Annons

Proffsfoto

Artiklar > Fler objektiv på gång från Pentax

Fler objektiv på gång från Pentax

Förutom de två objektiv som nyligen lanserats är Pentax på gång med ytterligare sex objektiv.

Närmast under våren kommer en relativt kompakt telezoom, HD Pentax-D FA 70-200 mm f/4. Under året ska det även komma en ett ljusstarkt kort tele: HD Pentax-FA* 85 mm f/1,4. Som stjärntecknet i namnet antyder kommer att ingå i Pentax proffsserie star.

Övriga fyra kommande objektiv kan komma under 2019, men troligen senare. Det rör sig om en ljusstark vidvinkel, troligen 35 mm f/1,4. En ultravidvinkel, troligen 17 eller 18 mm. Det kommer även en fisheye-zoom och en telezoom. Vi gissar att det rör sig om 70-300 mm.

Det finns inga planer på fler objektiv för APS-C-formatet.Publicerad 2019-02-04. Läst av 2468 personer.

4 Kommentarer

paddmannen 2019-02-05 10:56  
Att ingen ens orkar kommentera visar ganska tydligt att Pentax piskar en död häst. Den kommer inte att resa sig. Att utveckla objektiv för en spegelkamera idag är som att introducera en ny grammofon på marknaden 1990.
Svar från froderberg 2019-02-05 11:07
Canon och Nikon har lanserat ett helt gäng objektiv för spegelreflex det senaste året. Lägg till en mängd objektiv från Sigma, Tokina, Zeiss, Irix, Laowa med flera. Det finns helt enkelt många som som har spegelreflexkameror och som kan tänka sig att köpa nya objektiv. Samma sak för Pentax - de matar de kunder de redan har. Sen kanske de borde utveckla en ny spegelfri kamera med tiden, men det kanske de inte har råd med.

För övrigt så lanserade Panasonic (Technics) en ny grammofon för inte så längesedan. Den marknaden är inte död.
paddmannen 2019-02-05 14:44
Frågan är om Pentax kan hitta nya kunder - eller ens behålla de gamla - med sina spegelkameror, nu när alla stora elefanter lagt ny kurs. Tror inte det. Skall man bygga "samma som alltid" så bör man ha ett rejält renommé, som Leica.
Elefanterna har en stor existerande kundbas som de naturligtvis måste vårda ömt och under åren ackompanjera så att de sömlöst kan migrera till den nya fattningen. Risken att bli sittande med Svarte Petter är inte så stor för den som köper ett EF-objektiv idag.

..Men hos pentax finns ingen framtid utstakad. Stor skillnad.
Men vi får se. De kanske går att överleva med grammofonkameror i framtiden. Om fem år vet vi svaret.
PMD 2019-02-06 00:28
Pentax har en framtid utstakat för det närmaste året eller två. Åtminstone för objektiv. Se produktplanen till höger om artikeln.
x-country 2019-02-06 20:53
Pentax över axeln är sällsynt i Sverige. Man reagerar när man ser någon med en Pentax. Men i den stora världen utanför vår lilla bubbla där är märket ganska utbrett. Så din kommentar tar jag med en nypa salt. Störst och först gäller inte för alla. Så länge det är lönsamt så kommer nog Pentax att leva vidare. Men det känns som en högoddsare att Ricoh skulle utveckla en ny fattning och en spegellös. Där är det hett för tillfället. Hur som helst så hurrar jag för allt nytt från mitt systems tillverkare även om jag inte köper allt. Använder en K-1 för tillfället med två fantastiska objektiv men visst avundas man de med en A7III och den fantastiska autofokusen när man försöker fånga ungarnas framfart i vardagen.

Merläsning

ANNONS