Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Gratisprogrammet digiKam i uppdaterad version

Gratisprogrammet digiKam i uppdaterad version

Nu kommer digiKam 7.0.0 med flera förbättringar.

digiKam är ett open source-program för bildhantering. Nu har en uppdatering med en rad förbättringar, buggfixar och nyheter kommit, version 7.0.0.

Programmets ansiktsigenkänning har utvecklats. Det ska vara mer precist och har fler verktyg. Bland annat är digiKam nu bättre på att känna igen ansikten med till exempel solglasögon, profiler och andra situationer där igenkänning kan vara knepigt. Programmet kan arbeta med både ansikten från människor och djur.

I och med uppdateringen kommer även LibRaw 0.20, som möjliggör support för över 40 nya olika råfilsformat. Här finns samtliga kameror som stöds, i dagsläget cirka 1100 stycken.

Programmet är nu enklare att arbeta i med batcher och taggningen har utvecklats. För alla detaljerade uppdateringar i version 7.0.0, läs mer här

Programmet finns till Windows, Linux och MacOS. Ladda ner det gratis här.Publicerad 2020-07-30. Läst av 2539 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-07-30 22:09   PMD
Oj! Digikam var det länge sen jag tittade på. Det har utvecklats en hel del ...
2020-08-01 12:12   esbtse
Någon som har använt detta program? Kan det ersätta LR?
Mashavet 2020-08-01 13:18
Digikam ensamt kan inte ersätta Lightroom. Det är i första hand ett biblioteksprogram.
Jag håller på att byta till DigiKam/Darktable i kombination efter att ha använt Lightroom i många år. Efter att definitivt ha tröttnat på det tröga och lynniga och opålitliga Windows 10 och Microsofts diktatorsfasoner och Adobes idiotiska prenumeration av Lightroom så kör jag numera Linux.
Jag tror att Digikam och Darktable i kombination kan bli riktigt bra, men det känns ännu rätt ovant så jag startar den tröga Windowsdatorn och redigerar någon bild i Lightroom ibland.
Jag hittade en bra artikel om kombinationen DK/DT, länk nedan, men det gäller äldre versioner. Jag tror ju inte att det har blivit sämre sen dess.
https://www.parlydmark.se/2017/10/fran-lightroom-till-darktable-och-en-battre-bildredigering/
esbtse 2020-08-01 21:37
Tack för informationen. Jag söker alternativ då jag inte tänker hyra några program som PS och LR. Har egna licenser i dag men kör med Win 7 fortfarande.
thommym 2020-08-01 23:17
Jag har kört DigiKam i 6-7 år nu och det blir bättre och bättre. Som skrivits tidigare är det bäst på bildhantering, katalogisering, taggning och EXIF-managering. Det finns ansiktsigenkänning för att automatiskt tagga personer och den funktionen är bra i senaste versionen (7.0) om än inte helt hundra.

Bildredigeringen gör jag i Darktable eller Rawtherapee (beroende på humör) och oftast tar bilderna en sväng i GIMP också innan jag är nöjd.

På en dator med Linux (jag kör Fedora) flyter arbetet på utan fördröjningar. Samma programsvit på en Windows-kärra är inte alls lika snabbt.

LR kan jag inte jämföra med då jag aldrig kört det.
2020-08-07 11:13   Mystique
Jösses, man kan ju undra vilka *bakdörrar* detta program har med utvecklad avancerad ansikts igenkänning ? Direkt till Xi ji Ping och hans mannar eller nåt annat matrix där man vill lagra all info om människor likt som facebook en gång var startat för.

Vid mer allmän vetskap om detta kommer möjligen fler tacka nej till o bli fotade ? trol inte för "godtrogna" tror inget ont om någon.

För dom som inte har "något o dölja" funkar det säkert bra för,
men jag, jag har något o dölja ,, och det är min själ och självbevarelse drift !

Jag tar på mig Foliehatten ,,komplett med folie lösnäsa o folie öron och folie ansikts mask ! 😎🙄🤓 men snart kommer väl detaljerad kropps igenkänning åxå då är det väl kört i dessa 24-100GHZ microvågsfrekvens strålande tider.

Yippie !
PMD 2020-08-07 13:39
digiKam är nog ett program som man kan lita betydligt mer på än många andra.

Man kan hämta källkoden här och själv se efter om det finns några bakdörrar. (Kvalificerad gissning: det finns inga).

Om man skulle hitta något i programmet som man av någon anledning inte gillar så kan man ta bort det och bygga programmet själv. Instruktioner finns på ovan nämnda websida.
thommym 2020-08-08 17:07
Jag tror det föreligger ett missförstånd om hur ansiktsigenkänningen fungerar i detta och andra program med sådan funktion. Du taggar människorna själv och sen lär sig programmet att känna igen dem du plåtar och taggar dem automatiskt. Den kan inte känna igen random personer på stan.

Står lite om det på wikipediasidan.

Merläsning

Dorothea Langes fotografi i digital utställning

Oakland Museum of California skapar digital utställning med en av USAs viktigaste fotografer. Läs mer... 8

Ny Fotosidan Akademikurs: Fotokurs i 12 månader med Emma Svensson och Göran Segeholm

Du älskar fotografi. Men nu behöver du en utmaning för att komma vidare. För dig har Emma Svensson och Göran Segeholm gjort en onlinekurs i Fotosidan Akademi som går varje vecka under ett helt år (utom jul- och nyår). Kursstart 26 oktober 2020. Kursen avslutas i september 2021. Boka din plats redan nu. Begränsat antal. Läs mer...

Amazon till Sverige - så säger svenska företag

Redan konkurrensutsatt marknad får se över koncept och strategier. Läs mer... 52

Användare förlorade material i image.canon

Förlorade videofiler går inte att återskapa i Canons molntjänst. Läs mer... 10

Corel släpper PaintShop Pro 2021

Ny AI-motor som bland annat förbättrar jpeg-filer. Läs mer... 1

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Plus Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 11

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 22

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lastolite HaloCompact