Annons

Proffsfoto

Artiklar > Flera blixtar från Profoto med TTL-automatik och HSS

Flera blixtar från Profoto med TTL-automatik och HSS

Svenska Profoto följer upp succén B1 med ytterligare en blixt med trådlös ttl-automatik och high speed sync. Profoto B2 har ett litet lätt blixthuvud och en kompakt generator. Till B1 och B2 kommer flera gemensamma tillbehör.

Profoto B1 och B2 bildar en modellserie som kallas OCF – Off Camera Flash. Namnet är valt för att betona att det varken rör sig om vanliga kamerablixar eller konventionella studioblixtar, utan om en kombination av studioblixtarnas styrka och kamerablixtarnas funktioner.

Liknar Elinchrom Quadra RX

Befintliga Profoto B1 500 Air TTL liknar ett så kallat kompaktaggregat, med generator och blixtrör i samma enhet, men med batteridrift istället för nätdrift. Till det yttre liknar B1 Profotos D1-serie.

Nya Profoto B2 250 Air TTL ser ut som ett konventionellt blixtaggretat med separata blixthuvuden, fast mindre skala. Konceptet är mycket likt Elinchrom Quadra RX, men det finns ändå en rad skillnader.

Precis som för Elinchrom Quadra RX har Profoto B2 två uttag för blixthuvuden, men B2 har full asymetri. Det innebär att styrkan (upp till 250 Ws) kan varieras i 9 exponeringssteg för båda uttagen, oberoende av varandra. Brinntiderna varierar mellan 1/9 300 s (1 Ws) och 1/1 000 s (250Ws) i normalläge. I "freeze"-läge varierar binntiderna mellan 1/15 000s (1Ws) - 1/1 000 s (250Ws).

Andra skillnader är ett skyddat blixtrör, ttl-blixtautomatik för Canon och Nikon samt möjlighet att använda snabbare slutartider än ordinarie blixtsynktid.

I och med att B2-huvudet är relativt litet så går det inte att variera positionen på olika ljusformare för att styra ljusbilden, vilket är en klassiskt Profoto-funktion. Diametern är samma som för övriga profotoblixtar, så de flesta ljusformare passar. En del ljusformare kräver en ljusdom för att ge rätt spridning av ljuset. B2-huvudet har, liksom B1 och D1, blixthuvudet skyddat bakom ett platt glas.

Till skillnad från Elinchrom saknar Profoto än så länge en app för att styra sina aggregat från en surfplatta eller smartfon.

Med bröllopsfotografer i åtanke

När Profoto utvecklade B2 hade de amerikanska bröllopsfotografer i särskild åtanke. I USA är bröllopsfotografering en hel industri och kvalitetskraven är höga. Profoto B2 uppges sprida ljuset bredare och mer jämnt än en vanlig kamerablixt. Därtill har generatorn ungefär fem gånger mer effekt.

Blixthuvudet väger cirka 700 gram (ungefär dubbelt så mycket som Elinchrom Quadra-huvuden) och generatorn väger 1,6 kilo (något mindre än Quadra). Det går alltså att montera blixthuvudet på skena som fästs i kamerahuset och bära aggregatet i en rem eller väska.

Maxeffekten är 250 Ws. Det går att ställa ner effekten 9 EV-steg. Ett batteri räcker för 250 exponeringar med full effekt (320 för Elinchom Quadra Li-Ion). Det går att ha batteriladdaren ansluten samtidigt som B2-aggregatet används.

Profoto B2 säljs i två paket, med ett eller två huvuden, för cirka 20 000 kronor respektive 27 300 kronor inklusive moms. Leveransstart i mars.

Till OCF-serien kommer flera tillbehör som lättare softboxar, mindre och lättare ringar för befinliga softboxar, barndor, snoot, kompakta stapelbara raster.Publicerad 2015-03-02.

1 Kommentarer

Fredrik Klintberg 2015-03-06 12:51  
"Till skillnad från Elinchrom saknar Profoto än så länge en app för att styra sina aggregat från en surfplatta eller smartfon."

Med Air Remote behöver du ingen app. Speciellt på ett bröllop skulle jag vilja slippa att pilla med ytterligare en pryl som kan tappa kontakt med kamera eller dator.

Jag har själv ett par D1:or 500ws med Air Remote och är så nöjd att jag skulle hångla upp produktchefen i brygga om jag träffade honom/(helst henne).

Dyrt, nej, för dina Profoto grejjer håller livet ut. Jag har två fungerade Pro 2:or som är till salu...
Svar från froderberg 2015-03-06 13:19
Jag förstår vad du menar, men håller inte med dig helt.

Det behövs ingen app för Elinchroms Skyport-system, det är bara en extra tillgång vid behov. Jag har själv haft nytta av appen när jag gjort testfotograferingar av olika objektiv och behövt göra ständiga förändringar av effektuttaget. En tydligare visning minskar då risken för fel.

Profotos nya Air Remote TTL bjuder på grafisk visning som är ett stort lyft jämfört med tidigare. Men Profoto säger själva att de fått en hel del önskemål om att ha en fast visning av effekt och/eller kompenseringskompensation. "Kan komma i nästa version av sändaren" fick jag höra av produktchefen på Profoto. Elinchroms app visar hela tiden effektläget för varje enhet, det underlättar ibland. Deras nuvarande sändare har dock ingen grafisk visning alls.

Merläsning

ANNONS