Annons

Proffsfoto

Artiklar > Vi provar Sony A7R IV

Vi provar Sony A7R IV

Plus

Fotosidan var med på Sonys pressvisning av nya Sony A7R IV och fick sedan chansen att under några timmar provköra kameran.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i tage till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Av Martin Agfors
Publicerad 2019-07-18. Läst av 6631 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-07-18 07:43   Bengf
Konkurrenter erbjuder olika Raw komprimeringar att välja på, alla motiv behöver inte krama ur sig maximal bildinformation, det är lite tyst om den där standarden många kameror haft hela tiden, Lose less eller vad det nu heter som har varit önskat till Sony kameror, har ni frågat något om det, fullständiga touch möjligheter med skärmen vill fortfarande inte Sony erbjuda, när övriga har det som standard sedan länge.

Angående greppet: på jämförande bilder ser det betydligt större ut än 3:ans
Astroscapist   2019-07-18 08:03
Kameran i sig är ju större så att BG blir större är logiskt.
Bengf   2019-07-18 09:12
Såg någonstans att man har ett mått från skärmen till ytterkant på greppet och där är ökningen som störst plus att greppet då är tjockare än den gamla, tydligen kläms inte fingertopparna på samma sett eller som tidigare.
joakim d   2019-07-18 10:13
Efter att ha letat runt lite på andra forum så verkar det som det inte finns någon lossless (icke-förstörande) komprimering på denna model heller.
Parsi   2019-07-22 13:13
Jag har ingen definitiv information om detta, så det är lite spekulation, men anledningen till att Sony inte kan erbjuda "loss-less" raw, skulle kunna bero på brusreducering som görs 'hårt' redan i sensorn.
Svar från Grevture   2019-07-22 20:30
Percy: Så vitt jag vet gör i stort sett alla kameratillverkare viss brusreducering i eller så nära sensorn att det hamnar före oförstörande komprimering. Så det tror jag inte är något hinder.
2019-07-18 11:02   Staffan Zetterlund
Vad är egentligen anledningen att man envisas med o inte ha full touchskärm, man skulle väl kunna ta bort funktionen i menyn om man inte vill ha de ?
Sten-Åke Sändh   2019-07-18 11:31
Ja skälet är väl knappast att de inte vet hur man gör :-)

Om man kan ta bort vissa menyval för att man fått touch screen ska jag låta vara osagt. Vad skulle det vara i så fall?

Ett skäl till att man valt att göra det man gör kan ju vara att man på vissa grunder kan anta att exv. de AF-funktioner man har nu har rätt smart AI som hanterar exv. AF mer dynamiskt och mer smart än att exv. peka på en display var man vill ha en "statisk" fokuspunkt aktiverad. Skälen till att ha touch-styrning eller styrning även med joy stick av fasta fokuspunkter bara för at ta det exemplet tycker jag minskat så starkt att jag inte använder det alls av just det skäl jag nämnt. Med IV:an så har man ju nu även fått Eye Focus i video. Just videofokus har ju annars varit det enda skälet för mig att använda touch focus i min A7 III, för den saknar ju fortfarande den funktionen.

Min Joy stick använder jag bara till en enda sak och det är att trycka på den för att aktivera den lock on AF som ej kan utlösas via avtrycksknappen. Jag fick den på min senaste kamera när den för mig blev helt onödig. De kan gärna få ta bort den för mig och ersätta den med en programmerbar knapp till istället.

Det kanske är så att många av de som efterfrågar dessa idag gamla lösningarna faktiskt inte riktigt har fattat än vad Sony faktiskt har gjort med AF-automatiken för att just göra behovet av dessa statiska gamla lösningar så litet som möjligt. Att hålla på och fippla med exv. joy stick idag känns ju bara helt ineffektivt och det har blivit än ineffektivare som även T Northrup konstaterat då han testade exv. Nikon Z eftersom man nu har större fokussensitivt område än på gamla DSLR:er.
Staffan Zetterlund   2019-07-18 12:08
Det är ju möjligt det inte funkar med dagens af-system men allt annat då, känns väl inte så gammalmodigt o bläddra bland menyer/bilder idag eller ? Det är väl vad man idag gör på alla smartphones o läsplattor
Bengf   2019-07-18 18:33
Helt riktigt, jag har till och med sett ungdom som försökt bläddra/förstora i en vanlig tidning, det sitter så i ryggmärgen hos dom flesta, nya unga fotografer tror jag absolut vill kunna köra bläddra bilder, menyer ser man annars i EVF:n då är knappar/rattar bra, självklart bör det finnas och vara valbart om man vill eller ej. Tror det är bra för försäljningen också.
Svar från Grevture   2019-07-18 21:15
Staffan: Det där är lite av ett mysterium och jag har aldrig riktigt fått några raka svar från Sony. Standardsvaret är ungefär "få användare verkar vilja ha det", och det är jag inte så säker på att det stämmer. Pekskärm är till exempel (som alla med en smartfon eller surfplatta väl känner till) genuint smidigt för bläddring och in-/utzoomning i bilder. Vilket ju är något man ibland gör på en kamera ...

Ibland har helt enkelt tillverkare lite fixa idéer. Vi får väl vara glada att Sony i alla fall till slut släppt sin fixa idé om stöd för Memory Stick :-)
Sten-Åke Sändh   2019-07-18 23:00
Visst men konfigurerar man kameran noggrant så behöver man sällan eller aldrig in i några menyer.
PMD   2019-07-18 23:46
Men ganska många av oss bläddrar ibland bland tagna bilder.
2019-07-18 11:31   jonas18z
Frågade ni någonting varför man helt skippat att utveckla videodelen i denna kamera?
Sten-Åke Sändh   2019-07-18 11:37
Sony har ju fått gnäll förr exv. när A9 inte fick S-log vilket t.o.m. "toy cameras" som A6300 fått långt tidigare. Detta var ju rätt obegripligt då just A9 exv. kontrollerar Rolling shutter betydligt bättre än allt annat Sony har idag.

Jag tror det möjligen att svaret på frågan är att det snart kommer en A7r III. Det är ju den som positioneras som det avancerade videoerbjudandet.
jonas18z   2019-07-18 11:56
Jag precis väldigt konstigt att Sony håller på och låser mjukvaran,

siii menar du väl
Astroscapist   2019-07-18 12:02
Hur kan ni tycka det är konstigt?
Ni har väl förstått att det finns fyra parallella modeller: En för sport, en för film, en för stillbildsfotografer och en instegs(allt i allo).
Jag tycker det är skönt med sådan uppdelning så de kan förfina de olika kamerorna så de blir ämnade åt olika saker.
jonas18z   2019-07-18 16:21
Det som skiljer mellan de är i princip sensorn, den skillnaden kommer vara utraderad om några år.
Bengf   2019-07-18 18:37
Skulle inte bli förvånad om en ny APS-C A6700 kommer att få lite extra med video delen.
2019-07-18 18:48   Photoorb
Blir alltid lika fascinerad av att så fort det kommer en ny fantastisk kameramodell så tycker många att det inte räcker, att den borde ha fler och bättre funktioner. Alltid saknas det något. 🙄
Sten-Åke Sändh   2019-07-18 20:00
När vi närmar oss perfektionen så är det dags för att införa ett väldokumenterat officiellt fel eller skavank ungefär som mattvävarna i Asien gör. Det finns ju enligt en del av dessa inget mänskligt som kan vara perfekt och varken Sony eller deras kameror kommer någonsin nå dit.
Svar från Grevture   2019-07-18 21:10
Det går ju åt bägge håll: Om tillverkarna bara ändrar eller lägger till några få saker till en ny modell klagar en del över att inget händer. Om tillverkarna ändrar eller lägger till flera saker klagar andra på att ändringarna och de nya sakerna är onödiga :)
2019-07-18 19:39   PMD
"... till slut och äntligen, gett upp stödet för Memory Stick ..."

Hurra! ;-)
2019-07-18 19:42   PMD
"En annan trevlig nyhet är att tidsbegränsningen på 29 minuter 59 sekunder är borta."

Beror det på att EU har avskaffat videokameratullen, eller får man betala onödigt mycket för A7R IV för att den kan videofilma onödigt länge?
:-)
Svar från Grevture   2019-07-18 21:06
Jo, det handlar nog mycket om att beskriva en anpassning till förändrade regler som att man tillför en funktion :)

Den tidsgränsen borde vara möjlig att ta bort på många befintliga kameramodeller via firmware-uppgradering kan man tycka.
Sten-Åke Sändh   2019-07-18 23:03
Det finns ju en naturlig gräns som ändå ibland sätts av överhettning om det är varmt ute.
2019-07-22 13:06   Parsi
Väldigt trevlig nyhet. Av flera olika anledningar. "Bättre hudtoner" låter som om den kunde vara 'köpbar'. Och tänk att kunna dra till med 'storformat'-kvalitet på statiska motiv. Låter kul. Om jag hade behövt en ny stor kamera hade jag definitivt undersökt och funderat på hur objektivbudgeten skulle kunna se ut.
Som det är, behöver jag ingen ny, stor kamera.
Men det finns fler anledningar att välkomna denna kameran. Utvecklingen drivs vidare.
2019-07-22 18:36   Sten-Åke Sändh
Staffan Zetterlund: Det finns som sagt en begränsad touchfunktion idag och den kan man redan idag helt stänga av om man vill. Undrar dessutom om inte det redan låg som default på en av knapparna på min A7 III när jag fick den.

Merläsning

Adobe utnyttjar kraften i grafikkortet

Adobes senaste uppdatering av Lightroom Classic och Camera Raw innebär en prestandaförbättring genom att mer processorkraft kan hämtas från grafikkortet. Samtidigt får programmen nya funktioner och stöd för flera nya kameror. Läs mer...

Ny glugg: Leica APO-Summicron-SL 50/2 Asph

Leica utökar sitt sortiment av objektiv med L-fattning, denna gång med ytterligare ett normalobjektiv. Läs mer... 2

Test: Sigma 28/1,4 DG HSM Art

Plus Sigma har fått mycket positiv uppmärksamhet för sin Art-serie. Nu är serien inne på sina andra generation – det innebär ännu bättre skärpa och vädertätning, men också ökad vikt och högre pris. Läs mer...

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K lanserad

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K har inte bara högre upplösning än sin lillebror Pocket Cinema Camera 4K utan även större sensor och fattning för Canon EF-objektiv. Priset är anmärkningsvärt lågt. Läs mer... 27

ELM8 - ny led-lampa från Elinchrom

Kan använda samtliga ljusformare från Elinchrom. Läs mer... 1

Extrem vidvinkel till Fujifilm GFX

Venus optics har utvecklat en ultravidvinkel som passar Fujifilm mellanformatskameror: Laowa 17 mm f/4 GFX Zero-D. Läs mer... 21

Displayport 2.0: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

I slutet av 2020 kommer de första produkterna som kan nyttja den nya standarden för skärmkablar, Displayport 2.0. De nya kablarna klarar tre gånger så hög bandbredd än version 1.4 och har antingen Displayport-kontakt eller USB-C-kontakt. Läs mer...

Nya EU-regler för drönare

Gemensamma regler för drönare gäller inom EU från och med den 1 juli 2020. Transportstyrelsen har nu klargjort vad de nya reglerna innebär för skillnader mot de nuvarande. Läs mer... 18

Porträttele till Nikon Z

Nikon Nikkor Z 85 mm f/1,8 S är ett lätt och ljusstarkt tele som lämpar sig för porträtt och reportage. Läs mer... 6

Test: Sigma 60-600/4,5-6,3 DG OS HSM Sports

Plus Sigma har introducerat en ny telezoom med hela tio gångers brännviddsomfång: 60-600 mm. Det här är ett udda objektiv som överraskar både positivt och negativt. Läs mer...

Sony RX100 VII med kraft från A9

Sony uppdaterar sin RX-serie med ny modell – RX100 VII – som kan ta 90 bilder i sekunden. Läs mer... 9

Sony A7R IV har 61 megapixel och 15 steg dynamiskt omfång

Under tisdagen presenterade Sony ersättaren till A7R III - nu kommer A7R IV. Läs mer... 40

Test: Fujifilm X-T30

Plus Föregångaren X-T20 är en kompetent och prisvärd kamera. X-T30 är ännu bättre, framförallt när det gäller video och autofokus. Och priset är lågt sett till allt man får för pengarna. Läs mer... 6

Laowa 15/2 och 10-18/4,5-5,6 till Canon och Nikon

De gör två objektiv tillgängliga till Nikon Z, men bara ett till Canon RF. Läs mer... 1

Sigma fp: världens minsta spegelfria fullformatskamera

Sigma fp är en liten modulär spegelfri fullformatskamera - och dessutom en kompetent videokamera. Läs mer... 30

Triss i objektivsläpp från Sigma till fullformatskameror

Sigma lanserar 14-24 mm f/2,8, 35 mm f/1,2 och 45 mm f/2,8 för L-Mount och Sony E-mount. Läs mer... 11

Lätt och ljusstark vidvinkel till Sony

Sony FE 35 mm f/1,8 är ett efterlängtat objektiv som passar in mellan stora Zeiss Distagon FE 35 mm f/1,4 ZA och lilla Zeiss Sonnar FE 35 mm f/2,8 ZA. Både Nikon och Canon har redan motsvarande objektiv för sina spegelfria fullformatare. Läs mer... 2

Test: Sigma 70-200/2,8 DG OS HSM Sports

Plus Jämfört med Sigmas tidigare 70-200/2,8:or är det här ett större och tyngre objektiv med mer avancerad optisk konstruktion och bättre prestanda. Läs mer... 6

Leica M-E (typ 240): Ny budgetmodell

Leica M-E (typ 240) kostar nästan hälften så mycket som den näst billigaste M-modellen. Men innan du skyndar att fynda ska du ha koll på en sak. Läs mer... 17

Vi provar Hasselblad X1D II - Fokus på bättre prestanda

Vi har fått möjlighet att titta lite närmare på Hasselblads nya spegelfria mellanformatskamera X1D II 50C. Läs mer... 4