Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > 8K video kommer i Canon Eos R-systemet

8K video kommer i Canon Eos R-systemet

I en intervju med Imaging Resource avslöjare Canons högste chef för produktplanering bland annat att 8K video är en funktion som finns i det nya R-systemets produktplan.

I intervjun med Yoshiyuki Mizoguchi på Canon Inc framgår inte bara Canon har planer för 8K video i Eos R-systemet utan även några andra intressanta detaljer. De viktigaste som framkommer i intervjun är:

- att  Canon snart kommer med RF-zoomar med ljusstyrka f/2,8 eftersom dessa är de mest säljande proffsobjektiven.
- att med de fyra första RF-objektiven ville Canon visa att RF-fattningen gör det möjligt att skapa helt nya objektiv (läs Canon RF 28-70/2), men att det också att Canon kommer att förfina befintliga objektiv som 50 mm f/1,2 och 24-105 mm f/4.
- att Canon jobbar med en professionell Eos R-modell, men den kommer att dröja något. Först tycks en billigare instegsmodell komma.
- att video har varit mycket i fokus vid konstruktionen av RF-fattningen när Canon-ingenjörerna försökt täcka behoven för de kommande 30 åren.
- att Canon fortsätter utveckla Eos M-serien och nya DSLR-modeller eftersom dessa har en stor marknadsandel. I intervjun framgår att 65-70 procent av alla systemkameror på USA-marknaden är spegelreflex-kameror. 

I intervjun nämner produktplaneringschefen Yoshiyuki Mizoguchi obeskuren 4K video och inbyggd bildstabilisering vilket kanske kan betyda att Canon jobbar med detta.

Vår analys 

Att nästa Eos R inte blir en proffsmodell är inte så konstigt. Canon behöver en ny generation sensorer för att kunna ge autofokus och en sökarupplevelse som är på nivå med dagens proffsmodeller. Däremot går det det lätt att ta fram en instegsmodell med befintlig teknik.

Att Canon satsar på 8K är inte heller så konstigt. Canon har visat på sin framtidsmässa Canon Expo att de jobbar med 8K och Canon måste hänga med i utvecklingen. OS i Tokyo kommer att sändas i 8K och alla tillverkare vet att de måste satsa på kommande tekniker. Det sägs inget i intervjun hur långt bort en modell med 8K är, men det dröjer troligen flera år.

Det är intressant att Canon-chefen tydligt säger att de fortsätter satsa på Eos-M och spegelreflex. Att Canon inte slutar släppa nya kamerahus i dessa serier känns självklart med tanke på hur vilken stor marknadsandel serierna har. Men frågan är om det blir så många objektiv, eller om det mest kommer RF-objektiv de kommande åren och att Eos-M- och spegelreflex-fotografer får nöja sig med de objektiv som redan finns.

Här kan du läsa intervjun.



Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-01-13. Läst av 3122 personer.
3000 kr rabatt för Plus-medlemmar på resa till Klassiska Masai Mara, Kenya 12 - 17 november 2019

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.



Logga in för att kommentera

2019-01-14 00:05   Der Steppenwolf
Canon behöver (sedan minst 5 år tbx) ta sig i kragen och för helvete ta sin sensorproduktion från 1990 talet till 2019 när det gäller dynamisk omfång. Klarar man inte av det KÖP sensorer från Sony som alla andra gör.
Grevture   2019-01-14 12:42
Elvir, du behöver - sedan snart 5 år tbx - ta dig i kragen och hänga med i utvecklingen ...

Det du helt verkar ha missat är att Canon just gjort det du frågar efter, eller snarare, gjorde det för ett antal år sedan. Idag är skillnaderna i dynamiskt omfång rätt små. Exmor-baserade sensorer (dvs med Sony-teknik) har ett litet försprång på bas-iso, medan Canons sensorer ger lite bättre omfång på högre iso.

Det område där de ligger efter just nu är inte i omfång, utan i utläsningshastighet.
PMD   2019-01-14 17:22
Canon är lika bra som konkurrenterna när det gäller dynamik vid högre ISO-inställningar än cirka 400. På ett ungefär. Det beror på vilken konkurrent man jämför med.
Lägre ISO än så går ju inte att använda i Sverige. :-)
2019-01-14 08:19   Syvertsen
Jag som frekvent garvar åt hur fruktansvärt tunga 4K-filer är när jag handskas med dem haha, 4x det blir perfekt.
Tell   2019-01-14 12:56
Ja speciellt också i och med att vinsten med 4x fler pixlar är nästan noll. Megapixelhysterin för att sälja prylar är återigen igång..

Merläsning

Makro från Tokina för Sonys spegelfria

Tokina har utvecklat ett makroobjektiv som passar Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Tokina Firin 100/2,8 FE Macro är ett billigare alternativ till Sonys egna makrotele. Läs mer... 1

Vem var tanten med väskan?

Just nu visas Sveriges bästa pressbilder genom tiderna på Galleri Kontrast. Och bäst av dem alla är Hans Runessons ikoniska bild av när en tant svingar sin väska mot ett skinhead under en nazistdemonstration i Växjö 1985. Men vem var tanten? Den frågan har fått sitt svar i en radiodokumentär. Läs mer... 4

Leica bannlyst från sociala medier i Kina

Kortfilmen "The Hunt" som hyllar dokumentärfotografer har retat upp kinesiska myndigheter eftersom filmen skildrar massakern vid Himmelska fridens torg 1989. På grund av kortfilmen har Leica bannlysts från sociala medier i Kina. Läs mer... 25

Vinnarna i Sony World Photography Awards 2019

Italienaren Federico Borella blev Årets Fotograf i Sonys prestigefyllda tävling för sina bilder från södra Indien. Och Sverige finns med bland pristagarna. Läs mer... 7

Fotomässan på Fotografiska växer

Vårens upplaga av fotomässan Photo Market på Fotografiska blir större än höstens. Ytan är större, det kommer fler utställare och det blir fler seminarier. Läs mer...

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni. Läs mer... 2

Ny bok i vår butik: Personligt – Tanken bakom bilden

Har du någonsin velat förstå hur en naturfotograf tänker? Nu är det fullt möjligt! I boken ”Personligt – Tanken bakom bilden” har 34 av södra Sveriges främsta naturfotografer samlat några av sina bästa bilder tillsammans med egenförfattade texter om varje bild. Läs om fotografernas kreativa och unika tankar. Inspireras av berättelser om fotograferingsögonblicket, hur bildsituationen uppkom, kompositionen, stämningen, ljuset och känslan som fotografen hade som mål att skapa. Läs mer...

Vinn entrebiljett till Photomarket

Om du svarar rätt på en fotofråga så deltar du i utlottning av en dagsbiljett (värde 165 kr) till Fotografiskas Photomarket (26-28/4). Du kan delta fram till onsdag 24/4 kl 19:00. Vinnarna meddelas torsdag 25/4 på förmiddagen. Läs mer...

Klart: Reuters får Pulitzerpriset

Reuters fotografer prisas för flyktbilder. Läs mer... 2

Vinn 1500 euro i EISA Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2019 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Power". Deadline är 1 maj. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes