Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Vi provar Sony A7R IV

Vi provar Sony A7R IV

Plus

Fotosidan var med på Sonys pressvisning av nya Sony A7R IV och fick sedan chansen att under några timmar provköra kameran.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i taget till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2019-07-18. Läst av 8393 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-07-18 07:43   Bengf
Konkurrenter erbjuder olika Raw komprimeringar att välja på, alla motiv behöver inte krama ur sig maximal bildinformation, det är lite tyst om den där standarden många kameror haft hela tiden, Lose less eller vad det nu heter som har varit önskat till Sony kameror, har ni frågat något om det, fullständiga touch möjligheter med skärmen vill fortfarande inte Sony erbjuda, när övriga har det som standard sedan länge.

Angående greppet: på jämförande bilder ser det betydligt större ut än 3:ans
Astroscapist 2019-07-18 08:03
Kameran i sig är ju större så att BG blir större är logiskt.
Bengf 2019-07-18 09:12
Såg någonstans att man har ett mått från skärmen till ytterkant på greppet och där är ökningen som störst plus att greppet då är tjockare än den gamla, tydligen kläms inte fingertopparna på samma sett eller som tidigare.
joakim d 2019-07-18 10:13
Efter att ha letat runt lite på andra forum så verkar det som det inte finns någon lossless (icke-förstörande) komprimering på denna model heller.
Parsi 2019-07-22 13:13
Jag har ingen definitiv information om detta, så det är lite spekulation, men anledningen till att Sony inte kan erbjuda "loss-less" raw, skulle kunna bero på brusreducering som görs 'hårt' redan i sensorn.
Svar från Grevture 2019-07-22 20:30
Percy: Så vitt jag vet gör i stort sett alla kameratillverkare viss brusreducering i eller så nära sensorn att det hamnar före oförstörande komprimering. Så det tror jag inte är något hinder.
2019-07-18 11:02   Staffan Zetterlund
Vad är egentligen anledningen att man envisas med o inte ha full touchskärm, man skulle väl kunna ta bort funktionen i menyn om man inte vill ha de ?
Sten-Åke Sändh 2019-07-18 11:31
Ja skälet är väl knappast att de inte vet hur man gör :-)

Om man kan ta bort vissa menyval för att man fått touch screen ska jag låta vara osagt. Vad skulle det vara i så fall?

Ett skäl till att man valt att göra det man gör kan ju vara att man på vissa grunder kan anta att exv. de AF-funktioner man har nu har rätt smart AI som hanterar exv. AF mer dynamiskt och mer smart än att exv. peka på en display var man vill ha en "statisk" fokuspunkt aktiverad. Skälen till att ha touch-styrning eller styrning även med joy stick av fasta fokuspunkter bara för at ta det exemplet tycker jag minskat så starkt att jag inte använder det alls av just det skäl jag nämnt. Med IV:an så har man ju nu även fått Eye Focus i video. Just videofokus har ju annars varit det enda skälet för mig att använda touch focus i min A7 III, för den saknar ju fortfarande den funktionen.

Min Joy stick använder jag bara till en enda sak och det är att trycka på den för att aktivera den lock on AF som ej kan utlösas via avtrycksknappen. Jag fick den på min senaste kamera när den för mig blev helt onödig. De kan gärna få ta bort den för mig och ersätta den med en programmerbar knapp till istället.

Det kanske är så att många av de som efterfrågar dessa idag gamla lösningarna faktiskt inte riktigt har fattat än vad Sony faktiskt har gjort med AF-automatiken för att just göra behovet av dessa statiska gamla lösningar så litet som möjligt. Att hålla på och fippla med exv. joy stick idag känns ju bara helt ineffektivt och det har blivit än ineffektivare som även T Northrup konstaterat då han testade exv. Nikon Z eftersom man nu har större fokussensitivt område än på gamla DSLR:er.
Staffan Zetterlund 2019-07-18 12:08
Det är ju möjligt det inte funkar med dagens af-system men allt annat då, känns väl inte så gammalmodigt o bläddra bland menyer/bilder idag eller ? Det är väl vad man idag gör på alla smartphones o läsplattor
Bengf 2019-07-18 18:33
Helt riktigt, jag har till och med sett ungdom som försökt bläddra/förstora i en vanlig tidning, det sitter så i ryggmärgen hos dom flesta, nya unga fotografer tror jag absolut vill kunna köra bläddra bilder, menyer ser man annars i EVF:n då är knappar/rattar bra, självklart bör det finnas och vara valbart om man vill eller ej. Tror det är bra för försäljningen också.
Svar från Grevture 2019-07-18 21:15
Staffan: Det där är lite av ett mysterium och jag har aldrig riktigt fått några raka svar från Sony. Standardsvaret är ungefär "få användare verkar vilja ha det", och det är jag inte så säker på att det stämmer. Pekskärm är till exempel (som alla med en smartfon eller surfplatta väl känner till) genuint smidigt för bläddring och in-/utzoomning i bilder. Vilket ju är något man ibland gör på en kamera ...

Ibland har helt enkelt tillverkare lite fixa idéer. Vi får väl vara glada att Sony i alla fall till slut släppt sin fixa idé om stöd för Memory Stick :-)
Sten-Åke Sändh 2019-07-18 23:00
Visst men konfigurerar man kameran noggrant så behöver man sällan eller aldrig in i några menyer.
PMD 2019-07-18 23:46
Men ganska många av oss bläddrar ibland bland tagna bilder.
2019-07-18 11:31   jonas18z
Frågade ni någonting varför man helt skippat att utveckla videodelen i denna kamera?
Sten-Åke Sändh 2019-07-18 11:37
Sony har ju fått gnäll förr exv. när A9 inte fick S-log vilket t.o.m. "toy cameras" som A6300 fått långt tidigare. Detta var ju rätt obegripligt då just A9 exv. kontrollerar Rolling shutter betydligt bättre än allt annat Sony har idag.

Jag tror det möjligen att svaret på frågan är att det snart kommer en A7r III. Det är ju den som positioneras som det avancerade videoerbjudandet.
jonas18z 2019-07-18 11:56
Jag precis väldigt konstigt att Sony håller på och låser mjukvaran,

siii menar du väl
Astroscapist 2019-07-18 12:02
Hur kan ni tycka det är konstigt?
Ni har väl förstått att det finns fyra parallella modeller: En för sport, en för film, en för stillbildsfotografer och en instegs(allt i allo).
Jag tycker det är skönt med sådan uppdelning så de kan förfina de olika kamerorna så de blir ämnade åt olika saker.
jonas18z 2019-07-18 16:21
Det som skiljer mellan de är i princip sensorn, den skillnaden kommer vara utraderad om några år.
Bengf 2019-07-18 18:37
Skulle inte bli förvånad om en ny APS-C A6700 kommer att få lite extra med video delen.
2019-07-18 18:48   Photoorb
Blir alltid lika fascinerad av att så fort det kommer en ny fantastisk kameramodell så tycker många att det inte räcker, att den borde ha fler och bättre funktioner. Alltid saknas det något. 🙄
Sten-Åke Sändh 2019-07-18 20:00
När vi närmar oss perfektionen så är det dags för att införa ett väldokumenterat officiellt fel eller skavank ungefär som mattvävarna i Asien gör. Det finns ju enligt en del av dessa inget mänskligt som kan vara perfekt och varken Sony eller deras kameror kommer någonsin nå dit.
Svar från Grevture 2019-07-18 21:10
Det går ju åt bägge håll: Om tillverkarna bara ändrar eller lägger till några få saker till en ny modell klagar en del över att inget händer. Om tillverkarna ändrar eller lägger till flera saker klagar andra på att ändringarna och de nya sakerna är onödiga :)
2019-07-18 19:39   PMD
"... till slut och äntligen, gett upp stödet för Memory Stick ..."

Hurra! ;-)
2019-07-18 19:42   PMD
"En annan trevlig nyhet är att tidsbegränsningen på 29 minuter 59 sekunder är borta."

Beror det på att EU har avskaffat videokameratullen, eller får man betala onödigt mycket för A7R IV för att den kan videofilma onödigt länge?
:-)
Svar från Grevture 2019-07-18 21:06
Jo, det handlar nog mycket om att beskriva en anpassning till förändrade regler som att man tillför en funktion :)

Den tidsgränsen borde vara möjlig att ta bort på många befintliga kameramodeller via firmware-uppgradering kan man tycka.
Sten-Åke Sändh 2019-07-18 23:03
Det finns ju en naturlig gräns som ändå ibland sätts av överhettning om det är varmt ute.
2019-07-22 13:06   Parsi
Väldigt trevlig nyhet. Av flera olika anledningar. "Bättre hudtoner" låter som om den kunde vara 'köpbar'. Och tänk att kunna dra till med 'storformat'-kvalitet på statiska motiv. Låter kul. Om jag hade behövt en ny stor kamera hade jag definitivt undersökt och funderat på hur objektivbudgeten skulle kunna se ut.
Som det är, behöver jag ingen ny, stor kamera.
Men det finns fler anledningar att välkomna denna kameran. Utvecklingen drivs vidare.
2019-07-22 18:36   Sten-Åke Sändh
Staffan Zetterlund: Det finns som sagt en begränsad touchfunktion idag och den kan man redan idag helt stänga av om man vill. Undrar dessutom om inte det redan låg som default på en av knapparna på min A7 III när jag fick den.

Merläsning

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 23

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer...

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 18

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 6

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 4

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

Canon EOS R5 tar 20 bilder/s

Nu berättar Canon mer den spegelfria "high end"-kamera som ska lanseras senare i år. Bland annat kommer Canon Eos R5 kunna ta 20 bilder per sekund och filma i 8K. Läs mer... 30

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar