Annons
Artiklar > Intervju med Nikon

Intervju med Nikon

Den nya Key Mission-serien är i fokus för Nikon på Photokina. Men vi passade även på att fråga Mattias Hjortzberg, produktchef hos Nikon för kompakt- och actionkameror, om de försvunna DL-kamerorna.

Tre premiumkompakter med 1 tums-sensorer i Nikons DL-serie.

Läs alla artiklar från Photokina 2016 här!Av Martin Agfors
Publicerad 2016-09-23. Läst av 8508 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2016-09-23 12:08   bentelkalb
Nikon är bedrövliga med information. Jag är förhandsbokad på en DL-kamera sedan länge. Men inga besked när de kommer, inte ens några indikationer, samma jäkla icke-besked sedan i maj, när de kom med senaste icke-beskedet. Nu väljer jag snart något annat märke, så här dåligt får det inte vara, man behöver få veta om man kan vänta eller inte. Självklart har Nikon någon form av kunskap om när det blir aktuellt. Jag upplever att te x Canon generellt är bättre än Nikon på information. Det är dumt att göra sina kunder förbannade på detta sätt. Och vad DL-kamerorna beträffar så lär de ju vara omkörda och omoderna när de kommer ut som detta drar ut på tiden. Skulle inte förvåna mig om Nikon hinner med en prisökning på köpet.
martinot   2016-09-23 12:44
Ja, fel kan alla göra, men det ursäktar inte att man hanterar det på ett dåligt sätt genom att tex inte tydligt informera återförsäljare och kunder om vad som sker.

Förstår absolut om man tröttnar och väljer någon annan produkt istället (det nog jag också gjort).
Svar från Grevture   2016-09-24 18:43
Jag håller dessvärre med dig, Japanska företag är generellt dåliga på information, och Nikon är ibland väldigt japanska.

Jag har genom åren också förstått att det tyvärr inte enbart gäller kommunikationen mellan företag och kund, utan också mellan Nikon i Japan och lokala Nikon-kontor ute i världen.
2016-09-23 12:53   martinot
Lite osäker på exakt hur stort VR verkligen blir; om det är här för att stanna, eller mer en fluga som 3D-glasögon och välvda skärmar.

Det sagt så är jag ändå väldigt intresserad av en KM360 (både för att testa på lite 3D, men även som en vattentät och robust actionkamera). Hoppas bara att den kommer ner lite i pris efter introduktion (känns något för dyr för mig i dagsläget jämfört mitt absoluta behov).

Kul område iaf! :)
Jonas Nimmersjö   2016-09-23 17:58
Ja, lite fluga är det ... säkert. Men han har ju rätt i sina exempel om vardagens minnen. Fick en idé. Sätt en kamera i bröllops tårtan (byt bort figurerna) när brudparet skär tårtan ... Kan bli kul att se på. Eller brudvalsen, sätt kameran på brudgummens huvud och låt dem dansa en liten stund med gästerna runt om.
bentelkalb   2016-09-24 18:00
Varför vill man filma i 360? För VR? Eller nåt 360 presentation på webben kanske? Känns som att användningen är väldigt begränsad?
Svar från Grevture   2016-09-24 18:30
Det skall som sagt bli intressant att se hur 360 utvecklas, det finns ju en uppenbar risk att det blir som 3D för några år sedan.

Men, jag tror 360 har en bättre chans än 3D, och det av några skäl:
- Det är som sagt ett rätt spännande sätt att spara minnen. Där 3D mest handlar om en kool effekt här och nu, i ögonblicket ... Kan 360 bli något man verkligen vill spara och ha kvar. Du kan ju spela upp samma skeende, men ur olika vinklar vilket kan göra det rikare som minnesanteckning.
- Det är något fascinerande med att spela in något där det är rätt mycket upp till tittaren att välja vinkel (bokstavligen och bildligen) ur det man fångat. Det här är en av de aspekter som gör att TV är intresserade. Gissa om de skulle vilja sätta 360-kameror på huvudet på t.ex. idrottare - tittaren väljer själv vilken vinkel de vill se.
- 3D krävde både dyr och inte sällan lite muppigt krånglig utrustning för att se, och inte ens om man hade rätt grejer blev effekten alltid speciellt imponerande. 360 kan du titta på via webben, i mobilen eller - vilket förstås blir roligare, men inte är strikt nödvändigt - i ett par bra VR-glasögon. 360 behöver helt enkelt inte hålla speciellt hög teknisk kvalitet för att vara roligt, medan 3D i låg kvalitet ... Yikes.
- 360 har en hel del rent intressanta tillämpningar för yrkesfolk, dels det uppenbara som mäklare, men även för räddningstjänst och polis som i efterhand vill kunna se vad det var som pågick bakom ryggen på dem (eller att någon kan hålla koll bakom dem i realtid, via länk). 360 på en liten drönare är ju ett utmärkt sätt att kolla av en potentiellt farlig miljö för räddningstjänst innan man kliver in.

Tillägg: Vi har ju en del sammanhang där man har, eller skulle vilja ha en vinklingsbar, panoreringsbar kamera där du styr vart den tittar. Med 360 ... Enkelt, du väljer vinkel när du tittar, oavsett om det är i efterhand eller i realtid, utan att behöva krånglet med en mekaniskt rörlig kamera.
lonian   2016-09-25 02:19
När VR headseten blir billigare samt har 4K eller kanske 8K skärmar tror jag de kan komma slå igenom rejält. Det är lite tidigt ännu.
EJM68   2016-09-25 19:14
Såg en 360 film från ett kanotrace häromdagen. Väldigt mycket roligare än med två separata kameror.
https://youtu.be/3yz-a6TA1-k
bentelkalb   2016-09-26 10:13
Men då bli min slutsats ändå att det i dagsläget är ganska begränsad nytta. Jag tänker för egen del. Jag har kollat en del på dessa kameror men har svårt att se att jag ska kunna använda det på något vettig sätt i något som ska spelas upp på en tv, för där kan ju inte tittaren sitta och panorera runt själv, och vecklar man ut en 360-video så ser det ju bara för hemskt ut.

Det som skulle kunna tilltala mig är möjligheten att kunna använda alla bildvinklar i efterhand. Men jag har inte riktigt koll på 360-tekniken så att jag kan säga att det faktiskt är så. Och även om man kan det så blir det ju för tittaren mer som att man byter bildvinkel och panorerar en vanlig kamera.

Som sagt jag har tittat men kan inte hitta att det skulle vara motiverat att införskaffa en. Eller så är det jag som inte förstår hur jag ska kunna implementera 360 video i en vanlig film.

Och Key Mission 170, vad är poängen? Det blir väl bara en fisheye?

Merläsning

NYA-EVO Fjord 60-C: Ryggsäck för fotografer på äventyr

NYA-EVO är ett nytt märke på marknaden för fotoväskor. Bolaget var delvis svenskt i starten, men ligger nu i Belgien. De är nu på gång med sin andra fotoryggsäck. Läs mer...

Först med kulled i titan

Det amerikanska företaget Colorado Tripod Company hävdar att de gjort världens första kulled i titan, vilket gör den lättare än motsvarande kulleder i magnesium eller aluminium. Läs mer... 2

VSCO blir bara mobilapp - datorversionen läggs ner

VSCO meddelar i sin webbutik att från och med 1 mars 2019 så kommer deras filter bara finnas för mobila enheter och inte längre för datorer. Läs mer... 5

Poddradio: Så hittar du vinterinspirationen

På vintern tappar många fotografer inspirationen, men inte Fotosidanprofilen Malin Jochumsen. Då fotograferar hon som mest. Läs mer...

Brutus Östling har gjort Årets pandabok 2019

För fjärde gången har naturfotografen Brutus Östling fått motta utmärkelsen ”Årets Pandabok 2019” av kung Carl XVI Gustaf. Denna gång belönas han för boken ”Under Afrikas himlar” Läs mer... 5

Andreas Christensen vinner landskapsfototävling

Tillsammans med Huawei så har vi haft en landskapsfototävling under november. Bland över 200 bidrag vaskades till slut fram Andreas Christensens Tones of Purple fram som den slutliga vinnaren. Andreas vinner en Huawei Mate20 Pro. Läs mer... 43

Fem objektiv till Canon RF och Nikon Z från Kipon

Kinesiska Kipon är mest kända för sina adapters, men har på senare tid börjat göra objektiv. Nu börjar de göra fem av sina objektiv med fattningar för Canons och Nikons nya spegelfria småbildskameror. Läs mer... 7

Från Lightroom Classic till mobilen och vidare

Peter Györffy visar hur man på ett smart sätt anpassar sina bilder i Lightroom Classic för att skickas till telefonen och vidare till olika sociala medier med mera. Kolla in videon...

Tetenal i ekonomisk kris

Det tyska fotokemiföretaget Tetenal har hamnat i ekonomisk turbulens på grund av försendade leveranser från underleverantörer som i sin tur har problem. Läs mer...

Sony återkallar firmware till A7 III och A7R III

Det är firmware-version 2.0 till Sony A7 III och A7R III som återkallats av Sony. Läs mer... 6