Artiklar > Nya avancerade kompakter från Olympus

Nya avancerade kompakter från Olympus

Kompaktkamerasegmentet krymper, men Olympus satsar på avancerade modeller som fortfarande går bra.

Den stora årliga mässan för konsumentelektrinik, CES i Las Vegas, äger rum den här veckan och traditionsenligt passar kameratillverkarna på att presentera just konsumentnyheter. Det kommer att dyka upp många nya kompaktkameror eller enklare systemkameror närmasta veckan.

Ett av Olympus starkaste områden sedan flera år är de vatten- och stryktåliga kompakterna i Tough-serien. Här kommer nu tre nya varianter: toppmodellen TG-2, samt de lite enklare Stylus TG-830 och Stylus TG-630.

De flesta vattetäta kompakter har vad vi lite slarvigt brukar kalla periskopoptik, dvs att objektivet liger på tvären inne i kameran och tar bilder via en spegel. Du känner igen den här typen av kameror på att de har objektivöppningen uppe i ena hörnet av kameran istället för mitt på. Konstruktionen innebär att zoomingen sker internt i kameran vilket gör det enklare att bygga den vattenät. Baksidan är att du får ett väldigt litet objektiv som ofta har en del optiska begränsningar, som dålig ljusstyrka, måttlig vidvinkel och inte allt för bra kvalitet i bildhörnen.

Olympus Stylus TG-2

Olympus Stylus TG-2 har ett traditionellt objektiv som är ovanligt ljusstarkt för att vara en vattenät kamera. Brännvidden motsvarar 25-100 mm och bländaröppningen 2,0-4,9. Sensorn är av bakbelyst cmos-typ på 12 megapixel. Närgränsen är 1 cm från frontlinsen. TG-2 klarar dykning ned till 15 meter, krossäker upp till 100 kilo belastning, tål fall från upp till 2,1 meter och temperaturer ned till -10 grader. För seriösa dykare finns även ett extra dykhus som klarar vattendjup ned till 45 meters djup. Bildskärmen är på 3 tum och är av oled-typ. Inbyggd gps och djupmätare.

Olympus Stylus TG-830

Stylus TG-830 klarar tio meters djup, krossäker upp till 100 kilo, klarar fall på upp till 2,1 meter och -10 grader. Optiken är av periskoptyp och motsvarar 28-140/3,9-5,9. TG-830 har faktiskt en smula mer avancerade videofunktioner än sitt dyrare storasyskon och klarar full HD med 30 eller 60 bilder/sek, slowmotion i 720p och 120 bilder/sekund eller 240 bilder i sekund med ännu lägre upplösning. Du kan även ta stillbilder i full upplösning (16 megapixel) under videofilmning. Bildskärm på 3 tum och inbyggd gps.

Olympus Stylus TG-630

Stylus TG-630 klarar 5 meters vattendjup, 1,5 meters fall, -10 grader. Optiken motsvarar 28-140/3,9-5,9. Bildskärm på 3 tum.

TG-2 börjar säljas nu i januari och priset hamna runt 3800 kronor. TG-630 dyker upp i februari, pris från 1800 kronor. TG-830 dyker upp i butik i mars, pris runt 2800 kronor.

Olympus Traveller SH-50

En annan lite spännande modell från Olympus är deras Stylus Traveller SH-50. Som namnet antyder är det här tänkt som en kamera för resor med 24x zoom motsvarande 25-600 mm. Den har Olympus hybridstabilisering som dels använder treaxlig optisk stabilisering som kombineras med en digital stabilisering i sensorn. Olympus kallar det här för femaxlig stabilisering och skall vi döma av deras flaggskepp OM-D så fungerar tekniken mycket bra.

Sensorn i SH-50 är en 16 megapixel bakbelyst cmos, videofunktionerna liknar de i Stylus TG-830. Bildskärmen är på 3 tum, 460000 bildpunkter. Du kan jobba helmanuellt med tid och bländare och kameran är kompatibel med Flashair-korten som ger dig wifi-förbindelse.

SH-50 skall få ett pris runt 2800 kronor och dyker upp i butik under mars.

Vi pratade lite kort med Hans Jönsson på Olympus

Hans Jönsson, försäljningschef för konsumentprodukter hos Olympus. Bilden är tagen under Photokina 2012.

Vad känns roligast för er just nu?
- Ser vi till kompakterna så skall TG2 bli spännande, föregångaren TG1 har sålt så bra att vi haft svårt att hinna med att leverera den. Sedan har OM-D varit väldigt kul, vi har fått så oerhört mycket positiv respons på den och den fortsätter att sälja mycket bra trots ett ganska högt pris. Riktigt, riktigt kul.

Hur ser kompaktkameramarknaden ut generellt?
- Mobilerna påverkar givetvis volymerna, något vi tydligt såg under 2012. Men det gäller framför allt de enklare modellerna. Prissegmentet under 1200-1300 kronor har tagit rejält med stryk. Det som går bra är tough-modellerna, vår paradgren, men även högre specade modeller i Creative-serien, som XZ-1 och XZ-2 eller långzoomarna i Traveller-serien, som nya SH-50.

Andra funderingar?
- Vi har gjort en hel del undersökningar bland kunder och en intressant detalj är att det främsta motivet att köpa en Tough-kamera är stötsäkerheten snarare än vattentåligheten. Mer generellt ser vi fram emot att kameramarknaden förhoppningsvis stabiliseras under 2013,
Publicerad 2013-01-08. Läst av 9405 personer.

2 Kommentarer

noyfb 2013-01-08 15:12  
Oops. Var nära att köpa en ny Olympus i dagarna men tror jag avvaktar. Tur att man såg detta.
Någon som vet om tillverkarna brukar ha några andra tillfällen på året då de släpper nyheter, förutom CES i Las Vegas?
Svar från Grevture 2013-01-08 15:45
För att ge ett exakt och mycket klargörande svar kan jag säga att de flesta tillverkare släpper nyheter lite då och då och ibland oftare och ibland mer sällan :-)

Men rent allmänt kan man säga att tillverkarna tenderar att presentera nyheter så här under januari (efter julförsäljningen), lite mer inför sommaren, och sedan igen i början av hösten.

Så här till CES brukar det ofta bli konsumentnyheter vilket för kameratillverkare innebär kompaktkameror och liknande.

När det gäller systemkameror och större lanseringar vill nog tillverkare helst hitta en egen vecka så de får några dagar då de hörs och syns så mycket som möjligt i media och i nätforum utan att störas av andra tillverkares lanseringar. Sedan vill de normalt helst inte lansera flera stora nyheter samtidigt eftersom de då stjäl uppmärksamhet från varandra.
Cygni 2013-01-09 20:29  
Jag är grymt nöjd med min TG1 som resekamera. Specarna på TG2 skiljer ju bara på hur djupt man kan dyka med den.
Svar från Grevture 2013-01-09 21:22
Jag har en vatten- och stryktålig kompakt av ett annat fabrikat och håller med: Det är en supersmart form av kamera för resor. Liten, lätt, går att ha i fickan - även om käderna blir genomblöta. Blir den smutsig tvättar man av den. Tappar man den säger man hoppsan och fortsätter fota.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS