Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Elinchrom ELB 500 TTL har dubbel TTL-automatik

Elinchrom ELB 500 TTL har dubbel TTL-automatik

Elinchrom ELB 500 TTL är en kompakt och batteridriven studioblixt som kan växla mellan två olika system för TTL-blixtautomatik, dels Elinchroms eget och dels Phottix. Det går att använda ELB 500 TTL ihop med flera andra Elinchrom- eller Phottix-blixtar.

Elinchrom har fortsatt att utveckla det kompakta blixtkonceptet som började med Elinchrom Quadra och sedan efterföljdes med ELB 400. Nya ELB 500 TTL ger flera fördelar jämfört med ELB 400 och tidigare modeller.

Den mest uppenbara nyheten är TTL-blixtautomatik. Blixttillverkare har länge hävdat att TTL-automatik inte är något för studioblixtar, men för batteridrivna studioblixtar som används utanför studion kan TTL-automatik underlätta flera situationer. Ett exempel är om man fotograferar någon som rör sig mot kameran. Då behöver blixteffekten justeras för varje exponering, vilket underlättas avsevärt med TTL-automatik. En annan typisk situation är när bara får några få minuter på sig att fotografera en vd eller kändis och vill hinna med flera olika varianter på olika platser.

TTL kan underlätta. I den har situationen underlättade TTL-automatiken. Det spar tid när modell och fotograf kan röra sig fritt utan att behöva justera effekten manuellt på blixten. Under detta uppdrag för DN fick fotograferingen bara ta fem minuter och det fanns ingen tid att sätta upp utrustningen i förväg. Foto: Magnus Fröderberg

Elinchrom ELB 500 TTL är kompatibel med två olika system för TTL-blixtautomatik, dels Elinchroms eget och dels Phottix. Det innebär att flera ELB 500 TTL kan samarbeta ihop med TTL-blixtautomatik. Det går också kombinera ELB 500 TTL med flera Phottix-blixtar.

För Elinchroms blixtstyrning finns sändaren Transmitter Pro. Den är fysiskt identisk med med Skyport Plus HS. Den som har en Skyport Plus HS kan uppdatera den till en Transmitter Pro med ny mjukvara. Till en början finns stöd för Canon och Nikon, men stöd för Sony, Fujifilm med flera är på gång.

För att kunna använda kortare slutartider än ordinarie blixtsynktid finns en HSS-funktion som pulserar ut ljuset.

En annan stor nyhet är att de dubbla blixtuttagen har fri asymmetri. Tidigare modeller har haft fast asymmetri med ett stegs skillnad i effekt mellan de både uttagen. Med ELB 500 TTL kan effekten styras helt individuellt för varje uttag.

Effekten har höjts till 500 Wattsekunder. En laddning räcker till ungefär 400 blixtar på full effekt. Aggregaten kan också drivas på el genom att ansluta laddaren.

Elinchrom ELB 500 TTL säljs med ett eller två huvuden. Till skillnad mot tidigare modeller har huvudena fast monterad sladd och finns bara i en version. Det är för att undvika kortslutning på grund av felaktig montering av sladden. Ett paket med två huvuden kostar 19 995 kronor inklusive moms. Med bara ett huvud blir priset 18 495 kronor. I priserna ingår en större transportväska med plats för alla tillbehör, en mindre axelremsväska, laddare och två olika reflektorer.Publicerad 2018-03-05. Läst av 2582 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-03-05 14:42   Jan Rönnlund
Nu har Elinchrome lagt ribban på rätt höjd ;)
TTL och HSS och fri asymmertri kan inte bli fel.
Nu hoppas vi som har storebror ELB1200 att det kommer en uppgradering till den med.

Ser många fördelar med alla nya (i viss mån gammal ) teknik till studio/on location blixtar.

TTL : Sällan man missar en bild om det är bråttom/action/snabba förflyttningar....
snabba förändringar av ljuset på en "location plats"
Ja sen fri asymmetri att kunna variera och välja själv när man inte alltid kan ställa upp blixthuvudena i förhållande till varandra /dem ett stegs skillnad.
Ja ju mer man kan styra ljuset/förhållandet desto bättre.
Tack Elinchrome för riktigt bra blixtar och kul med uppgraderingar som verkligen kommer till nytta.

Tror det här blir en riktig "Hit"

/Janne
2018-03-05 18:21   Dead_Silent
Här kan man följa några, förhoppningsvis opartiska, åsikter om ELB 500 TTL:
https://youtu.be/IHsjoptmi6E

Fri assymetri är för mig personligen den stora nyheten, det är verkligen på tiden tycker jag och bristen på det var den klart största begränsningen med föregångarna.

Jag tycker att det är synd att batteriet inte är kompatibelt med föregångarna. Jag hade hellre sett att formen varit likadan som ELB 400/Quadra och att batteriet var kompatibelt med samtliga generationer.

Nu önskar jag att Elinchrom utökar utbudet på ljusformare och tillbehör anpassade för Q-fästet (dvs utan adapter för standard-Elinchrom-fäste). Det är lite väl skralt kan jag tycka.
2018-03-05 20:30   gamleJ
Ska bli spännande att se hur mycket ljus som kommer ut i hss-läget. Hs teknikens fördel jämfört med hss har ju varit att det gett mer blixtstyrka. Känns som att Elinchrom lite motvilligt tvingats anamma hss. System som Godox har ju kört i åttor runt Elinchrom på sista tiden med billiga produkter som funkar att kombinera med varandra, samt att samtliga har ttl. Jag använder båda systemen eftersom Elinchrom inte kunnat erbjuda något liknande gällande mångsidighet tidigare. Elb 500 skulle fungera toppen istället för Godoxsystemet. Däremot måste Elinchroms hss-lösning vara betydligt mer kraftfull än konkurrenternas om elb 400 med hs-huvud ska kunna ersättas fullt ut.

Jag skulle önska att Elinchrom tog fram små blixtar i speedlightformat som fungerade tillsammans med hs-tekniken. Det blir visserligen att fortsatt endast köra manuellt (bäst i de flesta lägen) men sparar plats och bra att ha om en extra blixt behövs. Borde bli ganska överkomliga i pris. Det går att använda tex Canons speedlights men endast på full effekt och de kan inte styras från sändaren mer än att de utlöses. Detta kräver en mottagare fäst på speedlighten och är en osmidig lösning.
2018-03-06 00:40   jonas18z
Elinchrom ticker jag hat tappat belt de senate, nätdejtar första quadra q kom så var den ju nytänk osv. Nu liggerde efter. Finns egentligen bara två märken att bygga på idag och det är godox och profoto
Svar från froderberg 2018-03-06 09:34
Elinchrom ELB 400 och ELB 500 TTL är betydligt starkare än motsvarande Profoto B2, så nog har Elinchrom sina fördelar.
gamleJ 2018-03-06 13:44
Jo till viss del håller jag med men som Magnus skriver så beror det lite på hur du använder dina blixtar. Jag gjorde ett test med ad200 och elb400 för ett tag sen där jag mätte upp ljuset vid max på ad200 och 1/1000s. Samma sak med elb400, lika avstånd, samma ljusformare. Ad200 gav knappt 2.8 och elb400 11.0 vid max 424ws. Halverar vi ljuset på elb ner till 212ws ger den då f8. Tre stegs skillnad kan ju vara avgörande för vissa uppdrag. Lägg där till en helt annan byggkvalitet och tålighet för väder och vind. Har Elinchrom lyckats bättre än konkurrenterna med sin hss så kan elb500 bli en bra kompromiss med lite av allt.

Fotar du mest porträtt i hyfsat väder och kan ha blixtarna nära är det väl tveksamt med Elinchrom. Jag skulle dock inte ta ut min ad200 i regn eller kraftig kyla. Godox är däremot fantastiskt fina för inomhusbruk och snällt väder :).
jonas18z 2018-03-06 19:01
Det jag menade var inte att just denna eöb 500 är bättre eller sämre än motsvarade godox eller profoto. Problemet är att elinchrom inte har ett vettigt ekosystem. Kollar man på godox så har de alltifrån kamerablixtar till studioblixtar av den lägre styrkan och allt ( nästan) är kompatibelt med alla kameror. De saknar dock något riktigt krafullt. Profoto har riktigt bra saker i de övre segmentet men saknar de lite billigare saker.

Jag ser inte vad elinchrom kommer in i bilden idag. De har denna blixt men inte så mycket mer.
Paul Lindqvist 2018-03-06 19:30
Intressant åsikt om än helt ologisk.. :-)

Elinchrom har ju i och med ELB 500 TTL det mest kompletta utbudet av alla. Dvs de är den enda tillverkaren idag som erbjuder HSS/HS/Dubbel TTL

Om vi bortser från det faktum att Godox inte är på samma nivå, så kan du nu använda speed lights tillsammans med ELB 500 TTL. Du har t.o.m möjlighet att använda dina Canon/Nikon speedlights (på en Odin II sändare) och köra full TTL automatik om du nu så önskar.

Om vi pratar ekosystem så pratar vi inte bara om små speed lights utan även om ljusformare och bakåtkompatibilitet, support och service.

Att de bara skulle ha ELB 500 TTL.. ja du kanske ska surfa in på Elinchrom.com och utbilda dig lite...:-)

Merläsning

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer...

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 18

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 6

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 4

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

Canon EOS R5 tar 20 bilder/s

Nu berättar Canon mer den spegelfria "high end"-kamera som ska lanseras senare i år. Bland annat kommer Canon Eos R5 kunna ta 20 bilder per sekund och filma i 8K. Läs mer... 30

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar