Proffsfoto

Proffsfoto > Artiklar (PF index artiklar) > Fujifilm X-T2 får flera nya funktioner

Fujifilm X-T2 får flera nya funktioner

Genom en uppdatering av kamerans mjukvara till version 4.00 får Fujifilm X-T2 flera nya användbara funktioner som utvecklats för storebror X-H1.

En ny funktion är fokusgaffling. Kameran kan ta 999 bilder med olika fokusering. Förflyttningen av fokuspunkten mellan varje exponering kan ställas i tio steg. Den här funktionen kan användas för att stapla flera makrobilder till en för att få större skärpedjup och samtidigt bibehållen bakgrundsoskärpa.

Det blir möjligt att ta videosekvenser med 120 bildrutor per sekund för att åstadkomma slow motion. Det blir också möjligt att lagra färggraderingsprofilen f-log vid filmning, vilket underlättar kraftigare efterbearbetning av bilden (grading).

En praktisk funktion är flimmerreducering som gör att kameran kan undvika att ta bilder när lysrör blinkar och istället ta bilder där de lyser som mest. Det ger bättre exponerade bilder och bättre färger i lysrörsbelysning.

Förbättrad autofokus

I listan över förbättringar nämns även att den fasdetekterande autofokusen ska fungera i svagt ljus. Kameran kan nu fokusera på röriga motiv vid EV -1, en förbättring med 1,5 steg.

Med firmware-version 4.00 går det också att fokusera med objektiv som har mindre max-bländare, f/11 mot tidigare f/8. Det innebär att det går att använda telezoomen XF 100-400/4,5-5,6 med 2-gångers telekonverter.

Andra förbättringar av autofokusen gäller förmågan att fokusera under zoomning och förmågan att fokusera på ytor med fin struktur och låg kontrast, som fågelfjädrar och päls.

Hår kan du ladda ner Firmware 4.00 från Fujifilms webbplats.Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-05-08. Läst av 4199 personer.
Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 170 kr per år
2018-05-09 10:45   jonas18z
Fujii är utan tvekan de som gör rätt med firmware. De uppdaterar även äldre kameror med nya funktioner. Jämför changeloggen med canon, nikon och sony.

Nikon och Canon har väl knappt gjort något nytt med formare förutom vissa undantag.

Sony lyckades ta bort funktioner i och med a9.

Och visste detta snack om att de vill släppa nya modellöer för att tjäna mer pengar....


Jag skulle helst av allt köpa en fujii oga av detta
MikaelSB   2018-05-09 11:11
Man kan ju också se det krass; varför lanserades inte kamerorna med samtliga av dessa funktioner?

Fuji har ju också dragit sig för att lägga till eftersöka funktioner till X-Pro 2 trots att den påstådda lillebrorsan, XT-2, både lanserats med och med uppdateringar fått uppdaterade funktioner som saknats på X-Pro 2 trots allmänt likvärdig hårdvara. Vill påminna mig att filmläget på X-Pro 2 lanserats urdåligt och kanske först nyligen blivit mindre kass genom uppdateringar.

Däremot är ju känslan av att ens produkt blir uppdaterad gratis, oavsett om funktionerna rimligtvis borde funnits direkt ur lådan, något som påverkar ens intryck av tillverkaren åt det positiva hållet. Något jag också delar.
Svar från froderberg   2018-05-09 11:44
"Man kan ju också se det krass; varför lanserades inte kamerorna med samtliga av dessa funktioner? "

Det tar tid att utveckla funktioner. X-T2 är snart två år gammal och det hade väl varit trist att behöva vänta två år extra för att få köpa en X-T2.

De flesta tillverkare stoppar bara i nyutvecklade funktioner i nya modeller för att stimulera köp. Fujifilm hade kunnat reservera dessa funktioner för X-H1, men i och med att kamerorna delar samma arkitektur går det lätt att anpassa funktionerna för båda modellerna.

Andra tillverkare har inte samma utpräglade plattformstänkande vilket gör det svårare att uppgradera i efterhand. Men plattformstänkandet sprider sig allt mer.
alfin   2018-05-09 14:35
Håller med dig Mikael, jäkla diskriminering av oss X-Pro2 ägare. Inte har vi fått möjlighet att justera ISO via fronthjulet och vi kommer inte att få fokusstacking heller. När de nu uppgraderat videofunktionen på X-Pro2 till 4K kunde vi dessutom fått f-log och 120 fps, men det får vi inte.
Anders F. Eriksson   2018-05-09 17:56
Videofunktionerna skiter jag högaktningsfullt i, men skulle gärna kunna justera ISO med fronthjulet :) Jag var mycket nöjd med min X-Pro 2 redan när jag köpte den för ett och ett halvt år sedan, och sedan dess har den bara blivit bättre - jag klagar inte!
Erik5678   2018-05-13 18:19
Man kan också se det på ett annat sätt.

När jag köpte min X-T2 så gjorde jag det för att jag gillade produkten, och att den gjorde allt jag behövde. Jag köpte den som den var då, och var nöjd med det. Uppdateringarna är en trevlig bonus, som gör kameran bättre och bättre och det ger mig mer förtroende för att tillverkaren bryr sig om sina kunder.

På grund av detta så är det väldigt troligt att jag kommer att fortsätta köpa Fujifilms kameror när det väl är dags att uppgradera. Det och objektiven, som är i en klass för sig.

Man kan självklart tycka att det vore bättre om kameran hade haft alla funktioner från början, men som redan nämnts så tar det tid att utveckla funktioner, och Fujifilm är trots att ganska nya på marknaden. Alternativet är att vänta med lanseringen tills funktionerna är klara, men en lång utveckligstid kostar pengar och gör det mer troligt att konkurrenterna hinner lansera motsvarande produkter tidigare.

För övrigt så hade jag en Nikon D7000 som aldrig fick något annat än ett par små buggfixar. X-T2 motsvarade på många sätt Canon och Nikons alternativ redan då, och nu har den flera funktioner som inte Canon och Nikon hade i motsvarande modeller, och som Canon och Nikon inte kommer att lägga till i dessa modeller baserat på deras historik.

Även min X-T1 fick flera uppdateringar som gjorde den till en betydligt bättre kamera, men den lämnade lite att önska vid lansering. Fujifilms X-system var å andra sidan ganska nytt när den kom. Har trots detta aldrig ångrat att jag köpte den, för den var ändå bättre för mig än min tidigare D7000, och bortsätt från prestandan så gjorde den allt som min D7000 gjorde.
2018-05-09 12:05   Ursidae
Jag tycker det är fantastiskt bra att de gör små förbättringar titt som tätt efter att användare tycker till. Har själv en X-T2 och är otroligt nöjd.
Ska bli spännande att se hur stor skillnaden blir i AF med 100-400 nu efter senast uppdateringen. Skall testa i helgen.
Det jag redan märkt är att man kan påverka storleken på informationen som visas i sökaren och bak på skärmen, samt vilken information jag har nytta av att se. Personligen så tycker jag det blev mycket lättare att se info i sökaren efter justeringen till det större.
2018-05-13 22:08   martinot
"En praktisk funktion är flimmerreducering som gör att kameran kan undvika att ta bilder när lysrör blinkar och istället ta bilder där de lyser som mest. Det ger bättre exponerade bilder och bättre färger i lysrörsbelysning."

Grymt. En funktion som jag saknat på mina kameror. Alltid tyckt att Canon haft ett stort plus där (och som de fortfarande har på DSLR-sidan gentemot Nikon).

"En ny funktion är fokusgaffling. Kameran kan ta 999 bilder med olika fokusering. Förflyttningen av fokuspunkten mellan varje exponering kan ställas i tio steg. Den här funktionen kan användas för att stapla flera makrobilder till en för att få större skärpedjup och samtidigt bibehållen bakgrundsoskärpa."

Sugen att testa detta med mitt Zeissmacro så fort jag uppdaterat.
Svar från froderberg   2018-05-13 23:11
Jag har för mig att Nikon har flimmerreducering på D850 och D7500

Merläsning

TEST: Sony A7 III

Plus Sony har inte snålat med A7 III. Trots att den är betydligt billigare än A7R III är upplösningen den enda riktigt tydliga skillnaden. Det innebär att A7 III är ett stort lyft jämfört med föregångaren A7 II. Läs mer... 13

Tips för fotografering i varmt väder

Sommarvärmen kan ge härliga bilder, men kan också ställa till en del problem för oss fotografer. Här kommer några tips på hur du minimerar dem. Läs mer... 6

Flera nya objektiv från Fujifilm

Som tidigare utlovat lanserar Fujifilm två nya proffsobjektiv. Ett mycket ljusstarkt teleobjektiv, 200 mm f/2 med matchande telekonverter, och en ljusstark vidvinkelzoom. Samtidigt berättar Fujifilm om ytterligare tre kommande objektiv. Läs mer... 26

Interview with Leica about future cameras

Leicas direktör Stefan Daniel berättar tämligen öppet om nuvarande och kommande produkter i en intervju som en av våra kollegor inom EISA gjort. Texten är på engelska. Läs mer... 2

SD Express: Ny standard för extremt snabba SD-kort

I kameravärlden håller vi på och gradvis på och överger SD-kort av typen UHS-I (max 104 MB/s) för de snabbare UHS II-korten (312 MB/s). Och snart kommer ännu snabbare UHS III-kort (max 624 MB/s). Men bortom det kommer nu även SD Express och drastiskt ökade maxstorlekar. Läs mer... 2

Ambitiös och ljusstark normal för Pentax

Ricoh satsar på att nå högsta kvalitet, såväl optiskt som mekaniskt, med nya HD Pentax-D FA* 50 mm f/1,4 SDM AW. Men den höga ambitionen återspeglar sig också i priset och vikten. Läs mer... 3

Sony FE 400/2,8 GM OSS är rekordlätt

Sony vill utmana Canon och Nikon om att locka yrkesfotograferna. Det senaste vapnet i den kampen är ett 400/2,8 supertele som är betydligt lättare än Canons och Nikons motsvarigheter. Läs mer... 29

Nikon utvecklar ultralätt supertele

Nikon utvecklar ett nytt supertele som är tänkt för handhållen fotografering. Det kan göras kortare med hjälp av PF-linser och blir därför lättare utan att tappa ljusstyrka. Läs mer... 9

Två nya Canon 70-200 mm

Canon lanserar två nya versioner av sina 70-200 mm telezoomar med inbyggd bildstabilisering. De har ljusstyrka f/2,8 respektive f/4 och ska framförallt bättre antireflexbehandling än sina föregångare. Läs mer... 7

Test: Elinchrom ELB 500 TTL

Plus Automatik, låg vikt och kompakt format underlättar vardagen för yrkesfotografen. Allt detta ger Elinchroms nya batteridrivna studioblixt ELB 500 TTL. Läs mer... 1

Test: Profoto A1

Plus Profoto A1 kan ses som en ovanligt liten studioblixt eller som en exklusiv speedlight för den som vill ha det bästa. Läs mer... 8

Teleobjektiv till Fujifilm GFX

Fujifilm visade upp en mockup av teleobjektivet Fujinon GF 250 mm f/4 R LM OIS WR på Fotomässan i Stockholm. Nu är objektivet klart och specifikationerna har blivit offentliga. Samtidigt lanseras en telekonverter och två mellanringar. Läs mer... 11

Prograde först ut med toksnabbt CFexpress-kort

Nu är nästa generations minneskort på väg ut på marknaden. Progrades CFexpress-kort är ungefär dubbelt så snabba som de bästa XQD- och CFast-korten idag. Läs mer... 9

Ny vidvinkelzoom från Leica

Leica SL-systemet växer med en vidvinkelzoom: Leica Super-Vario-Elmar-SL 16-35 mm f/3,5-4,5 Asph. Hög bildkvalitet i alla lägen och snabb fokusering har varit målet under utvecklingen. Läs mer... 6

Ny vidvinkel från Canon

Canon utökar Cinema Eos-serien med en ljusstark vidvinkel. Eftersom alla andra fasta objektiv i serien har en motsvarighet i det vanliga EF-programmet så är frågan om detta objektiv också kommer i EF-version med autofokus. Samtidigt med objektivet lanseras en Cinema Eos-videokamera med fullfomatssensor. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix G9

Plus Lumix G9 är Panasonics toppmodell för stillbildsfoto och särskilt lämplig för actionbilder och fotografering i tuffa miljöer. Läs mer... 5

Test: Sony A7R III

Plus Sony fortsätter sin satsning på att locka yrkesfotografer och seriösa entusiaster. Nu har de uppgraderat sin högupplösta A7R-modell med många små och stora förbättringar som <br> gör den till en betydligt proffsigare kamera. Läs mer... 11

Test: Nikon AF-S Fisheye 8-15/3,5-4,5E ED

Plus Nikon har äntligen ersatt sitt uråldriga fisheye för småbildskameror och precis som Canon valde man att göra ersättaren som en mer mångsidig zoom. Resultatet imponerar. Läs mer... 2

Vi kollar in Elinchroms nya portabla studioblixt med TTL

Bara några dagar innan Fotomässan lanserades Elinchrom ELB500 TTL som säkert kommer bli populär bland många frilansfotografer. Porträttfotografen John Hagby berättar om vad blixten kan göra. Läs mer...

Svenska yrkesfotografer samlas på ny webbplattform

Svenska Fotografers Förbund har tillsammans med en underleverantör utvecklat en ny plattform på webben där bildköpare lätt ska kunna hitta en passande fotograf. Adressen är sokfotograf.se Läs mer...