Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > 8K video kommer i Canon Eos R-systemet

8K video kommer i Canon Eos R-systemet

I en intervju med Imaging Resource avslöjare Canons högste chef för produktplanering bland annat att 8K video är en funktion som finns i det nya R-systemets produktplan.

I intervjun med Yoshiyuki Mizoguchi på Canon Inc framgår inte bara Canon har planer för 8K video i Eos R-systemet utan även några andra intressanta detaljer. De viktigaste som framkommer i intervjun är:

- att  Canon snart kommer med RF-zoomar med ljusstyrka f/2,8 eftersom dessa är de mest säljande proffsobjektiven.
- att med de fyra första RF-objektiven ville Canon visa att RF-fattningen gör det möjligt att skapa helt nya objektiv (läs Canon RF 28-70/2), men att det också att Canon kommer att förfina befintliga objektiv som 50 mm f/1,2 och 24-105 mm f/4.
- att Canon jobbar med en professionell Eos R-modell, men den kommer att dröja något. Först tycks en billigare instegsmodell komma.
- att video har varit mycket i fokus vid konstruktionen av RF-fattningen när Canon-ingenjörerna försökt täcka behoven för de kommande 30 åren.
- att Canon fortsätter utveckla Eos M-serien och nya DSLR-modeller eftersom dessa har en stor marknadsandel. I intervjun framgår att 65-70 procent av alla systemkameror på USA-marknaden är spegelreflex-kameror. 

I intervjun nämner produktplaneringschefen Yoshiyuki Mizoguchi obeskuren 4K video och inbyggd bildstabilisering vilket kanske kan betyda att Canon jobbar med detta.

Vår analys 

Att nästa Eos R inte blir en proffsmodell är inte så konstigt. Canon behöver en ny generation sensorer för att kunna ge autofokus och en sökarupplevelse som är på nivå med dagens proffsmodeller. Däremot går det det lätt att ta fram en instegsmodell med befintlig teknik.

Att Canon satsar på 8K är inte heller så konstigt. Canon har visat på sin framtidsmässa Canon Expo att de jobbar med 8K och Canon måste hänga med i utvecklingen. OS i Tokyo kommer att sändas i 8K och alla tillverkare vet att de måste satsa på kommande tekniker. Det sägs inget i intervjun hur långt bort en modell med 8K är, men det dröjer troligen flera år.

Det är intressant att Canon-chefen tydligt säger att de fortsätter satsa på Eos-M och spegelreflex. Att Canon inte slutar släppa nya kamerahus i dessa serier känns självklart med tanke på hur vilken stor marknadsandel serierna har. Men frågan är om det blir så många objektiv, eller om det mest kommer RF-objektiv de kommande åren och att Eos-M- och spegelreflex-fotografer får nöja sig med de objektiv som redan finns.

Här kan du läsa intervjun.Publicerad 2019-01-13. Läst av 3596 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-01-14 00:05   Der Steppenwolf
Canon behöver (sedan minst 5 år tbx) ta sig i kragen och för helvete ta sin sensorproduktion från 1990 talet till 2019 när det gäller dynamisk omfång. Klarar man inte av det KÖP sensorer från Sony som alla andra gör.
Grevture 2019-01-14 12:42
Elvir, du behöver - sedan snart 5 år tbx - ta dig i kragen och hänga med i utvecklingen ...

Det du helt verkar ha missat är att Canon just gjort det du frågar efter, eller snarare, gjorde det för ett antal år sedan. Idag är skillnaderna i dynamiskt omfång rätt små. Exmor-baserade sensorer (dvs med Sony-teknik) har ett litet försprång på bas-iso, medan Canons sensorer ger lite bättre omfång på högre iso.

Det område där de ligger efter just nu är inte i omfång, utan i utläsningshastighet.
PMD 2019-01-14 17:22
Canon är lika bra som konkurrenterna när det gäller dynamik vid högre ISO-inställningar än cirka 400. På ett ungefär. Det beror på vilken konkurrent man jämför med.
Lägre ISO än så går ju inte att använda i Sverige. :-)
2019-01-14 08:19   Syvertsen
Jag som frekvent garvar åt hur fruktansvärt tunga 4K-filer är när jag handskas med dem haha, 4x det blir perfekt.
Tell 2019-01-14 12:56
Ja speciellt också i och med att vinsten med 4x fler pixlar är nästan noll. Megapixelhysterin för att sälja prylar är återigen igång..

Merläsning

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer...

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 2

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 14

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 8

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 4

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 17

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 13

Miops Capsule360