Annons

Proffsfoto

Proffsfoto > Artiklar (PF index artiklar) > Canon Eos R3 och Nikon Z9 tjänstgör på OS

Canon Eos R3 och Nikon Z9 tjänstgör på OS

Många fotografer på OS får möjlighet att prova de nya proffskamerorna Canon Eos R3 och Nikon Z9. Det innebär att mer information om kamerorna slipprar ut.

Båda kamerorna är tänkta att ersätta fullstora spegelreflexkameror med inbyggt vertikalgrepp. Det innebär att kamerorna är relativt stora för att vara spegelfria, men ändå mindre och lättare än motsvarande DSLR-modeller.

Fotografen Jeff Cable stoppade ner en Canon Eos R3 i packningen inför OS. Här kan du läsa om allt han tar med sig.

En fördel med det stora formatet är att ergonomin blir bättre större och mer separerade knappar, vilket särskilt underlättar hantering med vantar (knappast ett problem under sommar-OS). En annan fördel är att man kan använda större batterier med högre kapacitet. Canon Eos R3 använder samma batteri som Eos-1D X Mark II och Mark III (LP-E19).

Eos R3 kan driva objektivets AF-motor med högre spänning, vilket ger snabbare auofokus. Troligen har Nikon Z9 en liknande lösning.

Varken Canon eller Nikon uppger alla specikationer – dem får vi vänta på till den officiella lanseringne senare i år. Men vissa saker vet vi och andra egenskaper kan vi gissa oss till. Nikon Z9 har en stackad 45 megapixelsensor som kan ta 30 bilder per sekund och filma i 8K.

Ur exif-data i publicerade OS-bilder tagna med Canon Eos R3 framgår det att kameran har 24 megapixel. Det ger stöd för vårt tidigare antagande att Eos R3 inte kan filma i 8K och att det kommer en Eos R1 med fler pixlar och 8K video längre fram. Canon har flera gånger hävdat att nyhetsbyråerna har starka önskemål om att hålla nere antalet pixlar för att deras bildflöde ska fungera.

Det är däremot klart att Eos R3 kan ta 30 bilder per sekund. Canon har även berättat att Eos R3 har ögonstyrd autofokus. Det innebär att kameran läser av ögats rörelser och sätter skärpan där blicken är låst. En liknande funktion fanns på några Canon-kameror under 1990-talet, bland annat Eos 3.

Nikon har bara släppt en officiell bild på Z9. Från OS har det nu kommit ut bilder som visar hur baksidan ser ut.

Skärmen tycks vara tejpad för att inte avslöja att den är vinklingsbar.

Canon har släppt bild på baksidan av Eos 3 visar att kameran har en skärm som är vridbar två led. Notera även det stora okularet som troligen innehåller sensorer som läser av ögats rörelser. I likhet med Eos-1D X Mark III finns två touch-knappar för att flytta AF-punkten. Det finns också dubbla joysticks.

Båda kamerorna har har inbyggd wifi-sändare med hög kapacitet och Ethernet-port för pålitlig överföring via kabel. En nyhet i Canon Eos R3 är en datakontakt i tillbehörsskon som troligen är främst tänkt för mikrofontillbehör.

Det finns ännu inga uppgifter om när kamerorna ska lanseras fullt ut och vad de kommer att kosta.

Canons låneutrustning på OS i Tokyo. Foto: Canon och Jeff Cable.

På OS och andra stora internationella tävlingar har Canon, Nikon, Sony gratis service och utlåning av utrustning för de ackrediterade fotograferna. Det tycks dock bara vara en liten utvald skara fotografer som får testa de kommande spegelfria sportkamerorna.Publicerad 2021-07-31. Läst av 7522 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

19 Kommentarer

jonas18z 2021-07-31 20:10  
” Eos R3 kan driva objektivets AF-motor med högre spänning, vilket ger snabbare auofokus. ”


fundersam på detta. När Canon designade RF systemet så valde man att göra så att de allra flesta kameror skickar ut för låg spänning alltså upp till R5 för att autofokus motorn ska gå med full hastighet?

Varför omvandlas inte spänningen upp från exempelvis R5 till den högsta möjliga som RF objektiven ska matas med?

Vad är det för spänning RF behöver?
Svar från froderberg 2021-07-31 20:30
Jag hänger inte med i ditt resonemang. Men Canon har samma strömmatning för RF som EF om man inte använder toppmodellerna med större batteri.
jonas18z 2021-08-01 01:38
Om vi antar att fokusmotor kräver 10.8V ( vet inte om den gör det men det är detta lpe19 är på) så ser man väl till att att bygga kameror som matar denna spänning. Man får transformera upp från 7,4v på lpe6. Gör nikon, sony osv samma sak?
nkarlsson78 2021-08-01 08:46
Jag föreslår att du funderar vidare och läser på om hur en USM fokusmotor fungerar. Det är inte så att objektiven ska ha en viss fast spänning.

Detta är inget nytt, gäller även ”gamla” EF-objektiven. En 1DX tillåter snabbare fokusmotor än 5D av precis samm anledning.
jonas18z 2021-08-01 13:25
Hittar bara att det är +6v

http://www.eflens.com/lens_articles/ef_lens_mount.html


Gäller det 5 serien och under eller 1dx? Vad ska de olika ha för spänning på Vbat?.
PeterWem 2021-08-01 17:50
Fråga mig inte om det är högre spänning det rör sig om, men någonting är det https://youtube.com/watch?v=s392i254_8M
jonas18z 2021-08-02 00:46
Absolut man ser helt klart skillnad men jag undrar vad det beror på. Om vi utgår från att kamerorna är inställda på samma sätt.

1. Det skulle kunna vara cpu / sensorerna som är långsammare.

2. Att det som Magnus säger är att de skickar ut lägre spänning som driver motorn långsammare. Men har inte hittat något som stryker detta utan snarare att motorn styra via frekvens. Men då är frågan varför man inte konverterar upp spänningen i en kameran med lpe6.

3. Att Canon helst enkelt cripplar kameran och kör den på läger hastighet för att kunna sälja från 1d serien.


Någon borde ju skruvat isär ett objektiv och kontrollmäta på olika punkter med en eos 5d och en 1dx och sen om det stämmer.
nkarlsson78 2021-08-02 08:09
Jonas: 1) Eftersom 1Dx har två DIGIC 5+ processorer medan 5D Mark III bara har en (1Dx II och 5D Mark IV har DIGIC 6+) så gör det att autofokusen kan reagera snabbare. Men det driver inte motorn snabbare.

2) En ultrasonic motor drivs av växelspänning genom ett piezoelektriskt element. "Styrs av frekvens" är väl inte helt rätt ordval men jag förstår vad du menar eftersom det är sinusvågen i växelspänningen som driver motorn. Likspänningen från kamerans batteri ska alltså omvandlas till växelspänning. Det är inte alls otroligt att den högre spänningen ger en mer optimal sinusvåg och dess frekvens (typ 30kHz).

Och angående länken ovan så kommer den antagligen från den gamla analoga tiden. Googling visar att de gamla EOS 1-kamerorna hade 6V. Dessutom visar en googling att inte alla EF-objektiv (inte ens alla L) drar fördel av detta, men definitivt mrk II och III av de stora supertelena.

3) Känns mindre troligt givet ovanstående.
jonas18z 2021-08-02 13:48
1. Nu är jag inte insatt i protokollet eller exakt hur det fungerar. Men det kan ju vara så att den behöver anropa camera för varje steg på motorn om det nu är 8 bitar så är 256 gånger om det tar 1ms eller 5ms varje gång är stor skillnad på hela roteringen av objektivet.

2. Har sökt men inte hittat någonting på nätet exakt hur det fungerar. Har hittat en som sa att internt är det +29v i en Canon 600mm men var inga kopplings diagram. Kan finns det saker i patentet. Men i så fall vilken spänning kommer ur vbat från en 1dx-serie mot en 5 serie kamera? Nu hittar jag inget layout för RF utan bara EF men enligt flera så ska det gälla både ef och rf. Är nyfiken på denna källa till detta.

3. Säg inte det då Canon har varit där förr
nkarlsson78 2021-08-02 14:52
1) Så fungerar inte fasdetekterande autofokus. Med PDAF så får objektivet instruktion om hur mycket det ska förflytta linserna för att nå fokus. När de är på plats upprepas proceduren efter ny fasmätning. Att det krävs processorkraft för fasmätningarna är inget nytt och helt i sin ordning att 1D, 1Dx och R3 har mer kraft till detta.

2) Antagligen 10,8V för 1Dx

Jag förstår ärligt inte varför du hänger upp dig så på detta. Canon har valt en design där vissa objektiv kan dra fördel av högre spänning.
apersson850 2021-08-03 12:17
Stegmotorer av olika slag, där USM är en speciell implementation av sådana, behöver snabbt skifta flödesriktning på magnetfältet i motorn. Det gör man genom att växla riktning på matningen. På grund av induktansen i motorns lindningar tar den en stund att byta riktning på strömmen, och därmed magnetfältet. Ju högra spänning man kan lägga på, desto snabbare går det att vända flödet.

Det är inte bara till att transformera upp spänningen från ett batteri. Du måste kunna mata på med tillräckligt med ström också. Höjer du spänningen sjunker den tillgängliga strömmen. Batterier som LP-E19 medger ett högre effektuttag än vad LP-E6N gör, vilket innebär att med LP-E19 kan de klara att höja spänningen och ändå behålla tillräckligt med ström för att få ett tillräckligt kraftigt magnetfält.
jonas18z 2021-08-03 22:45
Men då låter det ännu konstigare om de med låga-E6 skulle skicka ut 6v till vbat ( batteriet är på 7,4v medans 1dx skulle skicka ut batterispänningen 10,8V.

Jag hakar upp mig för att det
kommer ett påstående men när jag ställer enkla kontrollfrågor, då har ingen konkreta svar utan mest gissningar. Jag tror mer och mer på detta är något som någon tagit på canons PR avdelning eller fikabordet utan att faktagranskat det.

Det intressanta vore att veta hur mycket ström och vilken spänning som går till vbat. Någon som vill slakta en telekonventer och koppla på mätinstrument. Och då har både en kamera ur 1d och 5d serien. För att se om detta är sant.

Vore annars ett mycket intressant reportage för fotosidan tidning istället för alla gamla nyheter.

Eller varför inte en artikel serie där de revere engineerar hela RF mount.
c.m.s 2021-08-01 20:11  
Om nu ryktena stämmer så är det intressant att Nikon och Canon verkar valt lite olika vägar med sina spegelfria flaggskepp-modeller.

Canon R3 verkar ju bli en mer traditionell sportkamera i spegellöst format (motsvarande Sonys A9-serie) medan Nikon ser ut att gå på en allt-i-ett-kamera likt Sony A1.

Kanske blir R1 Canons motsvarighet till A1/Z9 när den väl kommer. Och de har ju R5 som står sig väl i de flesta fall om man behöver både snabbt och högupplöst.
lonian 2021-08-03 05:36  
Jag kan ju inte låta bli att tycka att Canon kameran ser snyggare ut baktill.
gunnar_berg 2021-08-03 08:36
Håller med, jag är själv Nikonfotograf sedan många år men jag måste erkänna att jag tycker att den senaste generationen Canon kameror är snyggare en Nikons Z generation.

Nikons Z generation tycker jag har en "råare" design.
Svar från froderberg 2021-08-03 12:33
Sten-Åke Sändh 2021-08-04 15:57  
Intressant att det verkar finnas fotografer som är beredda att använda beta-kameror på OS. Det är ju en sak att tillverkarna vill "träna på matcherna" men att fotografer som är beroende av utrustning de vet funkar skulle sätta sig i en sits med rätt oprövade kort tycker i alla fall jag är låter rätt konstigt. De får väl förmodligen bra betalt och en ordentlig support från tillverkarna. Annars är det jättebra att det äntligen blir lite riktig konkurrens även i detta segment. Särskilt hoppas jag Nikon lyckas.
Svar från froderberg 2021-08-04 16:17
De får nog inte betalt och har inte krav på sig att plåta viktiga nyhetshändelser. Snarare handlar det om att bekanta sig med kameran och komma med feedback under mer lugna stunder.
Sten-Åke Sändh 2021-08-05 22:20
Har fotografer som är där för att täcka tävlingarna verkligen tiden att lalla med sådant och att ta de riskerna som är förknippade med betatestande? ... eller finns det ett B-lag med fotografer som hellre sysslar med testandet av nya kameror för Canons eller Nikons räkning än tar de bilder som avnämarna förväntar sig?
törnan 2021-08-07 21:16
För det första så är det knappast alpha-versioner det handlar om utan sannolikt ligger dom hus som är ute på test väldigt nära det som slutligen blir produktionsversionen och för det andra så skulle jag snarast tro att de som testar kamerorna är så pass erfarna att de vet att de får de bilder de måste få med övrig utrustning och sen kör den nya kameran parallellt, jag skulle till exempel inte bli överdrivet förvånad om Joel Marklund tillhör den skara som fått en Z9 i handen.
Sten-Åke Sändh 2021-08-10 19:08
Jag säger bara att jag skulle tycka det var märkvärdigt om fotografer använt kameror som inte ens ännu är i produktion för fotoproduktion på ett OS. Vi har ju sett att både Sony och Nikon i upprepade fall kommit med FW fixar för att korrigera AF i efterhand efter att hus släppt på marknaden m.m. I Nikons fall både för första och andra fenerationen Z-husen. Sony fixade både A7, A7III och A9 med Real Time AF i efterhand då den tekniken något märkligt kom först i en toycamera som A6400 för ca 10 000 spänn .

Canons R5 borde väl aldrig släppts med de överhettningsproblem man hade för att ta ett annar exempel. Skulle en yrkesfotograf verkligen velat ha en kamera som R5 på OS när den kom? Vad talar för att dessa nya high end kameror är utan allvarliga barnsjukdomar de med? Att det är high end modeller? Det finns ju historiska exempel AF problem med både 5D och 1D-serien just med AF där de billigare modellerna inte hade samma typ av fel och då var en del förvånade över att slutkollen av high end-modellerna inte var bättre än den var. En del 1D-modeller fick t.o.m. chippas om.

Jag reagerade främst på rubriken där man skriver att dessa modeller som inte ens kan köpas än "tjänstgör" i OS. De vill väl att världen ska tro att de här kamerorna är så färdiga de kan bli fast de inte hunnit få fram dem till marknaden i tid till OS.
Chasid 2021-08-05 10:43  
Hur ser det ut med de andra tillverkarna? Har Sony och Fujifilm fotografer på plats och finns det i så fall möjlighet för dem att låna utrustning?
Svar från froderberg 2021-08-05 10:56
Canon, Nikon och Sony finns på plats med service och utlåning.

Fujifilm har släppt sin ambition att slå sig in på sport- och pressfoto.

Merläsning

ANNONS