Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Poddradio om stimulerande fotoprojekt och julklappar åt fotografer

Poddradio om stimulerande fotoprojekt och julklappar åt fotografer

Kersti Sköld och Tobias Fischer intervjuas i Fotosidan Poddradio

 

Vi pratar om att ta en bild om dagen som en stimulerande projekt. Och vad önskar sig fotointresserade i julklapp? Tobias Fischer ger några snabba ljussättningstips.

En bild om dagen. Allt Tobias Fischer ville var att göra ett liten fotoutmaning för sig själv och sina närmaste, föga anade han att över tusen andra fotografer skulle följa i hans fotspår. Vi pratar med honom och en av hans följare, Kersti Sköld, om deras erfarenheter, vad lär man sig av att fotografera dagligen i ett helt år?

Här kan du se Tobias Fischers dagsbilder. ‎På Instagram och Facebook kan du hitta andras bilder genom att söka på hashtaggen #enbildomdagen2014.

Vad är den bästa fotorelaterade julklappen? Kan man ge bort en aha-upplevelse? Magnus Fröderberg har med sig ett nytt teleobjektiv som han just börjat testa (Canon EF 400/4 DO IS II USM) och som många fågelfotografer hoppas hitta under granen. Vi ger olika tips på julklappar åt fotointresserade.

Tips för hemmastudion. Tobias Fischer berättar om vad du kan göra om du kört fast i gamla hjulspår med din hemmastudio, och utnämner både den mest överskattade och den mest underskattade ljusformaren.

Bli besatt av en fotograf. Göran Segeholm förklarar det nyttiga med att bli hals-över-huvud-förälskad i en fotografs bilder.


Göran Segeholm är radioaktiv.

Programledare är Göran Segeholm. Medverkande: Tobias Fischer, Kersti Sköld och Magnus Fröderberg.


Tidigare avsnitt

Avsnitt 2 om framtidens kameror och TT:s stora fotopris.

Avsnitt 1 om oskäliga villkor för fototävlingar och om att fotoböcker blivit populära.

Du kan även lyssna på Fotosidans Poddradio genom Itunes.Här hittar du alla avsnittPublicerad 2014-12-12. Läst av 7799 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2014-12-12 14:39   esbtse
Inget nytt med en bild om dagen Terje Hellesö har givit ut en bok om detta för några års sedan.
Anders F. Eriksson 2014-12-12 15:48
Ja, och det har förekommit i alla möjliga sociala medier i evigheter. Därmed inget fel med tipset tycker jag (i synnerhet som en del är rätt skeptiska till just den boken du nämner) ;)
Svar från froderberg 2014-12-12 17:22
Det är inte frågan om vad som är nytt utan vad som kan vara givande att prova på, och därmed värt att ta upp. Att många hänger på Tobias Fischer visar att de finner projektet givande.

Vi var inne på att prata om Hellesø och hans bok, men det blev inte så.Han är ett bra exempel på svårigheterna med att presentera ett sådant projekt. Jag tycker att Terje gjorde några saker rätt och misslyckades med andra. Att visa 365 bilder, en och en, i en mörk lokal innebär att en del i publiken somnar.
esbtse 2014-12-13 14:01
Det är ett symtom på vår tid. Man tjänar pengar på självklarheter och media eliten intervjuar och belönar varandra. Snälla journalister lyft blicken från ert innekaffe på söder om ni vill behålla er trovärdighet.
gors 2014-12-13 14:58
Ha ha, Thomas. Kan inte annat än älska ditt konsekventa motstånd mot... allt? Jag ska tänka på rådet att lyfta blicken från kaffet. Dock kan det eventuellt bli svårt att hitta personer som är *mindre* mediaelit än amatörfotografen Kersti från Enskede, men vi ska göra vårt bästa.

Angående att "tjäna pengar på självklarheter" så håller jag tummarna för att du blir sannspådd. Låter toppen.
esbtse 2014-12-13 17:18
Jag har stor respekt för ditt arbete och har köpt många av dina böcker. Exempelvis konsten att ta vinnande bilder. Även om den boken känns som om du har slagit ihop två manuskript till ett och tappar tråden halvvägs in i boken, så uppskattar jag den till den grad att jag har två exemplar. Jag tycker dock att du bevisar min test genom att använda politiskt influerade härskartekniker för att tysta kritiska röster. Men det är ju inte första gången en känd fotograf låter ekonomin gå före eventuella moraliska betänkligheter. Kritiken är inte riktad till dig som jag respekterar utan till fotosidan. Jag lider själv av dålig ekonomi och vet att räkningar måste betalas oavätt vilka moraliska betänkligheter man har privat.
gors 2014-12-13 23:01
Thomas, jag har inte för avsikt att tysta någon, men jag vill lätta upp tonen i samtalet. Även om jag inte alltid tycker att du har rätt så uppskattar jag din uppriktighet, har alltid gjort. Jag följt din blogg från och till, och jag har alltid tyckt att du på ett modigt sätt blottlägger din utvecklingsprocess. Det är inte alla som törs ställa de frågorna som du gör.
esbtse 2014-12-14 13:01
Jag respekterar dig som journalist och fotograf. Du och Terje Hellesö har betytt mycket för min utveckling i bild. Jag är i en resa mot mer konstnärligt fotograferande och du har bidragit till denna som föredöme och inspirationskälla.
2014-12-12 16:49   gors
Tycker att en bild om dagen-konceptet är intressant även om många andra har gjort det. Mark Hirsch gjorde en inspirerande variant 2013: http://blogs.denverpost.com/captured/2013/05/08/that-tree-a-photo-a-day-by-mark-hirsch/6021/
Kemal Sahacic 2014-12-12 18:17
En bild om dagen-konceptet, i lite anpassad form, kommer förmodligen från Apelles, en av de mest kända målarna under antiken (356 f.Kr.- 308 f.Kr.) . "Ingen dag utan penseldrag!" (latin: Nulla dies sine linea).
esbtse 2014-12-13 14:06
Året : en bild - ett ögonblick - varje dag hela året : uppgiften - resultatet
av Terje Hellesö (inbunden, 2008)

Fler avsnitt

1 2 3 ... 10 Nästa 

Fotosidan Poddradio #93 – Hur mår kamerabranschen?

Martin & Magnus kommenterar de senaste tekniska nyheterna och analyserar hur det går för kameratillverkarna. Läs mer... 10

Fotosidan Poddradio #92 - Teknikspecial med M&M

Våra teknikredaktörer Magnus Fröderberg och Martin Agfors pratar igenom de senaste fotoprylarna. Bland annat Nikon D6 och Nikkor 120-300 men också mycket annat initierat tekniksnack. Läs mer... 8

Fotosidan Poddradio #91 - Paymannen - Gatufotograf

Payman Hazheer kallar sig gatufotograf och är beroende av fotograferandet för att få balans i livet. Leican är alltid med, oavsett om han promenerar mellan möten i Stockholms innerstad eller upptäcker gränder i Istanbul. Läs mer... 5

Fotosidans Poddradio #90 - Johanna Lundberg, sportfotograf

Vad behöver man ha för egenskaper för att bli en framgångsrik sportfotograf? Hur kommer man igång och hur får man jobb? Och hur går det egentligen till därnere på pressläktaren? Läs mer...

Poddradio: Profoto

Vem är framtidens proffsfotograf och hur marknadsför man sig för dem? Vi pratar med Anders Hedebark, VD och huvudägare i Profoto om trender och marknadskommunikation. Läs mer... 8

Poddradio: Naturfotosnack

Tre naturfotografer, Janos Jurka, Hans Ring och Therese Enlund, pratar naturfoto. Inspelat på Naturfotodagen i Västerås. Läs mer... 1

Poddradio: Tre nya proffskameror

Inför sommar-OS lanserar de tre stora kameratillverkarna varsin ny toppmodell. Vi snackar proffskameror och vad sådana måste klara av. Vi pratar också om några av de senaste proffsobjektiven. Läs mer... 6

Poddradio: Senaste prylarna

Magnus och Martin snackar sig igenom alla nya kameror och objektiv som lanserats sedan det senaste poddavsnittet i slutet av våren. Det visade sig vara en ansenlig mängd. Läs mer... 4

War photographer James Nachtwey

Intervju på engelska med James Nachtwey, världens främste krigsfotograf de senaste decennierna. Läs mer... 3

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...
1 2 3 ... 10 Nästa 

Lastolite HaloCompact