Annons

Proffsfoto

Artiklar > Apple lanserar två nya Macbook Pro med maxade M1 chip

Apple lanserar två nya Macbook Pro med maxade M1 chip

Apple kommer med två nya professionella bärbara datorer; Macbook Pro 14" och Macbook Pro 16".

Förutom skärmstorleken är det inte mycket som skiljer och det handlar om tämligen fullmatade maskiner, med ny och något tjockare design och skärmar med smalare kanter. Dessutom har Apple åtgärdat det mesta som de senaste årens Macbook Pro modeller har fått kritik för. Till exempel finns det äntligen inbyggd kortläsare (SDXC) och en vanlig HDMI-kontakt för anslutning till en extern skärm.

Apples omdiskuterade Touch Bar har försvunnit från tangentbordet och ersatts med fysiska funktionsknappar, dessutom i fullstorlek. Tre supersnabba Thunderbolt 4 utgångar (USB-C) ger tillräckligt med anslutningsmöjligheter och de kan dessutom användas för att koppla in upp till tre externa skärmar med 6K upplösning samt en 4K skärm! En annan nyhet är att den magnetiska laddkontakten MagSafe är tillbaka, tillsammans med en nätdel som kan leverera 50% batteriladdning på en halvtimme.

MagSafe är tillbaka. Det tackar vi för!

M1 Pro och M1 Max

Men det som är mest uppseendeväckande är att båda datorerna har utrustats med ännu kraftfullare versioner Apples eget M1 chip än vad vi hittills sett i exempelvis Macbook Air (se vårt test på Fotosidan) och Macbook Pro 13”. Och med tanke på hur det ursprungliga M1 chippet har presterat snackar vi om seriöst med datorkraft och samtidigt så pass låg strömförbrukning att man kan utnyttja datorerna fullt ut även vid batteridrift.

Apple M1 Pro chip

Apple M1 Max chip

Det ena chippet heter M1 Pro och kan fås i två versioner; Den ena har en processor (CPU) med 8 kärnor (2 strömsnåla och 6 prestandakärnor) samt en grafikprocessor (GPU) med 14 kärnor. Den andra har en CPU med 10 kärnor (2 strömsnåla, 8 prestanda) och GPU med 16 kärnor. M1 Pro kan kombineras med upp till 32 GB av Apples ram-minne, som är en del av själva chippet och alltså inte går att byta. Minsta ram-minnet som kan väljas är 16 GB.

M1 Max heter det kraftfullaste M1-chipet. Det har en CPU med 10 kärnor (som hos M1 Pro) men en betydligt vassare GPU med 32 kärnor för att hantera riktigt grafiktunga uppgifter. Det här chippet kan förses med upp till 64 GB ram-minne och har en minnesbandbredd på upp till 400 GB/s, vilket är dubbelt så mycket som hos M1 Pro.

Vidare har båda M1-chippen dedikerade mediamotorer som hanterar uppspelning och rendering av video. Deras kapacitet verkar vara långt över det normala. Enligt Apple kan M1 Pro visa 20 videoströmmar i 4K ProRes medan M1 Max klarar 7 videoströmmar i 8K ProRes – samtidigt. M1 Max-chippet kommer alltså bli högintressant för de som vill redigera 8K video, något som blir mer och mer aktuellt inte minst med tanke på att nya Sony A1 och Nikon Z9 kan filma i den upplösningen.

Extrem SSD-prestanda

Lagringen kan lätt bli en flaskhals när man pysslar med så krävande data som 8K video men även här har Apple tänkt till och utrustar de nya datorerna med SSD-diskar som ger en läshastighet på hisnande 7,4 GB/s. Skrivhastigheten har vi dock inga uppgifter på. Köparen kan välja lagringsutrymme från 512 GB till maximalt 8 TB men priserna skenar snabbt iväg.

Insidan av Macbook Pro 14” och 16” ventileras av två rejäla fläktar. Apple hävdar att de oftast kommer att gå på lågvarv tack vare den låga värmeutvecklingen från M1-chippen.

Högupplösta 120 Hz-skärmar - med flärp!

Apple har heller inte sparat på krutet när det gäller de nya Macbook Pro-modellernas skärmar. Snackar vi Apple språk är det mycket ljusstarka Liquid Retina XDR-skärmar med ProMotion-teknik. För de som inte har koll på det tekniska lingot handlar det om 14,2” skärmyta med 3024 × 1964 pixlar respektive 16,2 tum med 3456 × 2234 pixlar och variabel 120 Hz uppdateringsfrekvens, precis som i nya iPhone 13 Pro och Pro Max. Tack vare bakbelysning med mini-LED-teknik (massor av små LED-lampor som kan styras individuellt) kan skärmarna leverera upp till 1600 nits i ljusstyrka, dessutom med en kontrast på 1,000 000:1. Praktiskt taget samma skyhöga kontrast som en OLED-skärm men med högre ljusstyrka. I sedvanlig ordning använder Apple färgrymden P3, som är större än sRGB och täcker en rejäl portion av Adobe RGB.

Macbook Pro 16"

En detalj som nog kan irritera en och annan är att den inbyggda webbkameran (som äntligen är 1080p istället för mediokra 720p) sitter i en flärp på skärmen. Ja, du läste rätt. En flärp, det vill säga en liten halvö som sticker ned i skärmytan precis som på Apples telefoner. Orsak okänd, om det inte handlar om en designgrej. Tråkigt nog används inte webbkameran till Face ID (ansiktsupplåsning) utan det är fingeravtrycksläsare i tangentbordet som gäller. Här finns heller inte stöd för Apples smarta Center Stage-teknik som automatiskt kan zooma in och följa personer i bild. En uppskattad finess på iPad Pro och iMac 24”.

Priser

Både Apple Macbook Pro 14” och 16” finns tillgängliga för beställning på Apples webbsida. Priset för 14” versionen börjar på 23 995 kronor medan den billigaste konfigurationen av Macbook Pro 16” kostar 29 995 kronor. För den intresserade kan vi meddela att den mest maxade versionen av 16-tummaren går lös på 75 000 kronor inklusive moms. Då får man inte bara en väldig massa processor- och grafikprestanda utan också 64 GB ram och en SSD på 8 TB!Publicerad 2021-10-20. Läst av 3946 personer.

11 Kommentarer

A I Nikolis 2021-10-20 12:55  
Innan folk klagar på notchen så är det bra att veta att den befinner sig utanför den redan befintliga 16:10-ytan. Alltså är det mer korrekt att formulera det som att de har höjt skärmen med två flikar, snarare än att notchen "sticker ned i skärmytan". Eftersom menyraden nu kan vara uppe i flikarna så får man större faktiskt användbar yta.
Malcao 2021-10-20 13:05
Precis, notchen är ett icke problem, den är bara upp i äpplemenyn. Påverkar inte program.
Svar från Krille 2021-10-20 13:14
Jo den kan potentiellt påverka program om de har många menyflikar. Då lär flärpen hamna ivägen eller så får utvecklaren se till att menyn delas. Du kan själv se varför i bilden ovan där Photoshop är öppet.
A I Nikolis 2021-10-20 14:29
Christian: Tror du verkligen att bilden med Photoshop ser ut så för att representera hur Apple tänkt sig att skärmen ska användas?

"Macbooks med flärp kommer då ha ett särskilt kompabilitetsläge som förhindrar fullskärmsprogram från att placera innehåll under flärpen." Från: https://macworld.idg.se/2.1038/1.757519/program-kan-nyttja-hela-skarmytan-runt-flarpen-pa-macbook-pro

Jag är då ingen applefanboy, men folk som på fullt allvar tror att inte Apple har tänkt igenom hur de två skärmflikarna ska hanteras... va?

Jag ser inte problemet. Nu kan man ha program i 16:10 fullskärm och ändå komma åt funktionerna i menyn.
Svar från Krille 2021-10-20 15:06
Nej, jag är övertygad om att Apple har tänkt igenom hur flärpen ska hanteras av operativsystemet och program. Men hur man än ser på det finns det en svart flik som sticker ned i skärmytan. Även om den inte får någon större praktisk betydelse finns det säkert de som retar sig på den, åtminstone vid första anblicken. Men de flesta lär också vänja sig vid den, förmodligen ganska snabbt dessutom. Jag har personligen inget speciellt emot flärpen men den finns där, den syns och den är i högsta grad okonventionell, lika mycket på en laptop som den är på en iPhone. En typisk vattendelare i åsikter.
PMD 2021-10-29 16:12
Jag är lite förvånad att flärpen ställer till problem med menyraden. Menyer skapas rimligen via ett API och inte genom att programmet självt ritar på skärmen. Då är det ju ganska enkelt att i koden som ritar upp menyn lägga till funktionalitet som gör att ingen meny hamnar på den yta där flärpen sitter.
unoengborg 2021-10-20 20:03  
Äntligen riktiga knappar istället för touchbar
Calle S 2021-10-20 20:48
Håller med, toucbaren är snygg, men jag har aldrig använt den.
Anders Eriksson 2021-10-21 12:44
Jag gillar min touchbar men har förstått att jag är ganska ensam om det...
Anders Eriksson 2021-10-21 12:44
Jag gillar min touchbar men har förstått att jag är ganska ensam om det...
styret 2021-10-23 12:57  
Härligt att minneskortläsare och Hdmi är tillbaka.
Har hållit hårt i min gamla MacBook pro pga just den anledningen.
Att ta bort dom på förra versionen på en dator man kallar Pro var helt obegripligt!
kiwi 2021-10-23 19:46
Anledningen var väl att det finns fler format än SD, och då kunde folk i stället koppla in valfri kortläsare. Problemet var bara att det, åtminstone på den mindre modellen, bara fanns två portar att använda – varav den ena skulle användas för laddkabeln... Nu har vi hdmi-port, sd-läsare och (äntligen!) Magsafe tillbaka, vilket gör att vi har tre portar över till annat, till och med på den minsta modellen. Verkligen en förbättring! Men man undrar ju hur Apple resonerade förra gången.
Gadget 2021-10-23 12:58  
Jag kommer att beställa med M1 Max.. Jag vill ansluta min Eizo skärm med DisplayPort och några USB till Wacom, Loupedeck+, kortläsare, mm. Så det blir att hitta någon typ av dockningsstation/hub/kabel bara.

Merläsning

ANNONS