Annons
Artiklar > 8K video kommer i Canon Eos R-systemet

8K video kommer i Canon Eos R-systemet

I en intervju med Imaging Resource avslöjare Canons högste chef för produktplanering bland annat att 8K video är en funktion som finns i det nya R-systemets produktplan.

I intervjun med Yoshiyuki Mizoguchi på Canon Inc framgår inte bara Canon har planer för 8K video i Eos R-systemet utan även några andra intressanta detaljer. De viktigaste som framkommer i intervjun är:

- att  Canon snart kommer med RF-zoomar med ljusstyrka f/2,8 eftersom dessa är de mest säljande proffsobjektiven.
- att med de fyra första RF-objektiven ville Canon visa att RF-fattningen gör det möjligt att skapa helt nya objektiv (läs Canon RF 28-70/2), men att det också att Canon kommer att förfina befintliga objektiv som 50 mm f/1,2 och 24-105 mm f/4.
- att Canon jobbar med en professionell Eos R-modell, men den kommer att dröja något. Först tycks en billigare instegsmodell komma.
- att video har varit mycket i fokus vid konstruktionen av RF-fattningen när Canon-ingenjörerna försökt täcka behoven för de kommande 30 åren.
- att Canon fortsätter utveckla Eos M-serien och nya DSLR-modeller eftersom dessa har en stor marknadsandel. I intervjun framgår att 65-70 procent av alla systemkameror på USA-marknaden är spegelreflex-kameror. 

I intervjun nämner produktplaneringschefen Yoshiyuki Mizoguchi obeskuren 4K video och inbyggd bildstabilisering vilket kanske kan betyda att Canon jobbar med detta.

Vår analys 

Att nästa Eos R inte blir en proffsmodell är inte så konstigt. Canon behöver en ny generation sensorer för att kunna ge autofokus och en sökarupplevelse som är på nivå med dagens proffsmodeller. Däremot går det det lätt att ta fram en instegsmodell med befintlig teknik.

Att Canon satsar på 8K är inte heller så konstigt. Canon har visat på sin framtidsmässa Canon Expo att de jobbar med 8K och Canon måste hänga med i utvecklingen. OS i Tokyo kommer att sändas i 8K och alla tillverkare vet att de måste satsa på kommande tekniker. Det sägs inget i intervjun hur långt bort en modell med 8K är, men det dröjer troligen flera år.

Det är intressant att Canon-chefen tydligt säger att de fortsätter satsa på Eos-M och spegelreflex. Att Canon inte slutar släppa nya kamerahus i dessa serier känns självklart med tanke på hur vilken stor marknadsandel serierna har. Men frågan är om det blir så många objektiv, eller om det mest kommer RF-objektiv de kommande åren och att Eos-M- och spegelreflex-fotografer får nöja sig med de objektiv som redan finns.

Här kan du läsa intervjun.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-01-13. Läst av 3034 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2019-01-14 00:05   Der Steppenwolf
Canon behöver (sedan minst 5 år tbx) ta sig i kragen och för helvete ta sin sensorproduktion från 1990 talet till 2019 när det gäller dynamisk omfång. Klarar man inte av det KÖP sensorer från Sony som alla andra gör.
Grevture   2019-01-14 12:42
Elvir, du behöver - sedan snart 5 år tbx - ta dig i kragen och hänga med i utvecklingen ...

Det du helt verkar ha missat är att Canon just gjort det du frågar efter, eller snarare, gjorde det för ett antal år sedan. Idag är skillnaderna i dynamiskt omfång rätt små. Exmor-baserade sensorer (dvs med Sony-teknik) har ett litet försprång på bas-iso, medan Canons sensorer ger lite bättre omfång på högre iso.

Det område där de ligger efter just nu är inte i omfång, utan i utläsningshastighet.
PMD   2019-01-14 17:22
Canon är lika bra som konkurrenterna när det gäller dynamik vid högre ISO-inställningar än cirka 400. På ett ungefär. Det beror på vilken konkurrent man jämför med.
Lägre ISO än så går ju inte att använda i Sverige. :-)
2019-01-14 08:19   Syvertsen
Jag som frekvent garvar åt hur fruktansvärt tunga 4K-filer är när jag handskas med dem haha, 4x det blir perfekt.
Tell   2019-01-14 12:56
Ja speciellt också i och med att vinsten med 4x fler pixlar är nästan noll. Megapixelhysterin för att sälja prylar är återigen igång..

Merläsning

Ljusstark vidvinkelzoom från Tokina

Andra objektiv ut i Tokinas kvalitetsserie Opera är en ljusstark vidvinkelzoom. Läs mer... 4

Ricoh GR III äntligen lanserad

Kvalitetskompakten Ricoh GR III har officiellt varit på gång sedan i höstas. Nu är kameran klar och Ricoh avslöjar alla detaljer. Läs mer... 25

Fotosidan inleder samarbete med SFF

Fotosidan har inlett ett samarbete med Svenska Fotografers Förbund. Läs mer... 7

Martin satsade på en digital Texas-Leica

Fotosidan-medlemmen Martin Hertsius har skaffat sig mellanformatskameran Fujifilm GFX 50R som kan kallas en digital Texas-Leica. I sin blogg förklarar han ingående varför han föredrar sin mellanformatskamera före fullformataren. Läs mer...

Nisi lanserar filtersystem för mindre kameror

Med den kompakta filterhållaren M75 och fyrkantiga filter i 75 mm storlek erbjuder Nisi ett filtersystem som passar kameror och objektiv av det mindre slaget. Läs mer... 8

Historien om Robert Capas legendariska bild från Normandie

I den här kortfilmen berättar Life-redaktören John Morris om hur nästan alla Robert Capas bilder från invasionen av Normandie förstördes. Läs mer... 9

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Video: De ska rädda 100 000 analoga kameror

Finska Camera Rescue har satt upp ett högt mål. Vid slutet av nästa år ska de ha räddat 100 000 analoga kameror. Läs mer... 16

Test: DJI Mavic 2 Pro

Plus Det blir allt fler som lockas av de nya möjligheter som öppnar sig genom att fotografera med drönare. Vi testar hur lätt det är att komma igång. Läs mer... 37

Två nya Lumix-kompakter med mycket zoom

Lumix FZ1000 II är en ny version av Panasonics superzoom med entumssensor. Panasonic lanseras också ny resekompakt – Lumix TZ95. Läs mer...

Lastolite HaloCompact