Mer premiumläsning
Test: Nikon NIKKOR Z 20mm f/1.8 S - för dig som gillar rymden
Fotosidan testar
Plus
Det ser lite lustigt ut för att vara ett fast, vidvinkligt objektiv där det sticker ut, nästan 11 cm från kamerakroppen. Det känns intuitivt som att ett objektiv som kan registrera så mycket av den omgivande världen borde vara kortare. Men den här långa, men strama tuben är ett bra val för den som gillar rymden.
Läs mer...
6
Test: Nikkor Z 24 mm f/1,8 S - Ljusstark klassisk vidvinkel
Fotosidan testar
Plus
En fast ljusstark vidvinkel på 24 mm i fullformat är perfekt för miljöbilder och interiörbilder för både reportage och film. Det här är en klassisk vidvinkelbrännvidd med ett stort skärpedjup även på stora bländaröppningar, vilket är välkommet vid landskapsfoto och interiörer
Läs mer...
8
Test: Fujifilm X-H2 - Utmanar småbildsformatet
Fotosidan testar
Plus
Fujifilm har med X-H2 i stort sett klonat modellen X-H2S, men med två distinkta skillnader: sensorn och priset. Flaggskeppsmodellen för video, X-H2S, kommer med sin supersnabba stackade sensor säkert fortsätta att vara filmkreatörernas favorit, men med den högupplösta sensorn i X-H2 har vi nu en APS-C-kamera som på allvar ger småbildskamerorna en match.
Läs mer...
3
5 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Sonys FE 400/2,8 introducerades 2018, och de satte då ett pris som var konkurrenskraftigt med Canons och Nikons dåvarande 400/2,8-modeller.
När sedan Canon introducerade sin RF 400/2,8 2021 så valde de att lägga sig på samma prisnivå som Sony trots att det sannolikt blivit lite dyrare att bygga sådana objektiv. Men av konkurrensskäl valde man att strunta i det.
Nikon har lite otur där och introducerade sitt objektiv 2022 när priser på komponenter skuttat iväg en hel del. Tänk på att man troligen köper en stor del av de viktiga och unika komponenterna för sådana här objektiv redan innan man börjar tillverka dem.
Det är inte alls omöjligt att vi ser prishöjningar på Canon- och Sony-varianterna på sikt. Det handlar nog om när de känner att det blir för dyrt med komponenter. Det kan även hända för Nikon tvingas höja sitt pris om komponentpriser fortsätter att dra iväg som de gjort senaste året.
Men absolut viktigast av allt: priser handlar i slutändan om vad man förväntar sig att kunder är beredda att betala. Ibland väljer man att lägga sig högt, som Nikon gjort med Z 400/2,8, eller Canon gjorde med RF 800/5,6, ibland väljer man att läga sig lägre för att locka fler - så som Nikon gjorde med Z 800/6,3. Det handlar om långsiktigt strategitänk och att så att säga lite diskret knuffa kunderna dit man vill ha dem :-)
När du köpt en A1 med grepp det nog tveksamt om skillnaden räcker till flera konverterare, jämfört med detta objektiv plus Z9, om vi ska vara sådana.
400mm 2,8, 560mm 4,0, 800mm 5,6 och hör och häpna, det går faktiskt att få någorlunda användbart resultat på 1120mm 8,0(TC 1,4 x+ TC 2,0x).
Men den stora kicken är att utan bildkvalitetförsämring, kunna sekundsnabbt skifta mellan 400 och 560.
Ett mer mångsidigt fast teleobjektiv finns inte!