Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Elinchrom ELB 500 TTL har dubbel TTL-automatik

Elinchrom ELB 500 TTL har dubbel TTL-automatik

Elinchrom ELB 500 TTL är en kompakt och batteridriven studioblixt som kan växla mellan två olika system för TTL-blixtautomatik, dels Elinchroms eget och dels Phottix. Det går att använda ELB 500 TTL ihop med flera andra Elinchrom- eller Phottix-blixtar.

Elinchrom har fortsatt att utveckla det kompakta blixtkonceptet som började med Elinchrom Quadra och sedan efterföljdes med ELB 400. Nya ELB 500 TTL ger flera fördelar jämfört med ELB 400 och tidigare modeller.

Den mest uppenbara nyheten är TTL-blixtautomatik. Blixttillverkare har länge hävdat att TTL-automatik inte är något för studioblixtar, men för batteridrivna studioblixtar som används utanför studion kan TTL-automatik underlätta flera situationer. Ett exempel är om man fotograferar någon som rör sig mot kameran. Då behöver blixteffekten justeras för varje exponering, vilket underlättas avsevärt med TTL-automatik. En annan typisk situation är när bara får några få minuter på sig att fotografera en vd eller kändis och vill hinna med flera olika varianter på olika platser.

TTL kan underlätta. I den har situationen underlättade TTL-automatiken. Det spar tid när modell och fotograf kan röra sig fritt utan att behöva justera effekten manuellt på blixten. Under detta uppdrag för DN fick fotograferingen bara ta fem minuter och det fanns ingen tid att sätta upp utrustningen i förväg. Foto: Magnus Fröderberg

Elinchrom ELB 500 TTL är kompatibel med två olika system för TTL-blixtautomatik, dels Elinchroms eget och dels Phottix. Det innebär att flera ELB 500 TTL kan samarbeta ihop med TTL-blixtautomatik. Det går också kombinera ELB 500 TTL med flera Phottix-blixtar.

För Elinchroms blixtstyrning finns sändaren Transmitter Pro. Den är fysiskt identisk med med Skyport Plus HS. Den som har en Skyport Plus HS kan uppdatera den till en Transmitter Pro med ny mjukvara. Till en början finns stöd för Canon och Nikon, men stöd för Sony, Fujifilm med flera är på gång.

För att kunna använda kortare slutartider än ordinarie blixtsynktid finns en HSS-funktion som pulserar ut ljuset.

En annan stor nyhet är att de dubbla blixtuttagen har fri asymmetri. Tidigare modeller har haft fast asymmetri med ett stegs skillnad i effekt mellan de både uttagen. Med ELB 500 TTL kan effekten styras helt individuellt för varje uttag.

Effekten har höjts till 500 Wattsekunder. En laddning räcker till ungefär 400 blixtar på full effekt. Aggregaten kan också drivas på el genom att ansluta laddaren.

Elinchrom ELB 500 TTL säljs med ett eller två huvuden. Till skillnad mot tidigare modeller har huvudena fast monterad sladd och finns bara i en version. Det är för att undvika kortslutning på grund av felaktig montering av sladden. Ett paket med två huvuden kostar 19 995 kronor inklusive moms. Med bara ett huvud blir priset 18 495 kronor. I priserna ingår en större transportväska med plats för alla tillbehör, en mindre axelremsväska, laddare och två olika reflektorer.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-03-05. Läst av 2064 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-03-05 14:42   Jan Rönnlund
Nu har Elinchrome lagt ribban på rätt höjd ;)
TTL och HSS och fri asymmertri kan inte bli fel.
Nu hoppas vi som har storebror ELB1200 att det kommer en uppgradering till den med.

Ser många fördelar med alla nya (i viss mån gammal ) teknik till studio/on location blixtar.

TTL : Sällan man missar en bild om det är bråttom/action/snabba förflyttningar....
snabba förändringar av ljuset på en "location plats"
Ja sen fri asymmetri att kunna variera och välja själv när man inte alltid kan ställa upp blixthuvudena i förhållande till varandra /dem ett stegs skillnad.
Ja ju mer man kan styra ljuset/förhållandet desto bättre.
Tack Elinchrome för riktigt bra blixtar och kul med uppgraderingar som verkligen kommer till nytta.

Tror det här blir en riktig "Hit"

/Janne
2018-03-05 18:21   Dead_Silent
Här kan man följa några, förhoppningsvis opartiska, åsikter om ELB 500 TTL:
https://youtu.be/IHsjoptmi6E

Fri assymetri är för mig personligen den stora nyheten, det är verkligen på tiden tycker jag och bristen på det var den klart största begränsningen med föregångarna.

Jag tycker att det är synd att batteriet inte är kompatibelt med föregångarna. Jag hade hellre sett att formen varit likadan som ELB 400/Quadra och att batteriet var kompatibelt med samtliga generationer.

Nu önskar jag att Elinchrom utökar utbudet på ljusformare och tillbehör anpassade för Q-fästet (dvs utan adapter för standard-Elinchrom-fäste). Det är lite väl skralt kan jag tycka.
2018-03-05 20:30   gamleJ
Ska bli spännande att se hur mycket ljus som kommer ut i hss-läget. Hs teknikens fördel jämfört med hss har ju varit att det gett mer blixtstyrka. Känns som att Elinchrom lite motvilligt tvingats anamma hss. System som Godox har ju kört i åttor runt Elinchrom på sista tiden med billiga produkter som funkar att kombinera med varandra, samt att samtliga har ttl. Jag använder båda systemen eftersom Elinchrom inte kunnat erbjuda något liknande gällande mångsidighet tidigare. Elb 500 skulle fungera toppen istället för Godoxsystemet. Däremot måste Elinchroms hss-lösning vara betydligt mer kraftfull än konkurrenternas om elb 400 med hs-huvud ska kunna ersättas fullt ut.

Jag skulle önska att Elinchrom tog fram små blixtar i speedlightformat som fungerade tillsammans med hs-tekniken. Det blir visserligen att fortsatt endast köra manuellt (bäst i de flesta lägen) men sparar plats och bra att ha om en extra blixt behövs. Borde bli ganska överkomliga i pris. Det går att använda tex Canons speedlights men endast på full effekt och de kan inte styras från sändaren mer än att de utlöses. Detta kräver en mottagare fäst på speedlighten och är en osmidig lösning.
2018-03-06 00:40   jonas18z
Elinchrom ticker jag hat tappat belt de senate, nätdejtar första quadra q kom så var den ju nytänk osv. Nu liggerde efter. Finns egentligen bara två märken att bygga på idag och det är godox och profoto
Svar från froderberg   2018-03-06 09:34
Elinchrom ELB 400 och ELB 500 TTL är betydligt starkare än motsvarande Profoto B2, så nog har Elinchrom sina fördelar.
gamleJ   2018-03-06 13:44
Jo till viss del håller jag med men som Magnus skriver så beror det lite på hur du använder dina blixtar. Jag gjorde ett test med ad200 och elb400 för ett tag sen där jag mätte upp ljuset vid max på ad200 och 1/1000s. Samma sak med elb400, lika avstånd, samma ljusformare. Ad200 gav knappt 2.8 och elb400 11.0 vid max 424ws. Halverar vi ljuset på elb ner till 212ws ger den då f8. Tre stegs skillnad kan ju vara avgörande för vissa uppdrag. Lägg där till en helt annan byggkvalitet och tålighet för väder och vind. Har Elinchrom lyckats bättre än konkurrenterna med sin hss så kan elb500 bli en bra kompromiss med lite av allt.

Fotar du mest porträtt i hyfsat väder och kan ha blixtarna nära är det väl tveksamt med Elinchrom. Jag skulle dock inte ta ut min ad200 i regn eller kraftig kyla. Godox är däremot fantastiskt fina för inomhusbruk och snällt väder :).
jonas18z   2018-03-06 19:01
Det jag menade var inte att just denna eöb 500 är bättre eller sämre än motsvarade godox eller profoto. Problemet är att elinchrom inte har ett vettigt ekosystem. Kollar man på godox så har de alltifrån kamerablixtar till studioblixtar av den lägre styrkan och allt ( nästan) är kompatibelt med alla kameror. De saknar dock något riktigt krafullt. Profoto har riktigt bra saker i de övre segmentet men saknar de lite billigare saker.

Jag ser inte vad elinchrom kommer in i bilden idag. De har denna blixt men inte så mycket mer.
Paul Lindqvist   2018-03-06 19:30
Intressant åsikt om än helt ologisk.. :-)

Elinchrom har ju i och med ELB 500 TTL det mest kompletta utbudet av alla. Dvs de är den enda tillverkaren idag som erbjuder HSS/HS/Dubbel TTL

Om vi bortser från det faktum att Godox inte är på samma nivå, så kan du nu använda speed lights tillsammans med ELB 500 TTL. Du har t.o.m möjlighet att använda dina Canon/Nikon speedlights (på en Odin II sändare) och köra full TTL automatik om du nu så önskar.

Om vi pratar ekosystem så pratar vi inte bara om små speed lights utan även om ljusformare och bakåtkompatibilitet, support och service.

Att de bara skulle ha ELB 500 TTL.. ja du kanske ska surfa in på Elinchrom.com och utbilda dig lite...:-)

Merläsning

GP har anställt fyra pressfotografer

Nu är rekryteringen av fyra pressfotografer till Göteborgs-Posten klar. Den 1 mars börjar de nya fotograferna sina nya anställningar på tidningen. Läs mer... 3

Telezoom till Fujifilm GFX

Fujifilms nionde objektiv till mellanformatsserien GFX är en relativt lätt telezooom: Fujinon GF 100-200 mm f/5,6 R LM OIS WR. Läs mer...

