Artiklar > Många förbättringar i nya Tamron 150-600

Många förbättringar i nya Tamron 150-600

Tamrons 150-600 har blivit en stor säljframgång, och vi pratade med Tamrons marknadschef i Europa, Leonhard Steinberg om det nya versionen och om de nya SP-objektiven som Tamron fått mycket beröm för.

Tamron har hållt på i 65 år nu och det är lätt att glömma att de tillverkar mycket mer än systemkameraobjektiv. Några exempel Leonhard Steinberg räknade upp är optik för telefoner, backkameror, övervakning, mätinstrument plus att man säljer optiskt glas och linselement som andra bygger saker med.

Tamron bygger mängder av olika optik för telefoner, bilkameror eller som här industriell användning.

Tamron har länge varit kända för sina super- och megazoomar. Leonhard Steinberg förklarade att det här segmentet fortfarande säljer bra och är en viktig del av Tamrons utbud. De är ju inte direkt riktade till fotoentusiaster utan till familjefotografer och de som vill ha en praktisk lösning under resor.

Men Tamron ser också en växande efterfrågan från entusiaster för högkvalitetsobjektiv som känns relevanta för dagens högupplösta kameror. Svaret på det här är SP-serien. Målet med de fasta SP-objektiven är att hitta en bra kombination mellan stor maxbländare, hög upplösning, vädertätning, stabilisering och ändå ha en måttlig storlek och vikt.

En annan viktig aspekt är det Tamron kallar Human Touch Design, alltså att objektiven helt enkelt skall vara sköna att hålla och att använda. Du skall till exempel ha en skön känsla i fokusringen om du väljer att fokusera manuellt. De försöker dessutom när det är möjligt stoppa in trevliga detaljer som närgränsen på bara 20 cm hos SP 35/1,8.

Men det de flesta är intresserade av är antagligen nya SP 150-600 mm f/5-6,3 Di VC USD G2. Många bokstäver, och G2 står förstås för andra generationen. Men notera även SP, det här är den första zoomen i SP-serien.

Leonhard Steineberg, marknadschef på Tamron Europa Gmbh är uppenbart stolt att visa upp deras nya SP 150-600 mm f/5-6,3 Di VC USD G2.

Leonhard Steinberg berättade med uppenbar stolthet att den första verionen varit en stor säljsuccé och genomgående fått bra betyg i tester. Men Tamron har också fått in önskemål om ännu högre prestanda och en hel del förslag på andra förbättringar av olika slag.

Det nya objektivet ger högre upplösning tack vare en ny optisk design, den har ett linselement mer än förra versionen. Närgränsen har samtidigt krympts till 2,2 meter.

Stabiliseringen har förbättrats, den har nu tre lägen: Ett där du har en bra balans mellan stabilsering av bilden och stabilisering i sökaren, ett panoreringsläge och ett läge där stabilisering av bilden prioriteras på bekostnad av hur det ser ut i sökaren. I det sistnämnda läget skall du kunna ha upp till 4,5 steg länge slutartider, mätt enligt CIPA-standard.

Stabiliseringen har numera tre lägen. Notera också fokusbegränsaren, var den lägger fokusgränsen kan ändras via Tap In Console. 

Fokuseringen skall gå snabbare, en stor orsak är att objektievts styrelektronik nu har två processorer, en som sköter stabiliseringen och en som enbart sköter autofokusen. Vädertätningen har förbättrats och frontlinsen har fluorbeläggning som är smuts- och vattenavstötande.

Den nya zoomen har kvar den traditionella låsfunktionen så att objektivet inte självzoomar under transport. Men du kan även dra zoomringen ett snäpp framåt och då läggs en slirbroms i som gör att du kan låsa zoomen vid valfri brännvidd när pekar nedåt eller uppåt. I synnerhet astrofotografer har frågat efter detta.

Här är zoomringen framskjuten ett snäpp och låser då brännvidden där du vill i zoomomfånget.

Stativfoten är helt ny, den är stadigare med en längre anläggningsyta så du lättare kan hitta rätt balans med olika tunga kameror baktill. Foten är dessutom Arca Swiss-komatibel så du slipper en extra platta under om du har ett sådant snabbfäste på stativet. Foten är löstagbar.

Leonhard Steinberg pratade också helt kort om de två nya telekonvertrarna, en på 1,4x och en på 2x. Han menar att bägge skall fungera optiskt bra ihop med nya 150-600, men med 2x-konvertern tappar du i varierande grad autofokus med 150-600.

Vår misstanke är att Tamron kan ha planer på att släppa något eller några ljusstarka teleobjektiv framöver. Att ha en 2x konverter som enbart ger autofokus med deras 70-200/2,8 verkar lite underligt.

Den lilla telekonvertern med 1,4x förlängning.

Den stora telekonvertern med 2x förlängning.

Läs alla artiklar från Photokina här!Publicerad 2016-09-26. Läst av 7150 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-09-27 12:40   EJM68
Finns någon indikation i modellbeteckningen att detta är en ny serie objektiv? SP- serien har funnits över 35 år.
Svar från Grevture 2016-09-27 14:03
Nja, det är väl snarare så att de nu senaste åren utökat och breddat SP-serien kraftigt när de upplever att marknaden förändrats så den typen av objektiv är mer efterfrågade.
froderberg 2016-09-28 01:34
Detta objektiv tillhör den "nya SP-serien" som hade premiär förra året med SP 35/1,8 VC och SP 45/1,8 VC. De kännetecknas av den matta aluminiumringen närmast bajonettfattnigen.

Namnet SP har varit föremål för en del interna diskussioner inom Tamron eftersom namnet inte är nytt. Tamron bestämde sig till slut för att relansera namnet istället för att byta ut det. Jag tycker att SP* eller SP+ eller något annnat namn som skiljer mot tidigare hade varit smartare.

Merläsning


Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar