Artiklar > Capture One 21 - med siktet på snabbhet

Capture One 21 - med siktet på snabbhet

Uppdaterat Capture snabbare på flera punkter.

Capture One är en vanligt programvara för de som vill ha alternativ till Adobe Lightroom. Programmet är också vanligt förekommande för de som fotograferar och tankar bilderna direkt till datorn, så kallad tethering.

Nya Capture One 21 innehåller en hel radda med nyheter. En av de viktigaste är inriktingen på att kunna jobba snabbt och smidigt. Med Speed Edit väljer man den funktionen man vill arbeta med, håller ned vald hot key och sedan scrollar, drar med musen eller använder piltangenterna på tangentbordet. Funktionen går att använda på flera bilder samtidigt.

Dehaze ska öka kontrasten i bilder som har dimma, eller överlag låg kontrast och mättnad. 


Bildimporten ska vara uppdaterad. Enligt företaget själva ska det gå snabbare och enklare. Man ska även kunna importera bilder från flera mappar samtidigt. Capture One 21 stöder nu även HEIC, som är Apples format.

Capture One 21 släpps idag 8 december, 2020. En licens kostar 299 dollar och 159 dollar om man uppgraderar från en tidigare version. Prenumerationstjänsten kostar 20 dollar i månaden. Det finns även specifika licenser för Nikon, Sony och Fujifilm för 129 dollar, 109 dollar för uppgradering eller 9.99 dollar i månaden.Publicerad 2020-12-08. Läst av 1562 personer.
2020-12-08 19:54   jonas18z
Bra att c1 förstår att göra funktioner som folk vill ha riktigt intressant det här med speed edit och profilerna.

Keystone är inget jag tycker är en höjdare om man jämför mot lightrooms motsvarighet.

Tycker också att lightroom har snabbare arbetsflöde.

Förutom det så gillar jag c1
2020-12-09 00:46   alfin
Patetisk uppdatering för dryga 1500 kr. Speed Edit är i princip bara användbar för dem som sitter med tangenterna var eviga dag, övriga lär ju knappast komma ihåg kommandona. Det vore bättre om FS visade priserna i Euro, som väl är den valuta vi handlar för i EU.
Sten-Åke Sändh 2020-12-09 10:44
Håller med om man ser det från erfarna användares horisont. Tror denna uppgradering mest är för noviserna som inte fattat att man kan lösa "dehaze-problemen" med "Levels". Med det sagt så ör det bra att även CO till sist fått "dehaze". Jag tror CO insett att de måste sänka startribban om de varaktigt ska kunna öka sin attraktion bland Lightroom-användare som vill lämna Adobe.

PhaseOne är dock inte ensamma om att ta små steg i uppgraderingarna det har ju även exv. DxO gjort på sistone.

Jag kommer inte uppgradera min version 20 för detta magra erbjudande på marginalen.
jonas18z 2020-12-09 13:29
Tänkt så här i stället speed edit om du kan spara ( nu har jag inte börjat använda det) 5 sekunder på varje bild. Du justerar 25 bilder om dagen i snitt då har du ungefär sparat en timme på en månad och ssf har 1150kr /h för bildbehandling. Jag tycker dessa typer av små funktioner är de som gör det värt att uppgradera men för eller senare måste man göra det.
Sten-Åke Sändh 2020-12-09 16:31
Visst det kan säkert underlätta i en del fall MEN, nu var det en lista med enbokstavskommandon. Sedan kommer folk se behov av den och den och den funtionen också och snart med en så komplex applikation så är det snart dags att införa rangentbordsmallar igen a la WordPerfect där man på slutet inte sällan var tvungen att kombinera upp till tre samtida tryckningar typ B+Shift+F5. En gång tog man bort detta och införde grafiska gränssnitt istället. Jag håller nog med Lars. Den där lösningen kräver att man jobbar väldigt frekvent och i princip aldrig använder lager för det där är ju gjort enkom för "Background"-redigering.

Då tror jag det hjälper fler med det tydligen förbättrade hjälpsystemet.
unoengborg 2020-12-13 00:00
gillar att man kan ändra penselstorlek utan att få upp en stor dialog som skymmer bilden. Live edit en bra ide,men den borde fungerat för fler lager än bottenlagret. Tror nog man lär sig tangent tryckningarna ganska fort, skulle tro de sitter efter ett par hundra bilder. I övrigt tycker jag programmet känns piggare. Vet inte om det beror på uppgradering till Big Sur eller C1 dock.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS
Lastolite HaloCompact