X. Oanvända vyer > Nyheter > GPS att fästa på kameran

GPS att fästa på kameran

Jobo har utvecklat en GPS som du kan fästa i kamerans tillbehörssko. Med hjälp av den kan du registrera vilken adress din bild togs på.

Med produkten följer ett datorpgrogram, som med hjälp av uppgifter om longitud och latitud kan skaka fram vilken stad du befann dig i när bilden togs, eller rent av vilken adress. Programmet taggar alltså bilden med denna information, vilket också gör att du kan söka på orter i ditt bildarkiv. Du kan sedan se dina bilder på en karta.

Sony har en liknande produkt, som de kallar för GPS-CS1KASP. Den liknar ett USB-minne med ett spänne som du exempelvis kan fästa på din kameraryggsäck eller på kameraremmen.

Läs mer om Jobos GPS här.
Läs mer om Sonys GPS här.

Publicerad 2009-02-05. Läst av 9493 personer.

Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2009-02-05 11:16   Anders Östberg
Tja, säkert bra bortsett från att man kanske vill använda blixtskon till annat ... som t.ex, en blixt. :-)
2009-02-05 11:59   fotografmanuelek
Ja verkar ju inte vara så genomtänkt det där..
2009-02-05 13:03   Hagman
Någon som vet ifall det går att få in gps-datan i RAW-filer som man sedan arkiverar i Ligtroom?
2009-02-05 13:53   mikael_in_action
Jag undrar ungefär samma sak som Magnus. Läggs GPS-datat i Exif-informationen? Kan Lightroom hantera GPS-data? Eller vilket program bör man ha för att få ut mest av bilder med GPS-data?
2009-02-05 16:01   Jeppe
Eftersom den saknar koppling till kameran så får man via mjukvaran (som jag förutsätter ingår), synka informationen i efterhand. Mao så gåller det att klockan i kameran går rätt. Sonys dongel fungerar på samma sätt. Så man får köra in infon i bildfilen innan man adderar sina bilder i t.ex. Lightroom.
2009-02-05 16:03   Jonas Nylund
Vill bara uppmärksamma att Nikon har ett eget GPS-tillbehör som inte sitter i blixtskon. GP-1 heter den och kopplas in i uttaget för trådutlösare.
2009-02-05 17:51   resiaknets
Nikons lösning är den bästa, för då får man bilderna geotaggade direkt. Men den är lika otymplig som Jobon och har dessutom en störande sladd. Kostar en del också, 2300 kr. De finns också en kopia för under 1000-lappen.

Nästa lösning är som sagt att ha en datalogger som Sony eller Jobon som spara positionerna och som man sedan kan synka ihop i datorn. Sonys var en av de första, men det finns nu ett antal som är billigare och bättre. T ex Holux 241.

En tredje variant är om man har en GPS i mobilen är att använda en ett trackingprogram som sparar positionerna och så syknar man på samma sätt som loggern. Det finns t ex flera program till iPhone som gör detta. Nackdelen kan vara att GPS drar en del ström ur mobilen.
2009-02-05 22:46   Panoreda
Verkar vara lite för många steg. Jag tror jag väntar till GPS:en är inbyggd i kameran och lagrar koordinaterna direkt i bildinfot. Sen måste man väl vara utomhus för att det hela ska funka:) Datorstödet till en helt vanlig GPS brukar ha exportmöjligheter till diverse format som innefattar tidsstämpel och koordinater.
Har själv kombinerat fotontider från ett sportflygplan med tiderna i en GPS-logg utan några problem.
Med en kamera klocka som går rätt och en sådan exportfil är man väl i stort sett lika långt som med denna pryl, eller har jag missat nåt?
2009-02-06 00:44   PMD
Om Jobo har gjort rätt så triggas loggningen av blixtsynken vilket gör att man slipper lagra data i onödan. Dessutom borde Jobo-GPS:en vara rejält strömsnål eftersom den kan gå ner i viloläge mellan bildtagningarna. Jobos websida säger att batteriet räcker cirka 4 veckor. Det är mer än 20 gånger längre än en vanlig GPS-logger.
2009-02-06 10:52   wikman
Antar att Jobo arbetar med en teknik att när bilden tas spelar den in några sekunder med GPS data. Sedan beräknas possitionen först i datorn. På så sätt får man mycket snabbare och strömsnålare lösning på kameran.
2009-02-06 14:04   Tuddis
Vet nån om det finns någon speciel GPS till en Canon 450D kamera
2009-02-08 10:19   Thomas E Beckmann
Jag har använt RoyalTek i snart ett år med gott resultat och stora besvär.
det är en datalogger som suger i sig 4 aaa batterier om dagen.
Det finns ingen fungerande programvara till den. ( den jag fick med, sopade all info på 1000 fotos) som tur var hade jag en BU.
Om någon känner till ett fint syncprogram så blir jag glad. Hittills använder jag en konverter som min son skrivit.
Bäst hade en bluetoothenhet varit direkt till D300
2009-02-08 14:52   PMD
Jag har en Globalsat DG-100 som fungerar alldeles utmärkt. Den medföljande programvaran för att stoppa ladda ner GPS-data till datorn och geotagga i bilderna är lite yxig, men fungerar bra.
2009-02-09 22:29   Pagajviftaren
Min första tanka var samma som Anders i första inlägget. Om man vill använda blixtskon till en blixt? Och jag förmodar att det inte är tänkt att den ska tas av varje gång man lägger ner kameran i väskan och monteras varje gång man tar upp kameran ur väskan. Och ha en sådan utstickande pryl i blixtskon alltjämt? Fastnar den inte och bryter sönder blixtskon?
Tror jag föredrar Sonys. Programmet som synkar GPS-filen med bilderna, kan man lägga in fotografens namn, mail mfl uppgifter i programmet så att de tankas in samtidigt?
2009-02-10 12:50   kiwi
Själv använder jag en Garmin eTrex Vista HCx för att logga när jag är ute och tar bilder. Behöver inte ha den framme - det räcker att den ligger i fickan för att den ska kunna få signal.

Sedan använder jag ett program som heter HoudahGeo på Macen för att synka ihop loggen med bilderna - funkar ypperligt. Där finns möjligheter för att bl.a. skriva lat/long till EXIF-filen och exportera till Google Earth, Flickr eller till en KML-fil.

I väntan på att GPS-loggning blir inbyggd i våra kameror, så rekommenderar jag att köpa en separat GPS-mottagare för att geotagga. Med en sådan kan man göra så mycket mer än bara geotagga bilder. Man kan exempelvis geocacha. :)

Och, sist men inte minst, kan man lägga upp hela sin rutt med bilder på en sajt som http://www.everytrail.com/ - funkar även direkt från iPhone.
2009-02-13 12:30   Alex Freeman
Borde inte Canons kameror ha minst tre tillbehörsskor?
För GPS, Blixtsändare och kanske blixten också?

Merläsning


Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar