Annons
Artiklar > Nikon Z9 får uppdaterad mjukvara

Nikon Z9 får uppdaterad mjukvara

Nikons flaggskepp får ny firmware. 2.0 innebär en hel del större nyheter. 

Med uppdateringen kan Nikon Z9 nu filma i N-RAW för att kunna spela in 8,3K-film (8 256 × 4 644) med hela sensorns bredd.

Man kan även spela in 12-bitars direkt i kameran, med ProRes RAW HQ (upp till 4K/60p) eller Nikons nya N-RAW format (upp till 8K/60p och 4K/120p). 

För att kontrollerar exponeringen kan man i videoläge se vågformer på skärmen. Skärmen får även en röd ram i inspelningeläge.

AF-inställningarna kan anpassas med upp till 20 valbara mönster för brett AF-område 

Bilder kan buffras före och efter slutaren trycks ner helt och hållet. Kameran sparar bilder i en sekund när avtrycket är nedtryckt till hälften och vid fullt tryck sparas bilderna upp till fyra sekunder efter. Man kan reglera tidsintervallet så det går att minska från en sekund till antingen 0,3 eller en halv sekund.

Sökaren har nu fått visning i 120 fps, en fördubbling mot tidigare. Det kommer dock att dra mer på batteriet.

En nyhet är att tilldela fokuspositioner till flera kameraknappar,  varje knapp kan förprogrammeras med en separat fokusposition eller samma fokusposition.

Här är samtliga nyheter på Nikons amerikanska sajt.Publicerad 2022-04-16. Läst av 2504 personer.

9 Kommentarer

pdahlen 2022-04-16 18:24  
Känns som de 40-50 punkterna förbättringar hade varit mer behövande på Z6/7ii än på Z9, men man får väl vara nöjd med de få som de blev.
A I Nikolis 2022-04-17 13:39
Många av förbättringarna skulle inte ens vara möjliga på 6&7 då de inte har lika snabb sensor och processor. Av alla dessa uppdateringar är det egentligen bara den röda ramen vid inspelning samt eget fokusområde som skulle vara möjligt på 6&7
pdahlen 2022-04-17 13:50
Jag hade räknat med att det hade kommit några riktiga uppdateringar till Z6/7ii som utnyttjar de två processorerna till fullo, det känns forfarande för liten skillnad mot Z6/7, så en processor har nog inte så mycket att göra. Det borde ju iaf gå att programmera in att man kan göra egna AF modes på Fn knapparna. I Z9 har det hänt mycket i AF och något mer borde man kunna trycka in i Z6/7ii
Evut 2022-04-19 10:54
Kanske en kommande Z8 - det talas en del om "trickle down" dvs att ärva vissa egenskaper men utan att "kannibalisera" på Z9. Vem vet?
pdahlen 2022-04-19 12:28
Jag tar gärna en Z9 lik där man skurit bort 30% av vikten, storleken och priset
lonian 2022-04-17 08:30  
120fps i displayen är helt klart att föredra.
Tiny Turtle 2022-04-18 10:47  
Känns som att man inte kan dubbla uppdateringsfrekvensen i sökaren med mjukvara om inte hårdvaran redan har stöd för det. Blev de inte klara med 120 fps vid release så de släppte den med halva farten, eller?
MikaelSB 2022-04-18 13:31
Ja, panelen måste ju klara arbetet också. Så det handlar nog om att släppa på begränsningarna. Min tanke är att man antingen släppt kameran med 60hz uppdateringsfrekvens till en början för att lägga emfas på den starka ljusstyrkan. Ljusstyrkan och den konsekventa upplösningen i sökaren skulle nog fått mindre rapportering om även bildhastigheten var hög direkt vid lanseringen - eller att Nikon inte velat ha en mer batterikrävande inställning vid lanseringen för att få snyggare CIPA/testsiffror.

Min känsla är att det handlar om taktik. Nikon har ju inte köpt in sökarpanelen och liksom råkat hitta ett sätt att få ut dess fulla förmåga.
Grevture 2022-04-18 17:42
Jag misstänker att det handlar om funktioner (eller nivå av funktioner) som varit planerade från början, men som man inte hunnit testa fullt ut före lanseringsdatum. Det här är ju en generell trend i hela kamerabranschen och en jag misstänker vi kommer att se ännu mer av framöver. Istället för att försena lanseringen av en modell släpper man den initialt med mer konservativa prestanda. Sedan när man hunnit testa igenom de högre prestanda mer fullständigt och fixa eventuella problem dessa innebär, så skickar man ut en firmwareuppdatering.

Det här är ju del av en större tekniktrend som hör ihop med allt mer kraftfulla komponenter i kamerorna. Förr var man tvungen att till stor del bygga upp kameror med hårt specialiserade, inte sällan direkt hårdkodade, kretsar för att uppnå nödvändiga prestanda (i synnerhet för att hålla nere effektförbrukning). Sådana kretsar är väldigt effektiva, men det är svårt eller rent av omöjligt att ändra (programmera om) deras beteende i efterhand. Men med den enorma utveckling av allt mer strömeffektiva och trots detta snabbare kretsar plus utvecklingen av allt bättre batterier kan man låta allt fler av kamerans kretsar vara mer universella som därmed i allt högre grad kan programmeras om i efterhand. Vilket innebär att man i efterhand kan utöka, snabba upp eller rent av förändra funktionaliteten.
annons

Merläsning

ANNONS