Artiklar > Irix släpper 45mm f/1,4 för fullformat

Irix släpper 45mm f/1,4 för fullformat

Irix släpper 45mm f/1,4 avsedd för fullformatskameror.

Objektivet, som fokuseras manuellt, har elva element i nio grupper. Den har nio bländarlameller, som enligt tillverkaren ger fin oskärpa. Det går att reglera bländaren från kameran. Irix 45mm f/1,4 har Focus Lock, vilket innebär att skärpan kan låsas i önskat läge, och objektivet har internfokusering. 

Exponeringsvärden sparas i EXIF. Enligt tillverkaren är objektivet väderskyddet vid utsatta delar. Filterdiametern är 77 millimeter.
Irix 45mm f/1,4 finns till Canon EF, Nikon F och Pentax K. Pris och leveransdatum är ännu inte klart.Publicerad 2020-03-11. Läst av 2752 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-03-11 21:37   horvendile
Vad är egentligen USP för det här objektivet? Om det inte är superbilligt vilket det inte lär bli? Focus lock är väl najs men... ja vad skulle det annars vara?
pdahlen 2020-03-12 08:26
Nä, man undrar ju var den är bra på. Fint iaf att den har bländarstyrning. Manuell AF tycker jag fungerar fint att hantera, ibland går det lättare att ta bilden utan att tänka på AF punkter mm. Man får väl hoppas på utmärkt skärpa, fin oskärpa och bra närgräns, för något mervärde ska den ju ha för att konkurrera med AF objektiven
Makten 2020-03-12 22:09
USP? Vad betyder det?
ztenlund 2020-03-13 00:09
Unique Selling Point/Proposition
Makten 2020-03-13 00:31
Varför skulle man behöva en unik egenskap? Det har ju nästan inga andra objektiv. Det räcker med att det har några bra egenskaper som sammanfaller med ett vettigt pris.

Personligen är jag betydligt _mer_ intresserad av manuella objektiv än med autofokus. Oändligt mycket trevligare att använda.
pdahlen 2020-03-13 07:24
Man kan väl kalla det mervärde eller liknade istället. Jag tycker inte att ett manuellt objektiv är ett mervärde även om jag är väldigt nöjd med de två manuella jag har.

Jag vill lägga manuell i den ena negativa vågskålen, just nu är det enbart focus lock i den andra, så just nu väger det negativa över. Men jag utgår ifrån att pris och/eller bildkvalité kommer i den positiva. Så idag ger ju inte information så mycket. Jag tyckte att MTF chatt såg vettig ut, lite tapp i kanterna men vi får se
Makten 2020-03-15 22:40
För mej säger MTF nästan ingenting eftersom det bara handla om skärpa, och dessutom bara på ett (oftast okänt) avstånd. De flesta moderna objektiv är såpass skarpa att det är andra egenskaper som är viktigare även för upplevd bildkvalitet.
Tell 2020-03-16 06:19
USP är väl att den har en vettigare brännvidd än den genomsnittliga normalen, samt en bländare som är rätt ovanligt bland dessa få normalare med den här brännvidden.
esbtse 2020-03-16 16:45
Håller med har bytt ut många AF optik mot manuell fokus.
Sten-Åke Sändh 2020-03-18 11:06
Martin, håller med! … men jag tycker man behöver båda beroende på vad man vill uppnå. Skulle aldrig vilja vara av med dagens AF. Jag vet att jag missar många bilder med manuella objektiv för jag har aldrig varit tillräckligt snabb med dessa och det beror inte på åldern utan så har det varit ända sedan 60-talet för mig. Jag är nog onödigt mycket perfektionist och det är ingen bra kombo med halvdåligt ljus, microprismor och snittbilder som man hade förr men det går inte mycket snabbare med peaking och focus aid förstoring i EVF, däremot sätter man ofta skärpan mycket bättre än då.

Mitt skäl är inte i huvudsak känslan som de manuella objektiven ger utan helt enkelt att 70-tals manuella ofta är mycket smidigare rent fysiskt då de ofta är minst hälften så stora och hälften så tunga som dagens AF-objektiv. Passar ofta mycket bättre på små spegellösa än moderna jätteobjektiv. Sedan är ju även det sämsta dussinkitobjektiv från 70-talet oändligt mycket mer mekaniskt välbyggt än de flesta av dagens objektiv. Den mekaniska byggkvalitet vi hade då hittar man knappt ens i prosegmentet idag. För en som var verkstadsmekaniker och byggde maskiner under 70-talet är dessa små objektiv ofta en njutning att hålla i handen och ett under av mekanisk precision - sällan man känner minsta spel mellan linstuber och i fokusgängor från den tiden. Inte alltid man kan säga detsamma om dagens skräp.

Merläsning