Annons

Proffsfoto

Artiklar > Elinchrom ELB 500 TTL har dubbel TTL-automatik

Elinchrom ELB 500 TTL har dubbel TTL-automatik

Elinchrom ELB 500 TTL är en kompakt och batteridriven studioblixt som kan växla mellan två olika system för TTL-blixtautomatik, dels Elinchroms eget och dels Phottix. Det går att använda ELB 500 TTL ihop med flera andra Elinchrom- eller Phottix-blixtar.

Elinchrom har fortsatt att utveckla det kompakta blixtkonceptet som började med Elinchrom Quadra och sedan efterföljdes med ELB 400. Nya ELB 500 TTL ger flera fördelar jämfört med ELB 400 och tidigare modeller.

Den mest uppenbara nyheten är TTL-blixtautomatik. Blixttillverkare har länge hävdat att TTL-automatik inte är något för studioblixtar, men för batteridrivna studioblixtar som används utanför studion kan TTL-automatik underlätta flera situationer. Ett exempel är om man fotograferar någon som rör sig mot kameran. Då behöver blixteffekten justeras för varje exponering, vilket underlättas avsevärt med TTL-automatik. En annan typisk situation är när bara får några få minuter på sig att fotografera en vd eller kändis och vill hinna med flera olika varianter på olika platser.

TTL kan underlätta. I den har situationen underlättade TTL-automatiken. Det spar tid när modell och fotograf kan röra sig fritt utan att behöva justera effekten manuellt på blixten. Under detta uppdrag för DN fick fotograferingen bara ta fem minuter och det fanns ingen tid att sätta upp utrustningen i förväg. Foto: Magnus Fröderberg

Elinchrom ELB 500 TTL är kompatibel med två olika system för TTL-blixtautomatik, dels Elinchroms eget och dels Phottix. Det innebär att flera ELB 500 TTL kan samarbeta ihop med TTL-blixtautomatik. Det går också kombinera ELB 500 TTL med flera Phottix-blixtar.

För Elinchroms blixtstyrning finns sändaren Transmitter Pro. Den är fysiskt identisk med med Skyport Plus HS. Den som har en Skyport Plus HS kan uppdatera den till en Transmitter Pro med ny mjukvara. Till en början finns stöd för Canon och Nikon, men stöd för Sony, Fujifilm med flera är på gång.

För att kunna använda kortare slutartider än ordinarie blixtsynktid finns en HSS-funktion som pulserar ut ljuset.

En annan stor nyhet är att de dubbla blixtuttagen har fri asymmetri. Tidigare modeller har haft fast asymmetri med ett stegs skillnad i effekt mellan de både uttagen. Med ELB 500 TTL kan effekten styras helt individuellt för varje uttag.

Effekten har höjts till 500 Wattsekunder. En laddning räcker till ungefär 400 blixtar på full effekt. Aggregaten kan också drivas på el genom att ansluta laddaren.

Elinchrom ELB 500 TTL säljs med ett eller två huvuden. Till skillnad mot tidigare modeller har huvudena fast monterad sladd och finns bara i en version. Det är för att undvika kortslutning på grund av felaktig montering av sladden. Ett paket med två huvuden kostar 19 995 kronor inklusive moms. Med bara ett huvud blir priset 18 495 kronor. I priserna ingår en större transportväska med plats för alla tillbehör, en mindre axelremsväska, laddare och två olika reflektorer.Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-03-05. Läst av 1926 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-03-05 14:42   Jan Rönnlund
Nu har Elinchrome lagt ribban på rätt höjd ;)
TTL och HSS och fri asymmertri kan inte bli fel.
Nu hoppas vi som har storebror ELB1200 att det kommer en uppgradering till den med.

Ser många fördelar med alla nya (i viss mån gammal ) teknik till studio/on location blixtar.

TTL : Sällan man missar en bild om det är bråttom/action/snabba förflyttningar....
snabba förändringar av ljuset på en "location plats"
Ja sen fri asymmetri att kunna variera och välja själv när man inte alltid kan ställa upp blixthuvudena i förhållande till varandra /dem ett stegs skillnad.
Ja ju mer man kan styra ljuset/förhållandet desto bättre.
Tack Elinchrome för riktigt bra blixtar och kul med uppgraderingar som verkligen kommer till nytta.

Tror det här blir en riktig "Hit"

/Janne
2018-03-05 18:21   Dead_Silent
Här kan man följa några, förhoppningsvis opartiska, åsikter om ELB 500 TTL:
https://youtu.be/IHsjoptmi6E

Fri assymetri är för mig personligen den stora nyheten, det är verkligen på tiden tycker jag och bristen på det var den klart största begränsningen med föregångarna.

Jag tycker att det är synd att batteriet inte är kompatibelt med föregångarna. Jag hade hellre sett att formen varit likadan som ELB 400/Quadra och att batteriet var kompatibelt med samtliga generationer.

Nu önskar jag att Elinchrom utökar utbudet på ljusformare och tillbehör anpassade för Q-fästet (dvs utan adapter för standard-Elinchrom-fäste). Det är lite väl skralt kan jag tycka.
2018-03-05 20:30   gamleJ
Ska bli spännande att se hur mycket ljus som kommer ut i hss-läget. Hs teknikens fördel jämfört med hss har ju varit att det gett mer blixtstyrka. Känns som att Elinchrom lite motvilligt tvingats anamma hss. System som Godox har ju kört i åttor runt Elinchrom på sista tiden med billiga produkter som funkar att kombinera med varandra, samt att samtliga har ttl. Jag använder båda systemen eftersom Elinchrom inte kunnat erbjuda något liknande gällande mångsidighet tidigare. Elb 500 skulle fungera toppen istället för Godoxsystemet. Däremot måste Elinchroms hss-lösning vara betydligt mer kraftfull än konkurrenternas om elb 400 med hs-huvud ska kunna ersättas fullt ut.

Jag skulle önska att Elinchrom tog fram små blixtar i speedlightformat som fungerade tillsammans med hs-tekniken. Det blir visserligen att fortsatt endast köra manuellt (bäst i de flesta lägen) men sparar plats och bra att ha om en extra blixt behövs. Borde bli ganska överkomliga i pris. Det går att använda tex Canons speedlights men endast på full effekt och de kan inte styras från sändaren mer än att de utlöses. Detta kräver en mottagare fäst på speedlighten och är en osmidig lösning.
2018-03-06 00:40   jonas18z
Elinchrom ticker jag hat tappat belt de senate, nätdejtar första quadra q kom så var den ju nytänk osv. Nu liggerde efter. Finns egentligen bara två märken att bygga på idag och det är godox och profoto
Svar från froderberg   2018-03-06 09:34
Elinchrom ELB 400 och ELB 500 TTL är betydligt starkare än motsvarande Profoto B2, så nog har Elinchrom sina fördelar.
gamleJ   2018-03-06 13:44
Jo till viss del håller jag med men som Magnus skriver så beror det lite på hur du använder dina blixtar. Jag gjorde ett test med ad200 och elb400 för ett tag sen där jag mätte upp ljuset vid max på ad200 och 1/1000s. Samma sak med elb400, lika avstånd, samma ljusformare. Ad200 gav knappt 2.8 och elb400 11.0 vid max 424ws. Halverar vi ljuset på elb ner till 212ws ger den då f8. Tre stegs skillnad kan ju vara avgörande för vissa uppdrag. Lägg där till en helt annan byggkvalitet och tålighet för väder och vind. Har Elinchrom lyckats bättre än konkurrenterna med sin hss så kan elb500 bli en bra kompromiss med lite av allt.

Fotar du mest porträtt i hyfsat väder och kan ha blixtarna nära är det väl tveksamt med Elinchrom. Jag skulle dock inte ta ut min ad200 i regn eller kraftig kyla. Godox är däremot fantastiskt fina för inomhusbruk och snällt väder :).
jonas18z   2018-03-06 19:01
Det jag menade var inte att just denna eöb 500 är bättre eller sämre än motsvarade godox eller profoto. Problemet är att elinchrom inte har ett vettigt ekosystem. Kollar man på godox så har de alltifrån kamerablixtar till studioblixtar av den lägre styrkan och allt ( nästan) är kompatibelt med alla kameror. De saknar dock något riktigt krafullt. Profoto har riktigt bra saker i de övre segmentet men saknar de lite billigare saker.

Jag ser inte vad elinchrom kommer in i bilden idag. De har denna blixt men inte så mycket mer.
Paul Lindqvist   2018-03-06 19:30
Intressant åsikt om än helt ologisk.. :-)

Elinchrom har ju i och med ELB 500 TTL det mest kompletta utbudet av alla. Dvs de är den enda tillverkaren idag som erbjuder HSS/HS/Dubbel TTL

Om vi bortser från det faktum att Godox inte är på samma nivå, så kan du nu använda speed lights tillsammans med ELB 500 TTL. Du har t.o.m möjlighet att använda dina Canon/Nikon speedlights (på en Odin II sändare) och köra full TTL automatik om du nu så önskar.

Om vi pratar ekosystem så pratar vi inte bara om små speed lights utan även om ljusformare och bakåtkompatibilitet, support och service.

Att de bara skulle ha ELB 500 TTL.. ja du kanske ska surfa in på Elinchrom.com och utbilda dig lite...:-)

Merläsning

En närmare titt på Fujifilms nyheter

Plus Vi har fått chansen att snacka med med Fujifilms ingenjörer om deras senaste sensorer, kameror och objektiv. Och givetvis kollade vi även lite närmare på prylarna. Läs mer...

Laowa ska göra objektiv till Canon Eos R och Nikon Z

Laowa har på bara några få år lanserat en hel rad udda objektiv, men verkar nu bli första tredjepartstillverkare med objektiv till Canons och Nikons nya spegelfria system. De skall även göra att supervidvinkel till Fujifilm GFX och mycket annat spännande. Läs mer... 1

Sony visar muskler

Plus Vi besökte Sonys monter, de har ju nu uppnått en mycket stark position på den lönsamma småbildsdelen av systemkameramarknaden. Nu vill de visa hur de skall bibehålla och förstärka den positionen. Läs mer... 2

Nytt från Loupedeck & Eizo + Skylum utmanar Lightroom

Vi tog en titt på nya Loupedeck, ny skärm och ny version av Color Navigator från Eizo plus att vi pratade med Skylum som bygger vidare på sin Lightroom-utmanare Luminar. Läs mer...

Första intrycket av Zeiss ZX1

Plus Vi fick en första titt på Zeiss nya Batis 40 mm f/2 deras nya kamera, ZX1. En klassisk Zeiss-nyhet och en mycket mer otippad. Läs mer... 15

Zeiss ZX1 - kompakt fullformatare

Zeiss ZX1 en kompaktkamera med fullformatssensor som har Photoshop Lightroom CC inbyggt. Läs mer... 24

Vi kollar in Panasonics fullformatare Lumix S1R

Plus Så har det blivit dags för Photokina-mässan igen, något som märks på nyhetsflödet. Första dagen är pressdag, själva mässan är inte öppen ännu, men vi besökte ett antal presskonferenser. Läs mer... 6

Zeiss-objekiv med Sony E-fattning

Zeiss bygger ut sin Batis-serie med ytterligare ett objektiv. Serien sträcker sig nu från 18 till 135 mm och har autofokus till skillnad mot Loxia-serien. Läs mer... 1

Sigma lanserar fem nya objektiv

Inför Photokina-mässan utökar Sigma sitt objektivprogram med två nya Art-objektiv, ett objektiv för spegelfria kameror samt två telezoomar i Sports-serien. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 har IBIS och snabb AF

Fujifilm utökar mellanformatsserien GFX med två nya modeller. GFX 50R är en kompaktare version av GFX 50S med "mätsökarlook". GFX 100 är världens första mellanformatskamera med inbyggd bildstabilisering och fasdetekterande autofokus. Läs mer... 15

Två fullformatare från Panasonic

UPPDATERAD. Panasonic håller på att utveckla två fullformatskameror: Lumix S1R och Lumix S1. Det är i grunden samma kamera men med olika sensorer. Panasonic lanserar även ett nytt objektiv för Micro Four Thirds. Läs mer... 10

Panasonic, Leica och Sigma delar objektivfattning

L-Mount Alliance är namnet på ett nytt samarbete mellan Leica, Panasonic och Sigma. De tre företagen kommer att utveckla produkter med Leicas L-fattning som redan används med flera av Leica spegelfria kameror. Läs mer... 5

Ricoh GR III kommer till våren

I samband med Photokina-mässan i Köln meddelar Ricoh att de håller på att utveckla en tredje generation av kvalitetskompakten GR med APS-C-sensor. Läs mer... 11

Ny mellanformatare: Leica S3

Leica S3 är en försiktig uppdatering av Leica S typ 007 med fler pixlar och video med full sensorbredd. Samtidigt presenterade Leica en produktplan för objektiv med L-fattning. Läs mer... 3

Vädertätat makrotele från Irix

Irix 150 mm f/2,8 Macro 1:1 är precis som namnet antyder ett teleobjektiv som återger motiv med skala 1:1 vid närgränsen. Det säljs med fattningar för Canon EF , Nikon F och - hör och häpna - Pentax K. Läs mer... 1

Ljusstark vidvinkel från Sony

Sony kompletterar sin ljusstarka vidvinkel 35 mm f/1,4 med en 24 mm f/1,4 - en klassisk kombination bland bildjournalister. Läs mer... 7

Test: Nikon AF-S 28/1,4E ED

Plus Nikon har äntligen ersatt sina gamla ­klassiska 28 mm f/1,4 med en ny och modern version: AF-S 28 mm f/1,4E ED. Objektivet imponerar mer än sina syskon 24 mm f/1,4 och 35 mm f/1,4. Läs mer... 2

Profoto B10: Kompakt batteridriven studioblixt

Profoto B10 är en betydligt mindre blixt än storebror B1/B1X, vilket gör att B10 är lättare att ta med sig ut i fält eller använda på en bom. B10 går också att använda som videobelysning. Läs mer... 3

Adobe avslöjar nyheter i kommande Photoshop

I nästa version av Photoshop kommer verktyget "Innehållsmedveten fyllning" (Content-Aware Fill) att utvecklas mer och få fler inställningsmöjligheter. Adobe visar hur i en video. Adobe kommer också ta bort stöd för en del äldre operativsystem. Läs mer... 8

Test: Benq SW240

Plus Sedan några år har Benq utmanat Eizo på marknaden för skärmar för fotografer. Vi har testat deras nya Benq SW240 - en prisvärd 24-tumsskärm med avancerad färghantering och som kan hårdvarukalibreras från datorn. Läs mer... 10

Elinchrom ELB 500 TTL To Go - Free Elinchrom Adapter