Proffsfoto

Artiklar > Elinchrom ELB 500 TTL har dubbel TTL-automatik

Elinchrom ELB 500 TTL har dubbel TTL-automatik

Elinchrom ELB 500 TTL är en kompakt och batteridriven studioblixt som kan växla mellan två olika system för TTL-blixtautomatik, dels Elinchroms eget och dels Phottix. Det går att använda ELB 500 TTL ihop med flera andra Elinchrom- eller Phottix-blixtar.

Elinchrom har fortsatt att utveckla det kompakta blixtkonceptet som började med Elinchrom Quadra och sedan efterföljdes med ELB 400. Nya ELB 500 TTL ger flera fördelar jämfört med ELB 400 och tidigare modeller.

Den mest uppenbara nyheten är TTL-blixtautomatik. Blixttillverkare har länge hävdat att TTL-automatik inte är något för studioblixtar, men för batteridrivna studioblixtar som används utanför studion kan TTL-automatik underlätta flera situationer. Ett exempel är om man fotograferar någon som rör sig mot kameran. Då behöver blixteffekten justeras för varje exponering, vilket underlättas avsevärt med TTL-automatik. En annan typisk situation är när bara får några få minuter på sig att fotografera en vd eller kändis och vill hinna med flera olika varianter på olika platser.

TTL kan underlätta. I den har situationen underlättade TTL-automatiken. Det spar tid när modell och fotograf kan röra sig fritt utan att behöva justera effekten manuellt på blixten. Under detta uppdrag för DN fick fotograferingen bara ta fem minuter och det fanns ingen tid att sätta upp utrustningen i förväg. Foto: Magnus Fröderberg

Elinchrom ELB 500 TTL är kompatibel med två olika system för TTL-blixtautomatik, dels Elinchroms eget och dels Phottix. Det innebär att flera ELB 500 TTL kan samarbeta ihop med TTL-blixtautomatik. Det går också kombinera ELB 500 TTL med flera Phottix-blixtar.

För Elinchroms blixtstyrning finns sändaren Transmitter Pro. Den är fysiskt identisk med med Skyport Plus HS. Den som har en Skyport Plus HS kan uppdatera den till en Transmitter Pro med ny mjukvara. Till en början finns stöd för Canon och Nikon, men stöd för Sony, Fujifilm med flera är på gång.

För att kunna använda kortare slutartider än ordinarie blixtsynktid finns en HSS-funktion som pulserar ut ljuset.

En annan stor nyhet är att de dubbla blixtuttagen har fri asymmetri. Tidigare modeller har haft fast asymmetri med ett stegs skillnad i effekt mellan de både uttagen. Med ELB 500 TTL kan effekten styras helt individuellt för varje uttag.

Effekten har höjts till 500 Wattsekunder. En laddning räcker till ungefär 400 blixtar på full effekt. Aggregaten kan också drivas på el genom att ansluta laddaren.

Elinchrom ELB 500 TTL säljs med ett eller två huvuden. Till skillnad mot tidigare modeller har huvudena fast monterad sladd och finns bara i en version. Det är för att undvika kortslutning på grund av felaktig montering av sladden. Ett paket med två huvuden kostar 19 995 kronor inklusive moms. Med bara ett huvud blir priset 18 495 kronor. I priserna ingår en större transportväska med plats för alla tillbehör, en mindre axelremsväska, laddare och två olika reflektorer.Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-03-05. Läst av 1781 personer.
Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 20 kr per månad
2018-03-05 14:42   Jan Rönnlund
Nu har Elinchrome lagt ribban på rätt höjd ;)
TTL och HSS och fri asymmertri kan inte bli fel.
Nu hoppas vi som har storebror ELB1200 att det kommer en uppgradering till den med.

Ser många fördelar med alla nya (i viss mån gammal ) teknik till studio/on location blixtar.

TTL : Sällan man missar en bild om det är bråttom/action/snabba förflyttningar....
snabba förändringar av ljuset på en "location plats"
Ja sen fri asymmetri att kunna variera och välja själv när man inte alltid kan ställa upp blixthuvudena i förhållande till varandra /dem ett stegs skillnad.
Ja ju mer man kan styra ljuset/förhållandet desto bättre.
Tack Elinchrome för riktigt bra blixtar och kul med uppgraderingar som verkligen kommer till nytta.

Tror det här blir en riktig "Hit"

/Janne
2018-03-05 18:21   Dead_Silent
Här kan man följa några, förhoppningsvis opartiska, åsikter om ELB 500 TTL:
https://youtu.be/IHsjoptmi6E

Fri assymetri är för mig personligen den stora nyheten, det är verkligen på tiden tycker jag och bristen på det var den klart största begränsningen med föregångarna.

Jag tycker att det är synd att batteriet inte är kompatibelt med föregångarna. Jag hade hellre sett att formen varit likadan som ELB 400/Quadra och att batteriet var kompatibelt med samtliga generationer.

Nu önskar jag att Elinchrom utökar utbudet på ljusformare och tillbehör anpassade för Q-fästet (dvs utan adapter för standard-Elinchrom-fäste). Det är lite väl skralt kan jag tycka.
2018-03-05 20:30   gamleJ
Ska bli spännande att se hur mycket ljus som kommer ut i hss-läget. Hs teknikens fördel jämfört med hss har ju varit att det gett mer blixtstyrka. Känns som att Elinchrom lite motvilligt tvingats anamma hss. System som Godox har ju kört i åttor runt Elinchrom på sista tiden med billiga produkter som funkar att kombinera med varandra, samt att samtliga har ttl. Jag använder båda systemen eftersom Elinchrom inte kunnat erbjuda något liknande gällande mångsidighet tidigare. Elb 500 skulle fungera toppen istället för Godoxsystemet. Däremot måste Elinchroms hss-lösning vara betydligt mer kraftfull än konkurrenternas om elb 400 med hs-huvud ska kunna ersättas fullt ut.

Jag skulle önska att Elinchrom tog fram små blixtar i speedlightformat som fungerade tillsammans med hs-tekniken. Det blir visserligen att fortsatt endast köra manuellt (bäst i de flesta lägen) men sparar plats och bra att ha om en extra blixt behövs. Borde bli ganska överkomliga i pris. Det går att använda tex Canons speedlights men endast på full effekt och de kan inte styras från sändaren mer än att de utlöses. Detta kräver en mottagare fäst på speedlighten och är en osmidig lösning.
2018-03-06 00:40   jonas18z
Elinchrom ticker jag hat tappat belt de senate, nätdejtar första quadra q kom så var den ju nytänk osv. Nu liggerde efter. Finns egentligen bara två märken att bygga på idag och det är godox och profoto
Svar från froderberg   2018-03-06 09:34
Elinchrom ELB 400 och ELB 500 TTL är betydligt starkare än motsvarande Profoto B2, så nog har Elinchrom sina fördelar.
gamleJ   2018-03-06 13:44
Jo till viss del håller jag med men som Magnus skriver så beror det lite på hur du använder dina blixtar. Jag gjorde ett test med ad200 och elb400 för ett tag sen där jag mätte upp ljuset vid max på ad200 och 1/1000s. Samma sak med elb400, lika avstånd, samma ljusformare. Ad200 gav knappt 2.8 och elb400 11.0 vid max 424ws. Halverar vi ljuset på elb ner till 212ws ger den då f8. Tre stegs skillnad kan ju vara avgörande för vissa uppdrag. Lägg där till en helt annan byggkvalitet och tålighet för väder och vind. Har Elinchrom lyckats bättre än konkurrenterna med sin hss så kan elb500 bli en bra kompromiss med lite av allt.

Fotar du mest porträtt i hyfsat väder och kan ha blixtarna nära är det väl tveksamt med Elinchrom. Jag skulle dock inte ta ut min ad200 i regn eller kraftig kyla. Godox är däremot fantastiskt fina för inomhusbruk och snällt väder :).
jonas18z   2018-03-06 19:01
Det jag menade var inte att just denna eöb 500 är bättre eller sämre än motsvarade godox eller profoto. Problemet är att elinchrom inte har ett vettigt ekosystem. Kollar man på godox så har de alltifrån kamerablixtar till studioblixtar av den lägre styrkan och allt ( nästan) är kompatibelt med alla kameror. De saknar dock något riktigt krafullt. Profoto har riktigt bra saker i de övre segmentet men saknar de lite billigare saker.

Jag ser inte vad elinchrom kommer in i bilden idag. De har denna blixt men inte så mycket mer.
Paul Lindqvist   2018-03-06 19:30
Intressant åsikt om än helt ologisk.. :-)

Elinchrom har ju i och med ELB 500 TTL det mest kompletta utbudet av alla. Dvs de är den enda tillverkaren idag som erbjuder HSS/HS/Dubbel TTL

Om vi bortser från det faktum att Godox inte är på samma nivå, så kan du nu använda speed lights tillsammans med ELB 500 TTL. Du har t.o.m möjlighet att använda dina Canon/Nikon speedlights (på en Odin II sändare) och köra full TTL automatik om du nu så önskar.

Om vi pratar ekosystem så pratar vi inte bara om små speed lights utan även om ljusformare och bakåtkompatibilitet, support och service.

Att de bara skulle ha ELB 500 TTL.. ja du kanske ska surfa in på Elinchrom.com och utbilda dig lite...:-)

Merläsning

TEST: Sony A7 III

Plus Sony har inte snålat med A7 III. Trots att den är betydligt billigare än A7R III är upplösningen den enda riktigt tydliga skillnaden. Det innebär att A7 III är ett stort lyft jämfört med föregångaren A7 II. Läs mer... 13

Tips för fotografering i varmt väder

Sommarvärmen kan ge härliga bilder, men kan också ställa till en del problem för oss fotografer. Här kommer några tips på hur du minimerar dem. Läs mer... 6

Flera nya objektiv från Fujifilm

Som tidigare utlovat lanserar Fujifilm två nya proffsobjektiv. Ett mycket ljusstarkt teleobjektiv, 200 mm f/2 med matchande telekonverter, och en ljusstark vidvinkelzoom. Samtidigt berättar Fujifilm om ytterligare tre kommande objektiv. Läs mer... 26

Interview with Leica about future cameras

Leicas direktör Stefan Daniel berättar tämligen öppet om nuvarande och kommande produkter i en intervju som en av våra kollegor inom EISA gjort. Texten är på engelska. Läs mer... 2

SD Express: Ny standard för extremt snabba SD-kort

I kameravärlden håller vi på och gradvis på och överger SD-kort av typen UHS-I (max 104 MB/s) för de snabbare UHS II-korten (312 MB/s). Och snart kommer ännu snabbare UHS III-kort (max 624 MB/s). Men bortom det kommer nu även SD Express och drastiskt ökade maxstorlekar. Läs mer... 2

Ambitiös och ljusstark normal för Pentax

Ricoh satsar på att nå högsta kvalitet, såväl optiskt som mekaniskt, med nya HD Pentax-D FA* 50 mm f/1,4 SDM AW. Men den höga ambitionen återspeglar sig också i priset och vikten. Läs mer... 3

Sony FE 400/2,8 GM OSS är rekordlätt

Sony vill utmana Canon och Nikon om att locka yrkesfotograferna. Det senaste vapnet i den kampen är ett 400/2,8 supertele som är betydligt lättare än Canons och Nikons motsvarigheter. Läs mer... 29

Nikon utvecklar ultralätt supertele

Nikon utvecklar ett nytt supertele som är tänkt för handhållen fotografering. Det kan göras kortare med hjälp av PF-linser och blir därför lättare utan att tappa ljusstyrka. Läs mer... 9

Två nya Canon 70-200 mm

Canon lanserar två nya versioner av sina 70-200 mm telezoomar med inbyggd bildstabilisering. De har ljusstyrka f/2,8 respektive f/4 och ska framförallt bättre antireflexbehandling än sina föregångare. Läs mer... 7

Test: Elinchrom ELB 500 TTL

Plus Automatik, låg vikt och kompakt format underlättar vardagen för yrkesfotografen. Allt detta ger Elinchroms nya batteridrivna studioblixt ELB 500 TTL. Läs mer... 1

Test: Profoto A1

Plus Profoto A1 kan ses som en ovanligt liten studioblixt eller som en exklusiv speedlight för den som vill ha det bästa. Läs mer... 8

Fujifilm X-T2 får flera nya funktioner

Genom en uppdatering av kamerans mjukvara till version 4.00 får Fujifilm X-T2 flera nya användbara funktioner som utvecklats för storebror X-H1. Läs mer... 7

Teleobjektiv till Fujifilm GFX

Fujifilm visade upp en mockup av teleobjektivet Fujinon GF 250 mm f/4 R LM OIS WR på Fotomässan i Stockholm. Nu är objektivet klart och specifikationerna har blivit offentliga. Samtidigt lanseras en telekonverter och två mellanringar. Läs mer... 11

Prograde först ut med toksnabbt CFexpress-kort

Nu är nästa generations minneskort på väg ut på marknaden. Progrades CFexpress-kort är ungefär dubbelt så snabba som de bästa XQD- och CFast-korten idag. Läs mer... 9

Ny vidvinkelzoom från Leica

Leica SL-systemet växer med en vidvinkelzoom: Leica Super-Vario-Elmar-SL 16-35 mm f/3,5-4,5 Asph. Hög bildkvalitet i alla lägen och snabb fokusering har varit målet under utvecklingen. Läs mer... 6

Ny vidvinkel från Canon

Canon utökar Cinema Eos-serien med en ljusstark vidvinkel. Eftersom alla andra fasta objektiv i serien har en motsvarighet i det vanliga EF-programmet så är frågan om detta objektiv också kommer i EF-version med autofokus. Samtidigt med objektivet lanseras en Cinema Eos-videokamera med fullfomatssensor. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix G9

Plus Lumix G9 är Panasonics toppmodell för stillbildsfoto och särskilt lämplig för actionbilder och fotografering i tuffa miljöer. Läs mer... 5

Test: Sony A7R III

Plus Sony fortsätter sin satsning på att locka yrkesfotografer och seriösa entusiaster. Nu har de uppgraderat sin högupplösta A7R-modell med många små och stora förbättringar som <br> gör den till en betydligt proffsigare kamera. Läs mer... 11

Test: Nikon AF-S Fisheye 8-15/3,5-4,5E ED

Plus Nikon har äntligen ersatt sitt uråldriga fisheye för småbildskameror och precis som Canon valde man att göra ersättaren som en mer mångsidig zoom. Resultatet imponerar. Läs mer... 2

Vi kollar in Elinchroms nya portabla studioblixt med TTL

Bara några dagar innan Fotomässan lanserades Elinchrom ELB500 TTL som säkert kommer bli populär bland många frilansfotografer. Porträttfotografen John Hagby berättar om vad blixten kan göra. Läs mer...