Nya funktioner till Nikon Z6 och Z7

I samband med CES-mässan i Las Vegas har Nikon tillkännagivit att de håller på att utveckla fler funktioner till Nikon Z6 och Z7. Läs mer... 12

Nikon Z 14–30/4 S: Ultravidvinkel med filterfattning

Nikons nya Z-fattning gör det möjligt att konstruera objektiv som tidigare inte var möjliga. Nikon Z 14–30 mm f/4 S är ett exempel på detta. Till skillnad från andra zoomar med 14 mm brännvidd för fullformat så har objektivet filterfattning. Läs mer... 6

Panasonic avslöjar mer om Lumix S

Panasonics spegelfria fullformatare närmar sig. I samband med CES-mässan i Las Vegas avslöjar Panasonic mer om kommande Lumix S1 och S1R. Läs mer...

Test: Nikon Z7

Plus Efter åratal av rykten och kryptiska intervjusvar kom så Nikon till slut till skott och presenterade det alla väntat på: ett nytt spegelfritt system riktat till entusiaster och proffs. Första modellen ut är Z7, på många sätt en spegelfri D850. Läs mer... 28

Test: Canons tre nya TS-E-objektiv

Plus Objektiv med tilt- och skiftfunktion ger unika bildmöjligheter. Canon har nu fem objektiv i sitt utbud med dessa funktioner. Vi har testat de tre nyaste som alla ger en fantastisk bildkvalitet. Läs mer... 1

Test: Canon EF 70-200/4L IS II USM

Plus Canon har uppdaterat sina storsäljande 70-200 mm telezoomar. Den större och ljusstarkare f/2,8-versionen är nästan identisk med sin föregångare, men den mindre och smidigare f/4-versionen är mer omgjord. Därför har vi valt att testa nya Canon EF 70-200 mm f/4L IS II USM. Läs mer...

NYA-EVO Fjord 60-C: Ryggsäck för fotografer på äventyr

NYA-EVO är ett nytt märke på marknaden för fotoväskor. Bolaget var delvis svenskt i starten, men ligger nu i Belgien. De är nu på gång med sin andra fotoryggsäck. Läs mer... 2

Först med kulled i titan

Det amerikanska företaget Colorado Tripod Company hävdar att de gjort världens första kulled i titan, vilket gör den lättare än motsvarande kulleder i magnesium eller aluminium. Läs mer... 13

VSCO blir bara mobilapp - datorversionen läggs ner

VSCO meddelar i sin webbutik att från och med 1 mars 2019 så kommer deras filter bara finnas för mobila enheter och inte längre för datorer. Läs mer... 8

Tetenal i ekonomisk kris

Det tyska fotokemiföretaget Tetenal har hamnat i ekonomisk turbulens på grund av försendade leveranser från underleverantörer som i sin tur har problem. Läs mer... 1

Sony återkallar firmware till A7 III och A7R III

Det är firmware-version 2.0 till Sony A7 III och A7R III som återkallats av Sony. Läs mer... 7

Wacom Cintiq Pro 32: Dator, ritplatta och skärm i ett

Wacom Cintiq Pro 32 är inte bara en pekskärm som kan användas med en penna. I skärmen kan även en datormodul dockas. Läs mer... 4

Test: Laowa 12/2,8 Zero D + Magic Shift Converter

Plus Venus Optics är ett litet finurligt företag som på senare år har utvecklat smarta och ganska udda objektiv under namnet Laowa. Vi har testat deras ultravidvinkel 12/2,8 Zero D med en skiftbar telekonverter kallad Magic Shift Converter. Och visst är den lite magisk. Läs mer... 1

Test: Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-objektiv med fasta brännvidder har imponerat stort i flera av våra tester. Zoomarna har däremot inte excellerat på samma sätt, tills nu. Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art är en riktigt bra vidvinkelzoom. Läs mer...

Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Råkonverteringsprogrammet Capture One är en stark konkurrent till Adobe Lightroom. Version 12 har fått flera förbättringar och nya funktioner. Läs mer... 13

Test: Tamron 70-210/4 Di VC USD

Plus Tamron fortsätter utmana Canon och Nikon med prisvärda alternativ till några av deras mest populära objektiv. Nu har turen kommit till deras budgetversioner av 70-200-zoomar, de med maxbländare 4. Vi har testat Tamron 70-210 mm f/4 Di VC USD. Läs mer... 3

Tre Fujifilm-kameror får nya funktioner

Fujifilms toppmodeller X-H1, X-T3 och GFX 50S får nya funktioner och flera förbättringar genom ny inbyggd programvara (firmware). Läs mer... 14

Dokumentära bilder säljer bostäder

Svenskarna upplever ofta bostadsannonser som generiska och klyschiga. Fastighetsbyrån gör därför en satsning på mer personliga bostadspresentationer, bland annat med bilder av dokumentärfotografen Minna Ridderstolpe. Bilderna ersätter de vanliga mäklarbilderna och ska visa upp vardagslivet i hemmen. Läs mer... 7

Elinchrom ELB 500 TTL To Go - Free Elinchrom Adapter