Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Canon PowerShot SX740 HS - 40x superzoom

Canon PowerShot SX740 HS - 40x superzoom

Mitt i semestern släpper Canon en riktig semesterkamera, en kompakt 40x superzoom. Nya PowerShot SX740 HS har dessutom 4k-video, wifi och Bluetooth.

Ofta pratar vi om kompaktkameror som en döende marknad, men det är inte hela sanningen. Vissa typer av kompaktkameror säljer fortfarande överraskande bra. I grund och botten handlar det förstås om kompaktkameror som kan erbjuda fördelar som varken mobiler eller kompakta systemkameror kan matcha.

Det kan vara enorma zoomomfång som i Nikon Coolpix P1000 eller en hyfsat stor sensor och därmed bra bildkvalitet som i Sony RX100 VI. Men även nya PowerShot SX740 HS är ett bra exempel. Den har ett zoomomfång mobilkameror bara kan drömma om, i ett superkompakt format och till ett pris du inte kan hitta med en systemkamera. Den kombinationen säljer fortfarande.

Bildskärmen går att vinkla hela vägen framåt, som en selfieskärm.

Specifikationerna bjuder inte på några stora överraskningar. Sensorn är av typen BSI-CMOS, 1/2,3-dels tum (6,17 x 4,55 mm) och har 20 megapixel. Zoomomfånget är 4,3-172 mm, vilket motsvarar 24-960 mm på en småbildskamera. Skärmen kan vinklas hela vägen runt så du får en selfieskärm. Kameran kan ta bildserier med upp till 10 bilder/sek. Kameran kan spela in video i full HD med 60p, men även UHD-4k i upp till 30p. Kameran har wifi kombinerat med Bluetooth som används för att hålla uppkopplingen till en smartfon aktiv utan att dra så mycket effekt.

Kameran kan spela in intervalltagningar (time-lapse) i 4k-format. Du kan även plocka 8-megapixels stillbilder ur 4k-videoklipp. Kameran har ingen inbyggd GPS, men kan hämta platsinformation från mobilen.

Canon PowerShot SX740 HS finsn i svart och i silver, den har ett rekommenderat pris på 4369 kronor inklusive moms och kommer börja säljas under augusti.Publicerad 2018-07-31. Läst av 5165 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-07-31 15:26   TmF
Nu vill jag inte vara den som är den men jag tycker det är sjukt att dom kan trycka i alla dessa funktioner i en kompaktkamera för under 5000:- Det gör mig rätt frustrerad med tanke på att dom inte gav 6D mark 2 4k inspelning. hade hellre sett att dom gett 6d mark 2 4k i crop än att inte erbjuda det alls. Den kostade ju trots allt runt 20k när jag köpte den. Sen vet jag att det skulle inkräkta på försäljningen av 5d mark 4, men ändå :P
Svar från Grevture 2018-07-31 15:52
Tillverkares sätt att segmentera produkter (dvs vilka funktioner man stoppar in i vilka modeller) kommer nog alltid att med jämna mellanrum förbrylla oss utanför företagen :)

Sedan kan man, som ett lite lamt försvar för Canon säga att det är rejält mycket enklare och billigare att implementera 4k-video ju mindre sensorn är. Vilket nog kan förklara varför det dyker upp i konsumentkompakter (för att inte tala om mobiler) före man stoppar in det i konsumentmodeller med stora sensorer (som 6D).
2018-07-31 15:44   jonas18z
var Kommer källan på att dessa kameror säljer?
Vem köper dessa?
Den saknar raw och känns knappast för de mer proffsiga användarna.
Sensor är i storlek med en mobilsensor.
Svar från Grevture 2018-07-31 15:56
Vi kan se det i GfK-statistik och höra det i samtal med handlare. Men den kanske mest uppenbara indikatorn av alla är att kameratillverkare fortsätter släppa nya modeller i de kategorierna. Tvärt emot vad en del inbillar sig så har de hyfsad koll på marknaden.

Du kanske inte tänkt så mycket på det, men det finns faktiskt människor som köper kameror, men som inte bryr sig så mycket om saker som raw eller sensorstorlek.
2018-08-01 06:40   Bengf
Det verkar som just Canon kör vidare allra mest i detta segment, Sony verkar att ge upp ser det ut som, man hade för några år sedan en liknande variant med 30ggr zoom, tror till och med att den vann på Eisa några gånger, Canon har inte svarat upp mot Nikons superlångzoomare som man gjorde tidigare, lite synd då Canon brukar få till en aning bättre bildkvalitet om jag mins rätt.


Panasonic har dom någon i samma smidiga storlek.
2018-08-09 13:58   Mike N
Har två ex av den föregående modellen (SX-730) som tar bra bilder och ryms lätt i jackfickan vilket gör att den nästan alltid är med. Detsamma gäller inte för systemkameran. Så visst finns det ett behov av dessa kameror. Problemet som jag upplever med dem är att damm lätt tränger in i objektivet. Har man förbättrat detta på den nya varianten?
Svar från Grevture 2018-08-09 19:45
Det där med damm blir ju alltid ett problem när man har zoomar med riktigt stora omfång - och därmed stora fysiska förflyttningar av linselement, vilket då fungerar lite som en pump.

Skall man göra det helt tätt blir det tyvärr både dyrare och tyngre - riktigt kvalificerat täta packningar väger lite, plus att de gör att zoomningen går en hel del trögare vilket kräver kraftigare motor som drar mer effekt som då kräver ett större batteri :)

Merläsning

Trots Corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer...

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 2

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 7

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 8

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 4

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 17

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 13

Miops Capsule360