Annons

Proffsfoto

Artiklar > HSS-teknik ger blixt vid alla slutartider med Profoto B1

HSS-teknik ger blixt vid alla slutartider med Profoto B1

HSS – High Speed Sync – innebär att man kan använda kortare slutartider vid blixtfotografering än den ordinarie blixtsynktiden. Då kan man använda en större bländare och få kortare skärpedjup. För att klara detta skjuter Profoto B1 ut 25.000 blixtar per sekund.

Man får alltså en större frihet att välja den slutartid eller bländaröppning som man önskar. Allt som behövs är en uppdatering av blixtsändaren via usb-kabel.

HSS-funktion har funnits i många vanliga kamerablixtar (speedlites) sedan 1990-talet. Genom att skicka ut en stor mängd svaga blixtar i tät följd uppnår man ett kontinuerligt ljus som lyser under hela den tiden som slutaren rör sig över filmen/sensorn. Nackdelen är att effekten sjunker.

Att göra motsvarande funktion med en kraftfull studioblixt är inte lika enkelt och därför har de dröjt. Nu blir det även att använda den teknik med den batteridrivna blixten Profoto B1.

För studioblixtar har problemet varit att hålla jämn ljusnivå över hela bildytan/exponeringen eftersom brinntiden måste vara relativt lång. Profoto uppger sig ha löst problemet genom att skicka ut 25.000 snabba blixtar per sekund i stället för en kraftig som brinner länge. Det innebär att under slutartiden 1/8000 sekund brinner tre blixtar av.

Att HSS-funktionen innebär en effektförlust går inte att komma runt eftersom slutaren skymmer en del av filmen/sensorn när man använder kortare slutartider än ordinarie synktid (som oftast ligger mellan 1/180 och 1/300 sekund). Första och andra slutarridån bildar en smal spalt som rör sig över filmen/sensorn. Blixten lyser under hela tiden spalten rör sig, men sensorn/filmen får inte del av allt ljus under denna tid. Ju kortare slutartid, desto smalare spalt och desto större blir effektförlusten.

– Profoto B1 har cirka 10 gånger högre effekt än en vanlig speedlite att utgå ifrån. Det blir alltså mindre sällan som effekten inte räcker till. Dessutom ger visa av våra ljusformare, som Magnum- och Telezoom-reflektorerna, cirka två stegs starkare ljus eftersom de samlar ljuset i en stråle, berättar Micke Johansson på Profoto Nordic.

Uppgraderingen som ger HSS-funktion finns att ladda ner från Profotos webbplats.

Profoto B1 har i dagsläget sändare för Canon och Nikon. Utveckling för ett tredje märke pågår.Publicerad 2014-12-15.

2 Kommentarer

boon 2014-12-19 10:30  
Hur påverkar detta bilder på rörliga föremål?
Blir det inga "avbrott" i ljuset då blixten slår av 3 st blixtar?
Om inte, så blir det med andra ord som att fota i b-ljus?
Svar från froderberg 2014-12-19 21:49
Du fryser rörelsen med slutartiden, precis som med b-ljus. Jag kan tänka mig att blixten inte hunnit slockna helt innan nästa blixt avfyras. Så det blir ett närmast konstant ljus.
brutusostling 2014-12-26 23:39  
Hej Magnus,
blixten ska fungera till EOS 5 D MKIII sägs det men hur är det med 1-DX? Blixten skulle vara suverän att använda, om än jag gissar att man får väderskydda den.
Mvh.
Brutus
Svar från froderberg 2014-12-27 00:00
Jodå, numer fungerar B1 till 1D X också. Jag använde en B1 under rätt blöta förhållanden. Profoto säger att den är tåligt byggd, men det gäller främst stötar. Helt tät är den inte, så det kan man få lösa själv om man ska ha den i ihållande regn.

Merläsning

ANNONS