Annons
Artiklar > Adobe kan använda ditt material - utan att du vet om det

Adobe kan använda ditt material - utan att du vet om det

Adobe tar sig rätten att använda dina bilder och video för att utveckla sitt AI.

Använder du något eller några av Adobes program i deras Creative Cloud, som Photoshop eller Premiere? Då finns chansen, eller risken om du vill, att Adobe använder ditt material i Creative Cloud för analys och inlärning till deras AI-motor. Twitter-användaren Krita Painting var en av de första att uppmärksamma detta i en tweet.

Att dela med sig av materialet man använder i Adobes produkter är satt som default i kontot. Vill du ändra detta går du in under Konto och säkerhet, Integritet och personuppgifter och kan där klicka ur Innehållsanalys.

Exakt i vilken omfattning Adobe nyttjar sina kunders material eller hur det i praktiken går till är okänt.Publicerad 2023-01-07.

28 Kommentarer

Måns H 2023-01-07 12:08  
Intressant info! Inte helt oväntad sådan, sen rätt många år betalar man ju inte bara med pengar utan också genom att släppa till sin personliga integritet. Det gäller verkligen inte bara Adobe.

Undrar om detta "bara" gäller bilder som lagras i molnet eller om Adobe gräver i användarnas mobiler och datorer också.
Bussmicke 2023-01-10 13:30
Det har jag svårt att tro. Hur ska de kunna gräva i någons mobil?
Måns H 2023-01-10 14:09
Massor av program sätter ju in kakor i datorn medan man surfar för att få tvåvägskommunikation. Amerikanarna grävde ju i Angela Merkels mobil som rimligen var bättre skyddad än min.
PMD 2023-01-10 21:02
Kakor ger en ytterst begränsad tvåvägskommunikation. Det är troligare att NSA utnyttjade en bug i Merkels telefon för att kunna avlyssna den.
PerK 2023-01-07 12:49  
För min del använder jag aldrig "molnet": Adobes agerande visar tydligt hur bilder i molnet är användbara för den som så vill. Lagrar lokalt inklusive back-up.
Benganbus 2023-01-07 12:54  
Tack för påminnelse! Men det är så här internetaktiviter/program fungerar! Med vårt "goda" minne!
/B
PMD 2023-01-07 13:27  
"Utan att du vet om det"?
Näe, det står ju klart och tydligt på den skärmdumpade konfigurationssidan.

Det vore kanske lite mer motiverad att klaga om villkoret var gömt i en lång finstilt text och inte gick att ändra.
Sten-Åke Sändh 2023-01-07 14:01
Per, sista ordet kanske inte är sagt i detta fall. Linus Larsson skriver idag 7 jan 2023 om Meta som ska betala fyra miljarder för brott mot GDPR och den kartläggning av användarna som skett på Facebook och Instagram.

Just de sociogram Facebook bygger är väldigt otäcka. I naiva Sverige som inte haft krig på över 200 år eller några svårare ideologiska motsättningar på 40-50 år så har folk helt tappat garden. Vi kan ju idag betänka effekten av om exv. ryssarna skulle kunna få ut dessa sociogram inför deras utrensningar i Ukraina eller om ayatollorna i Iran skulle haft liknande möjligheter. Det var väl bara kommunisterna i Sverige som fattade att det fanns en poäng i att flyga under radarn alldeles efter kriget. I övrigt tror jag detta inte funnits på kartar i vårt naiva land för de allra allra flesta.

Själv såg jag bara för en vecka sedan något som förvånade mig trots att jag inte borde blivit förvånad då jag prövade att gå med i Instagram. Det gjorde jag bara för att få tag i en släkting i USA. Vi har en större del av släkten i USA än i Sverige då de den bror och syster till min farfar ynglat av sig rätt bra. Nåväl när jag drog i den tråden och sedan via Ancestry (släktforskningssite) kom mängder av folk med i det notdraget.

Det som förvånade mig var dock alla de svenskar som följde med trots att jag inte skrivit ett enda ord på Instagram. Det kan man ju undra hur det gick till.

Så man om man bryr sig om detta så borde nog många fundera ett varv till kring sin användning av social medier. Även Fotosidan är ju ett sådant men förmodligen inget som kan konkurrera med Meta när det gäller att kartlägga användarna.

Adobe har jag ett särskilt ont öga till sedan de hade ett intrång och våra data förmodligen inklusive våra kortdata kom på driven på nätet. De bad inte ens om ursäkt utan skickade bara ett mail där det stod att det var läge att byta lösenord på allt vi använde på nätet. Det är av detta skäl jag aldrig kommer prenumerera på Lightroom eller någon annan Adobe-produkt heller.
PMD 2023-01-07 15:59
Vem är Linus Larsson, och vad har Meta och Facebook med Adobe att göra?
Sten-Åke Sändh 2023-01-07 19:14
Ja du har ju sagt att du inte läser DN så det förklarar väl den okunnigheten att du inte vet vem Linus Larson är. Meta, Facebook och Instagram och nu Adobe kommer alla att kunna hjälpa den som vill bygga personprofiler utan de profilerades kännedom eller tillåtelse. Det är ju ytterst det som integritetsskydden i vårt samhälle försöker förhindra. Missbruk av persondata har nämligen INTE folk sagt ja till hos vare sig Facebook, Instagram eller Adobe, men det händer ändå idag över hela världen ändå.
PMD 2023-01-09 00:31
Det finns flera svenska dagstidningar som jag inte läser, så varför skulle det vara speciellt märkligt att jag inte känner till en viss DN-skribent?

Är Facebook och Adobe i maskopi med varandra på något vis när det gäller registrering av personuppgifter? Ämnet är att folk har blivit upprörda över att Adobe har använt deras data på ett sätt som de själva har godkänt. (Åtminstone var det vad jag kommenterade i det inlägg som du sen kommenterade med Linus Larson och Facebook).
Fredrikpersson 2023-01-07 13:40  
”Exakt i vilken omfattning Adobe nyttjar sina kunders material eller hur det i praktiken går till är okänt.”

Är det inte precis just det som framgår om man klickar på länken ”Mer information” i texten om innehållsanalys? Där hittar i alla fall jag en utförlig redovisning om hur Adobe använder användarens material.
Sten-Åke Sändh 2023-01-07 15:24
Fredrik, det som gör mig verkligt brydd kring Adobe och bilderna just är ju att de jackar in så jäkla bra med Facebooks och Instagrams sociogram för de som får tillgång till dem för i bilderna ligger potentiellt livsfarlig metadata i form av GPS-koordinater och annan metadata som exv. IPTC. Med dessa koordinater kan man kartlägga t.o.m. hur enskillda individer rör sig och exakt var de brukar hålla till. Behövs ingen 4G-triangulering en gång.

Alarmism - javisst men även om det finns spärrar för exv. myndigheters möjligheter att kräva ut data från exv. Facebook idag i Sverige, så kan man ju tänka sig hur det ser ut på andra håll. Kan vi lita på att Facebook kan skydda folks data när det ställs mot diktaturers krav för att företag som dessa ska få tillgång till deras folk och marknad? Pengar korrumperar och stora pengar öppnar nästan vilka dörrar som helst.

Det är doch intressant att se att även ett företag som Adobe inte heller kan låta bli. Det kostar väl att bjuda folk på molnlagring och något eller några måste i slutänden betala. Vi kanske alla måste börja fundera över vilken den reella kostnaden för alla dessa "gratistjänster" faktiskt är och om vi verkligen är beredda att betala dessa kostnader, för kostar gör det på mer än ett sätt.
PMD 2023-01-07 16:48
Det är frivilligt att använda Adobes produkter (och samma sak gäller Facebook). Jag är mer orolig över den ökande registrering som staten gör av oss medborgare.

I Tyskland finns inte personnummer. Man kan ju fråga sig vad anledningen till det är …
Sten-Åke Sändh 2023-01-07 19:01
Per, det är ingen skillnad i värsta fall på statens och det privats registrering eftersom den i båda fall kan missbrukas av stater och det är det det här handlar om ytterst. Facebook har ju även i Sverige åtmintone tidigare varit öppna med att info kan lämnas ut till den svenska polisen under vissa givna villkor. Det folk inte har fattat är att stater idag kan låta privata aktörer göra det jobb de av själva inte kan göra av politiska skäl.

EU och även svenska staten försöker ytterst skydda de svenskars integritet som inte alltid själva begriper att skydda den. En del är av födsel, ohejdad vana eller ordentlig historielöshet obetänksamma eller rent av korkade. Det är inte bara för att vara omtänksamma om oss som GDPR finns utan i en förlängning även försvåra för våra gemensamma fiender att rensa ut folk man vill göra sig av med exv. vid en ockupation. När Transportstyrelsen läckte så har jag för mig att man kom på att man den vägen kunde få koll på info om våra jaktplansflygförare som ett exempel. Att släppa till sådana blottor kan vara förödande.

För de som verkligen vill kartlägga folk passar våra bilder in som en perfekt till andra persondata då GPS-koordinaterna ger platsinfo som kan vara förödanda om de finns i händern på fel folk. I kriget i Ukraina har just platsinfo varit nyckeln till att Ukraina kunnat slå ut så pass mycket av ryska samband. Jag såg själv en skrytbild ryssar lagt ut på någon eldställning som Ukrainarna kände igen platsen för. Det blev slutet för den eldställningen och de som jobbade kring den.

Folk har väldigt svårt att låta bli att ha på GPS-en i sina telefoner eftersom den är så praktisk i många avseenden men baksidan av det är att koordinaterna där bilderna är tagna skrivs in i EXIF och vi tänker långtifrån på effekterna det faktiskt kan ha. Att vi skulle hamna i krig finns inte på kartan för de flesta svenskar men det är ju så att vi skickat massor av pansarskott och granatgevär m.m. m.m. och i praktiken redan är i krig med Ryssland. Varför har vi så svårt att ta till oss det? Historiskt har mycket mindre provokationer än så lett till att stater hamnat i krig med varann.

Jag är mycket mer oroad över den kartläggning som görs av store Internet-aktörer som Facebook, Instagram, Google, Microsoft och nu också Adobe och skälet till det är att den sker i mycket mycket större skala än mycket av vad myndigheterna gör och dessutom med en infoupplösning som skulle fått Hitler att få "ståfräs". Ingen stat har så högupplöst data över sin befolkning som Facebook som exempel har och heller inte över så stor del av deras befolkning, möjligen Kina och Israel undantagna. Både gamla Sovjet och gamla DDR var rena Kalle Blomkvist i jämförelse med vad dessa elektroniska näthydror är idag och vi borde nog fundera ett varv till över det och det är ju precis det EU nu gjort när de ju ser att de flesta inte ser längre än näsan räcker.

Sen att snurra om att det skulle vara frivilligt är ju bara rena äreminnet över den naivitet vi i värsta fall kommer att få betala dyrt för om det verkligen skiter sig i pianot.
Sten-Åke Sändh 2023-01-07 19:28
Per, du hänger upp dig på personnummer men saknas sådana finns ofta andra mekanismer som socialsecuritynumbers eller rent av bara ett telefonnummer eller en mailadress. Varför inte bara göra det lilla expeimentet att söka på ditt eget. Har man bara det så har man den nyckel man behöver för att få resten.
Sten-Åke Sändh 2023-01-08 04:07
Jag har också verkligen svårt att tro att Adobe skulle avstå från att indexera era bilders metadata i sitt moln Det var ju faktiskt Adobe som uppfann XMP-metadatastandarden som nu är standard i fotovärlden och det är ju framförallt just Lightroom-användarna som i många år ägnat sig åt att metadatasätta sina bilder i Lightrooms bilddatabas.
PMD 2023-01-09 00:27
Jo, det är en fundamental skillnad på statens och privata bolags registreringar. Den förra kommer man inte undan, medan det är frivilligt att låta sig registreras av den senare.

Att många människor är aningslösa och låter sig frivilligt registreras lite hursomhelst är en annan sak. Vi som har en aning gör inte så utan att tänka efter lite först.

Platsbestämning (GPS et al) har jag bara aktivt när jag navigerar.

Just nu är risken för ett ryskt anfall på Sverige inte direkt överhängande, men vi bör förstås agera med den risken i åtanke. Si vis pacem, para bellum.
Hemliga sabotage tror jag att det finns en större risk för i närtid.
PMD 2023-01-09 00:36
Personnummer är allestädes närvarande i Sverige och möjliggör för myndigheter (och andra i viss utsträckning) omfattande datautvinning som inte låter sig göras utan denna universella nyckel.
Malcao 2023-01-07 16:20  
Tack för info. Default inställning var på.

Vid vanligt arbete häromdagen i PS fick jag plötsligt upp en dialogruta ”Adobe Photoshop 2023” vill spela in den här datorns skärm.

Borde finnas ett val, jag delar med mig av mitt arbete utan kostnad så kan Adobe dela med sig av PS utan kostnad :).
Jimmy Nordström 2023-01-08 11:35
Tips till alla som råkar ut för sådant. Förutom att ändra på Adobe kontot så kolla även under inställningarna i Photoshop, under Preferences -> Product Improvement. Kryssa ur att du vill delta.
Malcao 2023-01-08 20:23
Tack Jimmy!
sjunne 2023-01-08 01:26  
Adobe kan ju lägga lite krut på att få sina produkter att faktiskt fungera! Jag har en dator med AMD Ryzen 9 3950X, 64GB minne och SSD-diskar ! På papperet så är den snabb... men i praktiken upplever jag den som en gammal trött 486:a! Att, efter senaste uppdateringen, starta Adobes program är påfrestande! Om de överhuvudtaget startar! Tre gånger av fyra står det (svarar inte)!
Jimmy Nordström 2023-01-08 11:29  
Har nog aldrig haft det På, var Av nu när jag kollade och har inte ändrat sedan jag skapade mitt Adobe konto.
Anders Eriksson 2023-01-09 22:51  
Kan man ens göra AI utan tillgång till befintlig data? Detta lär väl alla tillverkare syssla med för att få till alla nya fantastiska funktioner för AF och dylikt
PMD 2023-01-09 23:15
Maskininlärning bygger på att man har stora mängder data att träna sitt neurala nät med.
Aahlborg 2023-02-16 09:24  
Detta var på för mig och jag har inte aktiverat det själv.
Nu är kontot i alla fall raderat för jag har tröttnat på mailutskick och dataläckor och jag har bytt bort Lightroom.

Merläsning

ANNONS