Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Canon-objektiv med motorzoom för video

Canon-objektiv med motorzoom för video

EF-S 18-135 STM har blivit ett populärt objektiv bland videofilmare som bland annat använder C100 Mark II. Nu kommer en version med ny snabbare AF-motor och möjlighet att ansluta en zoommotor.

Objektivet heter EF-S 18-135/3,5-5,6 IS USM och lanseras tillsammans med aps-c-kameran Canon Eos 80D. I objektivet sitter en nyutvecklad fokusmotor som kallas Nano-USM. Motorn är snabbare än en STM-motor och mindre än en ring-USM-motor. Canon uppger att det nya objektivet fokuserar 2,5 gånger snabbare i vidvinkelläge och 4,5 gånger snabbare i teleläge jämfört med STM-versionen.

Under objektivet går det att fästa motorenheten Power Zoom Adapter PZ-E1 som sköter zoomningen. Då blir zoomrörelserna ryckfria, vilket är önskvärt vid videofilmning.

Det går att välja mellan normal och långsam hastighet. I normalläget varieras zoomhastigheten beroende på hur hårt zoomreglaget trycks ned.

När objektivet används på Canon Eos 80D går det fjärrstyra motorenheten via appen Camera Connect.

Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS USM har ett rekommenderat pris 5630 kronor inklusive moms. Power Zoom Adapter PZ-E1 kostar 1460 kronor.



Publicerad 2016-02-18. Läst av 3246 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.



Logga in för att kommentera

2016-02-19 09:43   Iore117
Lite trist att man verkar ha missat LANC-uttag på motorzoom, hade ju varit en bra funktion annars att göra mjuka långsamma zoomningar under pågående filmning mha fjärrkontrollhandtag på stativet.
Svar från froderberg 2016-02-19 10:14
Det går i alla fall att styra zoomningen via Canons app om man har 80d.
2016-02-25 01:27   PMD
Jag undrar om en nano-USM skiljer sig mycket från en mikro-USM som ju har funnits ett bra tag. Mikro-USM är vanligen långsammare än ring-USM, vilket jag antar beror på att den förra behöver kopplas till de fokuserande linserna via kugghjul. Gissningsvis behövs samma mekanism för nano-USM. Det hindrar förstås inte att nano-USM är snabbare än STM, men är den lika mjuk i fokuseringen?
Svar från froderberg 2016-02-25 09:16
Det jag fått höra från Canon är att en nano-USM-motor ska vara snabb och kompakt, men inte ha samma vridmoment som en ring-USM-motor.

Även modernare USM-motorer är mjuka i fokuseringen. Det ha skett ett generationsskifte 2009. Så konstruktioner nyare än det ska ge mjuk fokusering. Jag har provat med EF 35/1,4 och det funkade fint.
PMD 2016-02-25 22:50
Tack! Det låter lovande. Ska bli intressant att se om någon gör ett jämförande test mellan detta nya objektiv och STM-motsvarigheten. (Hint, hint. :)

Merläsning

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 2

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 7

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 8

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 4

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 17

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 13

H&Y Revoring låter dig använda samma filter

Använd samma filter till objektiv med flera olika diametrar. Läs mer... 6

Lastolite HaloCompact