Annons

Proffsfoto

Proffsfoto > Artiklar (PF index artiklar) > Fujifilm X-T2 får flera nya funktioner

Fujifilm X-T2 får flera nya funktioner

Genom en uppdatering av kamerans mjukvara till version 4.00 får Fujifilm X-T2 flera nya användbara funktioner som utvecklats för storebror X-H1.

En ny funktion är fokusgaffling. Kameran kan ta 999 bilder med olika fokusering. Förflyttningen av fokuspunkten mellan varje exponering kan ställas i tio steg. Den här funktionen kan användas för att stapla flera makrobilder till en för att få större skärpedjup och samtidigt bibehållen bakgrundsoskärpa.

Det blir möjligt att ta videosekvenser med 120 bildrutor per sekund för att åstadkomma slow motion. Det blir också möjligt att lagra färggraderingsprofilen f-log vid filmning, vilket underlättar kraftigare efterbearbetning av bilden (grading).

En praktisk funktion är flimmerreducering som gör att kameran kan undvika att ta bilder när lysrör blinkar och istället ta bilder där de lyser som mest. Det ger bättre exponerade bilder och bättre färger i lysrörsbelysning.

Förbättrad autofokus

I listan över förbättringar nämns även att den fasdetekterande autofokusen ska fungera i svagt ljus. Kameran kan nu fokusera på röriga motiv vid EV -1, en förbättring med 1,5 steg.

Med firmware-version 4.00 går det också att fokusera med objektiv som har mindre max-bländare, f/11 mot tidigare f/8. Det innebär att det går att använda telezoomen XF 100-400/4,5-5,6 med 2-gångers telekonverter.

Andra förbättringar av autofokusen gäller förmågan att fokusera under zoomning och förmågan att fokusera på ytor med fin struktur och låg kontrast, som fågelfjädrar och päls.

Hår kan du ladda ner Firmware 4.00 från Fujifilms webbplats.Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-05-08. Läst av 4378 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-05-09 10:45   jonas18z
Fujii är utan tvekan de som gör rätt med firmware. De uppdaterar även äldre kameror med nya funktioner. Jämför changeloggen med canon, nikon och sony.

Nikon och Canon har väl knappt gjort något nytt med formare förutom vissa undantag.

Sony lyckades ta bort funktioner i och med a9.

Och visste detta snack om att de vill släppa nya modellöer för att tjäna mer pengar....


Jag skulle helst av allt köpa en fujii oga av detta
MikaelSB   2018-05-09 11:11
Man kan ju också se det krass; varför lanserades inte kamerorna med samtliga av dessa funktioner?

Fuji har ju också dragit sig för att lägga till eftersöka funktioner till X-Pro 2 trots att den påstådda lillebrorsan, XT-2, både lanserats med och med uppdateringar fått uppdaterade funktioner som saknats på X-Pro 2 trots allmänt likvärdig hårdvara. Vill påminna mig att filmläget på X-Pro 2 lanserats urdåligt och kanske först nyligen blivit mindre kass genom uppdateringar.

Däremot är ju känslan av att ens produkt blir uppdaterad gratis, oavsett om funktionerna rimligtvis borde funnits direkt ur lådan, något som påverkar ens intryck av tillverkaren åt det positiva hållet. Något jag också delar.
Svar från froderberg   2018-05-09 11:44
"Man kan ju också se det krass; varför lanserades inte kamerorna med samtliga av dessa funktioner? "

Det tar tid att utveckla funktioner. X-T2 är snart två år gammal och det hade väl varit trist att behöva vänta två år extra för att få köpa en X-T2.

De flesta tillverkare stoppar bara i nyutvecklade funktioner i nya modeller för att stimulera köp. Fujifilm hade kunnat reservera dessa funktioner för X-H1, men i och med att kamerorna delar samma arkitektur går det lätt att anpassa funktionerna för båda modellerna.

Andra tillverkare har inte samma utpräglade plattformstänkande vilket gör det svårare att uppgradera i efterhand. Men plattformstänkandet sprider sig allt mer.
alfin   2018-05-09 14:35
Håller med dig Mikael, jäkla diskriminering av oss X-Pro2 ägare. Inte har vi fått möjlighet att justera ISO via fronthjulet och vi kommer inte att få fokusstacking heller. När de nu uppgraderat videofunktionen på X-Pro2 till 4K kunde vi dessutom fått f-log och 120 fps, men det får vi inte.
Anders F. Eriksson   2018-05-09 17:56
Videofunktionerna skiter jag högaktningsfullt i, men skulle gärna kunna justera ISO med fronthjulet :) Jag var mycket nöjd med min X-Pro 2 redan när jag köpte den för ett och ett halvt år sedan, och sedan dess har den bara blivit bättre - jag klagar inte!
Erik5678   2018-05-13 18:19
Man kan också se det på ett annat sätt.

När jag köpte min X-T2 så gjorde jag det för att jag gillade produkten, och att den gjorde allt jag behövde. Jag köpte den som den var då, och var nöjd med det. Uppdateringarna är en trevlig bonus, som gör kameran bättre och bättre och det ger mig mer förtroende för att tillverkaren bryr sig om sina kunder.

På grund av detta så är det väldigt troligt att jag kommer att fortsätta köpa Fujifilms kameror när det väl är dags att uppgradera. Det och objektiven, som är i en klass för sig.

Man kan självklart tycka att det vore bättre om kameran hade haft alla funktioner från början, men som redan nämnts så tar det tid att utveckla funktioner, och Fujifilm är trots att ganska nya på marknaden. Alternativet är att vänta med lanseringen tills funktionerna är klara, men en lång utveckligstid kostar pengar och gör det mer troligt att konkurrenterna hinner lansera motsvarande produkter tidigare.

För övrigt så hade jag en Nikon D7000 som aldrig fick något annat än ett par små buggfixar. X-T2 motsvarade på många sätt Canon och Nikons alternativ redan då, och nu har den flera funktioner som inte Canon och Nikon hade i motsvarande modeller, och som Canon och Nikon inte kommer att lägga till i dessa modeller baserat på deras historik.

Även min X-T1 fick flera uppdateringar som gjorde den till en betydligt bättre kamera, men den lämnade lite att önska vid lansering. Fujifilms X-system var å andra sidan ganska nytt när den kom. Har trots detta aldrig ångrat att jag köpte den, för den var ändå bättre för mig än min tidigare D7000, och bortsätt från prestandan så gjorde den allt som min D7000 gjorde.
2018-05-09 12:05   Ursidae
Jag tycker det är fantastiskt bra att de gör små förbättringar titt som tätt efter att användare tycker till. Har själv en X-T2 och är otroligt nöjd.
Ska bli spännande att se hur stor skillnaden blir i AF med 100-400 nu efter senast uppdateringen. Skall testa i helgen.
Det jag redan märkt är att man kan påverka storleken på informationen som visas i sökaren och bak på skärmen, samt vilken information jag har nytta av att se. Personligen så tycker jag det blev mycket lättare att se info i sökaren efter justeringen till det större.
2018-05-13 22:08   martinot
"En praktisk funktion är flimmerreducering som gör att kameran kan undvika att ta bilder när lysrör blinkar och istället ta bilder där de lyser som mest. Det ger bättre exponerade bilder och bättre färger i lysrörsbelysning."

Grymt. En funktion som jag saknat på mina kameror. Alltid tyckt att Canon haft ett stort plus där (och som de fortfarande har på DSLR-sidan gentemot Nikon).

"En ny funktion är fokusgaffling. Kameran kan ta 999 bilder med olika fokusering. Förflyttningen av fokuspunkten mellan varje exponering kan ställas i tio steg. Den här funktionen kan användas för att stapla flera makrobilder till en för att få större skärpedjup och samtidigt bibehållen bakgrundsoskärpa."

Sugen att testa detta med mitt Zeissmacro så fort jag uppdaterat.
Svar från froderberg   2018-05-13 23:11
Jag har för mig att Nikon har flimmerreducering på D850 och D7500

Merläsning

En närmare titt på Fujifilms nyheter

Plus Vi har fått chansen att snacka med med Fujifilms ingenjörer om deras senaste sensorer, kameror och objektiv. Och givetvis kollade vi även lite närmare på prylarna. Läs mer...

Laowa ska göra objektiv till Canon Eos R och Nikon Z

Laowa har på bara några få år lanserat en hel rad udda objektiv, men verkar nu bli första tredjepartstillverkare med objektiv till Canons och Nikons nya spegelfria system. De skall även göra att supervidvinkel till Fujifilm GFX och mycket annat spännande. Läs mer... 1

Sony visar muskler

Plus Vi besökte Sonys monter, de har ju nu uppnått en mycket stark position på den lönsamma småbildsdelen av systemkameramarknaden. Nu vill de visa hur de skall bibehålla och förstärka den positionen. Läs mer... 2

Nytt från Loupedeck & Eizo + Skylum utmanar Lightroom

Vi tog en titt på nya Loupedeck, ny skärm och ny version av Color Navigator från Eizo plus att vi pratade med Skylum som bygger vidare på sin Lightroom-utmanare Luminar. Läs mer...

Första intrycket av Zeiss ZX1

Plus Vi fick en första titt på Zeiss nya Batis 40 mm f/2 deras nya kamera, ZX1. En klassisk Zeiss-nyhet och en mycket mer otippad. Läs mer... 15

Zeiss ZX1 - kompakt fullformatare

Zeiss ZX1 en kompaktkamera med fullformatssensor som har Photoshop Lightroom CC inbyggt. Läs mer... 24

Vi kollar in Panasonics fullformatare Lumix S1R

Plus Så har det blivit dags för Photokina-mässan igen, något som märks på nyhetsflödet. Första dagen är pressdag, själva mässan är inte öppen ännu, men vi besökte ett antal presskonferenser. Läs mer... 6

Zeiss-objekiv med Sony E-fattning

Zeiss bygger ut sin Batis-serie med ytterligare ett objektiv. Serien sträcker sig nu från 18 till 135 mm och har autofokus till skillnad mot Loxia-serien. Läs mer... 1

Sigma lanserar fem nya objektiv

Inför Photokina-mässan utökar Sigma sitt objektivprogram med två nya Art-objektiv, ett objektiv för spegelfria kameror samt två telezoomar i Sports-serien. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 har IBIS och snabb AF

Fujifilm utökar mellanformatsserien GFX med två nya modeller. GFX 50R är en kompaktare version av GFX 50S med "mätsökarlook". GFX 100 är världens första mellanformatskamera med inbyggd bildstabilisering och fasdetekterande autofokus. Läs mer... 15

Två fullformatare från Panasonic

UPPDATERAD. Panasonic håller på att utveckla två fullformatskameror: Lumix S1R och Lumix S1. Det är i grunden samma kamera men med olika sensorer. Panasonic lanserar även ett nytt objektiv för Micro Four Thirds. Läs mer... 10

Panasonic, Leica och Sigma delar objektivfattning

L-Mount Alliance är namnet på ett nytt samarbete mellan Leica, Panasonic och Sigma. De tre företagen kommer att utveckla produkter med Leicas L-fattning som redan används med flera av Leica spegelfria kameror. Läs mer... 5

Ricoh GR III kommer till våren

I samband med Photokina-mässan i Köln meddelar Ricoh att de håller på att utveckla en tredje generation av kvalitetskompakten GR med APS-C-sensor. Läs mer... 11

Ny mellanformatare: Leica S3

Leica S3 är en försiktig uppdatering av Leica S typ 007 med fler pixlar och video med full sensorbredd. Samtidigt presenterade Leica en produktplan för objektiv med L-fattning. Läs mer... 3

Vädertätat makrotele från Irix

Irix 150 mm f/2,8 Macro 1:1 är precis som namnet antyder ett teleobjektiv som återger motiv med skala 1:1 vid närgränsen. Det säljs med fattningar för Canon EF , Nikon F och - hör och häpna - Pentax K. Läs mer... 1

Ljusstark vidvinkel från Sony

Sony kompletterar sin ljusstarka vidvinkel 35 mm f/1,4 med en 24 mm f/1,4 - en klassisk kombination bland bildjournalister. Läs mer... 7

Test: Nikon AF-S 28/1,4E ED

Plus Nikon har äntligen ersatt sina gamla ­klassiska 28 mm f/1,4 med en ny och modern version: AF-S 28 mm f/1,4E ED. Objektivet imponerar mer än sina syskon 24 mm f/1,4 och 35 mm f/1,4. Läs mer... 2

Profoto B10: Kompakt batteridriven studioblixt

Profoto B10 är en betydligt mindre blixt än storebror B1/B1X, vilket gör att B10 är lättare att ta med sig ut i fält eller använda på en bom. B10 går också att använda som videobelysning. Läs mer... 3

Adobe avslöjar nyheter i kommande Photoshop

I nästa version av Photoshop kommer verktyget "Innehållsmedveten fyllning" (Content-Aware Fill) att utvecklas mer och få fler inställningsmöjligheter. Adobe visar hur i en video. Adobe kommer också ta bort stöd för en del äldre operativsystem. Läs mer... 8

Test: Benq SW240

Plus Sedan några år har Benq utmanat Eizo på marknaden för skärmar för fotografer. Vi har testat deras nya Benq SW240 - en prisvärd 24-tumsskärm med avancerad färghantering och som kan hårdvarukalibreras från datorn. Läs mer... 10

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro