dagar. Läs mer... 6

Test: Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-objektiv med fasta brännvidder har imponerat stort i flera av våra tester. Zoomarna har däremot inte excellerat på samma sätt, tills nu. Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art är en riktigt bra vidvinkelzoom. Läs mer...