Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Vi provar Fujifilm GFX 50S

Vi provar Fujifilm GFX 50S

Intresset är stort för Fujifilms nya mellanformatskamera. Vi har gått igenom kameran tillsammans med utvecklingsteamet. Vår slutsats: Fujifilm har verkligen tänkt till när de utformat GFX.

Fujifilm hade samlat en grupp av chefsutvecklarna bakom nya mellanformatskameran GFX som berättade mer detaljerat om hur de tänkt och vilka val de gjort. En sak som är väldigt slående är att det finns något härligt ohämmat nördigt hos Fujifilms utvecklare. De bygger kameror som tilltalar fotonördar och det beror nog mycket på att de är likadana själva.

Utvecklarna turades om att berätta om sitt specialområde och hur de resonerat och vilka val de gjort.

Det andra huvudintrycket från GFX-presentation är att den, för att indirekt citera Lorry-gänget, verkar vara en kolossalt genomtänkt kamera. Det känns onekligen som om Fujifilm gjort hemläxan ordentligt när de nu vill bygga en entusiast- och yrkeskamera. Det vimlar av detaljer som visar att de lyssnat på fotografer under designprocessen.

Ett exempel kan låta som en trivial detalj, men batteriet tas ut på sidan av kameran. Varför spelar det roll? För att det är oerhört skönt att slippa ta loss kameran från ett stativ bara för att byta batteri. Mer allmänt syns det här i den flexibla och närmast modulära uppbyggnaden. Du kan köra utan sökare. Du kan använda en adapter som gör sökaren vrid- och vinklingsbar. Du har ett vertikalgrepp där knappar och reglage för övrigt blir identiska med det vanliga greppet.

Trots rejält grepp och stor sensor är inte kameran speciellt stor. På en bild visade de silouetten av en kamera som påminde mycket om Eos 5D (med beskrivningen "Very famous 35 mm model silouette") och faktum är att GFX är på det stora hela lika stor.

En given storleksjämförelse med Canon Eos 5D Mark IV. I rättvisans namn är det ju värt att poängtera att GFX har sitt kompakta normalobjektiv medan Eos 5D har en 24-70/2,8 monterad.

En annan intressant detalj är toppdisplayen där du ser hur kameran är inställd och dess status. När du stänger av kameran ligger bilden kvar, skärmen är av liknande typ som i läsplattor som inte drar någon nämnvärd effekt så länge informationen inte ändras. Det här ett steg vidare från den smarta lösningen Nikon har där du även när kameran är avstängd ser om det sitter minneskort i och hur fullt det är.

Smart och lite udda toppdisplay som alltså visar information om kameran även när den är avstängd.

Utvecklarna pratade en del om poängerna med att göra kameran spegelfri. De framhöll att det minskar skakningar (traditionellt ett problem just med mellanformat), att kameran kan vara snabb, att den blir tålig och tyst. På tal om tålig är GFX vädertätad och skall klara kyla ned till -10 C.

Sensorn är inte av X-transtyp så som i APS-C-sensorerna i X-serien. På en fråga om den saken menade de att de tagit fram X-transtekniken som ett sätt att kunna hoppa över antialiasfiltret i de sensorer de haft hittills, och ändå slippa moiré. Med 50 megapixel är problemen med moiré i GFX hus som helst mycket små, och då fungerar vanlig bayer-sensor utan antialiasfilter bra. Sensorns 4:3-format gör att de kan få ut rejält med upplösning även i alla de olika beskärningslägena (3:2, 1:1, 16:9, 5:4, 7:6, 65:24). Du får till exempel 38 megapixel i 1:1-format.

GFX har ridåslutare och utvecklarna menade att det ger flexibilitet: Det skall gå att köra centralstarobjektiv via adapter för den som till exempel behöver snabbare synktid än vad den inbyggda slutaren klarar (1/125). Men samtidigt är man inte låst till dyra centralslutarobjektiv plus att en ridåslutare kan ge kortare tider (ned till 1/4000 hos GFX) än centralslutare kan.

Nya objektiv

Samtidigt med kameran lanserades även sex objektiv, urvalet av objektiv känns som så mycket annat noga genomtänkt. Ultravidvinkeln GF23 mm f/4 R LM WR, måttliga vidvinkeln GF45 mm f/2,8 R LM WR, normalobjektivet GF63 mm f/2,8 R LM WR, normalzoomen GF32-64 mm f/4 R LM WR, porträttelet GF110 mm f/2 R och makroobjektivet GF120 mm f/4 LM OIS WR Macro.

Hälften av de sex första objektiven till GFX. Här ser du från vänster till höger porträttelet GF110 mm f/2 R LM WR som motsvarar en ljusstark 85 mm på småbild, vidvinkeln GF23 mm f/4 R LM WR som motsvarar 18 mm på en småbildskamera och GF45 mm f/2,8 R LM WR som motsvarar 35 mm på småbild.

GFX-objektiven har en låsknapp för bländarringen, något Fujifilm fått som feedback från användare av X-systemet. Bländarringen har dessutom ett läge, C, där du istället kan styra bländaren med en av rattarna på kameran om du föredrar det. Utseendemässigt ser de ut som och hanteringsmässigt känns de som  objektiven till kameror i X-seren. Bara lite större.

GFX i praktiken

Efter genomgången fick vi chansen att klämma och känna på kamerona. Exemplaren fungerade, men vi fick inte ta med några bilder, kamerorna är inte färdiga ännu.

Alla journalister på plats ville hålla i och ta bilder av GFX.

Sensorn har inte några fasdetekterande fokuspunkter och kör alltså helt med kontrastdetektering. Men på hyfsta stillastående motiv som journalistkollegor kändes fokuseringen ganska pigg. Nu hade vi alltså inga speciellt rörliga motiv att följa, men det är rimligt anta att följande fokus inte är så snabb.

Slutaren är hyfsat tyst, trevligt för till exempel porträtt och bröllopsfotografer. Kamerans inställngsrattar är större än på Fujifilms X-kameror och över huvud taget känns alltidng rejält och väl tilltaget.

Själva kamergreppet är rejält och kameran ligger bra i handen. Utvecklarna påpekade att objektiven till en sådan här kamera lätt blir både stora och tunga och då måste greppet vara bra.

Det kraftiga greppet gör att kameran ligger bekvämt i handen även med ett relativt stort objektiv som normalzoomen GF32-64 mm f/4 R LM WR.

Vertikalgreppet har en ovanlig utformning där avtrycket inte sitter i hörnet, i praktiken fungerar det jättebra och Fujifilm får pluspoäng för att alla reglage från normalgreppet också finns med vertikalgreppet och på motsvarande position.

Skärmen är vinklings- och svängbar. På frågan om det blir pekskärm svarade utvecklarna att det är "to be decided".Publicerad 2016-09-21. Läst av 10006 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-09-21 12:41   Calle S
Den verkar så pass intressant och bred vad gäller olika användningsområden att den i många lägen skulle kunna ersätta mina D800:or. Och då inte enbart vad gäller studioarbeten, utan även på lite mer "vanliga" jobb.

Har inte pillat på varken denna eller bladaren, men ju mer jag läser desto intressantare blir den!
martinot 2016-09-21 18:38
Håller med. Riktigt intressant! Tack för förhandstesten!
MonkeyShaman 2016-09-22 04:37
Jag bytte mina 800or mot x-trans och enstaka 7r hus när pixel avunden slog på men jag vill se flickr strömmen innan jag bestämmer mig om dom ändå inte ska ha x-trans sortering. Hasselblad förstår sig inte på vardagsergonomi bortom bauhaus teori och jag skjuter gladeligen mf på en fuji i 1/4000 mitt i natten om dom håller iso trenden.
2016-09-22 10:55   martinot
Skulle gärna se att allt fler kamerahus kunde byta batteri på sidan. Hoppas att detta kommer på fler modeller än bara på MF-sidan.
2016-09-26 19:29   Merlin
Mycket intressant!
2016-11-03 13:03   Christaoffer100
Skönt att de skippade x-trams sensorn!
2016-11-05 22:48   Gurkan2003
Finns det någon indikation om prislappen?
2016-11-27 22:20   plenty1
Har en xpro2 som är underbar. Kanske byter bort min Canon eos 1dx till Fujis MF ....

Merläsning

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 10

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 8

Test: Sony A9 II

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 16

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 14

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 5

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 4

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

Canon EOS R5 tar 20 bilder/s

Nu berättar Canon mer den spegelfria "high end"-kamera som ska lanseras senare i år. Bland annat kommer Canon Eos R5 kunna ta 20 bilder per sekund och filma i 8K. Läs mer... 30

Nikon D6 ute - läs allt om proffskameran

Nikon D6 är en vidareutveckling av proffskameran D5 som lanserades 2016. Nikon D6 har bland annat en nyutvecklad autofokus och snabbare serietagning. Läs mer... 49

Två nya Z-objektiv från Nikon

Nikon lanserar nu två av de tolv objektiv som finns i deras produktplan för 2020 och 2021. Den här gången rör det sig om en zoom och en S-klassad vidvinkel. Läs mer... 17

Program upptäcker "fake news"-bilder

Teknikföretaget Jigsaw har utvecklat ett program för journalister som kan analysera bilder och upptäcka manipulerade bilder och så kallade deepfakes. Läs mer... 41

Fujifilm X100V – skarpare och vädertätad

Den femte generationen i X100-serien bjuder på de största förändringarna hittills. Kamerahuset är helt nytt och vädertätat. Objektivet är också nytt och skarpare än det gamla. Samtidigt avslöjar Fujifilm också att en X-T4 är på gång. Läs mer... 54

Test: Tamron 17-28/2,8 Di III RXD

Plus Tamrons strategi för de spegelfria systemkamerorna blir allt tydligare: Att erbjuda mindre, lättare och billigare objektiv än andra tillverkare, men utan att göra avkall på kvaliteten. Ett nytt exempel på detta är den ljusstyrka vidvinkelzoomen Tamron 17-28 mm f/2,8 Di III RXD. Läs mer... 10

Dynalite i konkurs

Den amerikanska blixttillverkaren Dynalite Lighting har ansökt om konkurs. De hänvisar till att marknaden för studioblixtar har minskat. Läs mer... 4

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar