Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Proffsfoto > Artiklar (PF index artiklar) > Fujifilm X-T2 får flera nya funktioner

Fujifilm X-T2 får flera nya funktioner

Genom en uppdatering av kamerans mjukvara till version 4.00 får Fujifilm X-T2 flera nya användbara funktioner som utvecklats för storebror X-H1.

En ny funktion är fokusgaffling. Kameran kan ta 999 bilder med olika fokusering. Förflyttningen av fokuspunkten mellan varje exponering kan ställas i tio steg. Den här funktionen kan användas för att stapla flera makrobilder till en för att få större skärpedjup och samtidigt bibehållen bakgrundsoskärpa.

Det blir möjligt att ta videosekvenser med 120 bildrutor per sekund för att åstadkomma slow motion. Det blir också möjligt att lagra färggraderingsprofilen f-log vid filmning, vilket underlättar kraftigare efterbearbetning av bilden (grading).

En praktisk funktion är flimmerreducering som gör att kameran kan undvika att ta bilder när lysrör blinkar och istället ta bilder där de lyser som mest. Det ger bättre exponerade bilder och bättre färger i lysrörsbelysning.

Förbättrad autofokus

I listan över förbättringar nämns även att den fasdetekterande autofokusen ska fungera i svagt ljus. Kameran kan nu fokusera på röriga motiv vid EV -1, en förbättring med 1,5 steg.

Med firmware-version 4.00 går det också att fokusera med objektiv som har mindre max-bländare, f/11 mot tidigare f/8. Det innebär att det går att använda telezoomen XF 100-400/4,5-5,6 med 2-gångers telekonverter.

Andra förbättringar av autofokusen gäller förmågan att fokusera under zoomning och förmågan att fokusera på ytor med fin struktur och låg kontrast, som fågelfjädrar och päls.

Hår kan du ladda ner Firmware 4.00 från Fujifilms webbplats.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-05-08. Läst av 4508 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-05-09 10:45   jonas18z
Fujii är utan tvekan de som gör rätt med firmware. De uppdaterar även äldre kameror med nya funktioner. Jämför changeloggen med canon, nikon och sony.

Nikon och Canon har väl knappt gjort något nytt med formare förutom vissa undantag.

Sony lyckades ta bort funktioner i och med a9.

Och visste detta snack om att de vill släppa nya modellöer för att tjäna mer pengar....


Jag skulle helst av allt köpa en fujii oga av detta
MikaelSB   2018-05-09 11:11
Man kan ju också se det krass; varför lanserades inte kamerorna med samtliga av dessa funktioner?

Fuji har ju också dragit sig för att lägga till eftersöka funktioner till X-Pro 2 trots att den påstådda lillebrorsan, XT-2, både lanserats med och med uppdateringar fått uppdaterade funktioner som saknats på X-Pro 2 trots allmänt likvärdig hårdvara. Vill påminna mig att filmläget på X-Pro 2 lanserats urdåligt och kanske först nyligen blivit mindre kass genom uppdateringar.

Däremot är ju känslan av att ens produkt blir uppdaterad gratis, oavsett om funktionerna rimligtvis borde funnits direkt ur lådan, något som påverkar ens intryck av tillverkaren åt det positiva hållet. Något jag också delar.
Svar från froderberg   2018-05-09 11:44
"Man kan ju också se det krass; varför lanserades inte kamerorna med samtliga av dessa funktioner? "

Det tar tid att utveckla funktioner. X-T2 är snart två år gammal och det hade väl varit trist att behöva vänta två år extra för att få köpa en X-T2.

De flesta tillverkare stoppar bara i nyutvecklade funktioner i nya modeller för att stimulera köp. Fujifilm hade kunnat reservera dessa funktioner för X-H1, men i och med att kamerorna delar samma arkitektur går det lätt att anpassa funktionerna för båda modellerna.

Andra tillverkare har inte samma utpräglade plattformstänkande vilket gör det svårare att uppgradera i efterhand. Men plattformstänkandet sprider sig allt mer.
alfin   2018-05-09 14:35
Håller med dig Mikael, jäkla diskriminering av oss X-Pro2 ägare. Inte har vi fått möjlighet att justera ISO via fronthjulet och vi kommer inte att få fokusstacking heller. När de nu uppgraderat videofunktionen på X-Pro2 till 4K kunde vi dessutom fått f-log och 120 fps, men det får vi inte.
Anders F. Eriksson   2018-05-09 17:56
Videofunktionerna skiter jag högaktningsfullt i, men skulle gärna kunna justera ISO med fronthjulet :) Jag var mycket nöjd med min X-Pro 2 redan när jag köpte den för ett och ett halvt år sedan, och sedan dess har den bara blivit bättre - jag klagar inte!
Erik5678   2018-05-13 18:19
Man kan också se det på ett annat sätt.

När jag köpte min X-T2 så gjorde jag det för att jag gillade produkten, och att den gjorde allt jag behövde. Jag köpte den som den var då, och var nöjd med det. Uppdateringarna är en trevlig bonus, som gör kameran bättre och bättre och det ger mig mer förtroende för att tillverkaren bryr sig om sina kunder.

På grund av detta så är det väldigt troligt att jag kommer att fortsätta köpa Fujifilms kameror när det väl är dags att uppgradera. Det och objektiven, som är i en klass för sig.

Man kan självklart tycka att det vore bättre om kameran hade haft alla funktioner från början, men som redan nämnts så tar det tid att utveckla funktioner, och Fujifilm är trots att ganska nya på marknaden. Alternativet är att vänta med lanseringen tills funktionerna är klara, men en lång utveckligstid kostar pengar och gör det mer troligt att konkurrenterna hinner lansera motsvarande produkter tidigare.

För övrigt så hade jag en Nikon D7000 som aldrig fick något annat än ett par små buggfixar. X-T2 motsvarade på många sätt Canon och Nikons alternativ redan då, och nu har den flera funktioner som inte Canon och Nikon hade i motsvarande modeller, och som Canon och Nikon inte kommer att lägga till i dessa modeller baserat på deras historik.

Även min X-T1 fick flera uppdateringar som gjorde den till en betydligt bättre kamera, men den lämnade lite att önska vid lansering. Fujifilms X-system var å andra sidan ganska nytt när den kom. Har trots detta aldrig ångrat att jag köpte den, för den var ändå bättre för mig än min tidigare D7000, och bortsätt från prestandan så gjorde den allt som min D7000 gjorde.
2018-05-09 12:05   Ursidae
Jag tycker det är fantastiskt bra att de gör små förbättringar titt som tätt efter att användare tycker till. Har själv en X-T2 och är otroligt nöjd.
Ska bli spännande att se hur stor skillnaden blir i AF med 100-400 nu efter senast uppdateringen. Skall testa i helgen.
Det jag redan märkt är att man kan påverka storleken på informationen som visas i sökaren och bak på skärmen, samt vilken information jag har nytta av att se. Personligen så tycker jag det blev mycket lättare att se info i sökaren efter justeringen till det större.
2018-05-13 22:08   martinot
"En praktisk funktion är flimmerreducering som gör att kameran kan undvika att ta bilder när lysrör blinkar och istället ta bilder där de lyser som mest. Det ger bättre exponerade bilder och bättre färger i lysrörsbelysning."

Grymt. En funktion som jag saknat på mina kameror. Alltid tyckt att Canon haft ett stort plus där (och som de fortfarande har på DSLR-sidan gentemot Nikon).

"En ny funktion är fokusgaffling. Kameran kan ta 999 bilder med olika fokusering. Förflyttningen av fokuspunkten mellan varje exponering kan ställas i tio steg. Den här funktionen kan användas för att stapla flera makrobilder till en för att få större skärpedjup och samtidigt bibehållen bakgrundsoskärpa."

Sugen att testa detta med mitt Zeissmacro så fort jag uppdaterat.
Svar från froderberg   2018-05-13 23:11
Jag har för mig att Nikon har flimmerreducering på D850 och D7500

Merläsning

GP har anställt fyra pressfotografer

Nu är rekryteringen av fyra pressfotografer till Göteborgs-Posten klar. Den 1 mars börjar de nya fotograferna sina nya anställningar på tidningen. Läs mer... 3

Telezoom till Fujifilm GFX

Fujifilms nionde objektiv till mellanformatsserien GFX är en relativt lätt telezooom: Fujinon GF 100-200 mm f/5,6 R LM OIS WR. Läs mer...

Nya funktioner till Nikon Z6 och Z7

I samband med CES-mässan i Las Vegas har Nikon tillkännagivit att de håller på att utveckla fler funktioner till Nikon Z6 och Z7. Läs mer... 12

Nikon Z 14–30/4 S: Ultravidvinkel med filterfattning

Nikons nya Z-fattning gör det möjligt att konstruera objektiv som tidigare inte var möjliga. Nikon Z 14–30 mm f/4 S är ett exempel på detta. Till skillnad från andra zoomar med 14 mm brännvidd för fullformat så har objektivet filterfattning. Läs mer... 6

Panasonic avslöjar mer om Lumix S

Panasonics spegelfria fullformatare närmar sig. I samband med CES-mässan i Las Vegas avslöjar Panasonic mer om kommande Lumix S1 och S1R. Läs mer...

Test: Nikon Z7

Plus Efter åratal av rykten och kryptiska intervjusvar kom så Nikon till slut till skott och presenterade det alla väntat på: ett nytt spegelfritt system riktat till entusiaster och proffs. Första modellen ut är Z7, på många sätt en spegelfri D850. Läs mer... 28

Test: Canons tre nya TS-E-objektiv

Plus Objektiv med tilt- och skiftfunktion ger unika bildmöjligheter. Canon har nu fem objektiv i sitt utbud med dessa funktioner. Vi har testat de tre nyaste som alla ger en fantastisk bildkvalitet. Läs mer... 1

Test: Canon EF 70-200/4L IS II USM

Plus Canon har uppdaterat sina storsäljande 70-200 mm telezoomar. Den större och ljusstarkare f/2,8-versionen är nästan identisk med sin föregångare, men den mindre och smidigare f/4-versionen är mer omgjord. Därför har vi valt att testa nya Canon EF 70-200 mm f/4L IS II USM. Läs mer...

NYA-EVO Fjord 60-C: Ryggsäck för fotografer på äventyr

NYA-EVO är ett nytt märke på marknaden för fotoväskor. Bolaget var delvis svenskt i starten, men ligger nu i Belgien. De är nu på gång med sin andra fotoryggsäck. Läs mer... 2

Först med kulled i titan

Det amerikanska företaget Colorado Tripod Company hävdar att de gjort världens första kulled i titan, vilket gör den lättare än motsvarande kulleder i magnesium eller aluminium. Läs mer... 13

VSCO blir bara mobilapp - datorversionen läggs ner

VSCO meddelar i sin webbutik att från och med 1 mars 2019 så kommer deras filter bara finnas för mobila enheter och inte längre för datorer. Läs mer... 8

Tetenal i ekonomisk kris

Det tyska fotokemiföretaget Tetenal har hamnat i ekonomisk turbulens på grund av försendade leveranser från underleverantörer som i sin tur har problem. Läs mer... 1

Sony återkallar firmware till A7 III och A7R III

Det är firmware-version 2.0 till Sony A7 III och A7R III som återkallats av Sony. Läs mer... 7

Wacom Cintiq Pro 32: Dator, ritplatta och skärm i ett

Wacom Cintiq Pro 32 är inte bara en pekskärm som kan användas med en penna. I skärmen kan även en datormodul dockas. Läs mer... 4

Test: Laowa 12/2,8 Zero D + Magic Shift Converter

Plus Venus Optics är ett litet finurligt företag som på senare år har utvecklat smarta och ganska udda objektiv under namnet Laowa. Vi har testat deras ultravidvinkel 12/2,8 Zero D med en skiftbar telekonverter kallad Magic Shift Converter. Och visst är den lite magisk. Läs mer... 1

Test: Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-objektiv med fasta brännvidder har imponerat stort i flera av våra tester. Zoomarna har däremot inte excellerat på samma sätt, tills nu. Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art är en riktigt bra vidvinkelzoom. Läs mer...

Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Råkonverteringsprogrammet Capture One är en stark konkurrent till Adobe Lightroom. Version 12 har fått flera förbättringar och nya funktioner. Läs mer... 13

Test: Tamron 70-210/4 Di VC USD

Plus Tamron fortsätter utmana Canon och Nikon med prisvärda alternativ till några av deras mest populära objektiv. Nu har turen kommit till deras budgetversioner av 70-200-zoomar, de med maxbländare 4. Vi har testat Tamron 70-210 mm f/4 Di VC USD. Läs mer... 3

Tre Fujifilm-kameror får nya funktioner

Fujifilms toppmodeller X-H1, X-T3 och GFX 50S får nya funktioner och flera förbättringar genom ny inbyggd programvara (firmware). Läs mer... 14

Dokumentära bilder säljer bostäder

Svenskarna upplever ofta bostadsannonser som generiska och klyschiga. Fastighetsbyrån gör därför en satsning på mer personliga bostadspresentationer, bland annat med bilder av dokumentärfotografen Minna Ridderstolpe. Bilderna ersätter de vanliga mäklarbilderna och ska visa upp vardagslivet i hemmen. Läs mer... 7

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro