Artiklar > Laowa Probe: ett extremt udda makroobjektiv

Laowa Probe: ett extremt udda makroobjektiv

Laowa-serien från Venus Optics har fått ett nytt och milt sagt udda tillskott. Laowa 24 mm f/14 Probe kan beskrivas som en makrovidvinkel fäst på ett långt rör.

Vi har vant oss vid okonventionella lösningar från Venus Optics, men den här gången har de verkligen presenterat något både oväntat och rätt extremt. Laowa 24 mm f/14 Probe är ju inte precis ljusstarkt, men det har en närgräns på 2 centimeter där du får en förstoringsgrad på 2:1. Dessutom sitter frontlinsen i änden på ett 40 centimeter långt rör och har en ring av små led-lampor för att kunna belysa små motiv.

Venus Optics ser i första hand det här som ett videoobjektiv, det är nog där dess egenskaper bäst kommer till sin rätt. De har lagt upp en del exempelvideos på Youtube. Men det finns förstås inget som hindrar att det används för stillbilder.

Det är alltså frontlinsen du ser till vänster (med led-ljus runt) och klumpen i bakändan är objektivfattningen.

Tanken är att du så att säga sticker in frontlinsen nära motivet, genom lövverk och andra hinder. Genom att objektivet är så smalt skuggar det inte motivet. Dessutom slipper du själv vara precis intill det du vill fota vilket av många skäl kan vara att föredra. Bildvinkeln på 84 grader och den korta närgränsen gör att du så att säga kan få ett grodperspektiv, bilderna är så att säga tagna ur motivets perspektiv.

Det klassiska sättet att få närbilder av små saker som man inte vill vara för nära är ju att använda ett makrotele. Det ger ofta en väldigt bra isolering av motivet vilket ger snygga bilder. Men vill du istället få med motivets omgivning i bilden så måste du använda vidvinkel, och det är vid sådana situationer det här objektivet kan hjälpa till. Det blir lite som att fota eller filma ett motiv med en Gopro eller liknande action-kamera som du placerat nära motivet.

Men Laowa 24 mm f/14 Probe tecknar ut småbild (eller Super 35) och kommer med fattning för Canon EF, Nikon F och Sony FE. Du kan med andra ord fånga perspektiv som en actionkamera, men med en avsevärt större sensor. En annan parallell till actionkameror är att frontlinsen på Laowa 24 mm f/14 Probe är vattentät - du kan med andra ord fota och filma under vattenytan, men ha kameran uppe i torra luften.

Den stora tekniska nackdelen är ju ljusstyrkan, största bländaröppning är som sagt f/14. Men för att sätta det värdet i ett sammanhang. Canon presenterade nyss sin Powershot SX740 HS, den har en brännvidd på 4,3 mm i vidvinkelläget, vilket ger en bildvinkel motsvarande 24 mm framför en småbildskamera. Men sett till ljusinsamling motsvarar dess maxbländare på f/3,3 i det läget faktiskt f/18 framför en småbildskamera. Kort sagt, Laowa 24 mm f/14 Probe monterat på en småbildskamera ger rätt ok ljusinsamling jämfört med många kompaktkameror och actionkameror. 

Objektivet beräknas få ett pris på ungefär 1500 USD, vilket sannolikt motsvarar det tiodubbla i svenska kronor. Det kan förbeställas via Kickstarter till rabatterat pris (1300 USD) och kan då som tidigast börja levereras i september. Det förväntas bli tillgängligt via fotohandeln i oktober.Publicerad 2018-08-01. Läst av 7275 personer.

12 Kommentarer

Anders F. Eriksson 2018-08-01 20:33  
Kul och innovativ pryl! Ska bli spännande att se hur det fungerar i praktiken.
ztenlund 2018-08-01 20:49
Inte så tekniskt från Kai W:
https://www.youtube.com/watch?v=_PsMK6e3WPM
Michael Johansson 2018-08-01 22:54  
Lennart Nilsson hade något liknande en gång i tiden. Den gången fanns inget LED-ljus men jag minns en bild tagen inifrån en tulpan och utåt. Objektivröret, som var betydligt smalare, hade då stuckits in genom ett hål i tulpanblommans botten och bilden visade ståndare och pistill underifrån omgivna av kronbladens öppning. Inget är nytt under solen alltså.

Kul grej som ger lite vill-ha känsla men för högt pris när jag inte ser något direkt behov för min del.
TomasKronberg 2018-08-01 23:07  
Tycker det är kul när objektivtillverkare kan tänka lite "utanför lådan" liksom.

Kollade länge på deras 15mm macro, men kom fram till att Sigmas fisheye 15 mm också hade en närgräns på drygt 10 mm framför frontlinsen och tillsammans med små bländare kunde man få ett otroligt skärpedjup även med småbildsformatet. Ja, jag har ett sånt. Sigma har dessutom autofokus och automatisk nedbländning, d.v.s. man kan fokusera med största bländare - det kunde man inte med Venus.

Behöver egentligen inga andra objektiv, har så det räcker från 12 till 240 mm för småbildsformatet, men det här verkar lovande.

Kommer ni ihåg Lennart Nilssons bild med en larv(?) på ett spår och man ser loket ganska skarpt i bakgrunden?
horvendile 2018-08-03 12:20
Jag såg faktiskt larvbilden igår, på omslaget till en bok. Det stod att han tagit den med specialoptik med stort skärpedjup (har jag för mig) men inte mer än så. Har du (eller någon annan) koll på det?
Det kanske är googlingsbart iofs.
TomasKronberg 2018-08-04 17:50
Ingen aning faktiskt.

/T
Lucanus 2018-08-04 20:11
John Hallmén och jag använder små CCTV objektiv framför ett annat högförstorande makroobjektiv (vanligtvis bakvänd vidvinkel på mellanringar eller bälg), det är ungefär samma princip som Laowa konstruerade denna 24mm.
Med ett vidvinkligt CCTV-objektiv kan man komma väldigt nära men bildcirkel som kommer ut är mycket liten, enbart några få milimeter i diameter och liger väldigt kort bakom själva CCTV, så det är svårt använda direkt på en kamera. Bilden skulle vara enbart en liten cirkel i mitten på sensor. Därför lägger man ett annat makroobjektiv efter CCTV för att förstora bilden och få större bildcirkel.
För den som vill fördjupa sig i detta finns en bra artikel här:
http://makrofokus.se/blogg/2016/9/22/diy-makro-fisheye.html
PMD 2018-08-01 23:33  
Det här objektivet är det första jag kommer att köpa när jag har vunnit en storvinst på lotteri!
(Kruxet är förstås att jag aldrig köper lotter ...)
Ventures 2018-08-01 23:49  
Kul läsning fram till ordet "kickstarter", vilket i praktiken innebär att det handlar om en fantasiprodukt som förmodligen aldrig kommer att se dagens ljus. Vadå? Jag negativ? :)
Svar från Grevture 2018-08-01 23:59
1) Laowa har gjort så här förr, och deras objektiv har sedan dykt upp. Inte alltid exakt i tid, men flera av de objektivs som idag säljs via fotohandeln dök först upp så här.
2) Kika gärna på länken som Martin Stenlund hittat (se svaret till Anders inlägg), det finns alltså redan exemplar ute på test hos bloggare.
Lucanus 2018-08-02 00:14  
För att kunna filma med detta objektivet på ett Nikon-kamerahus så behövs det överföring av det inställda bländarvärde från objektivet till kamerahuset. Nikon kameror så mycket jag vet inte klarar av att filma i M-läge. Av alla bilder jag har sett på detta objektiv kunde jag inte avgöra om en sådan överföring antingen elektronisk via elkontakter eller mekanisk Ai-koppling finns på Laowa 24mm.
Surgeon 2018-08-02 10:36  
Kollade igenom Laowas filmer på youtube, riktigt kul produkt, tyvärr lite för smalt :) användningsområde för mig.

Men för filmare som vill vis nya perspektiv kan den nog vara till nytta, hade den varit lite billigare, så skulle jag nog kunna investera men 15000 är för högt för mig
lonian 2018-08-03 20:44  
Absolut ett objektiv jag vill ha. Kör med Nikon 20 f1. 8 för vidvinkelmacro just nu. Man blir ju ändå tvungen att blända ner till runt f11 för att slippa bakgrundsblurret. Men den kanske gör sig bäst på spegellöst gissar jag om man inte kör liveview.

Merläsning

ANNONS