Artiklar > Galen i prylar

Galen i prylar

GAS, Gear acquisition syndrome, eller utrustningsanskaffningssyndrom på svenska, är en allvarlig åkomma som drabbar många fotointresserade. Vilka är orsakerna, hur botar man det och finns det något sätt att skilja mellan behov och begär?

Vi går till källan för att reda ut vad Henri Cartier–Bresson egentligen menade med ”det avgörande ögonblicket” och vi startar ett instagramkonto.

Länkar:
Fotosidan Poddradio
LR/instagram

Programledare: Göran Segeholm och Alexandra von Kern

Direktlänk till avsnitt 62 för nedladdning.Publicerad 2016-07-04. Läst av 6609 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2016-07-04 19:02   esbtse
Håller ej med om stridsflyg
Mer vapen tillverkning behövs i sverige.

En gammalt tips är att man åtnminstone 3 ggr upptäcker att man behöver utrustningen på grund av att man inte kan genomföra det man vill och att man om möjligt kan hyra utrustningen innan man köper den. Det är änklare för oss amatörer då vi inte kan räkna in utgiften. Det är skillnad mellan att man tycker att saker är bra att ha mot att man behöver den. Detta är fränsta orsaken till jag inte har bytt ut min 300mm/2.8 till 400mm/2.8.
gors 2016-07-05 10:10
Tar till mig tregångersregeln. Bra tips.
2016-07-04 19:24   Calle S
Att sätta upp klagomålslappar på kylskåpet istället för att posta i ett forum var nog fasen bästa hittills!
gors 2016-07-05 10:12
Tack. Vi tänkte hårt och länge på den.
2016-07-04 23:51   TBone
Om man inte kör med LR/instagram-pluginen så kan man gå via LR-mobile. Lägg till bilden i en "mobile collection" och dela på mobilen från LR så slipper man exportera till dropbox eller liknande.
gors 2016-07-05 10:13
Vilket utmärkt tips. Har ännu inte kopplat LR till mobilen, men det där är ju ett gott skäl att komma igång.
2016-07-05 10:32   Alf-Magnus
Lite märkligt att ni får till en stark meningsskiljaktighet melon Eggelston och HCB. I Dokumentären Imagine framhöll Eggelson boken som en av de viktigaste inspirationskällorna. Vi glömmer lät att Eggelston fotograferade svart vitt länge inan han träffade och insperreades William Christenberry den riktiga pionjären fotobaserad konst i färg
gors 2016-07-06 12:10
Kan hända att vi kidnappade Eggleston lite oförtjänt för att få driva hem vår poäng om att HCB var kritisk till färgfotografins framtid. Fin kommentar.
Alf-Magnus 2016-07-07 11:36
Tack för din uppskattning Göran. Kan inte riktigt släppa det där med HCB och färg vart tvinga att plocka fram min Saul Leiter utgåva från Kemer och slås vad han kunde skapa för biler på New Yorks gator med det matrealet som fans på femtiotalet, det du HCB, verkar lite som han fastnade i sin form. HCB brukade säga om André Kertesz att det är ingen mening han har redan gjort det, kanske samma syndrom när det gäller färg.
2016-07-05 12:08   Ernst Henry
Första gången jag lyssnar på podden. Bra samtal och klart lyssningsvärt. Men kommentaren "jävla stridsflygplan" fick mig att studsa till. Dels för att politiska (pacifistitiska) signaler var det _sista_ jag hade räknat med att få höra i en fotopodd, dels för att det är minst sagt utmanande att försöka försvara ett land med enbart ett knippe kameror.
Alf-Magnus 2016-07-05 12:54
Tja med kamera kan man skapa förståelse och få kunskap om värden medan statsflyg bara skänker förstörelse och är bortkastade pengar, eller som en arbetskamrat som hade upptäkt god litteratur den ger förståelse för andra....
gors 2016-07-06 12:20
Åh, tack Ernst Henry. Blev just kallad "militarist" i ett helt annat samtal, så det känns fint att balansera med en pacifiststämpel.

Annars satt jag och funderade på när någon lyssnare skulle uppmärksamma oss på att vi troligen inte haft några nya hasselbladskameror alls att glädjas åt om det inte vore för att flygvapnet bett Victor Hasselblad att bygga en spaningskamera 1940. Den bjuder jag på.
martinot 2016-07-08 00:40
@BoU: Kan hålla med om att statsflyg (som i statligt ägda flygbolag, ala SAS) är dyrt och onödigt. Dock så tror jag på att vi i staten och sammhället måste ha både en polis och ett försvar som kan övervaka säkerheten, och ha våldsmonopol när andra lösningar inte finns.

Du kan ibland, men tyvärr inte alltid, bekämpa våldsamma brottslingar och fienden med handväskor (även om de innehåller en kamera eller två).

Det sagt så handlar både polis och försvar inte enbart om möjlighet till att ta till våld emot våldsamma angripare, men mycket om spaningsarbete och informationsinhämtning. För detta arbete så är ju foto en del av detta, och inte minst för flygvapnet. Tänkte precis på det högst ironiska i kommentaren i en pod som handlade om just Hasseblad!

@Fotosidan Pod: Bra att ni bjuder på den! :) Tack i övrigt för Sveriges överlägset bästa Pod. Otroligt kunnande om både foto och fotokonst hos både Göran och Alexandra. Blir alltid lika imponerad när jag lyssnar på podden. Grymt jobbat.
2016-07-07 11:42   MrKarisma
Sen jag köpte min LG G4 (smartphone) så har min GAS minskat rejält. När jag börjar längta efter en liten ny smidig kamera så inser jag jag har en ljusstark f/1.8 kamera med raw-format i fickan. Bildkvalité likvärdig med Panasonic LX3 i dagsljus vilket är helt fantastiskt. Har nog köpt min sista kompaktkamera, vilket är enormt skönt!
martinot 2016-07-08 00:46
Gillar också att fota med mobil när jag är för lat att ta med kamera, men föredrar personligen mobikamera/optik i min iPhone och Lumia.

Det är dock inte alltid som ens de helt kan ersätta en bra liten systemkamera, eller ens en riktigt bra kvalitetskompakt för den delen (även om det blir ett allt smalare och mer trängt område med tiden, så kan tydligen Fuji, Sony och Leica producera riktiga konnesörsvarianter).

Hur bra än mobilkameror blivit så får man inte glömma skillnaden i sensorstorlek. F/1,8 på en liten mobilsensor är långt ifrån lika ljusstarkt som f/1,8 på en småbilds/FF-kamera.
MrKarisma 2016-07-08 12:00
Ja du har helt rätt :)

Problemet jag har är snarare att jag tycker det är så jobbigt att släpa med mig in FF-kamera när bilderna ändå inte blir bättre :) Den kameran använder jag nästan uteslutande till jobb nuförtiden.

En dålig bild är en dålig bild oavsett vilken kamera den är tagen med, men en bra bild blir lite bättre om den är tagen med en enkel kamera :)
martinot 2016-07-08 12:44
Håller med fullständigt att bilden/motivet är viktigare, och kanon att alltid ha med en kamera i mobilen.

Även om jag har flera kameror att välja på (GAS?) så är det oftast bara mobilen/mobilerna som är med även för mig också. Jag tycker det är en fantastisk utveckling som skett där (något för framtida FsPod).

Sidonot; Huawei verkar inte tycka att deras egna mobilkamera alltid räcker till: http://www.androidpolice.com/2016/07/04/huawei-publishes-implied-p9-camera-sample-but-exif-data-reveals-4500-camera-took-it/
2016-07-08 00:59   martinot
Bra Pod och klockrent ämne/sidospår i samband med nya Hasselbladaren.

Känner igen mig en hel del i den då jag gillar att köpa nya saker, och speciellt fotorelaterade prylar. Skillnaden är att jag inte tror att nya prylar skall ge mycket bättre fotografier eller göra mig till en bättre, eller ens bra, fotograf (skall man ta hänsyn till det så borde jag nog hålla mig till en gammaldags partykamera med filmrulle i kartong).

Men kanske det är mer klassiskt prylnörderi/samlarmani det snarare handlar om, och inte riktigt diagnostiserad fullständig GAS (som Alexandra är kort inne på i podden). För även om jag inte tror på bättre foton (i stort) så tror jag lite svagt att det till en viss del skall göra fotograferingen roligare (vilket iofs stämmer ofta).

Min personliga regel är att försöka undvika att köpa något de närmaste tre månaderna efter att något nytt lanserats. Då brukar jag bli mer besinnad och tänka efter lite mer om det är något jag verkligen måste ha, eller som passar in med mina system. Förutom att "nyhetens behag" lugnar ner sig, så hinner jag även läsa tester och prata med andra fotografer om eventuella negativa saker och aspekter i produkterna (som alltid finns mer eller mindre).

Det brukar hjälpa - lite ivf.

Tack för en, som vanligt, utmärkt pod.

(Dock fortfarande lite osäker på exakt var gränsen går emellan GAS och prylnörderi/samlarmani...)
gors 2016-07-09 10:44
Tack för de varma orden. En tänkbar gräns skulle väl kunna vara att en prylnörd är mycket mer diversifierad i sin hagalenskap än den som är drabbad av GAS. Prylnörden kan köpa ett fågelbad med fontän ena veckan, och en brödrost med inbyggd webbkamera nästa. Samlarna är en annan sort än GAS-personerna. Samlare behöver inte intala sig att de ska ha någon direkt praktisk nytta av det de skaffar, medan den som lider av GAS ofta ser själva bruket av utrustningen som den stora grejen. Själv drabbas jag regelbundet av GAS, men uppvisar inga tecken på samlarmani. Tja, det är i alla fall ett försök att bringa någon slags reda i detta invecklade psykologiska fält.
2016-07-08 12:29   Christer_hurve
Trevligt med Instagram! Roligt med plugin från LR...
Har lagt upp en diskussionsbild men ni har visst en portvakt...
gors 2016-07-09 10:37
Någon portvakt har vi inte anställt, så om du inte når oss så vet jag inte vad det beror på. Om det är en bild som du vill att vi tar upp i podden, så mejla oss på goran@fotosidan.se eller alexandra@fotosidan.se. Då ska det komma fram.

Fler avsnitt

1 2 3 ... 10 Nästa 
1 2 3 ... 10 Nästa