Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Proffsfoto > Artiklar (PF index artiklar) > Fujifilm X-T2 får flera nya funktioner

Fujifilm X-T2 får flera nya funktioner

Genom en uppdatering av kamerans mjukvara till version 4.00 får Fujifilm X-T2 flera nya användbara funktioner som utvecklats för storebror X-H1.

En ny funktion är fokusgaffling. Kameran kan ta 999 bilder med olika fokusering. Förflyttningen av fokuspunkten mellan varje exponering kan ställas i tio steg. Den här funktionen kan användas för att stapla flera makrobilder till en för att få större skärpedjup och samtidigt bibehållen bakgrundsoskärpa.

Det blir möjligt att ta videosekvenser med 120 bildrutor per sekund för att åstadkomma slow motion. Det blir också möjligt att lagra färggraderingsprofilen f-log vid filmning, vilket underlättar kraftigare efterbearbetning av bilden (grading).

En praktisk funktion är flimmerreducering som gör att kameran kan undvika att ta bilder när lysrör blinkar och istället ta bilder där de lyser som mest. Det ger bättre exponerade bilder och bättre färger i lysrörsbelysning.

Förbättrad autofokus

I listan över förbättringar nämns även att den fasdetekterande autofokusen ska fungera i svagt ljus. Kameran kan nu fokusera på röriga motiv vid EV -1, en förbättring med 1,5 steg.

Med firmware-version 4.00 går det också att fokusera med objektiv som har mindre max-bländare, f/11 mot tidigare f/8. Det innebär att det går att använda telezoomen XF 100-400/4,5-5,6 med 2-gångers telekonverter.

Andra förbättringar av autofokusen gäller förmågan att fokusera under zoomning och förmågan att fokusera på ytor med fin struktur och låg kontrast, som fågelfjädrar och päls.

Hår kan du ladda ner Firmware 4.00 från Fujifilms webbplats.Publicerad 2018-05-08. Läst av 4910 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-05-09 10:45   jonas18z
Fujii är utan tvekan de som gör rätt med firmware. De uppdaterar även äldre kameror med nya funktioner. Jämför changeloggen med canon, nikon och sony.

Nikon och Canon har väl knappt gjort något nytt med formare förutom vissa undantag.

Sony lyckades ta bort funktioner i och med a9.

Och visste detta snack om att de vill släppa nya modellöer för att tjäna mer pengar....


Jag skulle helst av allt köpa en fujii oga av detta
MikaelSB 2018-05-09 11:11
Man kan ju också se det krass; varför lanserades inte kamerorna med samtliga av dessa funktioner?

Fuji har ju också dragit sig för att lägga till eftersöka funktioner till X-Pro 2 trots att den påstådda lillebrorsan, XT-2, både lanserats med och med uppdateringar fått uppdaterade funktioner som saknats på X-Pro 2 trots allmänt likvärdig hårdvara. Vill påminna mig att filmläget på X-Pro 2 lanserats urdåligt och kanske först nyligen blivit mindre kass genom uppdateringar.

Däremot är ju känslan av att ens produkt blir uppdaterad gratis, oavsett om funktionerna rimligtvis borde funnits direkt ur lådan, något som påverkar ens intryck av tillverkaren åt det positiva hållet. Något jag också delar.
Svar från froderberg 2018-05-09 11:44
"Man kan ju också se det krass; varför lanserades inte kamerorna med samtliga av dessa funktioner? "

Det tar tid att utveckla funktioner. X-T2 är snart två år gammal och det hade väl varit trist att behöva vänta två år extra för att få köpa en X-T2.

De flesta tillverkare stoppar bara i nyutvecklade funktioner i nya modeller för att stimulera köp. Fujifilm hade kunnat reservera dessa funktioner för X-H1, men i och med att kamerorna delar samma arkitektur går det lätt att anpassa funktionerna för båda modellerna.

Andra tillverkare har inte samma utpräglade plattformstänkande vilket gör det svårare att uppgradera i efterhand. Men plattformstänkandet sprider sig allt mer.
alfin 2018-05-09 14:35
Håller med dig Mikael, jäkla diskriminering av oss X-Pro2 ägare. Inte har vi fått möjlighet att justera ISO via fronthjulet och vi kommer inte att få fokusstacking heller. När de nu uppgraderat videofunktionen på X-Pro2 till 4K kunde vi dessutom fått f-log och 120 fps, men det får vi inte.
Anders F. Eriksson 2018-05-09 17:56
Videofunktionerna skiter jag högaktningsfullt i, men skulle gärna kunna justera ISO med fronthjulet :) Jag var mycket nöjd med min X-Pro 2 redan när jag köpte den för ett och ett halvt år sedan, och sedan dess har den bara blivit bättre - jag klagar inte!
Erik5678 2018-05-13 18:19
Man kan också se det på ett annat sätt.

När jag köpte min X-T2 så gjorde jag det för att jag gillade produkten, och att den gjorde allt jag behövde. Jag köpte den som den var då, och var nöjd med det. Uppdateringarna är en trevlig bonus, som gör kameran bättre och bättre och det ger mig mer förtroende för att tillverkaren bryr sig om sina kunder.

På grund av detta så är det väldigt troligt att jag kommer att fortsätta köpa Fujifilms kameror när det väl är dags att uppgradera. Det och objektiven, som är i en klass för sig.

Man kan självklart tycka att det vore bättre om kameran hade haft alla funktioner från början, men som redan nämnts så tar det tid att utveckla funktioner, och Fujifilm är trots att ganska nya på marknaden. Alternativet är att vänta med lanseringen tills funktionerna är klara, men en lång utveckligstid kostar pengar och gör det mer troligt att konkurrenterna hinner lansera motsvarande produkter tidigare.

För övrigt så hade jag en Nikon D7000 som aldrig fick något annat än ett par små buggfixar. X-T2 motsvarade på många sätt Canon och Nikons alternativ redan då, och nu har den flera funktioner som inte Canon och Nikon hade i motsvarande modeller, och som Canon och Nikon inte kommer att lägga till i dessa modeller baserat på deras historik.

Även min X-T1 fick flera uppdateringar som gjorde den till en betydligt bättre kamera, men den lämnade lite att önska vid lansering. Fujifilms X-system var å andra sidan ganska nytt när den kom. Har trots detta aldrig ångrat att jag köpte den, för den var ändå bättre för mig än min tidigare D7000, och bortsätt från prestandan så gjorde den allt som min D7000 gjorde.
2018-05-09 12:05   Ursidae
Jag tycker det är fantastiskt bra att de gör små förbättringar titt som tätt efter att användare tycker till. Har själv en X-T2 och är otroligt nöjd.
Ska bli spännande att se hur stor skillnaden blir i AF med 100-400 nu efter senast uppdateringen. Skall testa i helgen.
Det jag redan märkt är att man kan påverka storleken på informationen som visas i sökaren och bak på skärmen, samt vilken information jag har nytta av att se. Personligen så tycker jag det blev mycket lättare att se info i sökaren efter justeringen till det större.
2018-05-13 22:08   martinot
"En praktisk funktion är flimmerreducering som gör att kameran kan undvika att ta bilder när lysrör blinkar och istället ta bilder där de lyser som mest. Det ger bättre exponerade bilder och bättre färger i lysrörsbelysning."

Grymt. En funktion som jag saknat på mina kameror. Alltid tyckt att Canon haft ett stort plus där (och som de fortfarande har på DSLR-sidan gentemot Nikon).

"En ny funktion är fokusgaffling. Kameran kan ta 999 bilder med olika fokusering. Förflyttningen av fokuspunkten mellan varje exponering kan ställas i tio steg. Den här funktionen kan användas för att stapla flera makrobilder till en för att få större skärpedjup och samtidigt bibehållen bakgrundsoskärpa."

Sugen att testa detta med mitt Zeissmacro så fort jag uppdaterat.
Svar från froderberg 2018-05-13 23:11
Jag har för mig att Nikon har flimmerreducering på D850 och D7500

Merläsning

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer...

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 18

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 6

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 4

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

Canon EOS R5 tar 20 bilder/s

Nu berättar Canon mer den spegelfria "high end"-kamera som ska lanseras senare i år. Bland annat kommer Canon Eos R5 kunna ta 20 bilder per sekund och filma i 8K. Läs mer... 30

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar