Annons

Annons
Artiklar > Fotosidan Poddradio #95 – Kameror utvecklas i efterhand

Fotosidan Poddradio #95 – Kameror utvecklas i efterhand

Våra teknikredaktörer Martin och Magnus snackar bland annat om hur utvecklingen av kameror kan fortsätta långt efter att de nått kunderna.

 PS! Glöm inte gilla eller prenumerera på podden i din poddspelare. Då hittar fler den.

Du kan lyssna på Fotosidan Poddradio reklamfri i fältet ovan. Fotosidan Poddradio finns i de flesta poodspelare, sök på "Fotosidan Poddradio". Itunes och Google poddcasts är de två kanaler vi rekommenderar och som är reklamfria. Vi finns även hos Spotify och Acast (reklam som vi inte styr över kan förekomma).

Glöm som sagt inte att gilla, följ eller prenumerera i din favoritapp! Då blir vi glada! :)Publicerad 2020-10-12.

2 Kommentarer

Sten-Åke Sändh 2020-10-13 01:46  
Martin och Magnus:
Ni tar upp vad ni tror kommer utvecklas framöver och en sak som ni pratade om var ansikts- och motivigenkänning i exv. mobilerna. Jag har också sett sådan motivtaggning i mina mobilbilder.

En sak jag direkt tänkte på i det sammanhanget när detta blir verkligt bra och träffsäkert, är vad detta kan leda till framöver, eftersom jag jobbat med större DAM-system i hyfsat många år. Om kamerorna skriver in i XMP-metadatat i bilderna vad de föreställer eller rent av vilken person som bilden föreställer, så finns allt på plats redan i DAM-systemen för att söka fram och/eller automatisera sortering av bilder i bildkategorier eller rent av på person. För bildbyråer skulle det kunna underlätta en hel del i en nära framtid.

Andra har kanske betydligt mer ljusskygga avsikter. Vi hade faktiskt en delegation på 3-4 man från Tsinghua Universitetet som besökte oss på Stadsmuseet, därför att vi då 2013 eller möjligen 2014, enligt den svenska Fotoware agenten hade utvecklat Fotowares då mest avancerade DAM-tillämpning "world wide". Vi var referenssite även för Ford Foundation som byggde en liknande lösning som den vi hade tagit fram.

Jag kan ju tänka mig vad kineserna idag skulle använda en sådan till. Säg att man skulle vilja stalka en person utifrån de bilder som tas av dessa 100 000-tals övervakningskameror som de numera har satts upp överallt i Kina. I ljuset av det bleknar nog det mesta vi tidigare sett i form av olika förtryckarregimers försök att kontrollera sina medborgare. Om alla kinesiska medborgare försetts med person-ID, så är väl allt i princp kittat och klart för ett potentiellt mardrömsscenario.

Men man undrar ju hur de hanterar dessa våldsamma datamängder.

En del av denna teknik exporterar kineserna redan till många afrikanska stater också, bara för att ta ett exempel, men där har man inte infrastrukturen på plats som i Kina, annat än i de större städerna. Vi kanske ska vara glada att Idi Amin är död.
martinot 2020-10-22 13:27  
M&M; Tack för en som alltid suverän podd!

Saknar dock att ni inte finns som podcast på TuneIn.

https://tunein.com/podcasts/

Många nyare elbilar (Tesla Model S, X, 3, Y, Polestar 2, Volvo XC40 Recharge, mflr.) har av någon anledning, som jag inte känner till, valt just TuneIn som standard för poddar i bilarnas egna infotainmentsystem.

Så smidigt att kunna lyssna på poddar när man antingen är på långresa, eller sitter i trafikkö mellan stan och hemmet. Självklart vill man då även kunna välja den bästa fotopodden. Många technördar/IT-nördar som både kör elbil och som är intresserade av foto och fototeknik. 😎

Går det inte, så går det inte, men skulle ni lyckas få till det så hojta till.

Fler avsnitt

1 2 3 ... 13 Nästa 
1 2 3 ... 13 Nästa 
ANNONS