Artiklar > Hasselblad HV: En Sony A99 med dyrt skal

Hasselblad HV: En Sony A99 med dyrt skal

Hasselblad fortsätter styla om Sony-kameror för att kunna sätta en rejäl prislapp. Hasselblad HV blir inte billig ...

Hasselblad HV följer efter modellerna Lunar och Stellar. HV bygger på småbildskameran Sony A99 och har A-fattning och elektronisk sökare.

I ett pressmeddelande framhäver Hasselblad att kamerans skal är byggd i exklusiva material som titan och aluminium.

Hasselblads nya vd Ian Rawcliffetar tar i från tårna när han beskriver nya Hasselblad HV:

– Det finns ett växande antal mycket hängivna och ofta väldigt duktiga amatörfotografer och fotoentusiaster över hela världen som är villiga att investera i den typ av högpresterande kameror som proffs använder. Vår nya systemkamera HV kommer att helt tillfredsställa alla som vill inte bara unna sig en exklusiv fotoikon utan också frossa i att skapa exceptionella bilder och video med en exceptionell kamera.

När vi hört denna fantastiska beskrivning förstår vi varför prislappen landar på 8.500 euro exklusive moms. I priset ingår en hård plastväska, normalzoomen Zeiss 24-70/2,8 samt två batterier.

I den här forumtråden diskuteras Hasselblad HV.Publicerad 2014-02-03. Läst av 12760 personer.

60 Kommentarer

Strömqvist 2014-02-03 22:15  
Om det är en tävling om vilket det töntigaste kameramärket är så har vi en klar vinnare.
Michael f8 2014-02-04 10:51
På det viset har jag aldrig tänkt tidigare ...

Jag ska nu köpa mig en cykel, är det något speciellt jag ska passa mig för, man vill juh inte bli betraktad som en 'tönt' som inte har koll på läget.

Ska även köpa mig en mössa, vilken färg är det som gäller i år???
Omnicolor 2014-02-09 22:18
En sak du kan passa dig för är om du ska köpa en cykel eller mössa - är att om du ser en cykel som kostar 4000 kr, och sen ser du samma cykel med ett annat namn (fast den heter något med "turbo" och har lite extra glitter på) och så kostar den 15000 kr. Då kanske du ska passa dig för att köpa den dyra med glitter.
Michael f8 2014-02-11 00:16
Typ X-Pan då?
PMD 2014-02-11 12:25
Nej, Xpan var inte en bling-kamera.
Den är mer att likna vid Leicas Panasonic-kameror.
Scratchen 2014-02-03 22:19  
Jag förstår ärligt talat inte vad de håller på med. Vet de det själva tro?
Torparfarsan 2014-02-03 22:34  
Så länge det finns folk med mycket att de inte vet vad de skall göra med dem så lär det finnas en marknad för prylar med makaber prislapp. Jämför hur det ser ut på klockfronten. Och för att inte tala om bil fronten. Men det är förstås helt i sin ordning att spendera X antal miljoner på en bil som på tomgång spränger alla hastighetsgränser än att köpa en kamera för 8500 euro + moms.
Surgeon 2014-02-03 22:40
Men man får ju 2 batterier med på köpet och en hård PLASTväska :)
Myran2 2014-02-03 23:29
Ja jösses 2 batterier OCH en plastväska jo jag tackar fint ska det vara !!!
Sten-Åke Sändh 2014-02-03 22:54  
"När vi hört denna fantastiska beskrivning förstår vi varför prislappen landar på 8.500 euro exklusive moms, skriver Fröderberg "

Jag vet verkligen inte om jag förstår det av den beskrivningen men FS får väl förklara. För mig verkar det ju konstigt att man klär om gamla kameror av förra generationen och försöker sälja in det som state of the art. Vem lurar man med det? Man ska nog ha en bra snabb bil om man ska hinna hem innan dessa 8 500 Euro har blivit till 850 Euro för snart kommer väl uppföljaren till A99 och då är det här ohjälpligt gårdagens nyheter. Man får väl skruva loss Zeissen och använda resten som exklusivt bokstöd.

Även om det finns folk med alldeles för mycket pengar, så tror jag inte ens dessa vill bli betraktade som idioter i kejsarens nya kläder. Undrar verkligen om det här projektet går ihop.
Jottas 2014-02-03 23:17
De flesta kameror som kommer ut är ju bara klädda i nya kläder, under skalet är det förra årets teknik, eller ännu äldre. Bara kosmetiska förändringar och någon ny funktion i menyn. Inte en ny kamera. Nu har Hasselblad iof tagit i så man nästan spricker i prissättning och utförande, men det är bara samma som t.ex. Nikon, Canon och Fuji gör hela tiden men med små pristillägg.
PMD 2014-02-04 01:02
De flesta? Ja, jo, om man räknar kompaktkameror kanske.

Annars är det rätt vanligt att nya systemkameror har en nyare sensor. Sensorn kan knappast räknas som "kläder". :-)
Grevture 2014-02-04 05:37
Sten-Åke, ironi online kan vara lurigt, men jag vill nog påstå att det här var ett närmast övertydligt exempel :-)
Johan Carlström 2014-02-03 23:13  
Man undrar ju lite hur dom tänker. Samtliga av dessa dekaltrimmade kameror blir ju utskrattade. Jag tror inte man säljer speciellt många, men skadan på varumärket tror jag inte blir lika obetydlig.
Jag ser en otrolig kortsiktighet bakom hasselblad idag. De verkar inte förstå hur fotografer ser på kameramärken. De verkar inte förstå att man förvaltar ett varumärke. Hasselblad har tagi lång tid att bygga upp. Nu vill man tappa varumärket på allt värde så snabbt som möjligt. Det blir tydligt hur dysfunktionellt beslutfattandet sker...
Som svensk och ägare av ett antal bladare kan jag inte låta bli att bli lite ledsen... HB borde sneglat på leica som förstår att förvalta sitt varumärke.
Johan Carlström 2014-02-03 23:26  
Men nu ser jag att Larry Hansen fått sparken! Det var fan inte en dag för tidigt!
superboy77 2014-02-03 23:27  
Äntligen! Som jag har väntat!
hornavan 2014-02-03 23:29  
Vid ett besök i Dubai såg jag Hasselbladare i flera affärer. Där insåg jag att vi människor har olika syn på många saker och att vi kanske bör undvika att kritisera människor och saker bara för att vi själva tycker annorlunda.
Jag vill inte ha varken Hasselblad, Canon eller Nikon, men jag kan respektera de som har en annan åsikt.
Wolfgang 2014-02-04 01:12  
Jag förstår inte varför alla är så negativa utan att ha testat kameran. Likadana negativa kommentarer kan man även läsa när Leica kommer med en ny produkt.
Det påminner mig om räven och rönnbären.
Jag håller i alla fall tummarna att Hasselblad hittar sin marknad för denna nya produkt.
Makten 2014-02-04 01:25
Det här är inte en ny produkt. Det är en gammal produkt i nya kläder, för tio gånger högre pris.

Jag undrar om Hasselblad medvetet begår självmord, eller vad tanken är. Ingen fotograf lär vilja bli förknippad med detta företag om de fortsätter såhär. Och i så fall har rikemännen som köper dessa skämt till kameror inte längre någon anledning att göra det. För vad de vill är naturligtvis att köpa sig till status. Men status lär märket inte längre besitta om fotograferna väljer andra märken.

Otroligt tragiskt. Det är som om Larmborghini skulle sälja Daihatsu-bilar med kolfiberkaross.
Grevture 2014-02-04 05:44
Wolfgang: Hade Hasselblad faktiskt kommit med en ny produkt hade nog få varit negativa.

Men det de gjort är att ha designat om skalet på en i och för sig trevlig Sony-kamera som kostar 20000 kr, paketerat den med ett bra objektiv för 12000 kr och sedan snudd på tredubblat priset. Ganska magstarkt.
Wolfgang 2014-02-04 09:40
Hej Martin H och Martin A,
Både hus och objektiv är säkert kraftigt förbättrade. Om det är värt priset får ju köparna avgöra. Den här senaste produkten är ju faktiskt billigare än H5D.an och så kommer man åt de fantastiska Zeissobjektiven.
Jag tror säkert att man har gjort en noggrann marknadsundersökning och jag önskar Hasselblad "Lycka till".
Om man avstår från bil och bor enkelt, så kan man kanske köpa en Hasselblad. Allt beror på prioritering. Inte för att visa omvärlden utan för sin egen skull.
Men själv skulle jag prioritera annat.
Avslutat Medlemskap 2014-02-04 11:42
Kameran ar ett annat hus gjort i aluminium, så där är det kanske en förbättring, men funktionsmässigt så är det exakt samma kamera som Sony A99.

"objektivet kraftigt förbättrat"???

NEJ! Det är exakt samma Sony SAL-2,8/24-70ZA som du kan köpa i affärerna för c:a 17000 kr. http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=292386

Ett bra objektiv iofs, men ingenting som är det minsta nytt. Exakt samma Sony-objektiv som inte är modifierat ett endaste dugg för Hasselblad.

"och så kommer man åt zeiss-objektiven"???

Om du inte missat det så finns det ett antal mycket fina Zeiss-objektiv med AF exklusivt gjorda för Sony Alpha A-mount. Har funnits en massa år redan och dessa och vilket annat A-mount objektiv passar på Sonys A-mount kameror och även på denna Hasselblad.
PMD 2014-02-04 12:07
Wolfgang,
Det här är inte en Hasselblad. Det är ungefär lika mycket Hasselblad som de lätt förklädda Panasonic-kompakterna med Leicamärke på är Leicakameror. Kanske t.o.m. mindre.

Zeissobjektiven köper man billigare från Sony.

Men jag tror nog att Hasselblad (och Sony) kommer att tjäna pengar på den här typen av bling-kameror. Det finns många människor med så mycket pengar att de inte vet vad de ska göra av dem, och som säkerligen tror att man får vad man betalar för.
j3n5 2014-02-04 06:53  
I så fall kan man ju diskutera vad Nikon Df är också. Precis som alla retrostylade kameror signalerar "jag har en avslappnad och ursprunglig syn på fotografi" så signalerar denna "jag har mer pengar än dig". Det finns uppenbart folk som är intresserad av det i andra konsumtionskategorier..
Benganbus 2014-02-04 09:19  
Men av någon konstig anledning, så kommer den här kameran att köpas av en del! Marknadsavdelningarna på de här företagen har suttit i möten ett antal gånger och med hjälp av en del annat, kommit på att det här kommer att ge pengar och reklam!

De e väl som att köpa en klocka för några hundra tusen, klockan visar inte tiden bättre, men vänner och kompisar i samma "prisklass" blir aningen imponerade! ;)

I förlängningen kanske, kanske sa jag, borde man kanske börja fundera på varför det finns så mycket pengar ute på vissa ställen, som gör att några inte behöver bry sig om vad kameran kostar, eller klockan, eller bilen, eller huset, eller båten... ;)

Hur som helst, för att återgå till ämnet, det här e ingen chansning av H-blad och Sony! De här e business! Noga övervägd!
Så vad vi tycker, betyder mycket litet!! Eller inget alls, för att tala klartext! :) ;)
/B
Janne H 2014-02-04 09:36  
Tragiskt!
Vad annars kan man säga om vad gamla fina Hasselblad håller på med.
hbengtsson 2014-02-04 09:37  
Poängen - åter igen - är att Hasselblad inte ens bemödat sig med att utveckla en egen modell. Man tar en befintlig, modifierar den och sätter en sjuk prislapp för att det står Hasselblad på. Dyra klockor för 100-tusentals pengar inbillar jag mig ialla fall vara genuina hantverk med livslång garanti. Prisvärda nej, men åtminstone original.

Denna approach påminner lite om när Sony tog Tamrons/Minoltas 28-75, satte dit sin logga och dubblade priset. Tror ingen gick på den...

Hursomhelst... Hasselblad med sin fina bakgrund från mellanformatet borde presenterat en mellanformatssensor i detta skal. Då hade jag varit impad och priset hade plötsligt varit mer motiverat än detta...

Sen måste man ju ställa sig frågan om man kommer löpa linan ut med omdöpta gluggar också eller får man vackert finna sig i att det står Sony på optiken? Den lär knaga på den välbeställde hobbyfotografen något kopiöst...
mazeson 2014-02-04 10:05  
Finns ju inget mervärde alls. Detta är ju undergången för Hasselblad.
Varför inte hålla sig till sin nisch med stora sensorer och ta 6X6-formatet vidare...?
Svar från froderberg 2014-02-04 10:28
En förklaring kan ju vara att mellanformatstillverkarna fastnat i en föråldrat sensorgeneration och behöver mer kapital för att utveckla mellanformatskameror med modernare sensorer.

Under 2013 drog Hasselblad in 78 miljoner i riskkapital till sin utveckling. Det är svårt om man inte har ett tydligt syfte och egen förmåga att dra in pengar.

I så fall är Hasselblad Lunar, Stellar och HV snarare räddningen än undergången.
jonasfx 2014-02-05 07:52
bra info där, magnus. det gör mig glad om hasselblad kan dra in pengar på annat håll för att utveckla storkamerorna. funkar det för leica så... ;)
Michael f8 2014-02-04 10:47  
I går fanns inte detta alternativet, i dag presenteras ett fotografiskt verktygs-alternativ till.

Och i dag går vissa och blir ledsna, för fler alternativ på marknaden?

Man måste ju börja någonstans för att gå vidare, Victor Hasselblad själv tror jag började just med "Hasselblads Svenska Express", just ja, tryckte dit ett namn på lädret till en OEM lådkamera :-) Därefter kunde Victor skapa det han ville kanske egentligen, "Hasselblad" och utvecklade egna kameror.

Någon har tittat historiskt hur Victor fick till och vid en 'omstart' så gör man om det, i Victor Hasselblads namn.
Marteric 2014-02-04 11:23  
Man kanske kan köpa ett skall för 5.000€, klä in sin 5D3 och sälja för 20.000€...;-)
Bussmicke 2014-02-04 12:39  
Hasselblad för en Leica samma kamera med fantasipriser...
alf109 2014-02-04 13:49  
Så länge det finns dem som är beredda att betala så lär det också tillhandahållas. Man kan tycka vad man vill om detta, men verkligheten ser ju faktiskt ut så. För en del är det viktigt att kunna visa att man kan skaffa prylar som få har råd med, och då spelar det ingen roll om de är bättre eller rent av sämre som bruksföremål. Hasselblad kommer att dra in en sudd pengar som de kan använda till viktigare saker, som utveckling av mellanformatssystemet, löner till de anställda, avkastning till ägarna osv. För övrigt har nästan alla stora kameramärken ägnat sig åt den typen av marknadsföring, inte bara Hasselblad och Leica, Pentax gjorde någon juvelprydd historia, Nikon har sina gamla guldkameror osv.

Sedan är det ju sunt att se att så många av fotosidans läsare inte låter sig imponeras, men som sagt: det lär inte Hasselblad bry sig så mycket om.
Jottas 2014-02-04 14:18
Ja precis inget nytt under solen, det är många tillverkare genom åren som gjort påkostade versioner av kameror. Det är ofta kort historiskt spann i diskussionerna här.
Wolfgang 2014-02-04 16:25
Hej Alf, jag håller med Dig helt, men kommentarerna här på sidan lyser av jantelagen. Jag tycker att det är positivt att Hasselblad precis som Leica kämpar för att överleva. Att jag själv inte har råd att köpa deras produkter har inte med saken att göra.
Anders F. Eriksson 2014-02-04 18:47
För de flesta här är det en rätt meningslös kamera, men var Jante skulle komma in vet jag inte.

Det finns som sagt alltid folk som betalar extra för bling, så det är ju bra om Hasselblad kan dra in lite extra pengar på det viset. Nikons guldkameror torde vara ändå mer ovettiga än den här, i och med att guld är rätt så repkänsligt, så de stod nog mest på hyllan eller t.o.m. låg kvar i kartongen hos samlarna.
Bengf 2014-02-04 14:53  
Jag tycker att den är ovanligt snygg faktiskt, klart mycket bättre än dom tidigare försöken med svulstiga trägrepp.
Magnus Rönnkvist 2014-02-04 15:30  
Hehe, det ser ut som att Hasselblad försöker göra en Apple. Dvs sminka en gris genom att sätta sin logga på standardkomponenter i ett glättigt skal och sedan kränga iväg det till överpriser. :)
PMD 2014-02-05 02:17
Ja, för Mac OS X kan man ju köra på vilken standard-PC som helst ...
plenty1 2014-02-04 17:51  
De som inte tänker köpa kameran kan väll sluta gnälla, de som köper den kan komma med sina synpunkter.
Finns folk som köper det dom vill ha.....så är det bara....
PMD 2014-02-05 02:24
Ja, att gnälla är lite tråkigt, men vi kan väl få håna Hasselblad för sitt tilltag?
Fast Hasselblad kommer antagligen att tjäna pengar på den här kameran så de småler nog bara åt oss.

Nä, det är nog bättre om vi hånar dem som köper kameran. :-)
Jonas Nyhav 2014-02-05 10:16  
Oj vad många som är arga.

Visst priset kan verka avskräckande och visst är det ett premiumpris men betänk följande:

Sony A99: 20.000 kr
Zeiss 24-70mm: 19.000 kr
Väska: 2000 kr
Batteri: 1600 kr
------------------------------------
Summa: 42600 kr

Fundera sedan på vad Canon och Nikon tar för sina premiumkameror för det här handlar inte om logiska specar och pris efter funktion etc för då borde väl de inte säljas några Canon 1Ds 1Dx 1Dc, Nikon D4 mer än till en small skapa sportfotografer. Alla kamerorna jag räknar upp kostar mellan 50.000-100.000 kr.

Visst kan jag hålla med om att dessa kameror är verkligen har topp-spec på alla sätt. Men Sony A99 är inte heller så pjåkig när det gäller bildkvalité, video och funktionalitet. Men lek med tanken att Canon 1D och Nikon D4 internt är en variant av Canon 5D och Nikon D800 plötsligt så känns det väldigt överprisat att ta 30.000 kr för ett annat hus även om det är lite mer vädertätat.

I det läget så känns det inte helt konstigt att Hasselblad tänker sig ett överpris på 30.000-40.000 för sin HV. När det handlar om premium produkter så måste man nå en viss kvalité men sedan så måste man våga ta så mycket betalt att man fortfarande säljer några produkter men inte för många för då tappar man premium-värdet. Alla får inte kunna ha eller ens vilja ha en, då har man nått premium. I kameravärlden så är Leica, Zeiss där. I Mellanformatsvärlden så har Hasselblad samma premiumvärlde men dom har inte gett sig in i detta segment tidigare

Vill man ha en Hasselbladare så finns det en premiumpris dels för varumärket men också för ergonomi och för teknik. I mellanformats segmentet så kostar en kamera 150.000-450.000 och objektiven 40.000-60.000 så man vänjer sig vid en viss prislapp för dessa produkter och man kan vara säker på att de är premium för hela världsmarknaden alla märken för mellanformat är 6.000-8.000 kameror årligen.

Jag är en Hasseblads-användare och har en H4D utrustning och väntar på en H5D i en vattentät plastväska. Inte helt olikt hur dom tänker med HV. Jag vet att jag skulle förmodligen få samma bilder med en Pentax 645D för mindre än halva priset, men jag vill inte ha en Pentax så valet var enkelt.
Matte_J 2014-02-05 19:47
Sony A99 + Zeiss 24-70/2.8 32 990:- (paketpris på Cyberfoto)
Blixt och batterigrepp på köpet!
Batteri (ett följer ju med kameran, så bara ett tillkommer) 789:-
Plastväska 549:-

Summa ca 34 300:-
Alltså ca 8200:- mindre än dina priser. Och då med en bra blixt och ett batterigrepp på köpet.
Anders F. Eriksson 2014-02-05 19:54
Att H5D kostar en smärre förmögenhet är ju en sak, men det här är exakt samma kamera och objektiv som Sonykameran och -objektivet. Det enda som skiljer är skalet.

Jag förstår att det finns folk som köper den här kameran som bling, men att hävda att den är dyr för att den skulle vara mer "premium" än Sony A99 är ju bara trams.
Jonas Nyhav 2014-02-05 20:20
Jag plockade mina priser från Scandinavian photo och det förändrar inte innebörden av mitt inlägg. HV kameran är extremt överprissatt men ett högt pris skapar en smal målgrupp som just ha råd med den och därför kan markera detta genom att köpa den.

Exakt samma fenomen som bilindustrin använder när dom positionernar bilar. Alla som inte kör en 3 år gammal Skoda har gjort precis samma sak. Man köper saker utifrån vem man vill vara inte vad man behöver. Säkert så kommer en del protestera mot detta och hävda att just deras köp är rationella, men detta kallas efterrationalisering och är en försvarsmekanism.
Anders F. Eriksson 2014-02-05 21:25
Fast det du skriver nu är ju inte samma sak som i första inlägget. Det enda som är premium med HV är priset och loggan - i övrigt är det exakt samma sak som Sony A99. Jämför du Skoda och Audi är det mer som skiljer (fast Skoda gör också bra bilar nu för tiden).

Jag kör omkring i en Toyota IQ, i stället för en Aston Martin Cygnet, som råkar vara exakt samma bil under skalet. Det som skiljer är fälgar, grill och inredning. De som köpte Cygnet hör nog till Hasselblads målgrupp för den här kameran :)
PMD 2014-02-06 11:52
Arga? Jag är då inte ett dugg arg. Jag tycker att det här är jätteroligt.
Hela grejen med Hasselblads Sonykameror är stor humor. :-)
Avslutat Medlemskap 2014-02-06 18:16
Lite som Canon gör alltså :-)

De har kameran EOS 1D X. State of the art proffskamera för drygt 50 000 kr.

Sen har de också EOS 1D C. Den kostar 95 000 kr.
Det är EXAKT samma kamera hårdvarumässigt!
Skillnaden är enbart firmware i kameran (och en röd C-loggga).

Hasselblad har i alla fall gjort en förändring i ytterhöljet. Betydligt större förändring faktiskt än vad Canon gjort.
PMD 2014-02-06 21:45
Jag reserverar mig för korrekteheten att det är exakt samma hårdvara, men det kan det ju vara.
(http://www.canonwatch.com/canon-eos-1d-c-vs-eos-1d-x-more-than-just-firmware/)

Annars tycker jag nog att det är en betydligt signifikantare förändring att ändra på kamerans programvara än att ändra på dess färg och logotyp.
acar 2014-02-05 12:59  
Det mesta har väl sagts redan. Förutom möjligen att Hasselblad verkar ha haft en rätt svag förhandlingsposition gentemot Sony. I den bästa av världar hade denna HV tjänat dubbla syften: dels att dra in pengar och dels väcka beundran hos oss fotoentusiaster. Samma sak med Stellar och Lunar egentligen. Grundmaterialet är bra men utförandet bara alltför osjälvständigt och koncentrerat till det yttre prålet.

Till alla som kan sådant här bättre: Hade man inte kunnat göra något stort i mjukvaran? Man kan ju tänka sig allt möjligt från en renodling av "fotografiska" funktioner och utrensning av allehanda filter till unika tonkurvor och egen brushantering och (inbyggd) raw-konvertering. En tillåten gimmickfunktion hade varit bildramar med Hasselbladhacken i ena sidan. Något i den stilen. Men så blev det inte. Dels kostar det förstås. Dels lär nog Sony ha sagt nej.
Svar från froderberg 2014-02-05 13:45
Vissa kameramärken har bra stöd för extra bildstilar och då är det inga problem att skapa några extra. I övrigt är det nog svårt att förbättra kameran eftersom Sony antagligen gjort kameran så bra som de kan för stunden.

Jag tycker det är lite osnyggt att Hasselblad inte får tillgång till nya Sony-modeller. Alla har haft cirka ett år på nacken och i fallet med Stellar finns kom det en förbättrad Sony-modell vid ungefär samma tidpunkt. För det här priset ska man väl få tillgång till den senaste tekniken?
acar 2014-02-05 15:11
Kamerorna hade inte behövt vara bättre utan snarare annorlunda och unika (och fortfarande exklusiva) på ett sätt som hade gjort namnet Hasselblad rättvisa. Men antagligen hade det krävt ett djupare samarbete. Att något sådant inte har uppstått är både synd och förbryllande eftersom det i många stycken vore helt logiskt. I efterhand får man nu tänka sig en dialog där Sony ställde krav på att få ha etiketten "Powered by Sony" på husen men att Hasselblads (dåvarande) ledning vägrade och därför bara fick fjolårsmodeller och "stängd" mjukvara. Riktigt läckert hade ju detta kunnat bli med RX100/2, RX10, RX1, A7 och en uppgraderad A99 i unika H-tappningar och till bara dubbla priset. (Att det står Zeiss på glaset lär ju inte Hasselblad skämmas över.) Jag tror att sådana modeller hade sålt bra och gett vissa andra en match.
PMD 2014-02-06 11:49
För det här priset spelar nog inte tekniken någon större roll. :-)
Patrick_fj 2014-02-05 15:38  
Bara jag som tycker den ser väldigt billig ut? Tycker den ser ut som nåt plastigt skit man köper på Rusta för 199kr
PMD 2014-02-06 11:53
Jo, jag tycker inte att du är helt fel ute.
lindwalldesign 2014-02-09 22:43  
Det gör bara ont :(
Bagvinge 2014-02-10 21:48  
Det hugger till i hjärtat att se hur varumärket Hasselblad tynar bort, snart säljs kameran på MediaMarkt och Elgiganten.
Kwant 2014-02-12 12:14  
Har med visst intresse läst dialogen om Hasselblads nya kamera och kan inte låta bli att förundras över de många argumenten som dyker upp. Väldigt många synpunkter rör ju inte kameran i sig utan det faktum att den är dyr och att den då skulle köpas av personer med stark ekonomi.
Personer med stark ekonomi kan också brinna för fotografi och vara goda fotografer precis som personer med svag ekonomi kan vara goda fotografer och brinna för fotografi. Visst, det kanske finns någon som köper HB för att sätta in sig i ett socialt sammanhang, men det finns också personer som köper för att man själv tycker om det HB står för. Många vill ofta backa upp sitt köpbeteende med rationella argument såsom skarpa objektiv etc, men studier från Harvard business school visar att 80% av alla köp
baseras på känsla.

Låt oss hålla oss till fakta. HB har släppt en ny kamera som vid en första anblick inte ser så imponerande ut vad gäller förhållandet prestanda/pris, visst är det så.
Men argument som att HB inte skulle bry sig om vad kunderna tycker är naturligtvis fel. Tycker kunderna inte om produkten kommer den inte att köpas och spiralen nedåt för HB fortsätter, dvs mindre pengar till produktutveckling etc. Kommentarer som att detta bara är business och att HB skall försöka tjäna pengar på sin produkt är naturligtvis sant. Självfallet måste man sälja sina produkter och tjäna pengar. Annars försvinner man. Inget konstigt med det och att sälja är inget fult. Det är dock en självklarhet att ingen kommer att köpa produkten om den inte känns trovärdig.


Fotomarknaden idag domineras i stort sett helt av Canon och Nikon medan övriga får försöka överleva i sin nisch. Är det så vi vill ha det?
För egen del tycker jag det är roligare med mångfald och har full förståelse för den som vill ha något annat än jättarnas kameror.

Det viktiga är i slutänden den färdiga bilden. Vilken kamera den är tagen med och vilken ekonomi den som tagit bilden har är utan betydelse.

Det finns många fina kameror som alla gör jobbet bra, men den som påstår sig veta bäst vad som passar just någon annan bör nog tänka en gång till innan man är alltför nedlåtande i sina kommentarer.
PMD 2014-02-12 12:49
Alla har förstås full frihet att köpa en Hasselblad HV om de vill (och har råd), men den som hävdar att hon köper den för att det blir bättre bilder än med en (mycket billigare) Sony A99 lurar nog sig själv. Det är helt andra skäl som motiverar ett köp.
Kwant 2014-02-12 13:23
Håller med dig Per, och så klok är också en potentiell köpare. Att vara köpstark är inte likställt med att ha låg kunskap. Alla förstår att det inte är kameran som gör bilden. Som du säger finns det andra skäl till köp och det behöver inte vara fel skäl. Att köpa något enbart för funktion är det få av oss som gör. I så fall skulle det ju räcka att ha en enda varm tröja eller att man inför en enda folkbil som tar oss från punkt A till B. Så fungerar inte vi människor.
Funktionella skäl till köp är inte mer rätt än känslomässiga. Ericsons mobiltelefoner Vs Nokia en gång i tiden är ett liknande exempel. Ericson gjorde tekniskt bra telefoner och trodde inte design var viktigt. Exemplen från historien är många.
Tyvärr tror inte jag heller på Hasselblads nya kamera och tycker det är synd att varumärket urvattnas. Samtidigt måste dom försöka ta sig vidare, för även om Facit gjorde dom bästa skrivmaskinerna och SAAB ingenjörsmässigt kloka bilar så går det inte i längden att göra grejor som ingen vill ha av olika skäl. HB kan inte fortsätta göra kameror till 6x6 film för att vi fotografer skall kunna vara nostalgiska och tycka att det var bättre förr.
Låt oss hoppas att Hasselblad navigerar rätt efter lite snedsteg och var glad för att det finns köpstarka personer som brinner för fotografi. Det möjliggör för produktutveckling och att personer som jag har råd att fotografera.
PMD 2014-02-12 14:40
Hasselblad har redan gjort så många kameror för 6x6-negativ att det räcker och blir över.

Det är så hög kvalitet på dem att 50 år gamla kameror fortfarande fungerar alldeles utmärkt, så med tanke på hur få vi är som använder film nuförtiden så finns det tillräckligt många sådana Hasselbladare redan. :-)

Jag hoppas att Hasselblad kan konkurrera framgångsrikt på den digitala mellanformatsmarknaden. Stora bildsensorer har fortfarande fördelar jämfört med mindre. Det är inte bara antalet pixlar som räknas.

Så om HV, Stella och Lunatic (eller vad de nu heter :) gör att Hasselblad tjänar pengar att satsa på sin kärnverksamhet så är det ju bara bra.

Merläsning

ANNONS
Tamron Cashback - Scandinavian Photo