Annons
Artiklar > Laowa Probe: ett extremt udda makroobjektiv

Laowa Probe: ett extremt udda makroobjektiv

Laowa-serien från Venus Optics har fått ett nytt och milt sagt udda tillskott. Laowa 24 mm f/14 Probe kan beskrivas som en makrovidvinkel fäst på ett långt rör.

Vi har vant oss vid okonventionella lösningar från Venus Optics, men den här gången har de verkligen presenterat något både oväntat och rätt extremt. Laowa 24 mm f/14 Probe är ju inte precis ljusstarkt, men det har en närgräns på 2 centimeter där du får en förstoringsgrad på 2:1. Dessutom sitter frontlinsen i änden på ett 40 centimeter långt rör och har en ring av små led-lampor för att kunna belysa små motiv.

Venus Optics ser i första hand det här som ett videoobjektiv, det är nog där dess egenskaper bäst kommer till sin rätt. De har lagt upp en del exempelvideos på Youtube. Men det finns förstås inget som hindrar att det används för stillbilder.

Det är alltså frontlinsen du ser till vänster (med led-ljus runt) och klumpen i bakändan är objektivfattningen.

Tanken är att du så att säga sticker in frontlinsen nära motivet, genom lövverk och andra hinder. Genom att objektivet är så smalt skuggar det inte motivet. Dessutom slipper du själv vara precis intill det du vill fota vilket av många skäl kan vara att föredra. Bildvinkeln på 84 grader och den korta närgränsen gör att du så att säga kan få ett grodperspektiv, bilderna är så att säga tagna ur motivets perspektiv.

Det klassiska sättet att få närbilder av små saker som man inte vill vara för nära är ju att använda ett makrotele. Det ger ofta en väldigt bra isolering av motivet vilket ger snygga bilder. Men vill du istället få med motivets omgivning i bilden så måste du använda vidvinkel, och det är vid sådana situationer det här objektivet kan hjälpa till. Det blir lite som att fota eller filma ett motiv med en Gopro eller liknande action-kamera som du placerat nära motivet.

Men Laowa 24 mm f/14 Probe tecknar ut småbild (eller Super 35) och kommer med fattning för Canon EF, Nikon F och Sony FE. Du kan med andra ord fånga perspektiv som en actionkamera, men med en avsevärt större sensor. En annan parallell till actionkameror är att frontlinsen på Laowa 24 mm f/14 Probe är vattentät - du kan med andra ord fota och filma under vattenytan, men ha kameran uppe i torra luften.

Den stora tekniska nackdelen är ju ljusstyrkan, största bländaröppning är som sagt f/14. Men för att sätta det värdet i ett sammanhang. Canon presenterade nyss sin Powershot SX740 HS, den har en brännvidd på 4,3 mm i vidvinkelläget, vilket ger en bildvinkel motsvarande 24 mm framför en småbildskamera. Men sett till ljusinsamling motsvarar dess maxbländare på f/3,3 i det läget faktiskt f/18 framför en småbildskamera. Kort sagt, Laowa 24 mm f/14 Probe monterat på en småbildskamera ger rätt ok ljusinsamling jämfört med många kompaktkameror och actionkameror. 

Objektivet beräknas få ett pris på ungefär 1500 USD, vilket sannolikt motsvarar det tiodubbla i svenska kronor. Det kan förbeställas via Kickstarter till rabatterat pris (1300 USD) och kan då som tidigast börja levereras i september. Det förväntas bli tillgängligt via fotohandeln i oktober.Martin Agfors
Publicerad 2018-08-01. Läst av 6330 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-08-01 20:33   Anders F. Eriksson
Kul och innovativ pryl! Ska bli spännande att se hur det fungerar i praktiken.
ztenlund   2018-08-01 20:49
Inte så tekniskt från Kai W:
https://www.youtube.com/watch?v=_PsMK6e3WPM
2018-08-01 22:54   Michael Johansson
Lennart Nilsson hade något liknande en gång i tiden. Den gången fanns inget LED-ljus men jag minns en bild tagen inifrån en tulpan och utåt. Objektivröret, som var betydligt smalare, hade då stuckits in genom ett hål i tulpanblommans botten och bilden visade ståndare och pistill underifrån omgivna av kronbladens öppning. Inget är nytt under solen alltså.

Kul grej som ger lite vill-ha känsla men för högt pris när jag inte ser något direkt behov för min del.
2018-08-01 23:07   TomasKronberg
Tycker det är kul när objektivtillverkare kan tänka lite "utanför lådan" liksom.

Kollade länge på deras 15mm macro, men kom fram till att Sigmas fisheye 15 mm också hade en närgräns på drygt 10 mm framför frontlinsen och tillsammans med små bländare kunde man få ett otroligt skärpedjup även med småbildsformatet. Ja, jag har ett sånt. Sigma har dessutom autofokus och automatisk nedbländning, d.v.s. man kan fokusera med största bländare - det kunde man inte med Venus.

Behöver egentligen inga andra objektiv, har så det räcker från 12 till 240 mm för småbildsformatet, men det här verkar lovande.

Kommer ni ihåg Lennart Nilssons bild med en larv(?) på ett spår och man ser loket ganska skarpt i bakgrunden?
horvendile   2018-08-03 12:20
Jag såg faktiskt larvbilden igår, på omslaget till en bok. Det stod att han tagit den med specialoptik med stort skärpedjup (har jag för mig) men inte mer än så. Har du (eller någon annan) koll på det?
Det kanske är googlingsbart iofs.
TomasKronberg   2018-08-04 17:50
Ingen aning faktiskt.

/T
Lucanus   2018-08-04 20:11
John Hallmén och jag använder små CCTV objektiv framför ett annat högförstorande makroobjektiv (vanligtvis bakvänd vidvinkel på mellanringar eller bälg), det är ungefär samma princip som Laowa konstruerade denna 24mm.
Med ett vidvinkligt CCTV-objektiv kan man komma väldigt nära men bildcirkel som kommer ut är mycket liten, enbart några få milimeter i diameter och liger väldigt kort bakom själva CCTV, så det är svårt använda direkt på en kamera. Bilden skulle vara enbart en liten cirkel i mitten på sensor. Därför lägger man ett annat makroobjektiv efter CCTV för att förstora bilden och få större bildcirkel.
För den som vill fördjupa sig i detta finns en bra artikel här:
http://makrofokus.se/blogg/2016/9/22/diy-makro-fisheye.html
2018-08-01 23:33   PMD
Det här objektivet är det första jag kommer att köpa när jag har vunnit en storvinst på lotteri!
(Kruxet är förstås att jag aldrig köper lotter ...)
2018-08-01 23:49   Ventures
Kul läsning fram till ordet "kickstarter", vilket i praktiken innebär att det handlar om en fantasiprodukt som förmodligen aldrig kommer att se dagens ljus. Vadå? Jag negativ? :)
Svar från Grevture   2018-08-01 23:59
1) Laowa har gjort så här förr, och deras objektiv har sedan dykt upp. Inte alltid exakt i tid, men flera av de objektivs som idag säljs via fotohandeln dök först upp så här.
2) Kika gärna på länken som Martin Stenlund hittat (se svaret till Anders inlägg), det finns alltså redan exemplar ute på test hos bloggare.
2018-08-02 00:14   Lucanus
För att kunna filma med detta objektivet på ett Nikon-kamerahus så behövs det överföring av det inställda bländarvärde från objektivet till kamerahuset. Nikon kameror så mycket jag vet inte klarar av att filma i M-läge. Av alla bilder jag har sett på detta objektiv kunde jag inte avgöra om en sådan överföring antingen elektronisk via elkontakter eller mekanisk Ai-koppling finns på Laowa 24mm.
2018-08-02 10:36   Surgeon
Kollade igenom Laowas filmer på youtube, riktigt kul produkt, tyvärr lite för smalt :) användningsområde för mig.

Men för filmare som vill vis nya perspektiv kan den nog vara till nytta, hade den varit lite billigare, så skulle jag nog kunna investera men 15000 är för högt för mig
2018-08-03 20:44   lonian
Absolut ett objektiv jag vill ha. Kör med Nikon 20 f1. 8 för vidvinkelmacro just nu. Man blir ju ändå tvungen att blända ner till runt f11 för att slippa bakgrundsblurret. Men den kanske gör sig bäst på spegellöst gissar jag om man inte kör liveview.

Merläsning

Jimmy Nelson till Photomarket

Jimmy Nelson är känd för att skildra skygga kulturer i spektakulära bilder och nu  kommer han till Fotografiskas PhotoMarket på fredagens premiärdag och berättar om sitt projekt: Homage to Humanity. Läs mer... 7

Nya bilder i Fotosidan Galleri

Col du Marchairuz lights, Headlight trails from a car coming down from Col du Marchairuz (1447m)—a pass in the Jura mountains separating the Lake Geneva shore from the Vallée de Joux valley. Läs mer...

Fotoskola: Bättre bilder med filter

Plus Den digitala tekniken har inte gjort filtren överflödiga, tvärtom kan de vara till stor hjälp. Filtren kan spara mycket tid vid datorn och ge ett mer perfekt slutresultat. Läs mer... 20

Adobe Photoshop CC 2019 - alla nyheterna

Adobe har släppt en version 20 av Photoshop, som numer kallas Photoshop CC. I den nya versionen finns ett antal nya funktioner men också många förbättringar. Blanda annat kan du göra enkla uträkningar i numeriska fält. Fiffigt! Läs mer... 13

Nytt i Lightroom CC och Lightroom Classic CC

Adobe har släppt lite nytt i Lightroom-modulerna men inget är en riktig show-stopper utan mer av bra-att-ha-saker. Läs mer...

Adobe Photoshop CC till Ipad

Adobe Photoshop finns nu till iPad. Appen kommer ingå i Adobes molnbaserade prenumerationstjänst CC. Läs mer... 4

Späckat program på SPEGLA i helgen

Spegla är ett tre dagars evenemang i Norrköping med fokus i fotografi. Programmet består av utställningar, workshops och föreläsningar. Här är hela programmet och en rabattkod på inträdet. Läs mer...

Flyger du drönare måste du ha koll på dessa kartor

I nästa nummer av Fotosidan Magasin så har vi artiklar om att komma igång med drönarfotografering men det finns en mängd regler som är väldigt viktiga att ha koll för att inte riskera böter eller i värsta fall fängelse. Läs mer... 2

Rabattkod (95 kr rabatt) till Fotografiska PhotoMarket 9 - 11 nov

Plus För dig som är Plus-medlem så har vi fixat 95 kr rabatt på biljetten till fredagen på PhotoMarket. Biljetten ger dig exklusiva inspirationsföreläsare, lättare förtäring och alkoholfri dryck, mingel med fotografer samt nätverkande med andra fotoentusiaster. Pris 595:-. För Plus-medlemmar 500 :-. Läs mer...

PhotoMarket - ny fotomässa på Fotografiska

9–11 nov 2018 slår Fotografiska upp dörrarna till sin nya mässa som de kallar PhotoMarket | Cameras, Tech och Inspiration. Läs mer... 15

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro