Proffsfoto

Artiklar > Kodak Ektachrome kommer i större format

Kodak Ektachrome kommer i större format

I ett avsnitt av poddradiokanalen Sunny 16 avslöjar Andy Church på Kodak Alaris att Kodak är på gång med diafilmen Ektachrome i större format. Även den högkänsliga svartvita filmen P3200 kan komma i större format.

Idag görs Ektachrome E100 i 135-format och Super 8. I en intervju med poddradiokanalen Sunny 16 avslöjar kvalitetschefen Andy Church på Kodak Alaris att Kodak jobbar med att utveckla varianter av E100 i större format, 120 och bladfilm, eftersom Kodak har märkt att det finns en tillräcklig efterfrågan. Men han påpekar att större format kräver en annan filmbas vilket i sin tur kräver att tillverkningsprocessen måste ändras något. Detta arbete pågår nu och kan vara klart till mitten av sommaren om allt går enligt plan.

Andy Church berättar också i intervjun att Kodak håller på att utveckla en 120-variant av Kodak P3200, något som inte ens fanns före den digitala revolutionen.Publicerad 2019-01-29. Läst av 1800 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2019-01-29 16:43   ehrsa
Artikeln handlar väl om 'Ektachrome', men det råkar stå 'Kodakchrome' i första stycket under bilden.. Det vore i och för sig trevligt.. :-)
Hälsn!
2019-01-29 18:53   Flash Gordon
Kodachrome var ju en annorlunda och komplicerad process. Så det är nog en felskrivning.

Det är ju trevligt att det finns lite gammaldags fil att skaffa för de som nu gillar det.
Har en gammal Leica R som fungera perfekt som det verkar.
Fast den får nog stå kvar på hyllan för historiska kameror.
Längtar inte tillbaka till den tiden.
2019-01-31 14:33   Patrik Makris
Det analoga kommer mer och mer tillbaka. Ser bara på mig själv. Har kört ett par rullar Tri-X som jag framkallat själv och därefter skannat in dom.
Det är så mycket glädje att jobba analogt. Att ladda filmen i dagsljus med en mörk säck är en baggis. Resten gör man i vanliga köket.
Handhavandekänslan med fina mekaniska kameror med stor och ljus sökare och fin-fin ljusstark optik är rena mumman. Märker att priset gått upp globalt så efterfrågan är nog större än vad man tror. Kodak gör rätt i att satsa nu men trist att Tetenal upphör. Jag är säker på att efterfrågan kommer öka med tiden. Tetenal faller bokstavligen på målsnöret..

/Patrik

Merläsning