Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Canon satsar på 4K-video

Canon satsar på 4K-video

Redan 2010 visade Canon upp en prototyp på en kompakt 4K-kamera med fast monterad zoom. Nu är den klar: Canon XC10. Samtidigt lanseras Canon EOS C300 Mark II som också filmar i 4K.

Canon XC10 har ett fast monterat zoomobjektiv med 10 gångers optisk brännviddsomfång, motsvarande 24-240 mm jämfört med småbildsformatet. XC10 har en 1-tums CMOS-sensor som kan ta stillbilder med 12 miljoner pixlar eller fånga video med 8,3 megapixel (3840 x 2160 pixlar).

Canon utlovar 12 stegs dynamiskt omfång och ISO upp till 20.000. Datamängden når upp till 305 Mbit/s vid 4K. Då lagras videoklippen på ett CFast 2.0 minneskort. Vid full-HD lagras 50 Mbit/s med 4:2:2 färgsampling på ett SD-kort.

Skärmen kan vinklas och på skärmen kan en sökarlupp monteras.

Kameran har inbyggd wifi-funktion som gör att kameran kan kommunicera med dator (via webbläsare) och smarta enheter.

Canon XC10 kostar omkring 20.600 kronor inklusive moms och har säljstart den 10 juni.

Canon EOS C300 Mark II är som namnet antyder efterföljare till den första Cinema EOS-kameran C300. Kameran är tänkt som en renodlad yrkeskamera och erbjuder 4K-video i både TV- och bio-storlek: 3840 x 2160 respektive 4096 x 2160 pixlar med 30 bildrutor per sekund.

En ny codec, XF-AVC H.264, ska göra det enklare att redigera materialet. Med färgprofilen Log2 bevaras största möjliga dynamiska omfång.

Videoklippen lagras internt på dubbla Cfast 2.0-kort med 10 bitar, 4:2:2 färgsampling och med 410 Mbit/s. Det går även att lagra råfiler på en extern enhet med 10 eller 12 bitar och 4:4:4 färgsampling. Canon uppger att det då går att fånga upp till 15 stegs dynamiskt omfång.

Parallellt med 4K-tagningen går det att lagra full-HD-video på ett SD-kort. Kameran har även 4-kanals ljudinspelning i 16 eller 24 bitar och 48 kHz.

Sensorn är i Super 35-formatet och har dual-pixal-autofokus över 80 procent av bildytan. ISO-omfånget går upp till 102.400. Canon uppger att sensorns utläsningshastighet är dubbelt så snabb jämfört med föregångaren. Därför ska risken för rolling shutter-effekter vara mindre.

Canon EOS C300 Mark II har även inbyggd wifi-funktion. Kameran är prissatt till cirka 180.000 kronor inklusive moms. Leverans i september 2015.

Canon DP-V2410 är en portabel 24-tumsskärm med 4K-upplösning och stor färgrymd för att direkt kontrollera tagningar. Skärmen kan visa upp råfilerna från Canon EOS C300 Mark II. Säljstart under det fjärde kvartalet.Publicerad 2015-04-08. Läst av 4998 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2015-04-09 00:39   bildterapeuten
För dyrt och och sent med tanke på Panasonic, Sony mfl
bildterapeuten 2015-04-09 01:21
samtidigt så har dpreview en poäng, tidningar, nyhetsredaktioner och bildbyråer sneglar nog mer på vad Canon kan presentera än att köpa in en Panasonic kamera.
The XC10 represents an important step on the path to convergence between the still and video imaging worlds, though it’s important to recognize that it’s an early step. Canon tends to be very deliberate in its product development and has smartly aimed this camera at a category of users (such as media) for whom the combination of features, specs, and physical size make a lot of sense. It may not be the camera that enthusiast stills photographers are looking for, but it might be the best example yet of a 'convergence' product that facilitates both still photography and video with equal emphasis on both.
2015-04-09 08:43   oooskar
Det verkar för mig vara tydligt att Canon inte vill ha några kameror med professionell videokvalitet under 20000 kr. Det är enbart tack vare Magic Lantern-hacket som Canon överhuvudtaget är att räkna med för DSLR-video. Synd, men det lämnar plats för intressanta alternativ från inte minst Panasonic och Blackmagic. Till och med Olympus (som egentligen inte har någon erfarenhet av video) och Samsung har alternativ som är bättre i vissa fall. Jag tror ryktesmaskinen hypade XC10 alldeles för mycket som en GH4-utmanare. Nu ser vi att den inte har utbytbara objektiv och dessutom mindre sensor. För media, dokumentärer, intervjuer m.m. kan det kanske vara en poäng med liten sensor och därmed stort skärpedjup och att inte kunna byta objektiv (färre missade tagningar), men många kommer nog välja bort XC10 p.g.a. liten sensor. Ergonomin verkar bra, och det är fint med log-gamma, 12 steg dynamiskt omfång (GH4 har väl 10.8?) och att sökaren följer med, men jag står ändå undrande. Vikt ca 1 kg? Pris över 20000 kr? Och vem i den prisklassen har råd med CFast-kort? Med SD-kort blir det bara HD och då kan man lika gärna välja GH4 (med större sensor och bättre stillbildstagning) eller BMPCC (med bättre dynamiskt omfång), eller till och med NX1 (med APS-C-sensor och troligtvis bättre smarttelefon-koppling), och dessutom ha pengar över till bra objektiv. (Vill man bara ha en enklare kamera i superzoom-format med 4k kan man kanske se på Panasonic FZ1000 för ca 7500 kr.)
2015-04-09 11:43   Petter Stahre
Det är säkert en fantastisk kamera, men som användare av både stillbilds- och filmkameror från Canon (bl.a. C300) tycker jag det är sorgligt att Canon väljer att alltid lägga på ett prispremium för sina produkter.

Ett marknadsstrategiskt val som säkert fungerar bra (vad jag förstår var C300 framgångsrik även om C500an tycks ha floppat) men jag undrar vad som skulle hända om de på allvar började konkurrera prismässigt även med Sony? Det skulle inte förvåna mig om till och med deras aktieägare skulle bli glada.

Min upplevelse av Canons produkter på filmsidan idag är att de tyvärr sällan överraskar i prestanda/funktionalitet och alltid är väsentligt dyrare än konkurrenterna. Vill man bli positivt överraskad får man leta bland andra tillverkare.

Samtidigt är det alltid välbyggda produkter utan "beta-känsla". Och jag tror C300 mk II kommer ge fantastisk bildkvalitet, där ligger Canon alltid långt fram, och med ”upp till 15” stegs dynamiskt omfång kanske den till och med matchar Alexa/Red Dragon.

Men att slowmotion på i sammanhanget mediokra 120 fps kräver crop-mode och 2K/HD-upplösning känns som en rejäl miss.
Calle S 2015-04-09 17:15
"Samtidigt är det alltid välbyggda produkter utan "beta-känsla"

Nu kan jag inget om rörlig bild och inget om Canons filmprodukter, men vad gäller utrustning är det precis det merparten av yrkesfolket vill ha; utrustning som inte överraskar och som fungerar.
Petter Stahre 2015-04-09 22:15
Ja, det var därför jag skrev så :)

Och för en del är det utökade dynamiska tonomfånget och ännu bättre "Canon-färger" säkert tillräckligt bara det för att motivera prislappen.

Men de kommentarer från filmfotografer jag läst är tydlig, man är förvånad över att Canon fortsätter ha så högt pris, när t.ex. Sonys FS7 är halva priset för likvärdig (enligt många) funktionalitet och bättre slow-motion.
Calle S 2015-04-09 22:52
Kan ju vara så att prislappen är lite avhängig att det står Canon på den...

Sedan kan det ju vara så att i pro-segmentet betalar man även för servicen runtomkring. Om det är så just i detta fallet vet jag inte. Men är man inkörd på vissa märken, speciellt företag som varit märkestrogna länge, har man ofta vissa fördelar. Akutservice, låneutrustning, serviceavtal och så vidare.

Men att Canon har stark konkurrens är ju bara bra, annars blir de för slappa:-)

Merläsning

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

187 megapixel med Leica SL2

Leica SL2 får genom en uppdatering till firmware-version 2.0 möjlighet att ta högupplösta med 187 megapixel. Läs mer... 1

Test: Fujifilm X-T4 – Nära fulländning?

Plus Fujifilm fortsätter pricka av vår önskelista och nya X-T4 har fått den mest önskade funktionen: inbyggd bildstabilisering. Tillsammans med snabb serietagning, ny tyst slutare och mycket avancerade videofunktioner börjar vi få svårt att hitta punkter att förbättra. Läs mer... 14

Nya drönarregler skjuts fram till årsskiftet

Nya EU-anpassade regler för drönare skulle införas den 1 juli 2020. Transportstyrelsen meddelar nu att de reglerna skjuts fram sex månader på grund av coronapandemin. Läs mer... 9

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 8

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer... 1

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Miops Capsule360